Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PSM mini-monitor MK2
#81
Zvu,
Ne mislim da sam posebno stručan na tu temu ali sam sticajem okolnosti više puta "vežbao" sa tokovima struje kroz kondenzator, koje su reda kiloampera i imao prilike da se uverim kako se na 100nH parazitnog induktiviteta razvije vrlo razoran šiljak reda kilovolta.
Pri većim strminama i većim strujama od onih u audio zoni, sve te parazitne osobine budu toliko izražene da stiču prvenstvo u "borbi" protiv njih.
Borba sa parazitima postaje dominantna u konstrukciji, a same vrednosti oko željenog LC budu od nižeg značaja.

Kod indukcionih grejanja loš kondenzator eksplodira u roku od nekoliko sekundi, tj. za istu veličinu kapaciteta i napona ima se čitav spektar kondenzatora od kojih samo nekoliko "vrsta" može odraditi posao.
Odnosno samo oni kod kojih je većina parazitnih osobina svedena na krajnje moguć minimum i pri tom imaju i odlično hlađenje.

Na primer, rezonantno kolo, sastavljeno od nekoliko navojaka bakarne cevi, zavojnicom prečnika 80-100mm i dužinom zavojnice isto toliko i svega par mikrofarada paralelno tom kalemu, kad su pobuđeni u centru rezonanse, imaju ogromnu količinu reaktivne energije koja recirkuliše između L i C.
Redovi veličina su nekoliko stotina volti i nekoliko stotina ampera i ako je kolo opterećeno predmetom u njemu koji se zagreva.

Tipičan odnos aktivne i reaktivne energije kod tih indukcionih zagrevanja je reda 20-100, tj. za korisnu snagu od 10KW, kroz LC trajno recirkuliše 200KVA do 1MVA.
Rezonanse su čudesna stvar i bez obzira na to što nije vezano za temu moguće je da o tome treba povesti računa kod pasivnih skretnica, posebno sa kalemovima koji su baš dobro napravljeni (mnogo bakra, debela žica i veliki Q faktor istog).
Reply
#82
ZVU-Kad malo bolje razmislim ideja o međusobnom uticaju dva konda na esl i esr mi pije vodu jer nije puko sabiranje dve vrednosti.... Tim malim kondom koji je 0.15 (0.22) nećeš baš puno pomeriti freq, ali će možda on saam puno propustiti određene frekvencije pa samim tim kao što si rekao će biti malobprostranije. (AKO SAM DOBRO RAZUMEO NA ŠTA PIKIRAŠ)
P. S. Ali ja apsolutno ne znam ništa o kondovima.
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#83
Macola, Hvala na uključenju. Pružaš pregršt informacija za razmišljanje, kao i uvek.

Vlado, paralelnom vezom kondenzatora se kapacitivnost uvećava, dok se parazitne vrednosti (parazitna otpornost i induktivnost) umanjuju. Time se dobija kondenzator veće vrednosti koji ima bolje? performanse nego isti takav bez malog kondenzatora premošćivača. To je logika, a koliki je udeo toga u subjektivnom doživljaju zvuka (u odnosu na sve ostale činioce koje je pomenuo Macola) stvarno ne bih znao. Kao što napisah, moje pretpostavke idu u tom smeru ali se nikada nisam ozbiljnije pozabavio time.

U poslednje vreme me više zanima ovo:

https://www.youtube.com/watch?v=vb30CICG68c

Ko uspe da zanemari njegove cupkajuće obrve dok priča, ima se šta čuti. Od 11:45 demonstracija.
Reply
#84
Trebalo je večeras Miroslav da dođe i da preuzme zvučnike ali su ga opet pozvali s posla ranije. Pre vanrednog stanja ja nisam bio doma često, a pre toga on nije mogao zbog posla. Bilo kako bilo, danas sam uhvatio malo vremena pa sam napravio nekoliko merenja. Nisam sklanjao nameštaj niti razmeštao sobu da bih pomerio gejt na minimalnih 220Hz koliko inače postižem u svojoj sobi ali je i ovih oko 280Hz dovoljno da se vidi trend frekventnog odziva. Merenje amplitude dato u 2dB inkrementima.

