DIY Electronic projects
Transformator iz UPS-a - Printable Version

+- DIY Electronic projects (https://forum.yu3ma.net)
+-- Forum: Napajanja - Power Supply Units (https://forum.yu3ma.net/forum-5.html)
+--- Forum: Klasična napajanja (https://forum.yu3ma.net/forum-25.html)
+--- Thread: Transformator iz UPS-a (/thread-161.html)

Pages: 1 2


Transformator iz UPS-a - djera - 11-03-2013

<p>Prije neki dan sam dobio dva trafoa iz UPS-a. Poveći su trafoi, reklo bi se da imaju 1.5-2 kg. Mogu li ce ovi trafoi iskoristiti za nešto i u slučaju premotavanja (jedan od njih je zategnut sarafima, misli da nije cak ni lijepljen) ostaje li primar isti?</p>



Transformator iz UPS-a - TDA - 11-03-2013

Slobodno ih možeš koristiti. Ja ih koristim bez premotavanja zato što se mogu naći sa naponima od 2x12V pa do 2x38V, što zavisi od broja baterija koji se nalazi u UPS-u. Ja sam ih nalazio sa snagama od 75VA do 600VA.<br>
Pre nego što se odlučič da ih razmotaš izmeri napone.


Transformator iz UPS-a - djera - 11-03-2013

<p>jedan ima 2x~9V AC, kao i 1x 15V i 1x 20V, dok je drugi izgleda 20HZ. ima na jednu stranu crvenu, crnu i bijelu žicu. Sa druge strane ima nekoliko zica (crvena, crna, plava.. ) i one idu u jedan džek i dvije narandžaste žice koje idu u drugi džek, ja sam upravo vza njih mislio da su 220V, ali nisu Smile probao na sec. i dobio zvuk "mmmm". tako da nisam vise pokusavao.&nbsp;</p>



Transformator iz UPS-a - TDA - 11-03-2013

<p>Daj neku sličicu....</p>
<p>Primar, odnosno namotiaji koji idu na 220V imaju najveći otpor. Trafo iz UPS-a obično ima više izvoda na primaru, tako da ti oni mogu koristiti za izabir napona na sekundaru.</p>
<p>Sekundar može ali ne mora da ima središnji izvod i može biti motan sa jednom ili dve deblje žice. Dešava se da ima dva paralelno motana namotaja koji se spajaju u dva izvoda.</p>
<p>Kod jednog takvog sam ih razdvojio i dobio dva zasebna...</p>
<p>Pored ovih možeš imati i namotaje motane tanjom žicom na kojima dobijaš napon isti kao i na sekundaru. Nemoj da ih pomešaš sa primarom, pošto su im izvodi obično sa te strane. Imaju dosta niži otpor od primara.</p>



Transformator iz UPS-a - djera - 11-06-2013

<div><img src="http://imageshack.com/scaled/thumb280x200/268/aibw.jpg" alt="aibw.jpg"><img src="http://imageshack.com/scaled/thumb280x200/543/dpze.jpg" alt="dpze.jpg"> [URL=http://imageshack.com/i/0o80dmj]<img src="http://imageshack.com/scaled/thumb280x200/24/80dm.jpg" alt="80dm.jpg"> <img src="http://imageshack.com/scaled/thumb280x200/855/nw2k.jpg" alt="nw2k.jpg"> <img src="http://imageshack.com/scaled/thumb280x200/716/i8s3.jpg" alt="i8s3.jpg"> <img src="http://imageshack.com/scaled/thumb280x200/837/bcll.jpg" alt="bcll.jpg"> <img src="http://imageshack.com/scaled/thumb280x200/713/gyoo.jpg" alt="gyoo.jpg"></div>
<div>&nbsp;</div>
<div>na sliakma se vidi trafo koji ima crnu i bijelu zicu koju su 220, i drugi (žuti) za kojeg ne znam koje su 220, ako ih i ima uopšte.</div>



Transformator iz UPS-a - TDA - 11-06-2013

I kod prvog i kod drugog trafoa su ti sekundari one izdvojene žice sa buksnama.<br>
Kod drugog su ti primar one što su zajedno grupisane u konektor (ne narandžaste). Mogu to biti i dva izdvojena kalema koja se trebaju redno vezati. Otprilike otpor na primaru treba da bude reda 10-ak oma.


