DIY Electronic projects
Generisanje signala - Printable Version

+- DIY Electronic projects (https://forum.yu3ma.net)
+-- Forum: Sve ostalo - Everything else (https://forum.yu3ma.net/forum-9.html)
+--- Forum: Sve i svašta (https://forum.yu3ma.net/forum-41.html)
+--- Thread: Generisanje signala (/thread-1379.html)



Generisanje signala - vsavic - 10-03-2016

Zdravo drugari, imam ideju kako bi resio ovo sa nekim AVR-om il PIC-om verovatno al ako bi se radilo bez mikrokontrolera, obzirom da sam jos mlad i zelen (il samo zelen) zanima me kako bi ovo moglo da se odradi bez kontrolera.

Dakle, kako bi mogao da generisem ovakav neki signal koji bi isao od 0 do 5v recimo u periodu od 0 do 5 mikro sekunde, drzao tih 3v narednih 50 mikro sekundi, i bio na nuli sledecih 100 mikro sekundi.


RE: Generisanje signala - Robert63 - 10-03-2016

Kako si ovo mislio ???

"....koji bi isao od 0 do 5v recimo u periodu od 0 do 5 mikro sekunde, drzao tih 3v narednih 50 mikro sekundi,"


RE: Generisanje signala - vsavic - 10-03-2016

(10-03-2016, 02:54 AM)Robert63 Wrote: Kako si ovo mislio ???

"....koji bi isao od 0 do 5v recimo u periodu od 0 do 5 mikro sekunde, drzao tih 3v narednih 50 mikro sekundi,"

Ovako nesto:

[Image: 20a95cdd633d43fea1e2bad3c7a7a7ce.png]

Samo malo vise "smooth" oblik, na ovu foru npr.

[Image: d1689ddf76e5400b8b7c97f3999815f7.png]

Znaci da imas ovaj rise time od 5 mikro sekundi gde napon ide 0v do 5v, onda je na tih 5v za period od 50 mikro sekundi, i onda padne na 0 i na nuli je sledecih 100 mikro sekundi, i tako opet.


RE: Generisanje signala - Dragan100 - 10-03-2016

(10-03-2016, 03:15 AM)vsavic Wrote:
(10-03-2016, 02:54 AM)Robert63 Wrote: Kako si ovo mislio ???

"....koji bi isao od 0 do 5v recimo u periodu od 0 do 5 mikro sekunde, drzao tih 3v narednih 50 mikro sekundi,"

Ovako nesto:

[Image: 20a95cdd633d43fea1e2bad3c7a7a7ce.png]

Samo malo vise "smooth" oblik, na ovu foru npr.

[Image: d1689ddf76e5400b8b7c97f3999815f7.png]

Znaci da imas ovaj rise time od 5 mikro sekundi gde napon ide 0v do 5v, onda je na tih 5v za period od 50 mikro sekundi, i onda padne na 0 i na nuli je sledecih 100 mikro sekundi, i tako opet.


  [attachment=21144]


R1 ti daje za R1C1 time komandu "rise time", za tih cca 5usec
T1 vrlo brzo prazni C1 na potencial GND sa komandom 555.
C3 se puni preko R4 i R5 što nam odgovara kao "death time" od 100usec
onda se C3 prazni preko R4 šta mu dodje "hold time" od 50usec,
to jest napon na C1 biče nakon "rise tima" od 5usec, 5VDC za vreme "hold time" od 50usec

Promenama tih vrednosti dobičeš željeni oblik i trajanje signala.
OUT nesmeš dodatno opterečivati, ako da, onda prekalkuliraj R1C1
ili stavi dodatni buffer na izlaz.


RE: Generisanje signala - Macola - 10-03-2016

Vsavic,

Ja bih pre pretpostavio da ti je potrebna linearna rampa od 0-3,0V za 5uS.

