Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranzistorski 1.8-7.0Mhz Linear
#61
(01-30-2017, 11:11 PM)emiSAr Wrote: Prigusnice trebaju, one su stvarni teret pobude.
zenerka iako povecava ulazni kapacitet je za staticku zastitu, 10 Oma ionako nije u funkciji osim kad dioda vodi,
a to su nezeljene situacije pa moze kako si zamislio.-
pOz

Najlepse hvala, ovoga puta cu raditi sa dva tranzistora, ovako su bila dva u paraleli i dupliran je kapacitet. Nece mi trebati vise  od 100W a dobicu minimum 100-150w na 160/80/40m. Koristicu  STW21NM60ND (ulazni kapacitet 1800pF,   izlazni 90pF, prenosni 8pF). TO-247 kuciste.

Evo njegovog dokumenta  

https://store.comet.bg/download-file.php?id=9731

Jos jedan "detalj" gotovo da nisam video ozbiljniji pojacavac a da nije imao povratnu spregu u mom slusaju sa drejna na gate. Jedan primer je IRFP510 koriscen za 5W SSB-pep koriste masovno spregu 100nF+470R. Na jednom mom uredjaju barrett550 neka sluzbena stanica je bila, tu ide jedan zavojak u izlaznom transformatoru i jedan kraj 100R na bazu jednog a drugi kraj sa 100R na bazu drugog tranzistora.  Da li da se vodim skoro tri puta visim naponom i da stavim (100nF+1.5K) prvi slucaj, Ili da ukradem ideju i namotam pored ulaznog jos jedan navojak gde bi za 40VDC na gatove vodio 330R?   Tu se dvoumim pa ako moze neka vasa iskustva, delovi su obojeni crveno za prvi slucaj i druga slicica kako sam video u mojoj stanici. Plava zica primar, crvena sekundar a narandzasta je ta sto ide na gate Sta mislite?


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#62
Moras se rukovoditi naponom napajanja, jer je izlazna impedansa u zavisnosti od napona napajanja
P R O M J E NJ LJ I V A! Kompenzacija i ta prutufazno vodjena neutralizacija se izvode za neki napon
napajanja na kom ce pojacalo raditi. Proracun tog kola je veoma usloznjen i uglavnom , po odabranom
kapacitetu koji mora biti sto stabilniji i kvalitetniji bira se R da nema sa promjenom -dinamikom
pobude prooscilovanja izlaznog pojacala. Iako tranzistori imaju pozamasne izlazne kapacitete, obicno se i trafo
dodatno sentira, najcesce silvermica kondenzatorima radi linearizacije-jer prenosna karakteristika bilo
trafoa bilo tranzistora promjenom frekvencije nije linearna.
U kolo kompenzacije L se cesto koristenjem u tom kolu TH otpornika izvodi kao koji navojak samog izvoda
otpornika. Stabilnost cijelog pojacala, kopiranjem necega sto se vidi na internetu cesto dodje u pitanje
jer se ne mogu pronaci identicne komponente koristene u nekoj objavljanoj semi.
I sam izbor izolatora prema hladnjaku utice na rad pojacala.-
Bilo bi pozeljno u tim kompenzacionim kolima koristiti snaznije neinduktivne otpornike, a potreban L dozirati
navojcima.-
S toga srecno u eksperimentima.-
pOz
Reply
#63
Zahvaljujem. Sto se tice izolatora koristim termalnu pastu belu ne provodnu, i koristim izolator koji je providan pomalo ima zvuk "stakla" zvecka kada se pusti sa 10-20mm... Inace providno na izgled lici na plastiku ali nije. Ima i ona koja lice na neku gumu siva ne provodna ali to nisam do sada koristio. Videcu da izmerim kapacitet drejna i hladnjaka pokusacu da vidim sta cu dobiti.

Sve mi je jasno oko protivfazne neutralizacije, znam za promenu impedanse drugacije je 40V i 12V nije isto. Tu bi trebao dvokanalni osciloskop i videti prelazi li 180 stepeni ulazni i izlazni signal pa onda delovati!

Jos ovo pa da pocnemo veceras da crtamo Smile

Napajanje gejtova.

Da li da napajam na sredini primarnog kalema izlaznog transformatora, ili da upotrebim ovo kao na slici, znam da mogu oba slucaja, u prvom slucaju sam koristio blokade 1n/10n/100n/2.2uF  do oko 10uF(video kod nekih sema), nije smetalo kada sam pustio u pogon imao sam 400W, a druga varijanta motanje prvo na jednu stranu za jedan tranzistor a posle u kontra smeru za drugi, mozda bi ovakav pristup imao "smanjenje cujnosti" one napojne prigusnice koje sam prikazao pre neki dan na snimku a za blokade koriste samo 100nF u drugim slucaju mada ima jos jedne prigusnice........ Sta izabrati?


