DIY Electronic projects
Pass P1.7 predpojacalo - Printable Version

+- DIY Electronic projects (https://forum.yu3ma.net)
+-- Forum: Hifi audio (https://forum.yu3ma.net/forum-3.html)
+--- Forum: Predpojačala - Preamps (https://forum.yu3ma.net/forum-17.html)
+--- Thread: Pass P1.7 predpojacalo (/thread-2624.html)Pass P1.7 predpojacalo - Jevrem - 09-29-2021

Jos jedan davno zapocet projekat ali nedovrsen, ipak da ga podelim sa vama. Plocicu sam nacrtao 2011. iste godine odradio plocicu i polemio najveci deo delova. Stalo se kod atenuatora. atenuator nije fiksne impedanse, ali je sant tip. Stavio sam 12k na red sa signalom a releji su mirnim kontaktom preko otpornika spojeni na masu. Time je dobijeno da su pri iskljucenom stanju svi sant otpornici spojeni paralelno i drze utisan signal. Radio sam sa 7 releja za atenuator i jedan za mute funkciju da ipak na nuli bude tisina. Ukljucenjem pojedinog releja taj otpornik se odspaja iz paralelne veze i povecava se ukupna otpornost paralelne veze. Napravio sam gresku sto nisam preko mirnog kontakta stavio jos jedan veci otpornik tako da i kad budu svi releji ukljuceni ipak ostane neka vrednost sant tipa da ne bude maksimalno pojacan signal. na primer da svih sedam u paraleli daju nekih 20k prema masi, time bi pri maksimalnoj glasnoci ulazni signal bio oslabljen samo za razdelu 12k/20k. Tu gresku mogu resiti dodavanjem otpornika direktno na nogice releja.

Evo izgled plocice. Ako bude zainteresovanih pronaci cu i pcb fajl. Ostaje jos da neki dobrovoljac napravi daljinsku kontrolu i upravljanje sa atenuatorom i ulazima.

Ja sam radio atenuator na ulazu a au originalnoj dokumentaciji cete naci atenuator na izlazu i to prilicno male impedanse. To je uradjeno da oba izlaza budu opterecena da ulazna impedansa sledeceg stepena ne utice mnogo na sam preamp. Pass resenja uradjaja su uglavnom balansirana i povratna sprega za jednu granu se uzima sa signala druge grane. Zbog toga pass uredjaji ne vole da budu nebalansirano prikljuceni pa se desava da i originalni uredja ako mu ne opteretite jedan ilzaz poprilicno susti na aktivnom kanalu. Ovo nije pricanje na pamet, oni koji su imali pass uredjaj znaju za ovaj problem a ja sam to cuo kod sebe u sistemu sa originalnim pass preampom


RE: Pass P1.7 predpojacalo - HomeMadeAudioProject - 09-29-2021

ovo je baš lepo urađeno,kako god da se pogleda,nadam se da će u skorije vreme da zapeva!


RE: Pass P1.7 predpojacalo - branko tod - 09-29-2021

Gde su nabavljeni otpornici?


RE: Pass P1.7 predpojacalo - Jevrem - 09-30-2021

iz Farnela i Mousera. To je bio izbor pre deset godina kad sam imao manje iskustva. Danas ih ne bi izabrao sem kad pravis nesto za prodaju, svi se napale na Dale otpornike. Mracni su u zvuku. Danas uzmem Vishai SFR25, jeftiniji su i svetliji zvucno. Poslednje uredjaje sam radi sa PRP i na kriticnim mestima TX2575


RE: Pass P1.7 predpojacalo - branko tod - 09-30-2021

Pa jest, plavi su veseliji po boji, a ne ova zemljana.


RE: Pass P1.7 predpojacalo - HomeMadeAudioProject - 10-01-2021

nema potrebe za sarkazmom,čovek ima pravo na svoje opažanje.


RE: Pass P1.7 predpojacalo - branko tod - 10-01-2021

Mozda je malo pregrubo, izvinjavam se Jevremu.

Dale otpornici mnogo, mnogo godina se koriste u vojnoj industriji
i civilnoj avijaciji. Stigli su i na Mesec. Ja imam odlicna isustva sa
njima, a njihove realne realne perfomanse su im i do 10 puta bolje
od deklariaisanih. Mnogo ih je proslo kroz moje ruke, a i sam sam
pravio ponesto audio sa njima. 

Ovo je nihov papir za vojnu upotrebu:


.pdf   MIL-PRF-22684F_AMENDMENT-2.pdf (Size: 308,29 KB / Downloads: 8)


RE: Pass P1.7 predpojacalo - Jevrem - 10-01-2021

Ne vredjam se ja na takve komentare. Ja sam od onih kuvara koji za kolace biraju koji cimet uzeti, ili za rucak koji biber uzeti, nije svejedno koji proizvodjac, koliko svez i slicno. Tako i u audio svetu, prihvatam merenja kao logican izbor za odluku oko koriscenja komponente ali konacan izbor uzimam na osnovu licnog ukusa.

Dale jeste kvalitetan ali i mnogi drugi proizvodjaci su kvaliitteni. Sto se tice dale u audio svetu, cmf55 zvuci tamno i mora se birati prilagodljivo ostatku audio sistema. Meni je jako zao sto smo najvise presli na smd komponente i tu niko, ali bas niko ne slusa zvuk pojedine komponente a siguran sam da ima jako mnogo razlike. Kod klasicnih komponenti kroz rupu, lakse je za lemljenje, skidanje, probanje.

Sto se tice zvuka dale, navescu samo jedan primer, iz posta 4, pretpojacalao sam napravio u tri primerka, jedan sa dale otpornicima, jedan sa prp i tx2575 i jedan sa klasicnim metal film. Klasicni metal film je najotvoreniji, najjasnije se cujue sve na njemu i sa kojim god preampom je poredjen taj uredjaj, svi su ostali posramljeni. PRP zvuci neutralnije, nezanimljivo, ne mozete da se uhvatite za nista a ne mozete da mu kazete e to ne valja. Ima sve detalje ali to nije toliko upecatljivo izrazeno. Dale cmf55, ti braon su tamni u zvuku, cela zvucna slika je zamracena, zvuci smireno, kontrolisano ali kad aga stavite u A-B sa dugim uredjajem, pozelite malo zivosti.

Sto se tice Tx2575 je preskupa li odlican, Mislim da je to najbolji otpornik koji postoji na trzistu. Bolji i od Caddok. Prijatelj je stavio umesto audionote na izlazu iz preamp tx2575, transformacija zvuka na bolje je ogromna i potpuno neverovatna koliko je audionote pojeo informacija. probao sam Carbon composition otpornike i izbacivao sam ih iz uredjaja jer vremenom promene vrednost a ta nostalgij za starim zvukom napravi vise stete nego koristi. na takvim mestima dale cmf radi dorbo posao jer je smiren anije obojen kao CC