Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
All-FET AMP-Preamp-HeadAmp
#21
"preboleće" se i jedan dva tri smd 2sk2145, nije lak ali nije ni nemoguć za polemiti - ako sam uspeo ja ispeći svako Smile
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#22
Umesto 2SK2145 na ulazu mogu da se stave 2xSK170.
Reply
#23
(02-21-2019, 05:27 PM)viktor1986 Wrote: Umesto 2SK2145 na ulazu mogu da se stave 2xSK170.

BF862

...............................................................................

EDIT: Mogu se staviti i drugi JFETovi na ulaz, odabrao sam te koje se mogu naručiti kod renom. dobavljača i da smo sigurni da nisu FAKE.
Zato 2SK2145, 2SK880, 2SK879 (ovaj ima manju Idss struju), BF862 (još se mogu pronači, Digipart, Luxe electronics... )

Predpojačalo može biti uradjeno sa vrlo tihim JFETovima na ulazu i "opterečeno" sa RIAA NFBjem (u NFBju mogu biti vrednosti otpornika vrlo male, pošto imamo strujno jak izlaz, i time vrlo mali sveukupni šum)
LP
Dragan
Reply
#24
Zainteresiran sam za crtanje PCB za All-FET preamp pa me zanima prije crtanja dali moze da se stavi na svaki izlazni MOSFET ovaj jedan hladnjak odvojeno (dakle svaki MOSFET bi imao svoj hladnjak ili moraju oba MOSFET-a na isti hladnjak?)

https://uk.farnell.com/fischer-elektroni...dp/4621402

DS:

http://www.farnell.com/datasheets/173493...gJOvfD_BwE

SK 145 25 TO 220 <= traziti u DS dimenzije

Ovaj hladnjak mi je super jer ima 13.5°C/W, ima izbusenu rupu za laksu montazu TO-220 MOSFETA, i ono najbitnije nije ni visoki ni siroki (izbjegavao sam one sa visinom vece od 25,4mm jer to u kutiji ce da izgleda ogromno), dakle dimenziju su mu:

sirina: 29mm
visina: 18,3mm

Koliko sam racunao ako je mirna struja preampa 25mA x 24VDC = 0,6W TDP na izlaznom MOSFET-u, znaci temperatura MOSFET-a ce biti:

Tmos = TDP * Tres + Tamb = 0,6W * 13,5°C/W + 30°C = 38,1°C, sto mislim da je OK temperatura jer mora da bude manje od 50°C.

30°C Tamb sam uzeo zbog ljetnih vrucina, a ne 25°C kako daju svi u DS-u. Znaci da bi bili ispod 50°C sa tim hladnjakom mozemo ganjati mirnu struju od max: 50mA da temp bude ispod 50°C (tocnije 46,2°C).

Ulazni kondenzator mislim staviti MKT (https://uk.farnell.com/epcos/b32522c0106...cos%2010uF)
Reply
#25
Izlaz sa lateralcima zapravo bi mogao sa odvojenim hladnjacima.
Predpojacalo ili pojacalo za slusalice najverovatnije sa vertikalcima.
Vertikalci zatrebaju Vbe multi koji jim prati temp .
Zato onda zajednicki hladnjak izlaznih i Vbe multija.
LP
Dragan
Reply
#26
Shema je nacrtana u EAGLE (nacrtani simboli i pridruzeni footprintevi), te imam jos par pitanja prije rasporedivanja komponenti i kasnijeg routiranja:

- za izlazne mosfete sam odabrao fisher hladnjak SK51 37,5mm visine koji ima termicku otpornost 6.4°K/W, te ce na njega biti montirana dva izlazna mosfeta + VBE za temp tracking
- za prikljucak slusalica ili pojacala (OUT) sam stavio 1-726388-2 (PCB Terminal)
- ulazne JFET sam stavio 2SK170 (zbog TO92 nevolim bas SMD komponente da lemim)
- za prikljucak +/-24V i GND stavio sam 3-pin terminal block razmaka 5mm


Prijedlog sheme:

- staviti u svaku granu iz napajanja 10R/0,5W otpornik
- dodati u seriju sa 330uF otpronik 3R3/0,5W da bude fina filtracija

To je to, prilazem shemu koja je precrtana i zanima me dali treba jos koji mosfet sa sheme da ima svoj hladnjak ili ne da znam predvidjeti raspored komponenti.
Takoder ako moze par savjeta na sto sve treba paziti kod crtanja PCB-a (dugacki i kratki vodovi)
GND dali da spajam u jednu tocku ili da radim zasek masa (kao sto sam radio kod Active Servo PSU).

