Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PSM mini-monitor MK2
#81
Zvu,
Ne mislim da sam posebno stručan na tu temu ali sam sticajem okolnosti više puta "vežbao" sa tokovima struje kroz kondenzator, koje su reda kiloampera i imao prilike da se uverim kako se na 100nH parazitnog induktiviteta razvije vrlo razoran šiljak reda kilovolta.
Pri većim strminama i većim strujama od onih u audio zoni, sve te parazitne osobine budu toliko izražene da stiču prvenstvo u "borbi" protiv njih.
Borba sa parazitima postaje dominantna u konstrukciji, a same vrednosti oko željenog LC budu od nižeg značaja.

Kod indukcionih grejanja loš kondenzator eksplodira u roku od nekoliko sekundi, tj. za istu veličinu kapaciteta i napona ima se čitav spektar kondenzatora od kojih samo nekoliko "vrsta" može odraditi posao.
Odnosno samo oni kod kojih je većina parazitnih osobina svedena na krajnje moguć minimum i pri tom imaju i odlično hlađenje.

Na primer, rezonantno kolo, sastavljeno od nekoliko navojaka bakarne cevi, zavojnicom prečnika 80-100mm i dužinom zavojnice isto toliko i svega par mikrofarada paralelno tom kalemu, kad su pobuđeni u centru rezonanse, imaju ogromnu količinu reaktivne energije koja recirkuliše između L i C.
Redovi veličina su nekoliko stotina volti i nekoliko stotina ampera i ako je kolo opterećeno predmetom u njemu koji se zagreva.

Tipičan odnos aktivne i reaktivne energije kod tih indukcionih zagrevanja je reda 20-100, tj. za korisnu snagu od 10KW, kroz LC trajno recirkuliše 200KVA do 1MVA.
Rezonanse su čudesna stvar i bez obzira na to što nije vezano za temu moguće je da o tome treba povesti računa kod pasivnih skretnica, posebno sa kalemovima koji su baš dobro napravljeni (mnogo bakra, debela žica i veliki Q faktor istog).
Reply
#82
ZVU-Kad malo bolje razmislim ideja o međusobnom uticaju dva konda na esl i esr mi pije vodu jer nije puko sabiranje dve vrednosti.... Tim malim kondom koji je 0.15 (0.22) nećeš baš puno pomeriti freq, ali će možda on saam puno propustiti određene frekvencije pa samim tim kao što si rekao će biti malobprostranije. (AKO SAM DOBRO RAZUMEO NA ŠTA PIKIRAŠ)
P. S. Ali ja apsolutno ne znam ništa o kondovima.
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#83
Macola, Hvala na uključenju. Pružaš pregršt informacija za razmišljanje, kao i uvek.

Vlado, paralelnom vezom kondenzatora se kapacitivnost uvećava, dok se parazitne vrednosti (parazitna otpornost i induktivnost) umanjuju. Time se dobija kondenzator veće vrednosti koji ima bolje? performanse nego isti takav bez malog kondenzatora premošćivača. To je logika, a koliki je udeo toga u subjektivnom doživljaju zvuka (u odnosu na sve ostale činioce koje je pomenuo Macola) stvarno ne bih znao. Kao što napisah, moje pretpostavke idu u tom smeru ali se nikada nisam ozbiljnije pozabavio time.

U poslednje vreme me više zanima ovo:

https://www.youtube.com/watch?v=vb30CICG68c

Ko uspe da zanemari njegove cupkajuće obrve dok priča, ima se šta čuti. Od 11:45 demonstracija.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)