Moduli za triangulaciju - Printable Version +- DIY Electronic projects (https://forum.yu3ma.net) +-- Forum: Sve ostalo - Everything else (https://forum.yu3ma.net/forumdisplay.php?fid=9) +--- Forum: Sve i svašta (https://forum.yu3ma.net/forumdisplay.php?fid=41) +--- Thread: Moduli za triangulaciju (/showthread.php?tid=1646) Pages:
1
2
|
RE: Moduli za triangulaciju - Macola - 01-16-2019 (07-18-2017, 01:27 PM)vsavic Wrote: A sta je sa ovim DGPS-evima? Ako nemaš optičkih prepreka u tom "dvorištu" onda uzmeš laserski daljinomer, namontiraš ga na osovinu servomotora i tu spravu kao kočić zabodeš u jedan ugao tog "dvorišta". Laserski daljinomer kružno skenira prostor, okrećući se servomotorom. Praktično formira jednu horizontalnu kvazi-ravan u kojoj si svakog trenutka svestan rastojanja od bilo koje prepreke na toj visini. Imaš iz servo motora rezoluciju po uglu od 10000/1RPM (oko 3 lučna minuta), odnosno precizno znaš u kom je trenutku na kom uglu objekat i na kom je rastojanju. Malo matematike i možeš imati preset sliku slobodnog prostora bez tvog objekta kog želiš da monitorišeš, a kad ubaciš objekat u taj prostor, onda sliku jedne njegove strane, koja može biti osvetljena tvojom napravom. Povratna info u pokretni objekat, ili možda sam skener na objektu i nekoliko referentnih drvenih kočića okolo. Ako ti treba nešto što sam možeš napraviti, onda možda takav rotacioni skener sa ultrazvukom, jer je manje zahtevna elektronika... Jedan rotacioni skener je moćan, a dva tri, kad su pravilno razmeštena - svemoćni. I tako tome slično... RE: Moduli za triangulaciju - Macola - 01-16-2019 Da dopunim: može umesto servo motora i običan motor sa enkoderom, ili čak najobičniji motor sa senzorom indeksa po krugu i preciznom regulacijom brzine, ili mernjem tačnog vremena po krugu, pa odatle vadiš ugao po vremenu... RE: Moduli za triangulaciju - mikikg - 01-16-2019 Da li postoji sprava za pozicioniranje +/-1mm u prostoru 10x10x10m nevezano za GPS? RE: Moduli za triangulaciju - gorankg - 01-16-2019 (01-16-2019, 08:11 PM)mikikg Wrote: Da li postoji sprava za pozicioniranje +/-1mm u prostoru 10x10x10m nevezano za GPS? Kažu ima neki doktor Nebojša iz Beograda samo mu pošalješ slike i on ti sve preračuna al je mnogo zauzet ovih dana Izvini Miki nisam mogao da odolim. Nego, stvarno razmišljam možda bi moglo kamerom sa mnogo mnogo piksela. RE: Moduli za triangulaciju - Macola - 01-16-2019 @vsavic, Jel to treba da poštuje neku ogradu ili da se orijentiše poput ICBM: žiroskopima i zvezdanim mapama? Šalim se malo, ali pitanje oko ograđenosti prostora je stvarno. Ako je to na primer nešto poput autonomne solarne kosilice za travu, onda to i nije teško rešenje... Šta podrazumevaš kao parametre prostora koji treba ispoštovati? Premalo je detalja. Treba dati neke slobode i limite u tvom pitanju oko pozicioniranja u prostoru. Ne možemo ponuditi korisnu ideju ako nemamo pojma o kakvom se prostoru radi. Pretpostavimo da se sprava ide po zemlji koja je puna niskih prepreka, onda životinja, dece i tako dalje, ili je možda betoniran prostor, gladak kao staklo po kome možeš da nacrtaš koordinatne linije pa da ih čitaš vozilom... RE: Moduli za triangulaciju - Macola - 01-16-2019 (01-16-2019, 08:11 PM)mikikg Wrote: Da li postoji sprava za pozicioniranje +/-1mm u prostoru 10x10x10m nevezano za GPS? Postoji i mnogo preciznija sprava. Gledali smo je zajedno pre koju godinu na sajmu. To je sprava koja skenira neki nepoznati predmet, očita mu mere i prepuca rezultat u neki CAD fajl. Fajl gurneš u CNC glodalicu a ona napravi kopiju toga. Skida mere u mikrometar, a što se ne bi orijentisala u prostoru od 1000 kubnih metara sa +-1mm. Laserske interferencije su žešće razrađena stvar u krugovima koji se tim stvarima bave. RE: Moduli za triangulaciju - vsavic - 01-17-2019 @Macola, taj problem iz starijih postova sam vec resio, deo za precizno pozicioniranje onaj modul iz prethodnog posta + malo igranja sa google maps api-em, a za detekciju prepreka sam uzeo ovaj lidar sa linka ispod https://www.robotshop.com/ca/en/ydlidar-x4-360-laser-scanner.html Nisam imao puno vremena da se bas lepo poigram njime, ima neku falinku koju sam verovatno ja zeznuo u code-u, kad meris previse blizu nesto, onda se malo zbuni, ali generalno je ok. Ovo su mu karakteristike. 360-degree scanning rangefinder 5000 times/sec sampling rates 11-meter scanning range Clockwise 360-degree rotary ranging module Auto mapping and positioning Ovo sto sam pitao je za drugi projektcic, gde je velicina bitna (da bude kompaktno), a ne mora da bude mnogo precizno (standardnih 2.5m je ok) i da moze da nafata signal i ako je bocnuto u OBD port na autu bez dodatnih antena. |