Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Najjeftiniji DDS generator
#1
Kitajski kit za 13 dolara sa poštarinom. Ja imam Borin jednostavni generator funkcija koji je jako praktičan i sa kojim sam jako zadovoljan, ali ovaj malac ima i displej što je veoma cool.

Radi kao DDS generator funkcija do 65kHz. Taj signal se generiše Atmega16 PIC-om preko R2R mreže. LM358 opamp služi za podešavanje offseta i amplitude. Ima i high speed od 1, 2, 4 i 8MHz ali ja ne znam šta bih radio sa tim jer nisam kompetentan za digitalnu elektroniku. Piše da se high speed signal može koristiti za oslobađanje mikrokontrolera (ma šta to značilo). Jedina začkoljica je što treba stabilisani napon od +5V i +/-12V ali to nije teško napraviti na perforiranoj pločici. Izlazni konektori su BNC.

Po ovoj ceni niko ne može da se žali da mu je generator funkcija finansijski nedostupan.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#2
Sjajno.
Da li si ga testirao osciloskopom da vidimo koliko je precizan?
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#3
Nisam jer još nemam napajanje za njega. Ali sam sve polemio na pločicu generatora i ona je spremna. Offset se može regulisati u rasponu +/-5V a izlazni signal može da ide čak do 10V (jer ima napajanje od 12V i opamp na izlazu). Za napajanje može da se uzme tvoja pločica sa 317/337 i da se aa 12V izlaz doda fixni stab 7805, i to je to. Ima __sine, square, saw, rev saw, triangle, ECG i random noise signale. Kud ćeš više!
Reply
#4
Koje su tolerancije otpornici u R-2R mrezi?
Reply
#5
Evo linka gde sam ga ja kupio, tu imaju slike kako signali izgledaju na osciloskopu.

http://www.banggood.com/DDS-Function-Sig...58215.html
Reply
#6
Otpornici u R2R mreži su standardni metal film 1%.
Reply
#7
Jedan kupac se žalio na kvalitet signala zbog preskromnog opampa koji limitira slew rate, ali šta je problem staviti bolji opamp, pogotovu što su uz kit isporučena podnožja za PIC i opamp.
Reply
#8
Ne moze bolji signal ni da se generise na taj naci, to je prakticno 8-bit D/A konverter. Nema veze sa OP ...
Reply
#9
Evo i uputstva za sastavljanje kita


https://www.dropbox.com/s/z0ktc666sct1gj...l.pdf?dl=0
Reply
#10
(04-05-2015, 11:52 AM)mikikg Wrote: Ne moze bolji signal ni da se generise na taj naci, to je prakticno 8-bit D/A konverter. Nema veze sa OP ...

Pretpostavljam da može da zadovolji amaterske potrebe. Kvalitetan generator nema za 13 dolara. Kod nas samo plavi LCD displej košta 6-7 evra.
Reply
#11
Jasno, samo sam spomenuo da ne treba tu trositi vreme oko neke dorade jer nece moci nista bolje da se dobije.
Reply
#12
Koliki bi bio neki teoretski limit kvaliteta, frekvencije i amplitude koju možemo da očekujemo od ove sprave. Ona je isprogramirana da ide do 65kHz i 10V izlaznog signala. Da li možemo da očekujemo da može kvalitetno da da 20kHz i 2V izlaznog signala?
Reply
#13
Sa 8-bit D/A teoretski je moguce postici 48dB SNR, frekvencija ne utice na to niti kasnije pojacanje, mozemo samo da pogorsamo taj parametar. Poredjenja radi 16bit (CD format) ima 96dB SNR.

U sustini taj generator je koristan za razna bazicna merenja i testiranja. Steta sto ga nisu osmislili za rad na baterisko napajanje pa da bude i portabilan.
Za THD i druga neka "finija" merenja trebaobi nam dosta bolji generator. Npr spomenuti Borin generator je daleko bolji po tom pitanju.

BTW: Mozda bi bila neka korisnija opcija da si pazario ili napravio neki frekvencmetar pa da ga ugradis u Borin generator. To bi bila vec vrlo fina kombinacija.
Reply
#14
Imaju na ebay-u kitovi sa AD9850 ali su tri i više puta skuplji od ovog. Ono što mene zbunjuje je da ti kitovi garantuju stabilnost izlaznog signala do 1V! Doduše ti kitovi mogu da generišu sinus i četvrtku do preko 60MHz, ali šta će to meni kad ne radim sa radio frekvencijama.

Pitanje za Goshu i Mikija: šta misle o kitovima sa AD9850?
Reply
#15
Za ono sto su predvidjeni su dobri, znaci sve preko audio opsega, recimo razna merenja kod SMPS 50+kHz, pa posle sve preko toga je RF, npr cesto ih koriste kao promenljive oscilatore za primo-predajne uredjaje (VFO) ili kao oscilatore za mrezne analizatore (merenje impedance antena ili filtera).
Rade solidno (prosecno) i u audio opsegu posto imaju 10bitni D/A.

Ako ti je ipak fokus na audio tehniku, onda se drzi analognih oscilatora/generatora ili zvucne kartice koje to mogu da rade sad vrlo vrlo pristojno, posebno one malo bolje sa 96ksps/24bit.

Sto se tice stabilnosti amplitude signala, generalno svi D/A konverteri nemaju tih problema u nekoj vecoj meri sve dok se ne dotakne "prelomna frekvencija (Fc)" LPF filtera nakon cega pocinje da opada amplituda.
Evo npr to se ovde lepo vidi za klasicnu postavku sa AD9850, tu je Fc negde oko 7MHz.

Reply
#16
to je po svemu sudeći isti onaj generator kojeg sam počeo po kesat-net projektu.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#17
Da, vrlo verovatno posto koriste isti princip za D/A konverziju preko R-2R mreze otpornika.
U svakom slucaju ovaj kit jeste povoljan i moze posluziti za neka bazicna merena ili testiranja.
Reply
#18
Ja imam više od dve godine ovaj DDS generator.
Traži single napajanje 12V, i za čega je meni trebao savršeno je odradjivao posao.
Platio sam ga oko 30USD


Attached Files Thumbnail(s)

Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)