Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LM10 - Eksperimenti
#61
Uh... koliko energije ode u toplinu sa buckom... Hvala na objašnjenju macola Smile

Ja sam definitivno zainteresiran za predregulator, htio bih na svom napajanju izbaciti relej i ubaciti tako nešto, a sigurno ima i drugih koji su isto tako zainteresirani.

Kao što rekoh, kolega uskoro naručuje sa TME. Ako nas se skupi dosta možemo TCA dobiti jako jeftino Smile
Reply
#62
(09-11-2015, 04:55 PM)mikikg Wrote: Hvala Macola.
Napravicu ovo sa tvoje sheme na proto board pa cu malo da isprobavam kako/sta radi …
Nego ovde bi bilo interasantno dodati neki sample/hold ili produziti vreme integratora pa mozemo da iskoristimo sklop "na momenete" tj da imamo element koji greje (neki tranzistor) ali da se na kratko odkaci grejanje i da se meri temperatura preko B-E spoja.
Bar meni je zanimljivo jer mogu onda da probam kako se razlicita kucista tranzitora ponasaju sa razlicitim kombinacijama izolator/hladnjak. Znaci kad se pravi neka konstrukcija, izmeri se ta kombinacija tranzistora sa hladnjakom i bar znam na cemu sam i sta mogu da ocekujem od tog hladnjaka. Ovo tek ima smilsa kada se koriste nekakvi dodatni L profili pa je veoma korisno da se ima info kako ta kombinacija radi, ako imamo i izbazdaren senzor mogu i tacne vrednosti da znam za dozvoljenu discipaciju.

Za testiranje termalne otpornosti nekog kućišta nije uopšte neophodno da se tranzistor isključuje. Naprotiv to će poremetiti merenje jer instant discipacija se odlikuje relativno brzim promenama temperature.

To se može uraditi na sledeći način:
u B-E spoj se pusti na primer neka konstantna struja iz nekog podesivog strujnog izvora. Baždarenje B-E deonice pri toj struji se izvrši postupkom kao iz onog posta gde sam postavio šemu.

Koliku struju baze izabrati?
Pa na primer onoliku da sa beta dotičnog tranzistora može razviti kolektorsku struju koja je sa umnoškom napona iz nekog pomoćnog ispravljača dovoljna da razvije discipaciju sa kojom želimo testirati uređaj.

Pretpostavimo da želimo na primer testirati stari 2N3055.
Pogledaćemo data i videti da je najlošiji slučaj hFE 20. Raspolažemo na primer pomoćnim lab ispravljačem koji je podesiv od 0-30V i 0-5A, tj. može razviti 150W snage max. Neka bude da 2n3055 želimo testirati sa 50W discipacije, gde je iz dijagrama temperatura vs snaga vidljivo da je max. dozvoljena temperatura spoja oko 120*C pri toj snazi.

Uzmimo da sa pomoćnm ispravljačem razvijemo tu snagu sa oko 20V napona i strujom od 2.5A.
za 2.5A bi nam trebala struja baze od min. 2.5/20=0.125A i nabaždarićemo naš strujni izvor za bazu na tu vrednost.

Potom ćemo napraviti pomoću OTA op-amp merenje kolektorske struje i napona Vce. OTA je analogni množač i rezultat na njenom izlazu će biti snaga, i taj rezultat ćemo upotrebiti kao povratnu vezu za naš pomoćni ispravljač, po struji, odnosno tom info ćemo upravljati strujni imit lab ispravljača.

OTA će se truditi da po svaku cenu održi konstantnu snagu unetu u spoj C-E, kontrolom struje pomoćnog ispravljača, pri tome će napon Vce biti promenljiv ali snaga konstantna, odnosno tranzistor će generisati konstantnu količinu toplote. Na to će se pridodati i discipacija baznog spoja od onih 125mA x oko 0.8V, što je oko 100mW, koju možemo obračunati ili čak zanemariti jer je veoma mala.

