![]() |
PCB - Printable Version +- DIY Electronic projects (https://forum.yu3ma.net) +-- Forum: Sve ostalo - Everything else (https://forum.yu3ma.net/forumdisplay.php?fid=9) +--- Forum: Sve i svašta (https://forum.yu3ma.net/forumdisplay.php?fid=41) +--- Thread: PCB (/showthread.php?tid=1773) |
RE: PCB - Boban - 09-23-2025 (09-10-2025, 07:01 PM)Boban Wrote: Upravo iskoristio Stigao paket: ![]() RE: PCB - Boban - 09-24-2025 E da, pošiljka je išla Air Registered i na adresnici nigde nije bila naznačena vrednost slanja ($25.28), samo vrednost pločica ($12.00). Odavno nisam naručivao pločice pa sam zaboravio kako to ide kod JLC. RE: PCB - npejcic - 09-24-2025 Ovo je odlično prolazno vreme za Srbiju, bar što se tiče Niša. Pošiljka Air Registered relativno brzo stiže China-Srb, ali recimo ovde u Nišu skoro redovno pošiljka bude na carini od 10-15 dana. Vrlo retko ispod 10 dana. Što se tiče Fedex-a, par puta sam tako poručivao i nema zadržavanja na carini, odmah istog dana pri pristizanju u BEG, kreće dalje, odnosno narednog dana bude za Niš. Uvek bude naplaćen PDV, a uvek se trudim da roba na pošiljci bude ispod 50Eura. Nema procedure carinjenja. Fedex mi je bio svega par dolara skuplji od Air Registered u JLCPCB. RE: PCB - Boban - 09-24-2025 Da, tako je. Znam da carina u Nišu ubija, čitam neke teme, žale se ljudi oko zadržavanja i obračuna. Fedex bude povoljniji oko težih paketa, ali naplate PDV, dok kod AR može da prođe, al ne mora da znači. Relativno mala razlika na sume do 50 eur. RE: PCB - Boban - 10-11-2025 Stigle su ploče. Obrada je top. Ogromno hvala @me[R]a na pomoći i logistici, kao i @gorso69 i @savan na želji i vremenu, ali su nas kinezi "stopirali" ![]() RE: PCB - savan - 10-11-2025 Nema na cemu, reci mi jel to sjaj ili mat eloks? Lepo je ispalo bas. Tamo imaju i neki hard eloks, to nisam jos probao, uglavnom peskiranje + mat eloks koristim, kontam da je sve isto samo deblji sloj eloksa kada je hard eloks u pitanju? RE: PCB - Boban - 10-11-2025 Mat završnica. Probao bih peskarenje + eloks ali ne znam kako će ispasti... Daj neku sliku. RE: PCB - savan - 10-11-2025 Ispadne mat uz neki minimalan sjaj, meni je lepo mada probacu srednju granulaciju peska jer se ne vidi uopste nikakav reljef kada je granulacija najmanja iz njihove ponude, probacu sledecu koju budem radio sa srednjom granulacijom i uglavnom crnu vise necu da radim, jako je crna ne svidja mi se a tamno sivu nemaju u ponudi, najvise bi voleo tamno sivu kao Hegel uredjaji, a jlc tamno siva je nesto tamnija od natural tako da nikakve veze nema sa tamno sivom bojom, steta.Natural mat mi je najlepsa samo potrefiti granulaciju da ispadne kao Saviola 1 farbana metalik bojom, tako bi voleo da mi ispadne sledeci primerak u eloksu. Probacu i lasersku stampu na toj sledecoj natural koju budem radio, ovo je cilj kao na slici. sad trebalo bi probati jednom i hard eloks, nemam predstavu koja je razika izmedju hard eloksa i ovog sto mi radimo. RE: PCB - savan - 10-11-2025 Ja sad ne znam dali je ovo na Hegelu plastifikacija ili je eloks, sad onako po slikama deluje mi da je plastifikacija? Ug;avnom ta boja bi mi najvise odgovarala i i taj reljef boje blako kao pesam, kao farbano metalik bojom RE: PCB - savan - 10-11-2025 A evo kako je saviola 1 ispala farbanjem (zum da bi se videla granulacija boje o cemu pricam), tako isto kad bi uspeo pesakom+eloks da dobijem tu strukturu i reljef, ne treba mi nista bolje od toga. Inace taj alu mi je radio SistemCD dok su bili ok i dok su bili jeftini i lepo su uradili nema sta, vec na sledecem nisu ispali fer, nisu dobro uradili, videli ste one tuzne hladnjake za gan amp sto sam pravio kako su uradili nikako a skupo naplatili, mene bi bilo sramota da naplatim nekom tako nesto, tako da su prokockali moje