Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LM10 - Eksperimenti
#21
Ma LM358 i 2 releja su i više nego dovoljni Smile

Skiciraj ako ti se da.
Reply
#22
Sa komparatorom nije problem, to mi fercera u simulaciji, samo da izaberem tacne nivoe pri kome preklapa.
Nego MORA temperatura da se prati, to je glavni yajeb kod ovih sprava. Jednostavno ne sme da ode temperatura a moze jako brzo da naraste, ne moze hladnjak da odvuce tako brzo, tako da tu sad ima dosta problematike.
Po meni jedina pristojna resenja, prvo da se zakaci na papucicu ntc ili dioda pa direkt stim stegnuti tranzistor ili malo pismenije resenje sa NJL3281D Smile
http://www.onsemi.com/pub_link/Collatera...281D-D.PDF

Jos jedan komparator za temperaturu koji gasi ispravljac sa signalizacijom.
Ostaje jos jedan OP (npr LM324 koristimo), zast moze da se iskoristi?
Reply
#23
OVP ? To je po meni must have
Reply
#24
Hehe malopre sam bukvalno "kuvao" ove ThermalTrack tranzistore NJL3281D u sherpici Smile
Posto nemaju u specifikaciji prikazanu temperaturnu zavistnost diode, uzeo sam da napravim merenje pri dve temperature, sobna 22°C i 100°C u kljucaloj vodi. Posto je ponasanje uglavnom linearno, moze da se interpoliraju rezultati za druge temperature.
Napon na diodi naravno varira naspram temperature i zavisno od struje pri kojoj se meri.

Evo rezultata:

Code:
TEMP     | Vf @ 0.5mA   | Vf @ 1mA   |
---------|--------------|------------|
22°C     |   0.465V     |   0.492V   |
100°C    |   0.333V     |   0.357V   |
---------|--------------|------------|
TC       |  1.692mV/°C  | 1.730mV/°C |

Dakle za ovaj nas slucaj, recimo da je 100°C limit, ako pustimo 1mA kroz senzing diodu od NJL3281D, napon nizi od 0.357V mora da aktivira temperaturnu zastitu.

Po meni ovaj tranzistor je idealan za ovu aplikaciju i nema boljeg resenja merenja temperaure osim ovog gde je senzor direktno integrisan u tranzistoru.
Neko moze da prokomentarise da je steta da se koristi ovaj tranzistor (nije jeftin niti lako nabavljiv) ali ako se to lepo sve izprojektuje i odradi temperaturna zastita ispravljac je skoro neunistiv, nevezano za to koliki hladnjak smo upotrebili, kakav je izolator (liskun, silikon), termalna pasta, koliko je stegnut itd, jednostavno ne dozvoljavamo da chipu u tranzistoru ode temperatura preko neke granice i to je to.
Reply
#25
macolin teško uništivi Pb punjač akumulatora, mikijev teško uništivi lab.psu hehe

Koliko košta jedan taj tranzistor ?
Reply
#26
Ima ih u Mouser-u, na komad 4,56 €, na 10kom je 3,67 €
http://eu.mouser.com/ProductDetail/ON-Se...EJmMSj0%3d
Reply
#27
Pa iskreno i nije nekaj pretjerano skuplji od naprimjer 2N3773 kojeg se često viđa u napajanjima, kod nas 3773 je oko 4€ komad, tako da se tu nema kaj raspravljat... Kada ih se uzme više, onda taj bipolarac ispadne i jeftiniji od 3773.
Reply
#28
Tranzistor je inace odlican po svojim karakteristikama a ova dioda za pracenje temperature je pobedila.
Definitivno vredi te novce …

Ta robustnost me podseca na LM3886, i tamo imaju interno pracenje temperature koja munjevito moze da odreaguje i da zastiti chip od pregorevanja.
Reply
#29
(09-09-2015, 03:38 PM)mikikg Wrote: Ima ih u Mouser-u, na komad 4,56 €, na 10kom je 3,67 €
http://eu.mouser.com/ProductDetail/ON-Se...EJmMSj0%3d

Uh, ne znam kako za Srbiju, ako ima li neko lokalno predstavništvo, ali za Hrvatsku Mouser traži 90EUR samo za transport. Gledam na Farnellu, cijenu koja tjera suze na oči: 11,5 funti. Nego koliko ima smisla pokušati nešto napraviti s NTCom poput ovoga koji je u metalnom kučištu s M3 navojem da se direktno šarafi na hladilo blizu tranzistora (ili čak moguće bude iskorišten za pričvršćivanje tranzistora na hladilo?)