Ko nije vešt sa analognim OTA, sasvim lako može upotrebiti MCU i dva A/D konvertora na njemu. Jedan koji meri napon Vce i drugi koji meri struju Ic. Umnožak njihovih rezultata je snaga i taj umnožak se može izbaciti napolje pomoću D/A ili PWM i njim opet upravljati pomoćni ispravljač, sa dodatnom elegancijom prikaza na displeju i raznim mogućim pomoćnim operacijama.

Dakle, tranzistor se kontinualno može opteretiti kolektorskom strujom i to će omogućiti određena konstantna struja baze.
Veličinom konstantne struje baze ćemo namestiti moguću discipaciju na tranzistoru a struja baze mora biti konstantna da bi nam bilo tačno merenje temperature spoja pomoću Vbe.

Zašto se mora izvršiti stabilizacija snage u tranzistoru?
Zato što hFE unekoliko zavisi od temperature koja nam je inače promenljiva u takvom merenju, pa se ne možemo osloniti samo na Ic.
Povratna veza po snazi (U x I) će obezbediti konstantnu snagu na tranzistoru u širokom spektru promene temperature.
hFE će se menjati, tim i IC, ali će povratna veza će pomerati strujni limit lab ispravljača a napon će se sam namestati jer je lab ispravljač uvek u CL.

Tako to može i tako je pouzdano.
Reply
#63
Ono što bih hteo da primetim je da su tranzistori sa integrisanom pomoćnom diodom za praćenje temperature pelete "Bogom dani" za merenja Rth hladnjaka, onda raznih izolatora, termalnih pasti, boje hladnjaka, položaja hladnjaka, dejstva ventilatora i slično tome...

Cena tog tranzistora, je bez obzira kolika je, veoma opravdana jer će nas poštedeti mase komplikacija.
Takav jedan snažniji tranzistor, uz pomenutu kontrolu konstantne snage na njemu pomoću OTA ili MCU, može poslućiti kao dobar alat za pomenuta merenja.

To što mu je merna dioda nezavisna i izolovana je fantastična prednost jer odstrnjuje mnoge nepoželjne uticaje.
Sa takvim tranzistorom se bazna struja može nametiti najobičnijim reostatom (trimer pot-om) na dimenziju koja će uvesti stabilizator snage u regulacionu petlju.

Stvar bude dosta jednostavnija ali stabilizator snage je i dalje potreban.
Reply
#64
Macola Wrote:Inače koristim "Elektrolube EHTS01K" i zadovoljan sam njom.

Gde ovo kupujemo?
“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.” - Dalai Lama XIV
Reply
#65
To je nabavljeno preko grane u pakovanju od 1Kg, ali može da se naruči i ovde bilo koja hemija od vrhunskog "Elektrolube".

http://www.vremeplov.co.rs/

A izbor ovde:

http://www.electrolube.com/products/ther...ement.html
Reply
#66
Samo da javim da se kod Linear Technology LM10 "vodi" kao LT1635 Wink
http://cds.linear.com/docs/en/datasheet/1635fa.pdf

Vrlo su slicnih karakteristika (manji je napon napajanja, ima par poboljsanih offset karakteritika, GBW je isti, referenca je isto 200mV, pinout isti), sasvim korektno za finu simulaciju u LTSpice.
Reply
#67
(09-11-2015, 06:21 PM)Macola Wrote: Ono što bih hteo da primetim je da su tranzistori sa integrisanom pomoćnom diodom za praćenje temperature pelete "Bogom dani" za merenja Rth hladnjaka, onda raznih izolatora, termalnih pasti, boje hladnjaka, položaja hladnjaka, dejstva ventilatora i slično tome...

