Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analogni signal generator za audio primene
Koliko vidim, ovde se radi o potu s jednom sekcijom u specijalnoj izvedbi finog i grubog podešavanja. Kao takav, nije za upotrebu u tipu oscilatora koji smo ovde primenili.
Reply
Mislio sam da sam napisao di bi on išao. Htio sam reći da bi ga stavio na izlaz za podešavanje amplitude izlaznog signala, a ne u oscilator.
Reply
(07-06-2019, 11:43 AM)Khadgar2007 Wrote: Mislio sam da sam napisao di bi on išao. Htio sam reći da bi ga stavio na izlaz za podešavanje amplitude izlaznog signala, a ne u oscilator.
Ok, ja sam shvatio da je predlog za finu i grubu regulaciju frekvencije.
Trebalo bi mu snimiti karakterisitku da bi se videlo kada reguliše grubo, a kada fino.
Reply
Praktično na prvi "rodjendan" teme (počeli smo 27.7. prošle godine), evo Uputstva za gradnju i puštanje u rad generatora za obe verzije pločice.
Prilažem takodje i obe sastavnice (BOM), da bi sve bilo na jednom mestu.
Dokumentacija je nastala u saradnji s dizajnerima pločica (@ronovar i @Khadgar2007), čije su prilozi doprineli kompletnosti i razumljivosti Uputstava.
Štose eventualnih grešaka tiče, tu sam sebičan - one su samo moje Blush .

Primedbe, komentari itd. su dobro došli, kao i uvek.

Pozdrav

.pdf   Uputstvo za gradnju Verzija SMD.pdf (Size: 444,2 KB / Downloads: 20)
.pdf   Uputstvo za gradnju Verzija TH.pdf (Size: 1,23 MB / Downloads: 60)
.pdf   BOM_Signal_Generator_Verzija_SMD.pdf (Size: 224,64 KB / Downloads: 19)
.pdf   BOM_Signal_Generator_Verzija_TH.pdf (Size: 219,07 KB / Downloads: 30)
Reply
Daj preimenuj BoM u nešto suvislo. Tongue
Lijepo napiši BoM za SMD i BoM za THT.
Reply
Uradjeno!
Reply
(07-05-2019, 02:41 PM)Khadgar2007 Wrote: Već sam prije par godina kupio jedan ovakav pot od 1k i mehanički izgleda kao baš zgodna kombinacija grube+fine regulacije pa sam googlao ne bi li našao i druge vrijednosti i ima taman 10k za generator funkcija.


https://www.ebay.com/itm/Resistor-SP5-35...2395694389

Znači pot je veoma "čudan" ima nekakav prijenos u sebi tako da pomakom osovine u jednom ili drugom smjeru počinje fina regulacija dok ne sjedne na neki zubić i onda kreće gruba regulacija. Ne znam kako bi to bolje objasnio. Na slici potenciometra su nacrtana dva komada u istom kućištu,a kako su mehanički spojeni da tako funkcioniraju ne znam.

Zaboravio sam dodati moje iskustvo sa ovakvim tipom pota. Stavio sam ga za regulaciju nivoa signala kod Borinog generatora i nisam nešto zadovoljan. Problem je u tome što područje fine regulacije je veoma malo i sam pot ima dosta "praznog hoda" pri prebacivanju na tu finu regulaciju sve u svemu u teoriji super u praksi nažalost nije se nešto pokazao. Tako da multiturn pot je ipak bolja opcija ili naravno kombinacija dva pota.

@Braca
Koliko niski izlazni signal se može dobiti sa ovim generatorom funkcija, da li može ići do ranga 1mV,a i da je nešto niže ne bih se bunio. Zanima me zbog testiranja MC i MM pretpojačala, znam da bi se mogao okačiti vanjski atenuator ali čemu ako nije potreban.

