Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Merenje THD malih vrednosti sa osciloskopom
#1
Interesuje me metoda merenja THD pomocu osciloskopa koja je prikazana u dva dostavljena fajla ali na Audio Power AMP (>1W).

Primer kako izgleda to merenje za OP kao komponentu gde su iskoristili sam IC kao pojacavac "nelinearne greske".

[Image: attachment.php?aid=13421]


Ovo je rezultat npr za LM4562 gde je nelinearnost reda 0.025ppm (2. harmonik od 1kHz na -159dB).

[Image: attachment.php?aid=13422]

Kako bi izgledao konkretno setup za single-ended i bridge Audio pojacavac kao uredjaj/PCB?


Attached Files Thumbnail(s)


.pdf   AN1671.pdf (Size: 417,75 KB / Downloads: 8)
.pdf   AN-1485.pdf (Size: 752,25 KB / Downloads: 8)
Reply
#2
Inace ova teme moze biti veoma interesantna zato sto vecina nas nema uredjaje za merenje THD koji su bolji od nasih Audio kartica, da ne spominjem da nema niko Audi Precision (AP) merne uredjaje … Stvarno jel ima neko na ovom forum neki AP?
Reply
#3
(03-25-2015, 02:03 PM)mikikg Wrote:  Stvarno jel ima neko na ovom forum neki AP?

AP neostvareni san.
Mada, pored AP ima jos dobrih analajzera, ne bih se bunio ni za jedan od njih:
Evo nekih mojih favorita:

HP8903:i modernija verzija Agilemt U8903:Wandel&Goltermann NFA-1:Rohde & Schwarz UPV ili UPL:Na zalost moram da se zadovoljim samo onim sto imam (za sada HP334A i 331)
Reply
#4
Pazi sta je fora, Bob Cordell je napravio "Distortion magnifier - DM" pomocu LM4562 sa kojim moze da se prosiri merni opseg prakticno svakog analizatora za jedan ili dva reda velicina!

Taj DM je obljavljen u Linear Audio Vol.0 koji nazalost nemam …

Caka je da se iskoristi LM4562 koji ima extremno malu distorziju, recimo pri +/-17V napajanja, 2K opterecenje pri 3Vrms naponu na izlazu, distorzija se meri nekih 0.000027%.

Dodatno cela prica se vrti oko toga da nam vise i ne treba ultra-mega kvalitetan oscilator posto se analizira samo "razlika" izmedju ulaza i izlaza.
Malo se tu komplikuje stvar sto mora da se usteluje fazni stav da bi nulirali sistem.

Na sve to, bas je Bob pisao da je to sad itekako zanimljivo za varijante merenja sa zvucnim karticama!

Ima da se kupi kit komplet tog DM, samo za mene je to trenutno malo jaca cena …
http://www.pilghamaudio.com/diy/diy-support/cordell-dm
Reply
#5
Audio Precision ima Miroslav Petrovic - Mir Audio. Nekad sam se druzio s njim ali sam sad nesto izgubio volju za time.
Mogu da vam dostavim broj tel ako je ko zainteresovan. Imao sam nameru i da BatoMM premerim tamo ali...
Reply
#6
Evo dokument oko spomenutog DM, ima vrlo zanimljivih informacija unutra … sem sheme i PCB Smile


Attached Files
.pdf   Cordell Distortion Magnifier.PDF (Size: 68,33 KB / Downloads: 34)
Reply
#7
(03-26-2015, 10:38 AM)mikikg Wrote: Evo dokument oko spomenutog DM, ima vrlo zanimljivih informacija unutra … sem sheme i PCB Smile

Lako ćemo za šemu Wink , PCB je problem. Da Cordell nije ustupio pravo proizvodnje i distribucije ovim Holandjanima koji ne prodaju PCB već isključivo kit, mogao sam možda da mu se obratim s molbom da nam dozvoli da na forumu uradimo PCB po njegovom nacrtu (kao kod BP preampa).