Bas to, i to moze mnogo lepo da se prati, recimo diode tester na Sanwa mi pokaze ovakve cifre za napon gde sam samo polozaj hladnjaka menjao (ima i cetvrta decimala ali nju nisam racunao, mada je upotrebljiva):

Discipacija 60W, 0.33V je 100*C

- rebra uspravno 0.335V
- rebra gore (polozen hladnjak) 0.331V
- rebra uspravno poklopljena odozgore 0.330V

Moze da se prati i sa DSO u sporom roll modu.
Toliko je osetljivo da samo kada se pipne prstom tranzistor (mala promena temperature) vidi se pad napona i na OSC i na voltmetru.

U tom kontekstu spravica koju si nacrtao u shemi moze da ima "zoom" mod (na preklopnik), koji ce samo da uvelica deo opsega, najvise nam je u interesu negde pri 100*C jer to "proglasavamo" npr za alarmnu vrednost.
Reply
#68
Ako napravimo GB za ove tranzistore, jedan primerak ce sugurno da zavrsi u OCXO Big Grin
Ima tako lepo i masivno da odrzava temperaturu kristalnog oscilatora da ne smem sad ni da razmisljam ... Smile
Reply
#69
(09-12-2015, 02:06 PM)mikikg Wrote: - rebra uspravno 0.335V
- rebra gore (polozen hladnjak) 0.331V
- rebra uspravno poklopljena odozgore 0.330V

0 V - krepo tranzistor 24
_________________________

Sada bez šale. Sećam se nekog pojačala koje je imalo kao temperaturnu kompenzaciju neke, mislim BD, tranzistore vezane kao diode na hladnjaku.
U svakom slučaju to je lošija varijanta za kompezaciju jer je mnogo inertnija i podložnija spoljnim uticajima, ali je mnogo jeftinija i lako izvodljiva.
Reply
#70
(09-11-2015, 05:09 PM)Macola Wrote: Imate  sličan fazon sa HP-ovim E3644A, koji ima fazni zasek sa SG3524 i TL082.

Macola, što bi radio sklop oko U127 kod ovog ispravljača?
Reply
#71
(09-13-2015, 07:04 AM)prasimix Wrote:
(09-11-2015, 05:09 PM)Macola Wrote: Imate  sličan fazon sa HP-ovim E3644A, koji ima fazni zasek sa SG3524 i TL082.

Macola, što bi radio sklop oko U127 kod ovog ispravljača?

Samo mi kazi koju tacno shemu gledas?
Postavi link i broj stranice (ima vise modela/shema).
Reply
#72
(09-13-2015, 11:09 AM)mikikg Wrote:
(09-13-2015, 07:04 AM)prasimix Wrote:
(09-11-2015, 05:09 PM)Macola Wrote: Imate  sličan fazon sa HP-ovim E3644A, koji ima fazni zasek sa SG3524 i TL082.

Macola, što bi radio sklop oko U127 kod ovog ispravljača?

Samo mi kazi koju tacno shemu gledas?
Postavi link i broj stranice (ima vise modela/shema).

Agilent E364xA Single Output DC Power Supplies, strana 199 PDF-a.
Reply
#73
U127 referencira 4 OP-a pa cu ih razlikovati po broju izlazne nozice.

OP sa izlazom na nozici 7 je glavni pojacavac naponske greske, radi u open-loop modu.
OP sa izlazom na nozici 1 je pojacavac referentnog signala za preko-naponsku zastitu (closed-loop).
OP sa izlazom na nozici 8 je diferencialni filter (ne mogu napamet da procenim ali mislim da nema DC pojacanje) koji se bavi povratnim signalom sa izlaza / remote sensing.
OP sa izlazom na nozici 14 pise da nije iskoriscen, lici na neku logiku za gasenje predregulatora ali je nesto tu cudno spojeno, C650 bi mozda mogao do dovede do oscilacija, mozda se to koristi samo u nekoj fazi izrade/stelovanja uredjaja.
Reply
#74
(09-13-2015, 12:28 PM)mikikg Wrote: U127 referencira 4 OP-a pa cu ih razlikovati po broju izlazne nozice.