poverenje. RE: PCB - Boban - 10-11-2025 (10-11-2025, 03:26 PM)savan Wrote: Ispadne mat uz neki minimalan sjaj, meni je lepo mada probacu srednju granulaciju peska jer se ne vidi uopste nikakav reljef kada je granulacija najmanja iz njihove ponude, probacu sledecu koju budem radio sa srednjom granulacijom i uglavnom crnu vise necu da radim, jako je crna ne svidja mi se a tamno sivu nemaju u ponudi, najvise bi voleo tamno sivu kao Hegel uredjaji, a jlc tamno siva je nesto tamnija od natural tako da nikakve veze nema sa tamno sivom bojom, steta.Natural mat mi je najlepsa samo potrefiti granulaciju da ispadne kao Saviola 1 farbana metalik bojom, tako bi voleo da mi ispadne sledeci primerak u eloksu. Probacu i lasersku stampu na toj sledecoj natural koju budem radio, ovo je cilj kao na slici. sad trebalo bi probati jednom i hard eloks, nemam predstavu koja je razika izmedju hard eloksa i ovog sto mi radimo. Jel možeš da slikaš neki makro, da se vide detalji finiša, malo pod uglom i tako to... RE: PCB - savan - 10-11-2025 Okacio sam sliku u post #210 samo klikni na nju da se zumira, tu gde je tekst saviola vidi se taj detalj o kojem pricam. Cilj je da se peskiranjem na specificnu granulaciju dobije isti taj reljef, verujem da bi to postigao sa srednjom granulacijom peskiranja iz jlcpcb ponude, probacu tako! Ili ako ne onda bi trebala da to bude najveca granulacija peskiranja. Uglavnom njigova natural mat boja ne izgleda lose, mada lepse je kada se farba to svakako, ali treba probati i treba probati i hard natural eloks, mozda bi se njime dobilo. Normal eloks deluje mi previse porozno, kao da se providi, jednom cu da probam i hard eloks cisto dok ne dodjem do zeljene i boje i reljefa. Grebano mi se ne svidja, nekako mi je kao da je sa Ali, sve na Ali je u grebanom fazonu pa mi se zato mozda i ne dopada. Plastifikacija je mozda najbolja, ali tu je onda problem sto posebno mora negde da se nosi ili na lasersko pisanje ili na silk pisanje i kad se sabere onda to nije bas ni jeftino. Hegel po slici bi rekao da je plastifikacija, neka tanka fina, sa nekom polu metalik bojom koja u sebi sadrzi te pigmente peska kao sto metalik boje inace imaju, i bas mi lepo izgleda i boja i sve, uzor mi je Hegel sto se jednostavnog izgleda tice. Treba pronaci izvor ko kod nas radi kvalitetanu silk screen stampu, ako je neko radio vec voleo bi da znam i cenu okvirno koliko se to krece. RE: PCB - savan - 10-11-2025 Malo sam pretrazivao pa naisao na ovu sliku https://www.stereolifemagazine.com/images/reviews/hegelh20/HegelH20-02.jpg pa moze da se zakljuci da je u pitanju peskarenje i eloks i od prilike tako treba sebi da potrefim od prilike te granulacije cak i malo manje granulacije da bude i bice lepo. E sad na ovoj slici https://www.stereolifemagazine.com/images/reviews/hegelh20/HegelH20-03.jpg vidi se da je u pitanju plastifikacija i pisano je nekom tehnikom koju bi voleo da otkrijem, ne deluje mi da je silk nego nesto trece, a bas lepo izgleda i boja i tekst. Inace Hegel je crn kao gar, nisam znao, samo je na slikama na specificnom svetlu dobio boju tamno sive koja se meni svidja, ali takvu boju tesko da cemo ikad pronaci, bicu zadovoljan sa natural ako u medjuvremenu ne pronadjem plastifikaciju u tamno sivu RE: PCB - Boban - 10-11-2025 Interesuje me njihovo peskarenje i mat eloks, ne farbanje. Kontaktiraj ih i pošalji im slike, verovatno imaju rešenje. RE: PCB - savan - 10-11-2025 Gledam sad i drugu opciju po meni lepse izgleda ali je velik problem metalik boje sto moze lako da se pokvari ako bi se alkoholom dotakla ili nekim jacim sredstvom jos gore, donije fleke, opciju koju cu sigurno prvo da probam pre svih ovih gore opcija jeste prvo boja pa preko nje 1k mat bezbojni lak https://dragicevicauto.rs/proizvod/colormatic-1k-bezbojni-lak-u-spreju-mat-i-visoki-sjaj-400ml/ bi trebao da resi problem, e sad posle ostaje opcija laserska stampa, po meni ako se osteti boja na tom mestu ce da se guli, znaci opcija onda jedino preostaje stampa, e sad koja stampa je postojana treba je pronaci, i to cu u stampariji ovi sto rade pecate, priveske trebalo bi da rade i silk stampu ili neku slicnu, raspitacu se. Sve je mnogo lepse kad je sve ofarbano istom bojom, mnogo bolje izgleda nego kad je prednja maska jedne boje, poklopac druge boje, poledjina trece boje, to mi je bas ruzno. Ili pronaci ko radi finu plastifikaciju, ne onu sto farbaju na grubo stolice i sta ti ja znam nego bas finu plastifikaciju u tankom sloju na aluminijumu, to bi trebalo da postoji negde cak i kod nas? I videti koje boje su na raspolaganju. RE: PCB - Boban - 10-11-2025 (10-11-2025, 02:34 PM)savan Wrote: uglavnom peskiranje + mat eloks koristim Ovo bih da vidim kako je ispalo. Ono iz posta 210 je farbano. RE: PCB - savan - 10-11-2025 A to, evo od kamerice sto sam pravio, nisam zadovoljan, boja je vise kao prljava nego kao natural sivosrebrna, daleko od one boje sto je saviola farbana, nekako mi deluje i da je nejednak sloj, nisam zadovoljan, sad je samo pitanje kako izgleda hard eloks, moguce da je malo lepse ali sumnjam. I crna je isto tako nejednaka, saviola 2, sareni se na nekim mestima, na gornjim ivicama, nisam zadovoljan. Peskiranje se na oba primerka ni ne vidi, sve je glatko, to mi se takodje ne svidja pa cu gledati vecom granulacijom da odradim sledeci put. Ne mogu ja to kamerom da uslikam kako ja taj eloks na kamerici vidim, trenutno je boja nesto izmedju gornjeg i donjeg dela slike, dal je kamera prljava ne znam ali nije mi lepa boja uopste, kao puder, nema u sebi ono sto recimo metalik bojom mozes da dobijes, daleko je lepse kad se ofarba! Mislim nije ovo sad da kazes da je ruzno ruzno ali nije onako kako bi ja hteo da bude. Saviola 1 mnogo lepse izgleda. E sad sve je pitanje od granulacije peskiranja, moguce da ce boja biti lepsa sa vecom granulacijom i dobice verovatno i drugaciji odsjaj, odsjaj od reljefne povrsine peskiranog materijala, ovako je sad kao puder nekako, bas jako mat. Lupom kad se gleda vidi se da je peskirano ali kazem ja sam najsitnijom granulacijom radio pa se to okom ne vidi i izgleda monotono sivo, ravno, totalno mat. Ne mogu da nadjem gde su mi slike od jlcpcb sto su mi poslali sve boje koje imaju, boje su im sve nedefinisane, nit je zelena nit je plava nit je siva, sve je nesto bezveze! Mozes zatraziti od njih da ti posalju sliku uzoraka boja, ja ne mogu da nadjem gde mi je to. RE: PCB - Boban - 10-11-2025 Eloks malo nagrize AL tako da bi trebala obrada površinska da bude nešto jača. RE: PCB - savan - 10-11-2025 Videcemo, pronacicemo resenje, finalni sloj tj boja je presudna kad je u pitanju izgled nekog uredjaja, dzaba sve ako boja na kraju nije onako kako smo hteli da bude, ja cu probati na sledecem primerku prvog sto budem radio hard eloks i srednju granulaciju, mislim da je ipak hardeloks malo sjajniji, nebi voleo bas sjaj ali bar malo da ima neki svilen sjaj da se pokaze taj pesak, to ce mu dati taj metalik izgled upravo taj svileni sjaj boje, e sad videcemo. Ja bi voleo da ne moram da farbam : ) jer sve mi je tu na mestu i laser ili silkskrin pa ne moram i sa tim da se ganjam. RE: PCB - Miladin - 10-11-2025 Bobane ploče izgledaju predobro!!! Ali imam jedno pitanje? Kako se pričvršćuju za ostatak kutije? Da li na poledjini postoje rupe sa urezanim navojima jer sam u JLCCNC izboru video Threads: No... Ja ovih dana ne znam kako da uradim neke alu cnc obrade i jlc mi je bio izbor ali kada izaberem Threads: yes jer jh i ima traže upload i 2D fajla sa informacijama o navojima bez obzira što sam 3D .stp fajl SVE to već sadrži? |