Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Popravka Sansui ES-200
#1
Zamolio me Ivan, pored ostalih kojima se ovom prilikom izvinjavam jer sam 21-og izašao iz ispitnih rokova i uleteo pravo u selidbu pa sam tek sad krenuo da se bavim popravkama, da pogledam šta može da se uradi za zvučnike njegovog drugara. 

U pitanju su Sansui ES200 zvučnici. Trosistemcu sa 10" basem i kalotnim srednjetoncem i visokotoncem. Trebalo bi da izgledaju otprilike ovako: 

[Image: 1_f.jpg] [Image: 2_f.jpg] [Image: 7_f.jpg] [Image: 8_f.jpg]


Međutim, da su izgledale tako ne bi ni stigle do mene (: 

Pogorelo je sve (iako su neke stvari isprva davale znake života) Slike će reći više, a ova tema se neće završiti danas, šta više pre par dana je tek počela. 

Sansui je pretendovao da postane ozbiljna firma praveći svoje komponente i zvučnike, ali to nije bilo dovoljno pa su pravili i svoje drajvere. To nekada urodi plodom, a nekada ne. Ovo mi deluje da bi moglo ozbiljno da svira. jer je ozbiljno napravljeno. 

Danas ćemo početi sa basevima. Pustio sam baseve jedan za drugim i uverio se da rade. Međutim, kasnijim pažljivijim pregledom sa svojim kumom dođemo do toga da se čuje neko čudno zveckanje unutra. Otvorim zvučnik i ugledamo ovo: 

[Image: DSC_0070.jpg] [Image: DSC_0072.jpg]

U Sansuiju su namotali tanjom žicom dva kalema jedan preko drugog (ovo je prestalo odavno da se radi) pa su oba kalema povezali u paralelu i onda izvukli ih na kontakte zvučnika. Dok sam radio u servisu viđali smo ovo, i došli smo zajedno do zaključka da je jednostavno fabrika naručila vagon žice jedne debljine pa su gledali da je upotrebe jer je ista debljina i na srednjetoncima. Da se nešto 70-ih znalo o TS parametrima možda bismo i pomislili drugačije ali mi inače teško dobre strane ovakvog namotaja prevazilaze loše. Basevi su davali znake života jer su spoljašnji kalemovi poumirali ali unutrašnji nisu. Time je zvučnik sada imao 12 oma i desetak grama mrtvog tereta na kalemu jer je onaj jadničak sam morao da svira sa crknutim bakrom preko sebe. Elem, posle malo rada kalemovi su izgledali ovako: 

[Image: DSC_0027.jpg]

Stavljena žica odgovarajuće debljine za taj prečnik i visinu namotaja. U ovom slučaju 0,25mm. Pomenuh da kutije nisu izgledale tako kao na prvim slikama. Hajde za sada da zanemarimo spoljašnjost. Unutrašnjost nije ni malo lepa. Kondenzatori nisu tek poumirali nego eksplodirali. Toliko loše da sam pomislio da sam naišao na neke nelegalne supstance zamotane u alu foliju u zvučnicima Smile što mi se u servisu jednom i desilo, da sam na zadnjoj stranici video ocrtan oblik pištolja sa zakucanim ekserčićima po obodu crteža i žicom koja je bila upletena između glava ekserčića kako bi držala pištolj čvrsto na zadnjoj stranici. Kondiši izgledaju otprilike ovako: 

[Image: DSC_0062.jpg]


Pomenuh izvinjavanje na početku. Prvo bi to bili DjNik i MikiKG jer kod DjNik-a stoje zvučnici koje je Miki poslao po njemu da ih ja pregledam. Ovim putem bi da se izvinim što ih nisam preuzeo do sada niti počeo da ih radim - što svakako nameravam u što kraćem roku. 

Što se tiče teme, nastaviće se ovih dana. 

Pozz, Zvu
Reply
#2
Hvala Zvu Smile
“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.” - Dalai Lama XIV
Reply
#3
Taj bi zvučnik i dan danas radio OK, nego je neko manijačio kao da je to zvučnik za razglas.
Reply
#4
Nastavak posle duže pauze. 

Dakle, rekoh onda da je sve pogorelo. Nisam se šalio. Kalemovi basa se vide u prvom postu i izgledaju loše, a visokotonci i srednjetonci nekako ovako: 

[Image: DSC_0040.jpg]


Vidi se da nisu sprženi iznenada već da su se jadnici mučili duže vreme dok nisu konačno otišli bogu na istinu. Papir na kom su bili namotani je bukvalno progoreo crnim, pa sam ih iz bezbednosnih razloga prebacio na aluminijumski former. 