Ako ti to treba možeš Draganov sklop proširiti preciznim limiterom i buffer-om na ovaj način:

[attachment=21145]


RE: Generisanje signala - vsavic - 10-03-2016

Ono sto je Dragan okacio je oblik koji mi treba, samo sam ja lose video, treba mi do 3v, a vreme uspona je 2us, vreme trajanja 20us, i prazan hod 60us. Pretpostavljam da za to mogu da iskoristim njegovu semu samo druge vrednosti?


RE: Generisanje signala - Macola - 10-03-2016

Naravno, ako ti ne treba linearna rampa onda je to sasvim dobar sklop. Samo promeniš vrednosti prema potrebi.


RE: Generisanje signala - Dragan100 - 10-03-2016

(10-03-2016, 01:12 PM)vsavic Wrote: Ono sto je Dragan okacio je oblik koji mi treba, samo sam ja lose video, treba mi do 3v, a vreme uspona je 2us, vreme trajanja 20us, i prazan hod 60us. Pretpostavljam da za to mogu da iskoristim njegovu semu samo druge vrednosti?

Tu imaš malko popravljenu shemicu,
-max izlazni napon nastaviš sa otpornicima TL431 (sada je 3V0)
ostalo možeš podešavati sa vrednostima označenim u shemi,
jedino minimalan Death_time neče biti manji od Hold_ON_tima

[attachment=21154]


RE: Generisanje signala - vsavic - 10-03-2016

(10-03-2016, 05:00 PM)Dragan100 Wrote:
(10-03-2016, 01:12 PM)vsavic Wrote: Ono sto je Dragan okacio je oblik koji mi treba, samo sam ja lose video, treba mi do 3v, a vreme uspona je 2us, vreme trajanja 20us, i prazan hod 60us. Pretpostavljam da za to mogu da iskoristim njegovu semu samo druge vrednosti?

Tu imaš malko popravljenu shemicu,
-max izlazni napon nastaviš sa otpornicima TL431 (sada je 3V0)
ostalo možeš podešavati sa vrednostima označenim u shemi,
jedino minimalan Death_time neče biti manji od Hold_ON_tima

Hvala puno Dragane, koji program koristis za ovu simulaciju inace?


RE: Generisanje signala - Dragan100 - 10-03-2016

TinaTi sim
-imaš ga TU free i sa velikom knjižnicom spice modela.


RE: Generisanje signala - vsavic - 10-03-2016

(10-03-2016, 05:07 PM)Dragan100 Wrote: TinaTi sim
-imaš ga TU free i sa velikom knjižnicom spice modela.

Malo off-topic, probah upravo ovo u tom simulatoru, al cim zakacim THRES i TRIG kao na tvojoj semi dobijem error kad pustim oscilloskop na simulatoru. Kaze operating point not found, Component: U1


RE: Generisanje signala - Dragan100 - 10-03-2016

(10-03-2016, 07:04 PM)vsavic Wrote:
(10-03-2016, 05:07 PM)Dragan100 Wrote: TinaTi sim
-imaš ga TU free i sa velikom knjižnicom spice modela.

Malo off-topic, probah upravo ovo u tom simulatoru, al cim zakacim THRES i TRIG kao na tvojoj semi dobijem error kad pustim oscilloskop na simulatoru. Kaze operating point not found, Component: U1

TinaTI shema

[attachment=21161]

Probaj Analysis/Transient
odaberi Zero initial values
Start 500usec
Stop 700usec

nakon odredjenog vremena se parametri u sklopu normalizuju, tu je več kod 300usec
zato stavljamo analizu transienata posle 500usec i zaustavljamo 2-3 ciklusa kasnije i posmatramo šta nam sklop radi do 700usec
Možeš uključiti i osciloskop, nastaviti 10-20usec time/div i posmatrati šta sklop radi.
u početju mora se stabilizirati, pojaviče ti se krača vremena okidanja, no sve se vrlo brzo normalizuje na očekivana vremena.