Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prenaponska zaštita (munje i gromovi)
#21
(08-20-2015, 07:21 PM)TDA Wrote: Samo se vi zezajte pa će te početi da ličite na moj avatar... Tongue

Nema šanse, nemam kosu! Confused


A sada malo i ozbiljnosti. Probaću da nacrtam neku moju ideju iz davnina koja bi mogla da pripomogne boljoj zaštiti.
Reply
#22
Stvarno ne znam kako bi ovo mogli da testiramo, ali ja bih bio zadovoljan i da znam da je sklop baziran na teorijskim pretpostavkama, ali svakako bih cupao kablove iz uticnica za vreme grmljavine kada sam kuci.
Za ovo bi mpgli mozda i kutije da obezbedimo preko GBa od recimo 5MK ili onih drugih ne znam sad napamet kako se zovu jer tu opusteno moze celicna kutija...
Reply
#23
Evo kako, napravimo improvizovanu lansirnu rampu raketu i dugacku celicnu zicu sa uzemljenjem kao i ovi Smile

Reply
#24
Kod rodjaka kamiondzija sa kipom prespojio zice na banderi i desio se kabum manje vise na svim uredjajima koji su bili prikljuceni u mrezu, izdvoio sam dva zanimljiva, na Samsungovom adapteru na ulazu je postavljen osigurac 3,15A i varistor TVR14751 koji je po podacima namenjen za AC napon do 465V on naravno nije stigao da odreaguje  a ni osigurac nije izgoreo i elektroliti su prsli i isprobijali,  naravno i vecina ostalih komponenti u primaru je pregorela,

drugi adapter je od rutera za net on verovali ili ne nema osigurac u primaru a stavljen mu je varistor 10N471 sa slike ce vam biti jasno sta se desilo kad je napon skocio van dozvoljenog.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#25
Dragan83,

Varistori su samo zaštita od tranzijenata, a ne od trajnog stanja prenapona.
Pod tranzijentom podrazumevam kratke pojave.

Varistori i varničari su među najmoćnijim tranzijent protektorima i mogu podneti strahovite energije u kratkom intervalu.
Koliko energije i o koliko kratkom intervalu se radi, to treba videti u DS od konkretnog varistora.

Takav prenaponski događaj, koji traje više mrežnih perioda, varistor ne može da spreči ako nisu dobro dimenzionisani i on i osigurač.

Pozdrav
Reply
#26
Ok, hvala za objasnjenje, pa po njihovoj prici to varnicenje i prespajanje je trajalo sigurno 10-15sekundi dok nisu videli i odreagovali da kamiondzija vrati kipu zato i ima toliko stete, predpostavljam da je na ovom samsungovom adapteru bio neki Varistor tipa 14N431(275VAC) mozda bi na vreme izgoreo osigurac i smanjio stetu na samom adapteru, ja sam skoro testirao neke varistore na probojnost prema osiguracu raznih vrednosti ali se test nije uspesno zavrsio zato sto nemam odgovarujuci izvor varijabilnog AC napona.
Reply
#27
Kako je vozač prošao?
Kod nas u Banja Luci prije par godina na izgradnji auto-puta, je vozač zapeo za dalekovod, u vožnji mu se aktivirala kipa, za koju niko nije znao kako, jer su ti sistemi kipanja zaštićeni i nemoguće je aktivirati na većoj brzini i u hodu, ali eto desilo se i vozač je smrtno stradao, nažalost, izgorio i vozač i kamion.
Reply
#28
Sa vozacom je bilo sve ok u pitanju je bila niskonaponska linija 220-380V, evo dole na videu slican opis toga sto se desilo kod vas.

https://www.youtube.com/watch?v=ETxJ79kPVbU
Reply
#29
Uz rizik da budem proglašen gundjalom, zar ne bi ova tema trebala da se zove "Prenaponska zaštita"?

Pozdrav
Reply
#30
(10-25-2018, 03:45 PM)Braca Wrote: Uz rizik da budem proglašen gundjalom, zar ne bi ova tema trebala da se zove "Prenaponska zaštita"?

Pozdrav

Taman posla , ne znam ko ima prioritete da to promeni pa ako vidi post neka to uradi.
Reply
#31
I meni je zapalo za oko,večeras ću da "bacim" jedno slovo...
Reply
#32
Prestigao sam te... Smile
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)