Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Visokonaponski ispravljač
#1
Do sada nisam vidio neku temu o visokonaponskom ispravljaču pa evo jedne. Ovih dana sam pričao sa jednim prijateljem i dogovorili smo se da započnemo sa gradnjom dotičnoga. Zapravo za početak da nacrtam PCBe jer to ništa ne košta osim slobodnog vremena.
Šema je preuzeta od jednog člana velikog diyaudio foruma,a taj čovjek ima i svoju web stranicu pa evo i linka http://www.bartola.co.uk/valves/2012/07/...pply-600v/  http://www.bartola.co.uk/valves/2012/10/...ch-supply/
Napajanje nije ništa posebno svemirski napravljeno. Ima recimo to tako tri dijela, jedan je množitelj napona slijedi ga sklop koji imitira prigušnicu i onda ide završni regulacioni dio koji se upravlja sa referentnim naponom.

To je to za sada, možda da se proba prepraviti regulacijski dio pa da se umjesto LF351 stavi LM10 jer sa time sam se opskrbio. Wink
Reply
#2
Jučer sam malo radio na dvije od tri pločice. Jedna je za grec+glavni elektroliti, može se odabrati hoće li se ići na multiplikator napona ili standardno ispravljanje sa grecom. Druga je sklop koji imitira prigušnicu. Treća pločica je još u fazi smišljanja rasporeda dijelova.
Sve tri pločice će biti tako napravljene da će se moći postaviti na kat,jedna iznad druge jer će im jedan set rupa za montažu biti jednako raznaknut. Također sam stavio mosfetove u TO-247 kućištu radi dovoljno razmaknutih pinova jer TO-220 ako se montira direktno na PCB nekako ne ulijeva sigurnost na 500+ volti. Za sada sam ga koristio do nekih 400V bez problema ali dalje ne bih išao.


Za sada treću regulatorsku pločicu radim sa LF351.U bližoj budućnosti ću napraviti i drugu verziju u koju bi išao LM10 jer kao ča sam rekao imam ih na lageru a i biti će dobra vježba da savladam još malo elektroniku. Inače palo mi je na pamet budući da ću trebati za curve tracer napajanje do nekih 300-400V za napajanje G2 kod lampi ne vidim zašto se ovo ne bi iskoristilo.
Reply
#3
Jedno pitanje za one koji poznaju elektroniku više od mene. Stavio bih neku indikaciju u obliku LEDice ili nešto sličnoga što bi se upalilo kada se aktivira strujni limit. Gdje to postaviti,ja bi to postavio ili u kolektor ili emiter od Q1 ali nisam siguran. Imam neke teorije ali bolje da ih ne iznosim javno... hihi
Reply
#4
Nakon razbijanja glave kako da riješim PCB regulacije napona rekoh si idemo malo "odmora" pa sam nacrtao neku šemu sa LM10 gledajući datasheet i ovu šemu sa LF351 koja je već stavljena u temu.
Stvar je ta da bi ja LM10 upravljao nekim malim pomoćnim naponom dok bi na glavni regulacioni element(u šemi BD139) napajao sa glavnim naponom koji nije ograničen na maksimalnih 50V kao LM10. Nacrtao sam ovo samo sa osnovnim dijelovima da mi kažete jel princip ok ako nije onda idemo ponovo ispočetka.

Reply
#5
LM10 u sustini je zgodan samo zato sto u sebi ima preciznu referencu i trpi napon napajanja do 50V. Tehnicki njegov interni OP nije bolji od LM4562 i ostalih sjasnih OP-ova koje smo ovde po forumu spominjali.

Sve dok imas posebno napajanje za OP nije problem da napravis regulator i takve sheme smo vise puta spominjali.
Bilo koji izlazni napon da je u pitanju to se da resisi klasicnim EF spojem, naravno samo trebas voditi racuna o krajnjim granicama U/I (SOA) za seriski tranzistor.

Bez obzira da li ces imati strujnu regulaciju, regulator bi trebao da ima sekundarnu strujnu zastitu jer pri tako visokim naponima se ocas posla sprzi tranzistor pri kratkom spoju.

Razne varijante izlaznih stepena je Macola postavio ovde, tebi bi odgovarala varijanta 3 ili 4:
http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=901&pid=42389#pid42389
Reply
#6
Ma definitivno je točno to ča kažeš, ali Macola me preko PMova dosta zainteresirao za LM10 i sam je rekao da je to veoma zgodno riješenje jer ima OP+referencu. Šema izlaznog stupnja na koju bi "nakalemio" LM10 je ona iz prvog posta na kojoj je implementirana prekostrujna zaštita i sve ostalo, jedino ča bi promijenio je dio sa referentnim naponom i OPom,zato me i zanimalo da li sam dobro nacrtao šemu sa LM10.
Reply
#7
Evo radne verzije pločice sa LM10. Dodao sam i napajanje za njega. Tamo di ide visoki napon sam stavljao veći razmak između vodova,ono ča me malo zeza je masa od pomoćnog napajanja. Trebam je nekako provući da ide na GND pin od LM10 a ne da je samo spustim na GND od glavnog napajanja. Evo dok ovo pišem dobio sam neku ideju ali ne da mi se raditi ponovo screenshot nakon prepravke, već će biti novi post. Tongue

Reply
#8
Evo gotove prve verzije pločice. Uspio sam srediti napajanje za LM10, masu pomoćnog napajanja sam spojio preko brike na pin od LM10 pa od tuda do mase glavnog napajanja.