Inače, ovo je vrlo koristan instrument i gledao sam ga nekoliko puta od kako je objavljen.

Pozdrav,
Braca
Reply
#8
Bas mi se svidja ova Cordell-ova fora. Ako bi Braca dobio dozvolu autora, veoma sam zainteresovan za izradu istog.
Reply
#9
Ovo ono .......recimo meni su zvučnjaci hobi i tu mi recimo ne treba nikakva šema , nego par fotki kako to izgleda i neka osnovna objašnjenja šta je projektant hteo da kaže i ja otprilike već znam šta je uradio i mogu to da ponovim sa nekim drugim zvučnjacima .

Ovde ima blok šema , i sad ja nekako predpostavljam , da sam ja recimo eltroničar kao što nisam , i tako to . Big Grin

Malo o pravima .......juče bilo na televiziji .....karikiram ali nije bilo daleko .....mamuimebemo , o kakvim to oni pravima govore kada danas najobičnija hrana za kerove i mačke je zaštićena više od hrane za ljude Big Grin ......nešto su pričali o kapitalizmu a nisu bili komunisti Big Grin
Ajmo još malo o pravima .....RAVNO 10 godina pre nego što je Bose patentirao svoj sistem basrefexa je uredno publikovan taj isti sistem sa sve simulacijama i nekim drugim stvarima .....šta je uradio Bose , pa platio tim matematičara da izmisle toplu vodu i patentirao nešto što već postoji ......da li neko može sada da to proizvodi , naravno da ne može , čak i onaj što je to izmislio .......ali u principu može .....kako , pa jednostavno da kaže da je to sistem sa RUPOM u sredini , što se po malo razlikuje od originala , i ko može nekog da spreči da pravi rupe u snegu ili na kutiji Big Grin
Na ravno da postoji i opcija da se kupi jedan pa ostali malo da gledaju .

PS svojevremeno kada sam pisao tekst na srpskom o upotrebi simulatora AFW od AR ja sam u Milanu direkno pregovarao sa vlasnicima programa i tražio određenu količinu sa popustom za naše ljude . Čovek se samo nasmejao i rekao da je 50 evra ionako smešna cena za taj program .....nasmejao sam se i ja i rekao da tih smešnih po njemu 50 evra za nekog su pravo bogatstvo .....malo smo se gledali i onda je pala nova ponuda i nova cena .....trećina od pune cene .....

PPS napišite tom , kako se već zove , da je jedan od retko poštovanih amera u Srbiji zbog svojih radova , ali da ljudi nemaju para za to pa ako može nešto mnogo , ne malo , nego mnogo jeftinije Big Grin ......tako se radi , pa ako se taj pravi previše pametan onda idu drugi demokracki metodi Big Grin
Reply
#10
(03-27-2015, 07:58 AM)Rade Wrote: Ovo ono .......recimo meni su zvučnjaci hobi i tu mi recimo ne treba nikakva šema , nego par fotki kako to izgleda i neka osnovna objašnjenja šta je projektant hteo da kaže i ja otprilike već znam šta je uradio i mogu to da ponovim sa nekim drugim zvučnjacima .

Ovde ima blok šema , i sad ja nekako predpostavljam , da sam ja recimo eltroničar kao što nisam , i tako to .  Big Grin

Dobrim delom si u pravu. Blok sema je sustina a realizacija se uglavnom svodi na malo mentalne gimnastike i na fizicki rad.
E sad, posto je to neko vec odradio, zasto bi smo mi razbijali glavu oko toga (ne melji vec samleveno brasno).
Reply
#11
(03-27-2015, 10:17 AM)Gosha Wrote:
(03-27-2015, 07:58 AM)Rade Wrote: Ovo ono .......recimo meni su zvučnjaci hobi i tu mi recimo ne treba nikakva šema , nego par fotki kako to izgleda i neka osnovna objašnjenja šta je projektant hteo da kaže i ja otprilike već znam šta je uradio i mogu to da ponovim sa nekim drugim zvučnjacima .