[Image: 4VvbpoT.png]
Reply
#30
Ima također jedna varijanta koju sam čuo od starog majstora da se zaštita izvede onim robusnim termoprekidačima, lijepo je zašarafi jedan za hladnjak i to je to. Istina da on ne mjeri temperaturu unutar kućišta tranzistora ali nije niti to loše.
Reply
#31
Uff 90 eura je bezobrazna poštarina... Gledao sam na TME, oni ne drže te tranzistore nažalost...
Reply
#32
Ne vredi to sa NTC ili bimetalima, presporo to reaguje ... To moze da bude neka sekundarna zastita.
Da bi ovaj pass tranzistor zastitili bez inegrisane diode, mora cela mehanicka skalamerija da se napravi i to tako da imamo bar 4, 6 ili 8 tranzistora pa da se izdeli struja na njih kako bi se pojedinaco manje grejali a da imamo bolji termalni kontakt sa hladnjakom, ili bakarne plocice izmedju tranzistora i hladnjaka, poznata komplikacija ...

Ako vas interesuju ovi tranzistori, bolje da razmislimo o grupnoj kupovini!
Ima u Srbiji firma Comet koja to moze da dovuce i njihova provizija je negde oko 80% (uracunat porez i carina) na cenu iz Mousera.

Po meni jedino kompromisno resenje je da se stavi NTC koji je u obliku papuchice i da se on montira direktno na tranzistor sa gornje strane i da se sve to zajedno stegne sa jednim srafom. Osnovni cilj je da stitimo tranzistor i informacija o temperaturi mora da bude sto je moguce brza. Bas sam prakticno probao (nista novo) ali recimo imam skoro hladan hladnjak i pustim ovaj regulator u kratak spoj (maksimalna discipacija), temperatura samog tranzistora u odnosu na hladnjak nema veze, ovaj mucenik oce da ispari a hladjak tek lagano poceo da se podgreva …

Na ovakve NTC termistore sam mislio:U drugim temamam sam spominjao i IGBT tranzisore koji su daleko zilaviji (trpe i preko 200°C) ali oni ne mogu da idu u ovu konstrukciju sa LM10, moralo bi sve da se prepravi jer je drugacije upravljanje tih trazistora (naponski kao i svi MOS-FET umesto strujom kao kod BJT).
Reply
#33
Zar se takve situacije kratkih spojeva i sl. havarije ne bi trebale riješiti strujnim limitom ili tako nečime.Jedan sklopić kaže nešto nije u redu sa izlazom i lijepo ugasi regulator. Ja sigurno ne bi išao na jedan tranzistor u izlazu, a kako bi radio naravno dvostruku napajanje tu ne gine 40€ samo za tranzistore,što je meni malo previše za jedno napajanje koje bi trebalo biti dostupno široj populaciji.

Kod mene ima jedan drugi specifični problem a to je trafo.Davno prije sam uzeo 430VA, 35V,35V sa dva pomoćna namotaja od 2x12V mislio sam složiti napajanje koje je radio Pinco ali nešto nije radilo kako treba pa sam sve to bacio u ćošak i prodao dijelove(osim trafoa). Da prodam ovaj trafo onda bi imao mogućnosti(financija) da namotam nešto pametnijega sa nekoliko sekundara. Ovako kupovati drugi trafo dok ovaj stoji ne dolazi u obzir.

Ispravljač koji bi si napravio htio bi da može ići do nekih 70V/1A a do 40V/3A .Ako bi koristio trafo koji imam,recimo da udvostručim napon od 35V to je recimo u grubo nekih 70V pa se to ispravi i dobije se 100V. Što je dosta nezgodne brojke za SoA bipolaraca. Recimo da sam si vrtio koncept onog napajanja od HP-a koji koristi dva u seriju spojena tranzistora i ovisno o naponskom području regulirani napon ide preko jednog ili preko dva.

Ispričavam se ako sam malo otišao offtopic ali rekoh valjda neće pretjerano smetati.
Reply
#34
Pa strujni limit je nesto drugo, on ce odraditi svoj posao, recimo drzace u kratkom spoju 2A i tu se njegova uloga zavrsava, ali, sa ulaznim naponom od recimo 50V to je momentalno 100W discipacije na tranzistoru (ili tranzistorima) i to ne moze da se ohladi tek tako lako i brzo.
Po pitanju hladjenja recimo ovi regulatori napona su daleko daleko zahtevniji nego audio pojacavaci tih snaga. Kod pojacavaca nemamo takve uslove rada, tamo se barata zvucnim signalima koji u "proseku" na momemte izbace tu snagu ali kod ispravljaca (u kratkom spoju) to se momentalno penje temperatura, mnogo je brzi prirast temperature.
Mislim nije nikakvo moranje da se koriste ovi spomenuti tranzistori ali jedino sa njima mozemo problem temperature da resimo fundamentalno, sva ostala resenja su prakticno prirucna i ne resavaju problem u srzi.
Reply
#35
Ispravka, nisam dobro objasnio. Tj. ono ča sam htio reći mi je prije par minuta palo na pamet. Zašto da se ne napravi neka logika koja bi nadzirala napon preko tranzistora i struju kroz njega i računala snagu, kada prijeđe neki limit regulator se gasi. Ako se koristi više tranzistora struja kroz svaki je relativno jednaka kao i pad napona tako da bi bilo dovoljno nadzirati samo jedan.Naravno da u ovom pristupu postoji mogućnost da jedan tranzistor vrisne i što onda. Trebalo bi napraviti da se svaki tranzistor pojedinačno nadzire ali ne znam koliko bi to bilo praktično.
Reply
#36
Hehe vrtimo se u krug Smile