Inače pokrenuo sam temu za group buy na hr forumu pa ću vidjeti tko će se javiti, bilo kako bilo ja se nadam da bi početkom rujna naručio dijelove i barem sebi složio generator.
Reply
@Khadgar2007:

Na izlazu iz generatora su dva atenuatora od po -20dB (x 0,1), koji max. napon od 5Vrms spuštaju na 50mVrms.
Finom regulacijom može se izlazni signal oslabiti do nule, ali na naponima koji dolaze u obzir za testiranje MC glava tad u signalu ima previše smetnji i šuma.
Tu postoje dve mogućnosti:
  • Korišćenje spoljašnjih atenuatora, npr.:
    https://www.ebay.ch/itm/Microwave-Coaxia...SwLvxbusHt
  • Modifikacija jednog ili oba unutrašnja atenuatora. Npr. prvi grubi stepen ostaje -20dB, drugi se modifikuje na -40dB, što ukupno daje -60dB, odn. 5mVrms kada je fina regulacija na maksimumu.
Rado ću ti proračunati nove vrednosti otpornika ako budeš hteo da menjaš interne atenuatore.

Pozdrav
Reply
Modifikacija unutrašnjeg atenuatora mi se veoma sviđa, čak bi to napravio tako da se doda još jedan izlaz na koji se doda taj atenutator. Recimo na -20db se "nadoštuka" jedan od -40dB i onda taj ide na drugi izlaz. Ne znam da li je potrebno dodati prekidač na drugi stupanj atenuacije ali nekako sumnjam jer izlazno pojačalo je ja mislim dovoljno snažno da "pogoni" oba atenutatora, a ionako nikada oba izlaza neće biti korištena u isto vrijeme.
Reply
Braca, imam jedan problemčić. Otpornik od 5M na izlazu LM311 koji zajedno sa onim od 1M vjerojatno služi za postavljanje offseta. U mouseru ih imaju ali cijena im je poprilično vruća 1,5€. Mislim realno govoreći uzeti jedan komad nije problem ali kada već uzimam po 100 komada sve SMD ostale vrijednosti otpornika da uzmem i ove. Sljedeću najbližu vrijednost koju imaju je 5,1M po regularnoj jeftinoj cijeni pa jel bi se taj mogao uzeti kao zamjena?
Reply
Ta vrednost nije kritična, tako da možeš mirno da uzmeš 5M1 ili 4M7, šta ti je jeftinije.
Nadam se da ću ovih dana imati vremena da još porazgovaramo o atenuatoru.
Reply
Ja baš sada pravim narudžbu u mouseru ali manje više dijelove za atenuator koji god da budu riješim lokalno.
Neke dijelove sa popisa nemaju trenutačno na lageru, a jedan je bome i obsolete pa sam trebao naći zamijenu.
Reply
Stigao paket...

Jel moguće da ću ja prvi složiti ovaj uređajčić(Bracu kao konstruktora ne računam)?!!! Meni se čini da je najbolje da ne izlazim van sljedećih tjedan-dva dok ne prestanu padati sjekire. Big Grin

Reply
Rekao bih da trenutno nemaš konkurenciju Cool .
Zaključno s 4. septembrom imaš moju punu podršku, a zatim (do 15.9.) će kvalitet kontakta zavisiti od WLAN-a u hotelu na moru...
Reply

Stigaja  HVALA
Reply
Od svih naručenih dijelova napravio sam dvije greške. Prva je rotacioni preklopnik, jedan od onih u BoMu nisu imali na lageru pa sam naručio isti takav ali sa lemnim ušicama(nisam pazio pri odabiru), naravno to je jedan od onih koji ide na PCB, pobati ću nešto iskemijati... Druga je otpornik od 5,1M, pri filtraciji tražilice nisam dobro pazio i naručio 0603 veličinu, e to je STVARNO Stvarno Mali Dio,ja mislim da će stati na 0805 mjesto a i treba zalemiti samo jedan komad pa nije tako strašno.
Reply
Zahvaljujem Braci na žaruljicama. Sve su zalemljene i čekaju da se potencijalni graditelji odluče kada će krenuti u izradu uređaja. Pa ću im poslati žaruljice sa ostatkom dijelova.

Reply
Svi SMDi zalemljeni... osim OPA2810, njega na kraju nakon što se pločica spoji na napajanje i vidi jel sve štima. Onda ide stavljanje aktivnih dijelova u podnožja i lemljenje izlaznog OPampa.

Ispravak, samo jedna strana elemenata zalemljena, druga strana sutra.


Reply
Cestitke i pozdrav sa Rodosa
Reply
Danas stigle 2xTH pcb.
Zahvaljujem Smile
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)