Ovde ima blok šema , i sad ja nekako predpostavljam , da sam ja recimo eltroničar kao što nisam , i tako to .  Big Grin

Dobrim delom si u pravu. Blok sema je sustina a realizacija se uglavnom svodi na malo mentalne gimnastike i na fizicki rad.
E sad, posto je to neko vec odradio, zasto bi smo mi razbijali glavu oko toga (ne melji vec samleveno brasno).

Pa, evo malo mentalne gimnastike.

Za realizaciju blok šeme potrebno je:
  • jedan diferencijalni pojačavački kanal za izlazni signal DUT-a, sa mogućnošću dovodjenja kalibracionog signala,
  • jedan pojačavač za ulazni signal u DUT, poželjno diferencijalni, na čijem se izlazu vrši anuliranje fazne razlike izmedju ova dva signala,
  • jedan diferencijalni pojačavač za generisanje razlike prethodna dva signala, čiji izlaz ide u analizator izobličenja.
Čini mi se da se prve dve stavke mogu elegantno realizovati pomoću preampa BP LA Vol. 5, jer on sadrži dva diferencijalna pojačavača instrumentalnog kvaliteta. Ta dva pojačavača su "mehanički" spregnuta potenciometrom za regulaciju jačine zvuka. Ako se ta sprega ukloni, odn. potenciometar ne zalemi direktno na pločicu, ostvarujemo mogućnost nezavisne regulacije pojačanja ta dva kanala, čime dobijamo dva diferencijalna kanala bez DC ofseta i bez kondenzatora na putu signala.
Regulacija pojačanja bi se vršila spoljašnjim potenciometrima, odn. otpornicima, priključenim oklopljenim kablovima, koji bi se nalazili u posebnom kućištu zajedno sa dif. pojačavačem iz treće tačke.

U mom slučaju, za korišćenje preampa kao pojačavača izobličenja potrebno bi bilo skinuti poklopac kutije, otkačiti pot za jačinu zvuka i umesto njega priključiti dve mreže za regulisanje pojačanja desnog (DUT izlaz) i levog kanala (DUT ulaz). Sa XLR izlaza iz preampa ide se u kutijicu sa trećim dif. stepenom, u kojoj se takodje nalazi i mreža za anuliranje fazne razlike. Ovaj stepen bi se mogao elegantno izvesti sa nekim instrumentalnim pojačavačem koji ima nizak THD.

Dakle, prema ovom konceptu BP preamp uopšte ne bi morao da se modifikuje, osim što pot za jačinu zvuka ne bi smeo da se lemi direktno na pločicu. Potrebno je samo napraviti posebnu kutiju sa trećim dif. stepenom i potenciometrima, odn. otporicima za regulaciju pojačanja u preampu i mrežu za anuliranje fazne razlike. Povezivanje te kutije i BP preampa išlo bi balansiranim kablovima, kao i na ulazu u BP preamp. Preklapanjem ulaza na BP preampu bira se levi ili desni kanal DUT-a i tako priključuje na analizator THD.

Mislim da ovaj koncept ima potencijal da bude bolji od originala. Medjutim, on je skuplji u odnosu na original i stoga može da bude atraktivan pre svega graditeljima koji već imaju BP preamp, odn. kit za njegovu gradnju.

Kao što na početku napisah, ovo je tek mentalna gimnastika, odn. prva ideja. Treba tu isprobati nekoliko stvari, a pre svega u kojoj meri je moguća regulacija pojačanja za ovu primenu na način koji se vrši u BP preampu, a zatim gde da se dovede kalibracioni signal, kako stoje stvari sa CM granicama, itd.

Pošto već imam potreban hardver, ostaje samo da nadjem vreme za ove testove, odn. fizički rad, kako napisa Goša Big Grin .

Pozdrav
Reply
#12
Evo ga mali dodatak : http://www-f9.ijs.si/~margan/Articles/Am...namics.pdf

Laku noć
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)