Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PSM mini-monitor MK2
#21
Bolja slicka (:

[Image: post_53_0_68093700_1449611163.jpg]
Reply
#22
Možda je tebi bolja...
Reply
#23
Baksuzu. Javi se i ti s nečim konkretnim. Novosadisto jedan :-)
Reply
#24
Nemam što reči osim: 111 77
Između astronauta nikada nije postojala granica. Onog dana kada taj koncept bude dopreo do svesti političara, naša planeta će izgledati drugačije. Aleksej Leonov
Reply
#25
Bas dobro izgleda Wink.
Reply
#26
Izgleda fenomenalno. Sve pohvale.

***

E da, moze li neki tutorijal da se napravi za furniranje?

Furnirao sam jednom i krajnji rezultat nije los ali nije ni odlican. Namazao sam lepak, sacekao malo i onda spustio furnir. Onda sam peglao(sa i bez A4 papira, koristio vodenu paru prilikom peglanja...) da izbacim sav preostali vazduh i to je super u pocetku izgledalo. Stavio sam zatim jednan ravan lim od 2mm sa dooosta tereta(oko 30kg) da pritiska furnir i kada sam posle sat vremena skinuo teret i lim umalo se nisam slogirao! Sve je nabubrilo, ma uzas. Posle sam opet peglao i jedva sam uspeo nekako da izravnam a preostali vazduh sam izbijao tako sto sam napravio ubod sa skalpelom i posle opet peglao. Ivice mi nisu bile savrsene ali se to ispravilo kada sam naneo crveni bajc. Opet kazem nije lose ispalo ali moze mnogo bolje, tj. onako kako je kod tebe uradjeno.
Reply
#27
Imas ovde uputstvo:

http://www.diyaudio.rs/topic/4215-furniranje/page-1
Reply
#28
Jah, tako.

Lepak je običan neoprenski Henkel Moment. Kontam da ostali rade isto (Tigar, Neostik, Sintelan...). Špahtla je obična plastična za gitovanje, najjeftinija u lokalnoj farbari. Gladilica za pritiskanje furnira drvena špatula za kuvanje malo doterana šmirglom. Sa mehurićima vazduha nemam iskustava, nema ih Wink
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Reply
#29
Špatula rules. Molim sliku iste - da se zna Smile

Šoba je pokušao da je izvrgne ruglu ali nije uspeo :p
Reply
#30
@Manic
Gde ima da se kupi to tikovo ulje i vosak, i koje ulje i vosak koristis?
Obisao sam trista prodavnica u kragujevcu i jedino mogu da nadjem laneno ulje i neki vosak u jamanjem pakovanju od 1kg a to ne bih potrosio za dva zivota.
Reply
#31
Ukucaj na kupujemprodajem vosak za drvo, to je najjeftinija varijanta koju sam našao ali volim da komplikujem sebi život, tako da:

Tikovo ulje sam kupio u farbari Bojadex, ima ih po Bg nekoliko, ne znam da li ima van. Konzerva od kilo, nešto manje od crvene, mislim oko 800din. Zapravo mešavina tog ulja, petroleja i nešto voska, nije 100% prirodno. Mana je što miriše nekoliko dana pa nije zgoreg se suši negde napolju. Ako naletiš u BG mogu ti odlijem u flašicu, teško da ću to potrošiti i kad premažem sto i klupe po dvorištu.

Malo sam apgrejdovo to ulje, dodao sam mu prirodan pčelinji vosak, odnos 4:1 (ulje - vosak, zapreminski). Konzerva sa sastojcima u vruću vodu, istopi se, pomeša i dobije se krema za mazanje drveta. Dobro izgleda i to će biti završni sloj pred ugradnju skretnice.

U krajnjem slučaju, bezbojna krema za obuću ima skoro isti sastav ko ono gore navedeno, dodat i parafin. Čak sam i namazao kutije jednim slojem zbog zaštite jer nisam imao ništa drugo pri ruci a neizdrž ufatio ali će to biti ošmirglano pred ugradnju skretnice i navoskirano kako dolikuje. Opet problem mirisa nekoliko dana ali izgleda dobro, da ne kažem da se ne vidi a štiti. Ne bi bio problem da ostane trajno al treba još jedno fino šmirglanje.

Eto odgovora zašto Peđi nikad nije dosadno Big Grin

EDIT: I da, drugar koji je restaurirao neke gitare se kune u ulje za kundake pušaka samo to nije baš jeftino, reda 700+ din za 1dl.
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Reply
#32
A moze li ovo ulje sa voskom da prekrije neravnine u teksturi hrastovog drveta?

