Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ruski C/ESR metar
#41
Imam par pitanja oko navedenog ESR-metra:

- za dobivanje -5VDC author je koristio ICL7660 koji +5VDC pretvara u -5VDC (tu me zanima zašto se išlo na kompliciraniju tehniku kad postoji 79L05?, jer ja bih koristio rješenje sa 79L05 i izbacio komplet sklop sa ICL7660)
- pin 15 i 16 kod LCD-a koji se koriste za pozadinsko osvjetljenje kamo su spojeni? (pošto na shemi ih nema ucrtanih)
- pin 14 ide na +5VDC a pin 7 ide na GND (CD4066 nema ucrtana ova dva pina na shemi a bez njih CD4066 neće raditi jer nema napajanje)
- zašto kod ni jednog OPAMP-a (uključujući i PIC) nema elektrolita 22uF/16V? Ima samo 100nF blok kondenzator na shemi, a iz praksi se kod OPAMPA uvijek koristi 22uF/16V + 100nF u paraleli čim bliže nogicama OPAMP-a.
- kod designa PCB-a mislim koristiti bottom layer za sve veze osim GND, a top layer bi koristio samo za GND (koliko vidim ovo rješenje se puno koristi kod OPAMP-ova i digitalne elektronike pa bih išao na tu foru)
- PCB bih dizajnirao za plavi LCD 16x2 (pinovi sa lijeve strane), i kutija koja bi išla 86 Plastic Box koja ima 4 rupe već izbušene, a redosljed bi bio:

   - izlaz za dvije žice na koje se prikljućuje na ispitni kondenzator
   - "+" button
   - "SET" button
   - "-" button

[Image: attachment.php?aid=30484]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#42
Samo da provjeris, uredjaj je napajan iz baterije pa zato takvo dobijanje negativnog napona.-
Ostalo stoji.-
pOz
Reply
#43
Nisam nikad se susretao sa dobijanjem negativnog napona iz baterije (većinom iz trafo+greatz)...pa me zanima zašto nebi radio instrument normalno sa 79L05 kada se kao izvor koristi baterija od 9V?

Ako može malo pojašnjenja..jer mi nije jasno oko ove tematike...
Reply
#44
Trebao bi imati dvije baterije, za pozitivni i negativni napon. Ako ces napajati iz trafoa, dovoljno je jednostrano
ispravljanje , jedna za dioda + i jedna za minus napajanje elektroliti i stabilizatori kako si predvidio-potrosnja nije velika.-

pOz
Reply
#45
Pazi ovako, PIConji je dovoljno 100n keramike na napajanju. Žilava je to zverka.

Imaš displeje bez pozadinskog, imaju 14 pinova.
Predpostavlja se da neko ko bi crtao pločicu, poznaje i malko funkcionisanje IC-ova (4066) Smile pa će da mu i poveže napajanje.

Kao što je i emiSAr napisao, Ukoliko ti ne treba baterijsko napajanje, trafo sa srednjim izvodom, 2 diode i 7808/7905 kombinacija.
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply
#46
U prilogu precrtana shema i izmjene koje sam napravio su sljedeće:

- dodao kod svakog OPAMP-a 22uF/16V elektrolit i 100nF blok kondenzator
- dodao kod PIC-a 22uF/16V na Vdd pin koji je paralelno sa 100nF blok kondenzatorom
- kod ICL7660 na CAP+ i CAP- izmjenio sam sa 15uF na 10uF elektrolit iz razloga što je 10uF lakše naći
- izbacio sam sa sheme ICSP konektor za programiranje jer će PIC ići u DIL28 pa pošto će se programirati samo jednom (jer ima zadnji HEX na ruskom web site)
- dodan otpornik za backlight LCD-a 15R za pozadinsko osvjetljenje (imam doma ERM1602-2.1 LCD pa sam pin 15 i 16 spojio prema datasheetu)

Schematic ERC ne javlja nikakve errore pa ako je sve OK (alarmirajte ako nije) ovaj mjesec bi se posvetio designu PCB-a za ovaj odličan rusko ESR meter koji pored ESR-a mjeri i C.

