![]() |
EAGLE PCB Design Software - Pitanja i Odgovori - Printable Version +- DIY Electronic projects (https://forum.yu3ma.net) +-- Forum: Tutorijali & teorija - Tutorials & theory (https://forum.yu3ma.net/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Tutorijali - Tutorials (https://forum.yu3ma.net/forumdisplay.php?fid=27) +--- Thread: EAGLE PCB Design Software - Pitanja i Odgovori (/showthread.php?tid=797) |
RE: EAGLE PCB Design Software - Pitanja i Odgovori - Khadgar2007 - 11-17-2020 A ne treba, glomazan program samo tako.Jednom sam ga instalirao i kada sam vidio koliko zauzima rekoh bježi dalje. EAGLE 7.5 zauzima oko 250Mb, ima sve što mi treba, znači nikakav 3D,simulatori i ostale điđe-miđe. Samo šema i pcb layout i to je to. RE: EAGLE PCB Design Software - Pitanja i Odgovori - ronovar - 11-17-2020 Mislim da prelazak na drugi program je stvar navike..evo ja sam davno još instalirao CircuitStudio v1.5...program je oku ugodan za rad, jednostavniji je od EAGLE i brže se sve radi, a ima i import projekt filova sa drugih PCB programa..no ono na što sam navikao je EAGLE jer u njemu više manje znam osnove pa mi odmah ide kod routiranja i premještanja sama ruka...ono kako se kaže "ruka sama crta a mozak ništa nemisli" i pločice se same crtaju od sebe. Želio bi se prebaciti na CircuitStudio ali kod njega mi "nedostaju" stvari kod schematic editora koje EAGLE ima, zatim kreiranje footprinteva je jednostavno i imas i simulator unutra 3D i još PCB i SCH footprint..svidja mi se kako su odradili da sa lijeve strane samo klikas po filovima i prebacuje se editor sam, no kod routiranja nisam navikao na "logiku" CircuitStudio i onda tu stanem jer inspiracije nema i tako to..no da ne duljim dalje...svaki program je odličan na koji se navikneš i to je to. KiCAD je odličan program ali po meni previše kompliciran i čak mogu reći i kompliciraniji od EAGLE..jer dok u schematicu napraviš promjene moras ići u PCB editor i onda load netlist..pa nemaš povezano tijesno kao kod EAGLE SCH<=>PCB...pa onda kreiranje footprinteva mi treba više vremena u KiCADu nego u EAGLE i tako to ima još dosta toga..ali kažem sve zavisi na što se ko navikne..za jedne je dobar i Sprint-Layout(iako nema DRC tj provjeru dali je sve povezano po shemi), nekima Protel, Allegro, Cadence, KiCad itd...stvar navike ![]() RE: EAGLE PCB Design Software - Pitanja i Odgovori - saggit - 06-15-2021 Pozdrav, Treba mi pomoć. RAdim u Eagle 9.1.3 Trebao bih da odradim jedan gerber fajl (kinezi će raditi), gde naknadno treba da kalajišem-podebljam vodove. Koji lajer treba da bude uključen za ovu opciju? Slika će vam sve reći. Hvala unapred, Dejan RE: EAGLE PCB Design Software - Pitanja i Odgovori - ZASto - 06-15-2021 Postavi na bottom solder mask trekove perko onih koji treba da ostanu gologuždravi i izgeneriši gerbere na redovan način. Solder maske su "negative" tako da šta god postaviš na njih bude "prosečeno". RE: EAGLE PCB Design Software - Pitanja i Odgovori - saggit - 06-15-2021 (06-15-2021, 10:41 AM)ZASto Wrote: Postavi na bottom solder mask trekove perko onih koji treba da ostanu gologuždravi i izgeneriši gerbere na redovan način.Pogledaj gerber, da li je ok. JA mislim da se nisam zeznuo. ![]() RE: EAGLE PCB Design Software - Pitanja i Odgovori - ZASto - 06-15-2021 1. profile.gbr je PRAZAN !!! Mora da bude outline pločice inače će kosooki da se bune. 2. solderpaste_*.gbr kao i silkscreen_bottom.gbr su nepotrebni. Znači, potrebni gerberi za izradu kod JLC: copper_top.gbr copper_bottom.gbr profile.gbr silkscreen_top.gbr soldermask_top.gbr soldermask_bottom.gbr I ne zaboravi drill fajl. Ostalo deluje OK. RE: EAGLE PCB Design Software - Pitanja i Odgovori - ronovar - 04-05-2022 Da dodam novu informaciju, EAGLE ce biti od AutoDeska u blizoj buducnosti ugasen i sada ga polako integriraju u FUSION 360 i nalazi se pod FILE - NEW Electronic Design ili Library...ideja je odlicna ali performanse su ocajne, ko da radim na P1 133MHz i 32Mb RAMa.....tako da neznam zasto su se odlucili za cloud opciju koja jos i ovako usporuje program, a o bugovima da ne govorimo...pokusao sam da tri dana napravim dvije komponente u FUSION 360 EAGLE i to vise ne radi, jer javlja da nemoze naci libary, step import radi duple filove, save load je sporo, a o nepostojecoj Dark Themi nemaju u planu da dodaju....tako da EAGLE stari 9.6.2 je zakon ![]() Evo da se vidi spori FUSION 360 kako izgleda, mozda ko pokusa raditi u njemu, ali to je gubljenje dragocjenog vremena: https://www.youtube.com/watch?v=eadcyToMdLg&ab_channel=AutodeskFusion360 |