Napravi osam drvenu bazu za jednog lampasa od hrastovine ali koliko god smirglao nastaju brazde u teksturi. E ja bih te brazde da popunim i da na kraju to bude sve ravno. Znam da bih to lakiranjem dobio ali nije mi do lakiranja. Prvo bih odradio bajcovanje da dobijem neku tamniju boju, recimo mahagoni ili neka tresnja, a onda bih finisirao uljem i voskom samo da znam da ce vosak popuniti ove pore a da ne ubije boju koju zelim da dobijem.
Reply
#33
Ja se baš ne bi pouzdao za punjenje neravnina sa voskom pogotovo ne u hrastovini koja je sve samo ne ravna. Za početak ne znam kako šmirglaš ali postupak je sljedeći za dobijanje poprilično ravne površine. Trebaš namočiti drvo(sa nekom spužvom) i kada se osuši onda idemo na šmiglanje koje se vrši u smjeru godova. Tako jedno 3-4 puta ovisno o veličini brazdi. E sada nakog toga ako drvo i dalje ima dosta velike brazde grundiranje ti ne gine ako hoćeš dobiti da ti je površina kao staklo. Grundiranje ti je postupak u kojem se koristi recimo kamen plovučac(ja koristim talk puder) i šelak. To je u u biti najproblematičniji dio posla jer moraš natjerati kamen plovučac/talk samo u brazde a ne van njih jer ćeš opet imati neravnine i razliku u boji drveta. Inače tako ti se radi podloga za politiranje sa šelakom.

E sada budući da bi radio sa voskom koji mora da upije u drvo grundiranje sa šelakom baš i nije dobra ideja jer je šelak kao i lak te on kompletno zatvara pore u drvetu te bi se vosak samo razmazivao po njemu. Možda da probaš neko grundiranje ali umjesto šelaka upotrijebiš nekakvu voštanu polituru(vosak otopljen u terpentinu ili nečem sličnom) te onda na isti način upotrijebiš neki filler(talk,plovučac...) i onda slijedi trljane drvene površine.
Reply
#34
Kolega Khadgar,

Hvala na savetima. Sto se smirglanja tice za sada je radjeno na sujvo a verovatno sutra sledi vlazenje povrsina da se podignu mikrodlacice i opet smirglanje sa granulacijom P270 pa P320 pa P500 i onda cemo da vidimo dokle ce da stigne.

Nabavio sam neki bajc, inpregnirani, u boji mahagonija i tikovo i palisander ulje. Ostaje mi da nadjem ovaj vosak i to je to, pa kom opanci Tom i Jery Smile
Reply
#35
(12-14-2015, 08:57 AM)ManicP Wrote: Ukucaj na kupujemprodajem vosak za drvo, to je najjeftinija varijanta koju sam našao ali volim da komplikujem sebi život, tako da:

Malo sam apgrejdovo to ulje, dodao sam mu prirodan pčelinji vosak, odnos 4:1 (ulje - vosak, zapreminski). Konzerva sa sastojcima u vruću vodu, istopi se, pomeša i dobije se krema za mazanje drveta. Dobro izgleda i to će biti završni sloj pred ugradnju skretnice.

Manic, je l' to ovo, i jesi li to mesao sa uljem?

Reply
#36
Slobodno opustoši nekakvu košnicu u potrazi za voskom. Pčelinji vosak je prirodan i možda najbolji za tako nešto, imaš ih više "vrsta", klasičan žuti i bijeli koji je rafinirani. Također imaš onaj karnauba vosak koji je baš tvrd i nije jeftin kao pčelinji. A ManicP ti je dao manje više upute kako napraviti polituru od voska i ulja. Samo PAZI to je veoma lako zapaljivo i OBAVEZNO topiti na pari nikako direktno na vatru.

P.S.
Ja ti za mazanje cipela koristim mješavinu pčelinjeg voska i maslinovog ulja. Dono sam od rodbine iz Splita kući 3L ulja a nisu znali da je užeglo i sada imam doživotnu zalihu ulja za politiranje sa šelakom i pravljenje kreme za cipele. Wink
Reply
#37
Ma vec sam pitao sve drugare pcelare ali niko ziv neda vosak ko da im oko iz glave trazim Big Grin

Inace za cipele koristim fokinu mast. Jednom sam kolegi sa fakulteta dao da namaze cipele i otisao je u Jagodinu u zooloski vrt i kaze da ga je neka foka pratila konstantno dok je obilazio njen bazen Big Grin
Reply
#38
Ne znam za zapunjavanje neravnina, ja volim kad se vidi struktura drveta pa se nisam ni zanimao.
To ulje sigurno neće da ih zapuni, vrlo malo voska ima u sebi. Samo malo istagne godove i impregnira drvo da ne pije vodu, onako kao loptice od vode ostaju po njemu.

Ostao sam dužan sliku špatule Smile
 
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Reply
#39
OK. Da ne tupim u ovoj temi vise, nesto cu vec skarabudziti.
Hvala na savetima.
Reply
#40
ManicP, zapunjavanje neravnina ne narušava strukturu drveta. Ne mogu reći da stalno politiram drvo ali one kutije koje sam napravio kod njih se fenomenalno vidi struktura drveta a površina im je glatka kao staklo. Trebao bi u sljedećih godinu dana napraviti nekoliko lampaških pojačala/pretpojačala koja su mi u planu. Kutije će biti drvene i ispolitirati ću ih sa šelakom pa ću okačiti slike kako to izgleda.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)