Pogledaj jos jednom npr ovo:
http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=159&pid=46562#pid46562

Tu su morali da stave jedno kilo-dva aluminijuma, upotrebili 6 tranzistora 2N3773, tranzistori su morali da se montiraju na hladnjak bez izolatora za TO-3 kuciste koje u sustini ima najbolju termalnu provodljivost pa posledicno ceo hladnjak je morao da se izoluje od kutije, tranzistori su vrlo pedatno distribuirani po hladnjaku i to sve samo da bi doskocili nekih 150W konstatne discipacije. Koliko to resenje kosta i da li je totalno pouzdano???

Sa NJL3281D tranzistorima me bas briga koliki je hladnjak i kako je montiran, samo ce pre ili kasnije da mi proradi temperaturna zastita a tranzistor je zasticen u svim uslovima temeprature.

Ako hoces "da komplikujemo" i da ne koristimo ove tranzistore ali da ipak imamo zastitu na nivou silikonskog chipa treba malo detaljnije da se problem sagleda.
Naime, postoji recimo varijanta da se koriste dva tranzistora (u klasicnom linearnom rezimu) i da imamo sa strane jedan sklop sa dodatna dva MOS-FET koji ce naizmenicno velikom brzinom da prebacuju jedan ili drugi izlazni tranzistor.
Sta sa tim mozemo da dobijemo?
Dobijemo mogucnost da iskoristimo sam izlazni tranzistor kao temperaturni senzor!
Dakle u onom trenutku kada je jedan tranzistor iskljucen/odkacen (pomocni MOS-FET ne provodi) iskoristimo prakticno potpuno isto temperaturno ponasanje ali ovog puta B-E spoja tranzistora i izmerimo pad napona i dobijemo temperaturu chipa Wink
Znaci merimo temperaturu tranzistora koji je trenutno iskljucen.
Ova ideja moze da se realizuje ali nije jednostavno to sve uklopiti da radi kako treba i da ne smeta samom regulatoru ali teoriski ima smisla.

Treca varijanta je da se sve ovo batali i da se upotrebi LM3886 ili TDA7293 kao izlazni elementi koji interno imaju temperaturnu zastitu Smile
Cak ako se secate spominjali smo to, kod LM3886 ima caka da se preko MUTE pina meri temperatura chipa pa mozemo da implementiramo temperaturno pracenje nevezano od njegove interne zastite.
Reply
#37
Ja sam za neki group buy NJL3281D, treba naći najpovoljnije.

Što se tiče disipacije, tu bi trebalo ubaciti neki najjednostavniji buck predregulator, koji će da održava na ulazu malo iznad dropout napona samog linearnog regulatora. Mislim da bi se dala svest na kojih 10 do 12W u najgorem slučaju, a to bi trebao svaki CPU cooler bit u stanju ohladiti.

Znam da će to dodatno zakomplicirati stvari, ali nemora nužno biti, ima puno integriranih switchera poput LM2576 s kojima se može izvesti jednostavan predregulator.

Sam LM2576 ima ON/OFF pin pa njega možemo naprimjer iskoristiti za zaštite, da gasimo regulator. Jedino je problem fiksna frekvencija od 52 kHz što je jako nisko...

EDIT: LT1074 bi bio dobar naprimjer
Reply
#38
Sad razmisljam oko ideje sa merenjem temperature preko B-E spoja ...
U sustini ako znamo struju baze i napon baza-emiter, mozemo da znamo i temperaturu chipa posto je to sve u relaciji!
To je moguce meriti i dok tranzistor/regulator radi ...
Hmm, krajnje zanimljiva ideja, cudo se neko toga pre nije setio Smile
Reply
#39
Da, ali ti si uzeo u obzir da se struja baze mjenja s opterećenjem ? Kako ćeš uzeti u obzir koja je trenutna struja baze ?

Moguće mjerenjem na otporniku baze, ako znamo njegov otpor i pad napona na njemu znamo i struju baze.

Tu mi se čini da bi trebao MCU ići... Biti će tu matematike.
Reply
#40
He he, mislim da će biti daleko jevtinije kupiti tranzistore sa integrisanim diodama nego staviti dva op-amp, jedan za merenje struje baze a drugi za drop na barijeri B-E, i MCU da sve to kalkuliše.

Ta ideja mu dođe kao kad bi se putovalo na relaciji Beograd-Solun preko Beča :-)
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)