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#64
Ako koristis prigusnicu simetricnu, moras poznavati materijal i da impedansa prigusnice na radnoj-
na najnizoj radnoj frekvenciji bude minimalno 4 puta veca od opterecenja-izlaznog trafoa I opet je
potrebno srednji kraj primara dooobro ohladiti za VF-dekuplovati zbog puspul rada izlaznog
stepena.
Pri tome jezgro prigusnice mora biti daleko od saturacije-zasicenja.
Iako se mirne struje tranzistora-fetova ponistavaju zbog smjera motanja, u radu ne postoji simetrija.
S toga glasam za napajanje sredine trafoa koja mora za VF bito dobro ohladjena-dekuplovana.
Izlazni stepen ima manje "zeljeza".-
Po stepenu iskoristenja i kad se koriste za to namijenjeni tranzistori cijevi ih daleko nadmasuju.-
pOz
Reply
#65
Najlepse hvala.

Sto se materijala tice zaboravio sam da kazem da sam se potrudio i nabavio preko ebay-a originalna tj. poznata jezgra. To je  FT140-61 

http://toroids.info/FT140-61.php  primer 20 navoja i 100nF daju 90Khz to cu jos videti sa koliko navoja da idem uzeci u obzir 160m opseg.


Razumem tu tacku transformatora sam bas "ohladio" pored 1/10/100nF imam i 4 x 2,2uF 100V SMD keramika  kupljeni u USA kuciste SMD 2220. Vidjao sam da idu do 10uF cak na tim tackama. U testu pri emisiji oko 400w zajsta sam se odusevio kako se to ponasalo.

Ulazni transformator BN43-202 izlazni cine 2x8kom  FT82-43 navucenih na bakarne cevke

[Image: balun_4_sur_1_8_x_2_ft82_43_3.jpg]


Zahvaljujem na odgovorima, polako cu crtati samo da vidim u koju kutiju to sve da spakujem jer vec dva puta sam se "presao" Crtacu samo ulazni deo jer vec imam izlazni slikacu veceras.
Reply
#66
Veceras sam pravio, sutra ostaje stelovanje mirne struje. Ako radi radim plocicu. Da li je mnogo da to bude 50mA po tranzistoru ukupno 100mA? Napajanje 40VDC. Sam tranzistor je deklarisan na 200V. Ja sam vidjao i na 70V 75mA,ali audio pojacavac. Sve sam imao utisak da pregorevaju zbog struje ustvari najverovatnije oscilovali.

http://www.pcpaudio.com/pcpfiles/transis...RFP240.pdf
Reply
#67
Eksperiment uspeo. Ovaj haos i nered radi. Nisam mogao da odolim da ne probam sa delovima koje sam imao. Jedina izmena su otpornici posle 7805 nisu mogli 2k2 jel nisam mogao da otvorim tranzistore dobijao sam 1.45V na gate. Zamenio sam sa 120ohm, tako da sam podesio mirnu struju na oko 27mA, radi lepo na 30mA ali greje hladnjak bas dobro ovako sam malo smanjio. Napon sa 42V pada na 40V zbog ogromnog trafoa. Dobio sam 90W. Dobio sam pohvalne raporte za modulaciju, normalno to je SDR.

Koji nered i krs  Big Grin sada ovo cu preneti na plocicu i zamenicu izlazni trafo preveliki je za 2 tranzistora. Zavojnicu sam resio mozda je treba korigovati vezano za induktivnost ali nemam vise pistanja motao sam dve zice i ukrstio krajeve i potpuno ponistio ono cvrcanje.

Evo haosa...


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#68
Hi hi hiiiii ???? ne diraj nistaaaaa!!! Zezam se ja malo ali super znaci nasao si sta ga muci ? Aj pakuj ga pa javljaj kad si na talasu da vidim kako te cujem????
Reply
#69
Zbog onog 1k u gejtovima nisi moga dobiti veci napon, bitno da je sprava proradila-cestitam.-
Mozda trafo 3+3 ta FT 82-43 prstena.-
pOz
Reply
#70
@Dackotronic
Vazi sto ne.  Big Grin
@emiSar

Pa da ja sam se presao jer ugrupo za 2k2  sledi (5v/2200R=2mA!!!)  Ja sam se presao tu. Ovako sam racunao za dva od 120 oma  "5v/(120/2)=5/60=83mA". Sto nije mnogo disipacije za 7805 a dovoljno da se "otvore" tranzistori" ima i struje i napona do 4.4V i vise nego dovoljno.  Zbog viseg napona napajanja 42VDC impedansa nije ista pa sada sam sa 3 sisao na 2 navojka, tu je na vestackom opterecenju i najveca snaga i prilicno dobar SWR. Trafo je "sentiran" za sada oko 1nF odgovara do 1.3nF tu je negde. Ono sto mi se svidelo, zahtevao sam dva indenticna tranzistora, tako je i bilo kada sam podesio struju napon na gejtu i jednog i drugog je bio 3.46V. Obicno se to ne slozi makar za 0.2V ali dobro je.

Videcu neobavezno jer ne zurim, da uradim neku finu plocicu da bude pristupacno menjanje fetova, mogu i dvosljnu da napajanje gejtova smestim sa donje strane a gore ulazni "RF" deo.

Kad budem zavrsio Bato-mm i ovaj RF tranzistorac, spremam se za ovo  Big Grin


Attached Files Thumbnail(s)

Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)