Pošto imam na kućištu veliki button njega sam mislio iskoristiti za ON/OFF (jer će unutar kućišta biti 9V baterija) pa me zanima sklop koji jako malo troši u stanju mirovanja (da se sačuva 9V baterija čim duže) i da radi po principu jedan pritisak ON, drugi pritisak OFF...poželjno sa nekvim mosfetom u TO92 kućištu ako može shema da je dodam na ovu i time bih shema bila kompletna.


Attached Files
.pdf   C_ESR METER - Schematic.pdf (Size: 33,7 KB / Downloads: 9)
Reply
#47
Evo jedne provjerene seme- manualno ON od RC konstante u gejtu zavisi vrijeme rada-automatski OFF.-
FET je BS170. 
pOz


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#48
Odlično.

Dali se mozda zna koja je potrošnja u mA kada je sklop u opsegu OFF?

Kondenzatori od 100uF su u paraleli, nebi li tu bio dosta jedan kond od 220uF?
S2 je tipkalo to mi je jasno, no gdje se tu spaja izlaz iz sklopke koji treba da ide na ulaz ESR metra na 78L05?
Reply
#49
Nema potrosnje kada je OFF. Ulaz u stabilizator sa plus baterije. FET prekida minus.-
Vremenskom konstantom u gejtu moze se igrati, Od potrebnog vremena mjerenja. Sklop je inace iz jednog dippera, koji se takodje rjetko koristi, pa zato automatski poslije mjerenja OFF.-
Reply
#50
Hvala na shemi...nisu mi se svidjali ti veliki elektroliti pa sam se sjetio ove sheme:

http://danyk.cz/zap-vyp_en.html

Imam djelove doma, spojio na breadboardu i kada je u OFF rezimu potrosnja je 12.1uA, a kada je u ON rezimu trosi 28mA (spojena LED dioda + 470R otrponik sa njome na 12V daje struju oko 25mA - dakle sam sklop bez trošila troši 3mA Smile

Tako da ču tu shenu korisiti iz razloga što koristi 100nF kondenzator (male vrijednosti). Evo kako sam zamislio da se spoji na postojeću shemu:

+9V INPUT gdje sam napisao na shemi to ide na +9V (kako je oznacemo na originalnoj shemi), a GND se spaja sa GND na originalnoj shemi, pa me zanima dali ce to tako da radi?

Potrošnja ESR metra sa backlight-om mislim da će biti zajedno oko 50mA što BS170(moze da podnese 500mA) može da podnese bez hladnjaka. 
Ali matematika kaže drugačije: disipacija na BS170 će biti 9V * 50mA = 450mW što je previše jer po DS-u kaze max 350mW...pa me zanima dali sam dobro izračunao...te dali da trazim zamjenu za drugi BS170 koji ima disipaciju npr oko 800mW?

[Image: attachment.php?aid=30488]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#51
"Princip je isti, sve ostalo su nijanse" pjeva Djole..
Umjesto BS170 bolje upotrijebiti nesto sa nekoliko milioma kada je fet ukljucen. BS170 je mator i ima Rds ON par
Oma.-
pOz
Reply
#52
Da vidio sam u DS da BS170 ima 5ohma RsdON što je puno.
Koju zamjenu predlazes da ima mali RdsON ranga mili ohma i da je u TO-92 kucistu?