Zahvaljujem.


Attached Files
.pdf   All-FET - Schematic.pdf (Size: 22,77 KB / Downloads: 35)
Reply
#27
@Ronovar ako si u mogucnosti, za ulazni kondenzator probaj Wimu MKS2B051001N00JO00

https://eu.mouser.com/ProductDetail/WIMA...cHOkNOA%3D

Ispod direktno na nogice dodaj 100nF xr7 i 100pF npo smd i neces se pokajati
Reply
#28
ok, dodat cu to na PCB kad dodjem do toga, imam u vidu.

Evo dokle sam stigao sa glavnim rasporedom (hladnjak, DC kleme, i kondenzatori), pa me zanima dok sam jos u fazi razmjestanja komponenti kako je pravilno vuci GND?

Jel ovako kako sam ja napravio (dakle sa lijeve i desne strane GND vod i onda samo spajati na te vodove komponente), ili vuci sa svake komponente GND u centralnu tocku GND klema?

Te koliko dugi smiju biti vodovi izlaznih mosfeta? Pitam zbog impendancije vodova, posto mosfeti su dosta osjetljivi na njih, a opet htio sam iskoristiti prostor iznad hladnjaka gdje sam dodao BIAS, zastitne diode i otpornike.

PCB se crta po shemi koja je u PDF-u postavljnea u gornjem postu.

[Image: attachment.php?aid=28950]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#29
U prilogu pokusaj dizajna PCB-a sa kojim bas nisam odusevljen (bit ce par revizija PCB-a) pa me zanima dali treba 4 mosfeta Q3,Q4,Q8,Q9 da su u liniji pa da se stavi mali hladnjak na njih ili mogu da su postavljeni van linije. Takoder ako ima ko kakve ideje ili kritike oko razmjestaja komponenti slobodno napise. Trenutno sam dosao do ovog rasporeda (mada ima tu jos dosta posla da se radi).


Attached Files
.pdf   All-FET PREAMP - Schematic.pdf (Size: 23,93 KB / Downloads: 15)
.pdf   All-FET PREAMP - Layout.pdf (Size: 52,6 KB / Downloads: 17)
Reply
#30
Sama topologija je ista kao i kod LUXMAN C03 preampa. Davne 2012-e godine poceo sam da kopiram to predpojacalo i tada sam nacrtao ovo. Kod LUXMAN-a je uglavnom sve uradjeno sa bipolarnim tranzistorima, osim ulaznih JFET-ova(mislim da nisu bili 2SK170 vec neki drugi). Napajanje nije original, to je obicna varijanta sa 2XLM317.

Pratim desavanja Ronovar, lepo igleda. Hocemo jos


Attached Files Thumbnail(s)


.pdf   LUXMAN C03 raspored.pdf (Size: 31,77 KB / Downloads: 18)
Reply
#31
Hvala viktor1986, koliko vidim potpuno su identicne sheme (BJT-JFET, i jos pokoja sitnica), a najvise ce mi biti od pomoci PCB dizajn koji je odlican, sad imam po čemu da se vodim kod routiranja GND-a a i vidim da mora da ide iz svakog pada posebno u centralnu tocku mase.

Cim bude prva revizija PCB-a gotova javljam se u temi.
Reply
#32
Sad su na ulazu 2SK170 TO92 single, pa možeš staviti Source degeneraciju ranga 22R-47R.
2SK2145 imaju več u SMD pakungi Common Source pa se to nemože implementirati.