OP sa izlazom na nozici 7 je glavni pojacavac naponske greske, radi u open-loop modu.
OP sa izlazom na nozici 1 je pojacavac referentnog signala za preko-naponsku zastitu (closed-loop).
OP sa izlazom na nozici 8 je diferencialni filter (ne mogu napamet da procenim ali mislim da nema DC pojacanje) koji se bavi povratnim signalom sa izlaza / remote sensing.
OP sa izlazom na nozici 14 pise da nije iskoriscen, lici na neku logiku za gasenje predregulatora ali je nesto tu cudno spojeno, C650 bi mozda mogao do dovede do oscilacija, mozda se to koristi samo u nekoj fazi izrade/stelovanja uredjaja.

Oprosti tek sad vidim da je quad pakovanje. Mislio sam na ovaj zadnji (izlaz na pinu 14). Čitava ta sekcija je uokvirena isprekidanom linijom i piše NOT INSERT štogod im to značilo.
Reply
#75
Evo u prilogu kompletna shema regulatora uradjena u LTSpice pa ko zeli moze da proba simulaciju.

[Image: attachment.php?aid=16558]


Attached Files Thumbnail(s)


.asc   LM10-labpsu-curr-mirror.asc (Size: 6,65 KB / Downloads: 10)
.asy   pot.asy (Size: 710 bytes / Downloads: 4)
Reply
#76
(09-13-2015, 01:13 PM)mikikg Wrote: Evo u prilogu kompletna shema regulatora uradjena u LTSpice pa ko zeli moze da proba simulaciju.

[Image: attachment.php?aid=16558]

Javlja mi grešku Could not open library file "pot.sub" prilikom pokretanja simulacije.
Možda bi bilo dobro da napraviš zip i raspakiraš ga za test u neki drugi folder prije postanja kako bi bio siguran da je u njemu sve što je potrebno da bi model bio funkcionalan.
Reply
#77
Izvinjavam se ima ispravka kod Q7, zamenjeni su E i C izvodi.
U prilogu zip, dodao sam i pot.sub fajl.


Attached Files
.zip   pot.zip (Size: 2,66 KB / Downloads: 8)
.asc   LM10-labpsu-curr-mirror.asc (Size: 7,24 KB / Downloads: 9)
Reply
#78
Heh, kao u skorasnjoj shemi sa HV regulatorom, i ovde imaju problem sa prekomernom strujom kroz potenciometar za napon ako dodje do havarije.
Da me ne svatite pogresno, ali dobar npr Bourns-ov viseobrtni pot kosta odprilike kao sve ono sa sheme Smile
Desava se havarija i otpornike/tranzistore/ic mogu da prebolim ali pot i ne bas ... Pokusacu iskoristiti resenje koje smo spominjali u temi sa CA3140, da izmestim pot ...
Sad imam makar simulaciju, mada baguje malo : (, na odredjene parametre (veca rload struja) se zaludi i ne moze da izracuna ...
Reply
#79
Pre svega moram da se izvin sto ovako uskacem u temi.

Imam pitanje za Mikija jer je on sklopio ovaj ispravljac sa LM10 a mene interesuje da li je radio neka testiranja sto se tice odrzavanje zadatog napona pri opterecenju jer dosta ispravljaca ima taj nedostatak kada se stavi neko opterecenje ispravljacu pada napon i nemoze da odrzi zatatu vrednost.

Pozdrav
Reply
#80
Sad sam izmerio, regulator ima nekih 2.8mV (npr 10.0000V vs 10.0028V) greske pri promeni opterecenja sa 0 do 1A, mereno (vrlo bitno!) NA PLOCICI. Skoro da moze da se zanemari. Svaki prosecno-dobar naponski regulator bi trebao tako da radi.
Odatle pocinje problematika sa kablovima, apsolutno svaki kabal ce ti napraviti dodatni pad napona, podeblji malo manje, tanji kablovi mnogo mV, cak nije iskljuceno i citave volte i od toga ne mozes da pobegnes! Jedino resenje koje to prevazilazi je remote-sensing, ne postoji nista drugo!
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)