Transformator iz UPS-a - djera - 11-10-2013

<p>U nekoj guzvi sam oko posla, pa ne stizem da se posvetim ovome. Na ovaj prvi mi je nekako logicnije da je su primar crna i bijela, a i naponi su slicni 12V (mada se akumulatori pune sa 14.4V)</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>A drugi cu morati da procackam na netu da vidim ima li gdje da je vec neko koristio ovaj trafo. inace, valjalo bi ga malo domotati, da bude barem 20 - 0 - 20, samo ne znam da li mogu koristiti tanju žicu od ove koja je vevc na sekundarima i da je vežem na vec postojecim sekundarima. svakako će manja struja prolaziti kroz njih.</p>



Transformator iz UPS-a - djera - 11-21-2013

Konacno sam nasao primjenu za ove trafoe. Imam malu aku Bosch busilicu koju koristim za busenje PCB-a jer hvata borere od 0.5mm. Taman da maknem bateriju a da busilica ima dovoljno snage jer preko atx napajanja nema u piku dovoljno struje Smile<br /><br />Sent from my GT-I9300 using Tapatalk<br /><br />


Transformator iz UPS-a - Aca93 - 11-21-2013

<p>Ne znam koliko je jaka busilica ali neke znaju povuci dosta struje 15-20A...</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Jaci grec elektroliti i pici Wink</p>



Transformator iz UPS-a - TDA - 11-21-2013

<p>Možeš i one tanje izvode vezati redni sa primarom pa ćeš dobiti još 2-4VAC više...</p>



Transformator iz UPS-a - djera - 11-22-2013

Maju oni toliko ampera. Busilicavnrkad u piiu povuce bas dosta. Napajanj koje je deklarisano na 16A zasteka pa nije bas preporucljivo da to rafim<br /><br />Sent from my GT-I9300 using Tapatalk<br /><br />


Transformator iz UPS-a - djera - 11-22-2013

<blockquote class='ipsBlockquote' data-author="Aca93" data-cid="12271" data-time="1385066564"><p>Ne znam koliko je jaka busilica ali neke znaju povuci dosta struje 15-20A...<br />
<br />
Jaci grec elektroliti i pici Wink<br /></p></blockquote>
<br />
Pa kontam da trafo i ima ~20A. <br />
<br />
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk<br />
<br />



Transformator iz UPS-a - TDA - 11-22-2013

Na primar, ne na sekundar. Na primaru su tanje žice.


Transformator iz UPS-a - djera - 11-22-2013

Vazda mijesam primar i sekundar Smile ali smije li on raditi po opterecnjem tako? Onda ga prespajam kao da je manji napon.<br /><br />Sent from my GT-I9300 using Tapatalk<br /><br />


Transformator iz UPS-a - TDA - 11-22-2013

Slobodno probaj.


Transformator iz UPS-a - djera - 12-01-2013

<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="TDA" data-cid="11289" data-time="1383721820">
<p>I kod prvog i kod drugog trafoa su ti sekundari one izdvojene žice sa buksnama.<br>
Kod drugog su ti primar one što su zajedno grupisane u konektor (ne narandžaste). Mogu to biti i dva izdvojena kalema koja se trebaju redno vezati. Otprilike otpor na primaru treba da bude reda 10-ak oma.</p>
</blockquote>
<p>&nbsp;<br>
Malo prije sam rastavio onaj žuti trafo i malo ga domotao. Imao sam neki stari trafo od pojačala, služio je kao 100V trafo, njega sam rastavio i tom žicom domotao ovaj trafo. jedino čega se plašim jeste što je žica debela skoro kao i ona što je na trafou kojeg motam, pa se bojim može li doći do prezasićenja jezgra?<br><br>
evo neke slike: Na trfou sam domotao jedan čitav niz, oko desetak namotaja. nisam radio nikakav proračun jer i nisam imao previše žice, a svakako sam išao na što veći napon.<br><br>
što se tiče primara, vidise na izlazima dje je primar da ima 4, odnosno 6 žica. dvije su one narandžaste za koje sam mislio da su za 220, i ostale četri žice od kojih su dvije primar za za 110 i na njih domotan još jedan primar za 220. Ako sam dobro pročitao forumulu za primar n (namoja/1V na sekundaru) x napon na primaru. Tako ispada da za 220V treba više namotaja i onda je logično da je primar za 220 u stvari sa najviše namotaja. &nbsp;Jedino me buni što ovaj primar koji je za 110 (po ovoj formuli) ima 10 ohm, a ovaj za 220 im 25 Ohm.&nbsp;<br>
&nbsp;<br>
Evo i slike:&nbsp;<br><span style="font-size:14px;"><img src="http://imagizer.imageshack.us/v2/320x240q90/c/593/alji.jpg" alt="alji.jpg"></span></p>
<div><img src="http://imagizer.imageshack.us/v2/320x240q90/c/163/svni.jpg" alt="svni.jpg"></div>
<div><img src="http://imagizer.imageshack.us/v2/320x240q90/c/577/99ht.jpg" alt="99ht.jpg"></div>
<div><img src="http://imagizer.imageshack.us/v2/320x240q90/c/191/p0iw.jpg" alt="p0iw.jpg"></div>
<div><img src="http://imagizer.imageshack.us/v2/320x240q90/c/42/vuqz.jpg" alt="vuqz.jpg"></div>
<div><img src="http://imagizer.imageshack.us/v2/320x240q90/c/189/6tz2.jpg" alt="6tz2.jpg"></div>
<div><img src="http://imagizer.imageshack.us/v2/320x240q90/c/30/3m1d.jpg" alt="3m1d.jpg"></div>
<div><img src="http://imagizer.imageshack.us/v2/320x240q90/c/716/goa7.jpg" alt="goa7.jpg"></div>
<div><img src="http://imagizer.imageshack.us/v2/320x240q90/c/17/bfu6.jpg" alt="bfu6.jpg"></div>
<p>&nbsp;</p>



