DIY Electronic projects
Sve i svašta - Printable Version

+- DIY Electronic projects (https://forum.yu3ma.net)
+-- Forum: Sve ostalo - Everything else (https://forum.yu3ma.net/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Forum: Sve i svašta (https://forum.yu3ma.net/forumdisplay.php?fid=41)
+--- Thread: Sve i svašta (/showthread.php?tid=650)

RE: Sve i svašta - mikikg - 05-27-2026

Ovo je zanimljivo, super lepak sa aktivatorom!

Kao što vam je poznato, super lepak skoro svaki ne može da se osuši na vazduhu, treba da mu se oduzme nekako vazduh (kad ste stegnu komadi) da bi se osušio, tako ta hemija radi.

Postoji ovaj Plastic Activator, posebna hemija u olovci slično flomasteru, kao neki flux, prilično neprijatnog mirisa.

Caka je kada se sa super lepkom nesto lepi i dok je još tečan, prinese mu se blizu ova olovka sa aktivatorom i lepak od tih nekih isparenja počinje momentalno da se suši i pretvori u kamen, momentalno se kristalizuje šta već ali hvata veoma dobro i to posebno dobra hvata za plastiku koje su inače problematične za lepljenje.

Primer nekih odstojnika M3 matica i plastika zalepljeno zajedno.

PS: Video sam da posotoji slična hemija u spreju za sušenje super lepka, ne znam tačnu oznaku ali ima i to.

PS2: Sličan efekat sušenja super lepka se dobije ako se doda Bikarbona Soda u prahu (za domačinstvo), super lepak i to isto momentalno reaguju i pretvaraju se u super tvdu masu.

[Image: attachment.php?aid=48377]

RE: Sve i svašta - Khadgar2007 - 05-27-2026

Također za divno čudo i obična voda djeluje sa super ljepilom i odmah ga osuši.

RE: Sve i svašta - Аритон - 05-27-2026

Visbella Speedy Fix

RE: Sve i svašta - NIXIE - 05-28-2026

Kupih i ja sličan neki lepak u Lindi, možda baš ovaj, nisam siguran šta sam kupio. Evo čekam da se slomije  nešto pa da ga probam.
Koliko znam standardni super lepak očvršćava sa vlagom iz vazduha. Probao sam i soda bikarbonu da dodavam za neku plastiku kao ojačanje i uspelo je.  To je baš tvrdo ko kamen, ali ružno izgleda.

RE: Sve i svašta - Khadgar2007 - 05-28-2026

Inače koristim epoxi dvokomponentno ljepilo, ali evo od prije par godina kako mi je kolega sa drugog foruma rekao za taj trik sa vlagom i cijanofixom dosta ga koristim za neke sitnice di treba kap-dvije.Prestao sam kupovati ona super ljepila u malim metalnim tubicama jer se osuše. Kupio sam prije godinu dana neko baš tekuće u plastičnoj bočici(20g) jer je jeftinije nego ona mala pakiranja i jako sam zadovoljan. Nikada čuo za tu firmu ali ljepilo je dobro, čim ga se navlaži ono se stvrdne.

RE: Sve i svašta - NIXIE - 05-28-2026

Evo šta kaže AI o tome:

Super lepak se steže u kontaktu sa vlagom iz vazduha. Soda bikarbona (natrijum-hidrogenkarbonat) deluje kao hemijski aktivator i katalizator. Ona ubrzava proces polimerizacije lepka na svega nekoliko sekundi, dok istovremeno služi kao punilac koji stvara gustu, tvrdu masu sličnu plastici.

E sad moguće je da ta druga komponenta super lepka ima neke veze sa vodom i soda bikarbonom, jer te dve komponente daju taj efekat. Ili je unutra voda i neki drugi katalizator.

RE: Sve i svašta - Khadgar2007 - 05-28-2026

Ma poanta je samo ta da lagano pošpricaš sa vodom.Uzme se neka mala bočica/sprej sa finom maglicom,napuniš sa vodom i pošpricaš zaljepljeno mjesto. Inače ta cijanoakrilna ljepila su napravljena davno da služe u medicinske svrhe. aljda da brzo zatvore rane i zato su napravljena da reagiraju sa vlagom. Ne znam točno detalje koje mi je kolega pričao, ali poanta je tu.Znaš i sam da dok ti držiš dva predmeta da se zaljepe, prvo što će ti se zaljepiti su prsti Big Grin,a tek onda predmet.

RE: Sve i svašta - ZASto - 05-28-2026

Супер лепак нема више од једне компоненте.
У контакту са благим базама полимеризација се дешава много брже.
Сви спрејеви "убрзивачи" су само додатни трошак.
Направиш раствор соде бикарбоне у обичној води, убациш у пумпицу и вози.