Merenje desnog zvučnika na osi i 30 stepeni van ose:


Merenje levog zvučnika na osi i 30 stepeni van ose:


Oba na osi:


Oba van ose


Uradio sam atenuaciju od postojećih otpornika ali sam ih lemio i skinuo sve luster kleme između komponenata skretnice. Dodao sam damping materijal i to je u principu to. Sa merenja se vidi i blago ulegnuće od oko 2dB na osi koje se popunjava van ose što je jasan pokazatelj da je u pitanju difrakcija, blaga ali je tu. Nije neuobičajeno jer je ovde visokotonac bez zvukovoda. Blagi tilt visokotonca ka višim frekvencijama je tu namerno jer ne znam koliko visokih će se svideti Miroslavu u njegovoj prostoriji. Kako se podešavanje atenuacije vrši samo rednim otpornikom na visokotoncu, postavio sam otpornike tako da se lako može povećavati atenuacija po želji. Moja prostorija i moje uho vole kako se čuje mereni odziv u trenutnoj postavci jer su zvučnici oko 20cm niže nego što bi trebalo pa slušam maltene blago van ose sve vreme. Evo kako to izgleda:

Devet otpornika od 120 oma u paraleli daju 13.3 oma što je manje od preporučenog ali je lakše krenuti od premale atenuacije ka višoj nego obratno. Odvajanjem jednog kraja otpornika se atenuacija povećava postepeno, a sve više kako odvajamo više otpornika:Odvajanjem jednog otpornika se dobila sledeća promena na frekventnom odzivu:


1.3 oma više daje oko 1dB niži nivo visokih frekvencija od 5kHz do kraja odziva. Da imam nešto više stalke, ja bih verovatno odvojio još jedan otpornik kako bi meni bilo po volji ali zadovoljstvo finog podešavanja prepuštam vlasniku.

Dalje, sa merenja se vidi kako izgleda odziv visokotonca preko 10kHz tj. nema uočljivog pada frekvencije, bar ne do 20kHz kada moj mikrofon kreće da polako gubi mernu sposobnost. U svakom slučaju, više nema traga nikakvom mumlanju, niti muljanju što bi navodno trebalo biti proizvod noč filtera. Visoki je možda i najsvetlija tačka ovog zvučnika. Veoma lep zvuk i prilično detaljan za meku kalotu. Posle većeg broja visokotonaca sa alu kalotom, prija mi taj blago opušteni zvuk svile kod ovog visokotonca. Morel ovakav kakav jeste, bez ferofluida, za mene predstavlja verovatno najprijatnije zvučeći visokotonac od soft dome - nema oštrine, a detaljan je.

@moderacija: Iz nekog razloga forum mi nije dozvolio da prikačim neke slike pa sam morao da idem preko Postimage servera. Takođe, forum i dalje ubacuje nepotrebne razmake između redova teksta prilikom postavljanja posta što se da videti.
Reply
#85
Dodao sam ti slike u post (nisam ih rasporedio, na kraju su), doduše u malo slabijem kvalitetu, ali bitno je da su tu da se ne izgube sa hostinga...
Moraću da vidim sa Mikijem šta tu pravi problem, ali mislim da je veličina slike, pošto su baš velike, po 3-4MB...
Reply
#86
Ja kada stavljam slike na forum uvijek ih smanjim na par sto kb, kvaliteta ostane sasvim ok a ne zauzimaju toliko prostora.
Reply
#87
Tako i treba, da se ne znoji tehnika. Big Grin
Osim kad je baš bitno...
Reply
#88
Kul, editovao sam post i postavio slike gde treba ali opet razmaci ...
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)