Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PSM mini-monitor by Zvu
#1
Poor Serbian Man mini-monitor. 

Pre nekog vremena sam nabavio zvučničke jedinice Seas CA12RCY i Seas 19TFF1. Malo sam se igrao njima pa mislim da je vreme da postujemo neke fotkice. Počelo je projektom prednje stranice koja izgleda ovako: Tu su sve mere za zvučnik osim dubine koja je 25cm. Materijal je MDF, a debljina je 19mm.

Pošto je debljina 19mm, a basić je 4,5" bilo je neophodno omogućiti mu da diše malo. Pre intervencije:Nekoliko žuljeva kasnije: Proba i pogled unutra dok je još friško:

 I proba sa drajverima: 

   Merenja za koji dan. Biće dve varijante skretnice pa kako kome odgovara. Ja trenutno slušam sa prvom i ne zvuči ni malo loše - imajući u vidu cenu komponenata. 

Ovi malci nemaju mnogo basa ali zato ono što mogu da odrade, rade jako dobro. Napravio sam ukrštanje na 4KHz tako da maltene ceo "telefonski opseg" ide preko jednog drajvera. Visokotonci rade lepo i to je otprilike sve što bih imao da kažem za njih. Visokotonci sa kalotama od 19-20 mm mogu da sviraju dobro ali po mom mišljenju ne i odlično. Dakle to što je cena niža od dobrih 1" kalotnih visokotonaca se čuje. U poslednje vreme se probija Hiquphon kao ozbiljan takmac ali dok ne poslušam stojim iza napisanog. 

Biće i MK2 ovog monitora sa Morel DMS30S sa odgovarajućom skretnicom i u novoj temi naravno. To će, nema sumnje, bolje da se čuje ali treba imati u vidu da Morel DMS30S košta oko 75 evra po komadu, a ovi visokotonci 40. 

Bilo kako bilo, mislim da je neprehebiv odnos cena/kvalitet baš sa ovim drajverima. Kao što rekoh, slušam već neko vreme i nemam mnogo veliku želju da menjam bilo šta - osim standardnog neizdrža koji bi uvek probao nešto novo kako se čuje Smile
Reply
#2
Odlicno izgleda Wink.

Koliko kostaju delovi za tu "sirotinjsku" varijantu?
Reply
#3
ti baš baš voliš ovo što radiš, vidi se iz Manhajma! Wink Smile
svaka ti čast i na urađenom,i na maksimalno neutralnoj recenziji drug!
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#4
(09-02-2015, 08:16 PM)zare Wrote: Odlicno izgleda Wink.

Koliko kostaju delovi za tu "sirotinjsku" varijantu?

Mene su drajveri koštali 100 evra, kutije 2600 dinara sa sve CNC-om, a materijal za skretnice sam imao. Sve u svemu - neće izaći preko 15000 bez finiša. Usput, ovakve ProAc koštaju oko 300 evra polovne. Kažem "ovakve" jer u jednoj od iteracija iz serije Tablette koriste ove drajvere.

Drajveri su iz jedne od onih mojih akcija iz teme - povoljne prilike za kupovinu Wink
Reply
#5
(09-02-2015, 08:16 PM)HomeMadeAudioProject Wrote: ti baš baš voliš ovo što radiš, vidi se iz Manhajma! Wink  Smile
svaka ti čast i na urađenom,i na maksimalno neutralnoj recenziji drug!

Nema svrhe od laganja. Rade dobro. A da može bolje - uvek može. S tim što onda I cena skače. MK2 će biti sa Morel visokotoncima, međutim - u međuvremenu sam pronašao jednog Ruju koji je već radio sa ovim Seas basićem I Morel visokotoncem pa ću postovati I to ovde. 

Onda ostaje samo da se protegne koliko ko može - ako hoće naravno Smile
Reply
#6
Kako bi se npr. ovi/ovakvi zvucnici ponasali kao monitori tj. postavljeni na sto umesto PC zvucnika i na metar od slusaoca?
Reply
#7
Ja ću sebi da sklepam vako šta baš za tu namenu.

Bio kod Zvublina, slušao. Što im se više primaknem meni ono svira sve bolje.
Slušao i sa pola metra Smile
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Reply
#8
Ništa ne slušaj Peđu, on je zavisnik o mojim zvučnicima. Šta god sam napravio, hoće I on take Smile  Hocemo jos

Šta misliš ko je pokupovao drajvere iz oglasa u temi "povoljne prilike za kupovinu"? Smile
Reply
#9
Osvežavam posle dugo vremena. Evo skretnice sa ukrštanjem na 2300Hz . Impedansa pada najniže na 3,4 oma na 420Hz ali većim delom ostaje zapravo preko 6 oma što mislim da je adekvatno jer se svakako neće pogoniti lampaškim pojačalom. Nepravilnost između 3-5KHz je proizvod difrakcije pošto je mereno na osi, dok se već 5 stepeni van ose dip popunjava i linearizuje se odziv. Kalem od 0,75mH na basu mora biti od barem 1,6mm debljine lak žice kako bi Rdc bio manji od 0,2 oma, ostali kalemovi nisu kritični jer imaju otpornike sa sobom na red. Otpornik na visokom koji je na red bi trebalo da bude bar Visaton MOX od 10W ili nešto u tom rangu - stavljen je 13 oma ali može da se šeta od 12-14 oma u zavisnosti od ukusa bez ikakvog uticaja na performans osim glasnoće visokotonca. Za ostale otpornike nije mnogo bitno koji su ali bi trebali biti 10W i oni (bullet proof). Takođe, kondenzator na noč filteru od 47uF može i bipolarac ali ga treba premostiti sa 0,1-1uF nekim kvalitetnijim blokom (bilo šta od Wime). Kondiš na visokom - koliko se ko pruži toliko mu je.


.bmp   Skretnica.bmp (Size: 935,42 KB / Downloads: 22)  
.bmp   Odziv učestanosti.bmp (Size: 1,52 MB / Downloads: 13)  
.bmp   Fazni odziv.bmp (Size: 1,48 MB / Downloads: 9)
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)