NFB možemo promeniti tako da ne guramo taj ogroman C_nfb_bottom,
stavit čemo manji, ne elektrolit, bolje kvalitete...
Biče par elementiča pasive više.

Term disipacija Q3, Q4 je 25mW/mosfetu
a Q6, Q7- (TO92), Q8, Q9- (HMVDIP) je nešto manja od 100mW/mosfetu
i zapravo netrebaju dodatno hladjenje, hlade se elementi i nešto preko padova
LP
Dragan
Reply
#33
Ronovar dokle se stiglo sa pcb za all fet preamp? .Predlazem ako nije problem da se napravi I pcb za pojacalo all fet I to bi bio jedan lep komplet I ne sumnjam da bi dobro zvucao .
Reply
#34
Stoje mi tako filovi, nisam ništa radio dalje, jer sam crtao FG, pa sada crtam motorolu, čim završim motorolu krećem na dovršavanje preamp PCB-a (a to će biti sljedeći mjesec). Pa ću postaviti filove za izradu čim budem imao gotov PCB.
Reply
#35
[Image: attachment.php?aid=29539]

 Trenutni layout, zanima me dali mogu biti duže veze za Q3 i Q4, koje idu sa R3 i R4 pošto je vod koji sam provukao malo dugačak. Desna strana je komplet routirana, lijeva strana će biti routirana večeras. Što mislite o layoutu? Naravno lijevu stranu ignorirajte (gledajte samo desnu stranu), pošto lijevu stranu tek treba da sredim.

Gornji Q9 i Q10 je ostavljen prostor na njima da se mogu hladiki okolo da nema elemenata ko njih, također dodani je malo veći bakreni sloj da se mogu lakše hladiti preko padova.
Gnd je vučeni sa pada kondenzatora za svaki dio posebno kao i V+ vod koji ide posebno na izlazni mosfet i na zajedničke otpornike koji se spajaju na V+ vod.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#36
Ja bih gnd input i R5 gnd vukao tacno u gnd izmedju +-24v
Reply
#37
Ok, razumio sam što se mislilo, ali ako može se objasniti zašto sa GND ulaznog priključka? Ja sam se vodio logikom da je elektrolit taj koji je izvor konstantnog napona i struje pa sam iz njega vukao...nije problem da odradim tako, ali me zanima sa tehničke strane zašto mora tako da se vuče da znam za ubuduće projekte.
Reply
#38
(04-09-2019, 02:14 PM)ronovar Wrote: Ok, razumio sam što se mislilo, ali ako može se objasniti zašto sa GND ulaznog priključka? Ja sam se vodio logikom da je elektrolit taj koji je izvor konstantnog napona i struje pa sam iz njega vukao...nije problem da odradim tako, ali me zanima sa tehničke strane zašto mora tako da se vuče da znam za ubuduće projekte.

Elektorliti u napajanju, bulk, pune/prazne se "jakim" strujama, pa onda predstavlja konekcija do njih skupa sa njima RC,
napon iako mali koji se sada pojavi na tom R konekcije , ugura se nam u signalGND,
posljedično čujemo to (zbog nekog TOT GAIN-a u audiu ili vidi se na osciloskopu) kao sovraponiran i neželjan signal u koristnom signalu!
LP
Dragan
Reply
#39
OK, hvala na infu...ja sam vidim išao krivom logikom...idemo na redesign PCB-a iz početka jer sam krenuo krivom logikom na početku...
Reply
#40
Ostaviti to kao masu pojacala, a izdignuti je iznad GND, sa 10-20 oma, ili par do dva para dioda, vec opste poznatim tehnikama.
Ono sto bi moglo da trpi primedbu je bias trimer u zoni hladnjaka, odnosno ceo temperaturni menadzment ploce je za reviziju.
Uzgred, lakse je raditi ispravljac posebno, ne praviti guzvu na plocici, a onda vuci zicama posebno energetski deo, posebno nisku struju, sa ili bez rasprezanja napona, komponente koje se greju proslediti do ivice i hladiti.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)