Reply
#9
Pazi samo na pin broj 5 od LM10. Dodiruje ti se sa GND. Probaj za taj deo da stavis GND plane.
Reply
#10
Misliš da napravim dvoslojnu pločicu? Još ću se ja malo igrati sa layoutom tako da vod neće dodirivati pin5. Inače budući da sam recimo teški amater u dizajnu PCBa imam običaj stavljati radne verzije da ako netko ima kakav prigovor na routanje nešto kaže. Smile
Reply
#11
Ne moras da radis dvoslojnu PCB. Mozes ovako da preradis PCB.Minus kraj Gretz-a mozes da povezes direktno na GND od polaznog pina (na tvojoj PCB oznaceno kao GND7) ili da U$5 malo vise podignes ka U$4, tako da ces imati mesta za provlacenje GND linije. Ono sto mozes takodje da uradis jeste da koristis SMD komponente za sve niskonaponske delove koji bi se nalazili u bottom layer-u. Ne mora da se radi ovde, nego inace. Npr. kondenzatori za rasprezanje mogu da budu u SMD kucistu ako koristi DIP IC-ove. Tada dovodis napajanje prvo na kondenzator, pa sa kondenzatora direktno na pin IC-a, pri cemu vodis racuna da kondenzatori budu bas uz nozicu, kako bi smanjio uticaj parazitnih induktivnosti vodova.
Reply
#12
Na žalost ništa od updatea PCBe sljedećih nekoliko dana.Kompjuter mi je otkazao poslušnost(tj. DDR2 pločica rama otišla ili utor za nju),a na starom laptopu kojeg sada koristim imam EAGLE ali nemam podosta libraryja koje sam koristio za ovaj PCB tako da pauza sljedećih nekoliko dana.
Mogao bi negdje možda naći kakav DDR2 danas/sutra ali komp koji imam mi se nije "sviđao"(previše svojeglav) niti kada sam ga kupio a kamoli sada nakon 7 godina.
Reply
#13
Danas sam se malo igrao i sredio ono preklapanje "pomoćne" mase i pina LM10. Mogao bi onaj U5 spustiti još malo dolje da onaj vod između ta dva tranzistora nije previše blizu jer je na njemu izlazni napon. Stavio sam 7805 u to-220 kućištu jer baš nema svatko na lageru u to-92. Manje više to je to. Jedino ako ima kakav komentar vezan uz šemu ako nema mogao bi napraviti probnu pločicu i da vidim kako ovaj regulator funkcionira ili ga napraviti na univerzalnoj ali to mrzim... Tongue

Reply
#14
Ma napravi prototip na univerzalnoj pa kad ga usavršiš do kraja onda u proizvodnju Tongue

Ajde ajde pa nije komplicirana shema za napraviti na univerzalnoj, za sat-dva si gotov hehe
Reply
#15
@Khadgar2007

Jel imas tacnu shemu po kojoj crtas PCB?
Cinimi se da to nece moci tako da radi sa 5V napajanja za LM10 ...
Reply
#16
Eh sorry, nisam okačio šemu ovdje,okačio sam je samo na našem diy-audio forumu i Ilimzn(znalac kao Macola) je samo pitao di ću nabaviti LM10 tako da mislim da bi trebalo raditi.Inače ako nešto zabrljam(što nije rijetko) uvijek da neku napomenu. Jedino ča kažeš da li bi LM10 radio na tako niskom naponu.

Reply
#17
Koje su ti vrijednosti elemenata za kompenzaciju opampa ?
Reply
#18
10nF i 3k to sam našao na figure 51 u datasheetu, u drugim šemama recimo koriste kond i otpornik u paraleli figure 46 i vrijednosti su 10nF i 100k.
Reply
#19
Nije problem za LM, problem koji ja vidim je vezan za U$5, njega neces moci da aktiviras sa tako malim naponom. On pocinje da provodi tek od 4V a imas tu i R34 koji tu vrednost jos povecava.
Ne mozes iz LM izlaza da ocekujes napone bliske napajanju jer nije rail-to-rail izlaz.
Moraces povecati napon, na jedno 12-15V ili vise.
U onoj shemi sa LF integralcem je bilo 24V.
Reply
#20
Uh...evo vidiš kakve stvari ja preskočim,nije niti čudo da me ljudi na to upozoravaju. Jednostavno sam si u glavi zamislio da je kod LFa bilo 5V i zapeo na tome,to je dobro jer na lageru nemam ništa za 5V osim tronogih od LTa a oni su malo predobri za ovo.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)