Skretnica je izgledala najlošije od svega. Mesto zločina... 

Prvi pogled kad sam sklonio staklenu vunu:

 [Image: DSC_0042.jpg]

Sledeća slika je interesantna:

 [Image: DSC_0048.jpg]

Ova tri mučena otpornika govore drugu priču. Zvučnici su nesumnjivo bili izloženi izuzetno velikoj snazi duži vremenski period (kojoj su odolevali) međutim, i posle crkavanja drajvera nisu raskačeni sa pojačala. Pojačalo je sipalo snagu, a skretnice su trpele. Otpornik sa leve strane je bukvalno progoreo rupu u pločici skretnice koliku je temperaturu dostigao. Evo pogleda sa donje strane:

[Image: DSC_0050.jpg]

E ovo  sam video prvi put u životu. Video sam do sada da se bakar razlepi od pločice ali da provri kalaj - to nisam Smile Izvadio sam otpornik prstima, temperatura bila tolika da je kalaj postao tečan što je uspešno razlemilo otpornik. Možda ja nešto tripujem ali to se dešava na oko 180 stepeni celzijusa. Sreća da je ispuna unutra bila staklena vuna jer da je bio poliuretanski sunđer ili vatelin, eto požara u kući. Ovako to izgleda sa strane:

[Image: DSC_0053.jpg]

Svi elektroliti osim onog na basu su bili napukli ili eksplodirali. Imao sam sreće što sam sa sakupljenih delova mogao da pročitam vrednosti. Staivo sam na skretnicu za srednji i visoki Filipsove polikarbonate koji trpe 100V (za razliku od 50V koliko su trpeli elektroliti). Povezao sam u paralelu onoliko dok nisam dobio odgovarajuće vrednosti. Otpornike sam promenio onima koji trpe veću snagu. Kako bih se dodatno osigurao, trudio sam se da napravim potrebnu otrpornost od više komada zarad dodatne snage. Ćošak gde je bio ugljenisani otpornik je otpao pa sam povezao komponente skretnice direktno tamo gde sam mogao. Baš zbog ovakvih slučajeva volim da pravim skretnice direktnim vezama bez pločice. To otprilike sad izgleda ovako: 

[Image: DSC_0057.jpg] [Image: DSC_0060.jpg]

Ne može od babe devojka pa nije mnogo lepo ali je ispravno i funkcionalno. Prelemljeni svi kontakti i naliveno kalaja na pločice sa donje strane. Ožičenje nisam menjao jer je ispravno. 

Kad sam ih popravio, seo sam da ih poslušam. Za neverovati kakav bas imaju ovi zvučnici. Precizno do bola. Kompresione kutije, drajveri kvalitetni - milina. Srednji nije moj favorit jer nisam ljubitelj kalotnih srednjetonaca ali radi vrlo dobro. Ono što me je iznenadilo jeste da je Sansui još tada provalio da se rezonantna frekvencija kalotnog srednjetonca spušta dodavanjem dodatne komore iza magneta. Basevi imaju platnena vešanja koja su premazana lepljivom smolom pa su danas onakva kao kad su izašla iz fabrike. Neverovatno koliko je kvalitetno i pametno napravljen ovaj par zvučnika. 

Fotostrip još nije završen jer još imam dodati slike gotovih zvučnika i kalemova za srednje i visoke. 

Sve u svemu, ima u njima još mnogo godina rada, dok god se ne prikačinju na neko pojačalo koje klipuje ili da Ivanov drugar - čiji su zvučnici - ne pušta ove zvuje posle trećeg pivca Smile
Reply
#5
uf,pa ti zvučnici su u pravom smislu reči bili mučenici... još da su bili šibani stvar bi bila kompletna!
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#6
Nije bilo šta više da se pokvari Smile

Skretnice su popravljene, svih 6 drajvera u zvučnicima je premotano. Sa drvetom ništa nisam radio mada I tu ima posla ali nisam stolar.

U svakom slučaju ovo je zaista bio komplet servis Smile
Reply
#7
Dobar posao... Wink
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#8
Po obećanju, kalem za srednjetonac na aluminijumskom formeru. 

[Image: DSC_0069.jpg]

Ako budem imao vremena, izmeriću frekventni odziv da vidim šta su u Sansuiju hteli da postignu 70-ih godina prošlog veka.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)