Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preklopnik signala
#1
Preliminarnu sliku layouta preklopnika sam postavio u drugoj temi pa budući da je layout sada gotov otvaram temu u kojoj će biti eagle fajlovi.

Da još jednom ponovim razloge za izradu još jednog preklopnika signala. Znači do sada sam samo viđao preklopnike koji se povezuju sa činčevima sa žicama, niti jedan da se montira direktno na stražnju ploču pa da činčevi idu kroz PCB od preklopnika i tako se smanji dužina žice između ta dva dijela. Ideja se dugo motala po glavi a nije se imalo radnog momenta da se napravi ovakva sitnica od projekta.

Također sam prije nekog vremena gledao raznorazne klasične signalne releje SMD,THT koji su jednostruki,relativno malih dimenzija a da imaju malo drugačiji layout od standardnih takamisawa,omron i sl. "kockica". Nisam našao ništa pa me put odveo da upotrijebim reed releje. Kupio sam sa aliexpressa nekakve koji imaju oznaku 1A05, raster 5.08mm, veličina 5x19mm,taman ono što mi treba. Kasnije idem ja malo gledati ima li kakvih brand name reed releja u SIL kućištu i nađem ja ohoho njih sa istim dimenzijama u verzijama SPDT i SPST, što znači nije da nema izbora ako netko hoće raditi ovaj preklopnik.

Činčevi za koje je ovaj preklopnik predviđen su ovi https://www.aliexpress.com/item/Mayitr-8...4c4d1MsXgs , ti imaju montažnu rupu od 11mm promjera a koliko ja znam "obični" koji se nađu u lokalnim radnjama su manji od ovoga i sigurno mogu proći kroz rupe na PCBu.

Mislio sam staviti na PCB i tranzistore za drajvanje releja ali nisam ih mogao ugurati u dimenzije 100x50 pa sam odustao od toga. Zašto te dimenzije, zato jer gledajući po kineskim firmama PCB od 100x50mm se dobije za smiješne novce, dok recimo 101mmx50mm je već nekih 3-4 puta skuplji. Tako da izvedbu logike za preklapanje ostavljam svakom pojedincu na odabir.Uglavnom kada dobijem činčeve jer trenutačno nemam baš nikakve na lageru ići će sigurno neki maleni redizajn PCBa vezan za pričvršćenje činčeva na PCB. Osim toga na PCBu ima i četiri rupe u ćoškovima za M3 šaraf pa se sa njime može na stražnju ploču prišarafiti PCB ili napraviti neka mala subšasija.


Attached Files
.brd   MCU preklopnik.brd (Size: 40,63 KB / Downloads: 6)
.sch   MCU preklopnik.sch (Size: 40,82 KB / Downloads: 6)
Reply
#2
Evo u mene već neko vrime ta ideja radi u integriranome pojačalu, doduše zajedno sa att signala, i ode je spremna ista u SMD verziji za novi preamp. Slike pojačala si već vidija.


Reply
#3
Od tebe ni bih ni manje očekivao.
Divim se koliko pedantno radiš!
Svaka čast!
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#4
Stigli mi činčevi neki dan tako da sam dovršio preklopnik signala. Mozgao sam kako da riješim spoj mase PCBa sa činčem i našao sam možda elegantno riješenje(opet ovisi o činču). Znači dva koncentrična kruga via rupica bi trebao biti kontakt činča sa masom zavisi o promjeru činča koji se koristi. Probuši se rupa promjera činča kroz centar tog "kruga" i činč se zašarafi sa maticom sa strane pločice ili slučaju činčeva sa slike obod činča nasjedne na te vie. Ako treba ipak pojačati taj kontakt koji je u ovom slučaju ovisi o nasjedanju jedne površine na drugu za to postoji jedan pad na PCBu uz svaki činč pa se zalemi žičica.Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)