Transformator iz UPS-a - TDA - 12-01-2013

Vidi, UPS-evi su genaralno predviđeni da rade na malo većem opsegu napona zato što većina njih ima i funkciju stabilizatora napona. To je jedan razlog toliko izvoda na primaru.<br>
Drugi razlog bi trebao da bude napon punjenja baterija koji je u početku veći pa kasnije opada...<br>
Ono što je logično jeste da ćeš na sekundaru dobiti veći napon ukoliko broj namotaja na primaru i sekundaru bude približniji. Kako je nemoguće brljati po primaru koji je ispod sekundara tu dobro dođu ti dodatni navoji. Ukoliko ih vežeš redno sa primarom možeš dobiti nešto viši ili niži napon na primaru u zavisnosti od smera motanja tih navoja. Ukoliko su motani u istom smeru njihov magnetni fluks će se sabirati a ako su kontra motani oduzimati...


Transformator iz UPS-a - AcaJevtic94 - 12-01-2013

<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="djera" data-cid="13499" data-time="1385855705">
<div>
<p>&nbsp;</p>
<p>&nbsp;<br>
Malo prije sam rastavio onaj žuti trafo i malo ga domotao. Imao sam neki stari trafo od pojačala, služio je kao 100V trafo, njega sam rastavio i tom žicom domotao ovaj trafo. jedino čega se plašim jeste što je žica debela skoro kao i ona što je na trafou kojeg motam, pa se bojim može li doći do prezasićenja jezgra?<br><br>
&nbsp;</p>
</div>
</blockquote>
<p>Nece se trafo zasititi od debljine zice vec od broja navoja.Sto deblje to bolje...</p>


Transformator iz UPS-a - djera - 12-01-2013

Manji napon Sad <br />Imace, najveci napon koji sam dobio po grani je 8.7V, a sa dodatnim namotajima, po grani ima 14V. Trafo jma nekih 100V. <br /><br />Sto se tice primara, malo sam se zeznuo oko one formule, za 110v treba vise namotaja, logicno. <br /><br />Sada motam primar na trafou od 100voltnog pojacala. Jezgro mu je 3.2 x 4 cm. Nekih 140w. Trebam blizu 700 namotaja da bide na primaru, ja sam tek na 240 Smile <br /><br />Sent from my GT-I9300 using Tapatalk<br /><br />


Transformator iz UPS-a - djera - 12-01-2013

<blockquote class='ipsBlockquote' data-author="AcaJevtic94" data-cid="13509" data-time="1385883707"><p>
Nece se trafo zasititi od debljine zice vec od broja navoja.Sto deblje to bolje...</p></blockquote>
<br />
Hvala Aco. <br />
<br />
Ovaj trafo cu ostaviti za AX6. Taman ima 28V AC ili 40V DC kad se ispegla. <br />
<br />
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk<br />
<br />