Ucrtao sam tipkalo na shemu i povezao sa stabilizatorom pa ako mozes da provjeris jeli tako ok povezano jer nema doma ni jedan 78Lxx da provjerim dali tako moze da radi.
Isao sam logikom. sa baterije "+" je spojeni na diodu 1N4148 koja štiti od obrnutog polariteta ako korisnik okrene krivo 9V bateriju da se ne oštete poluvodiči. Zatim sam maknuo GND sa srednjeg pina 78L05 i stavio sam taj GND na BS170 koji kada se pritisne tipkalo daje masu na 78L05, koji zatim na izlazu daje +5V, tih +5V se tada vodi na ostale OPAMP-e i PIC, i na inverter napona ICL7660 koji na svom izlazu daje -5V za napajanje OPAMP-a koji rade na simtričnom naponu napajanja.

Kada se pritisne tipkalo još jednom, GND se otpaja sa 78L05, i na izlazu stabilizatora je 0V. Pošto su sve mase OPAMP-a, PIC-a i invertor napona spojene na GND, a GND je spojen direktno na 9V bateriju svi sklopovi su OFF, jer nema mase na 78L05 i stime nema +5V ni -5V sa kojima se napajaju OPAMP-i i PIC...dakle onu su u OFF stanju spojeni samo na GND bez +/-5VDC.

Eto jel sada tako valjda to da mogu sutra da crtam PCB polako ili nevalja to tako?


Attached Files
.pdf   C_ESR METER - Schematic.pdf (Size: 35,73 KB / Downloads: 9)
Reply
#53
Stavi neki IRF u TO 220 kucistu, ne treba mu hladnjak. Nesto slicno u TO 92 kucistu nema.-
Poslije stabilizatora produzi GND-nije naznacen na shemi.-
Ovaj sklop ima i neku vlastitu potrosnju dok ono rjesenje koje sam predlozio, uz izmjenu fet-a
nema vlastitu potrosnju, jednaku curenja baterije. Nista te ne sprjecava da onaj 1M otpornik povecas a
elektrolite eleminises i stavis kvalitetan blok reda par stotina nF.
Sama ulazna otpornost samog feta je reda giga ili pak tera Oma.-
pOz
Reply
#54
Ostavit ću BS170, jest da je 5ohma RdsON ali to sve skupa troši 3mA cijeli sklop, pa mislim da nije to toliko kritično s time što LCD backlight troši oko 20mA...računao sam cijeli sklop troši sa svime 45mA, tipične 9V baterije u dućanu imaju 550mAh, što daje čistih 12sati korištenja instrumenta ako je non stop upaljen. Više nego dovoljno (DMM isto koriste 9V bateriju pa traju i traju jer nisu upaljeni 12sati non stop). A u standby sklop troši 12.1uA što je zanemarivo malo. Tako da će baterija od 9V dugo potrajat.

Shemu sam malo modificirao...dodao sam GND na 78L05 a maknuo GND sa BS170, iz razloga što je GND sa baterije spojeni direkt na BS170, i kad on provede spaja taj GND sa baterije na GND 78L05 i sve proradi kako treba. Svi GND su spojeni na jedan te isti GND, tako da je to sada kompletno, a 9V od baterije GND nije nigdje spojeni osim na BS170 koji preklapa tj spaja taj GND sa baterije na GND 78L05 Smile

Dakle BS170 je preklopnih GND-a Smile

Evo upotpunjene sheme.

Zanima me još ICSP, zašto se korisit jumper? Zar nije lakše otpojiti bateriju, da komplet nema napajanja, spoji se ICSP preko 5-pinskog konektora na PIC Kit 2 programator i programira, nakon završenog programiranja otpoji se ICSP konektor, ušteka 9V baterija i sve bi trebalo da radi...nije mi jasno zašto je dodani taj ICSP ako moze po gore navedenome da radi.


Attached Files
.pdf   C_ESR METER - Schematic.pdf (Size: 35,68 KB / Downloads: 14)
Reply
#55
Na BS170 ce se pri potrosnji od 50mA razviti svega 12,5mW disipacije tako da nema problema s tim.
ICSP je najvjerovatnije tu zbog SMD verzije, drugacije se MCU ne moze programirati.-
pOz
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)