Thread Rating:
  • 3 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Current Mirror Amp (Vladino pojačalo)
#1
Malo obnavljanje teme. Radio sam poređenje na svojim (nedovršenim) zvučnicima jer sam do sada sva pomenuta pojačala slušao samo na tuđim sistemima. Dakle trosistemci 15"/6"/1" kompresioni drajver u horni. Pojačala koja su bila na raspolaganju su D-klasa, Sigma, i tkz Vladino pojačalo.  

Kako sam radio sa DSP-em ukrštanje, stavio sam (protivno svakoj logici) pasivnu skretnicu između basa i srednjetonca pa sam njih pokretao jednim pojačalom, a visokotonce drugim pojačalom. Frekvenciju reza pomerao sam od 1500-2400KHz jasno je da su visokotonci u nekim trenucima svirali i što šta što ne spada baš u visoke tonove ali dobro. Vodio sam se logikom da ću na taj način lakše uočiti mane ili prednosti bilo kog od ovih pojačavača, a na jednim te istim zvučnicima i u mom sistemu, sa mojom muzikom. Ne može bolje od toga - je li. 

Prvo sam probao sa (na brzinu) odrađenom pasivnom skretnicom da poredim sva tri pojačala kako bi se stekao ikakav utisak o zvuku pojačala u kompletnom sistemu. Priključio sam Vladino pojačalo i ustanovio da svira sjajno - u šta sam se na tuđim sistemima uverio nekoliko puta do tada. Odmah potom sam prikačio D-klas pojačalo poput ovih sa slike iz mog prethodnog posta u ovoj temi. Degradacija zvuka je bila toliko čujna da nije bilo potrebe da se razmišljam ili mnogo preslušavam muziku. U odnosu na Vladino pojačalo, D klasa je zvučala kao da se neko dere u kantu. Koliko god impresioniralo na prvi čuj, kada se radi direktno poređenje sa nekim dobrim pojačalom postaje potpuno jasno zašto košta toliko koliko košta. Bas je mumlao i odzvanjao po sobi. Zatim sam sklonio D klasu i prikačio Sigmu. Bila je bolja od D klase ali ne onoliko koliko sam očekivao i u delovima spektra gde sam očekivao. Dosta bolje je odrađivala srednje i visoke od D klase ali baseve tek marginalno. Nije bilo odzvanjanja ali je nekim pesmama sa bas gitarom gde se sa Vladinim pojačalom bukvalno čuje titraj žice i u najnižim registrima (a takav nivo definisanosti basa je najteže čuti kod HiFi sistema pa iz tog razloga odavno biram samo PRO baseve za kućnu upotrebu) - Sigma je to pretvarala u jedan neprekidni ton. Onda sam raskačio pasivnu skretnicu i priključio DSP, samo ovaj put sa Sigmom na visokima, a Vladino pojačalo koje svira bas-srednji kombinaciju. Mnooogo bolje - potpuno je jasno da dobro urađena pasivna skretnica itekako može da se meri sa skretnicom urađenom uz pomoć DSP procesora, dok loše urađena pasivna skretnica (a takvih je 98%) nema šta da traži pored osrednje urađene skretnice DSP-em. Pri tom da bi se uradila osrednja skretnica DSP-em mora stvarno da se bude talenat (:

Kod bas-srednjetonske varijante nije bilo potrebe za peglanjem odziva, dok je na visokom bilo potrebe za jednim noč filterom od nekoliko dB na oko 3KHz u slučaju ukrštanja na 1,5KHz. Kad sam pomerio ukrštanje na 2,4KHz, više nije bilo potrebe ni za tim jednim noč filterom. Muzike pune uši. Sve je sviralo meni po volji u pogledu uravnoteženosti zvuka. 

Sad DSP vs Pasiva ? Još treba neko da mi dokaže da su kompromisi pasivne skretnice manji od kompromisa DSP-a. Siguran sam da će još mnogo opiranja biti i da će godinama trajati rasprave po forumima šta je bolje i koje komponente više/manje štete zvuku. Kao što rekoh, neko bi morao da mi napravi poređenje u smislu da se naprave zvučnici sa istim odzivom pasivnom skretnicom i sa DSP-em pa da se sedne i upoređuje. To bi jedino bilo validno i možda bih i mogao to da uradim ali sa ovim kvalitetom zvuka koji sam izvukao, apsolutno mi nije interesantno da se smaram oko toga. Uvodi se digitalni signal u DSP, procesuira se i onda se digitalni signal izvodi do AK4396 - koji je vrlo prijatnog zvuka za moje uho.   

Malo više o pomenutom pojačalu.

Gosn Vlada je jako ljubazan čovek koji živi u Umci. Dao je VuleJohn-u (banovanom odavde koliko sam mogao da primetim) šemu za pojačavač koji fantastično radi, a kod kog sam ga ja prvi put slušao. Do duše, slušao sam ga prvi put sa zvučnicima od 8" koji su bili prišrafljeni za jednu dasku širine 25-30cm pa se tada ništa suvislo nije moglo zaključiti. No, kad sam ga poslušao sa dvosistemskim kutijama kod drugara u direktnom poređenju sa A klas pojačalima, nije me ostavilo ravnodušnim. Toliko me nije ostavilo ravnodušnim da sam prodao A klasu koju sam imao i pravim 2 (dva) stereo pojačala (a planiram i treće) kako bi svaki drajver mojih trosistemskih kutija imao po jedan kanal. Ne treba ni da pominjem da je Vladino pojačalo - imajući u vidu da radi u AB klasi - znatno jeftinije od bilo kog pojačala u A klasi koje sam video do sada. Zato prikačinjem šemu i pločicu tog pojačala ovde pa kome se svidi može da proba.


.zip   Vladin amp 2x24V.zip (Size: 216,12 KB / Downloads: 183)  

Ne baš tako dobra slika pomenutog pojačala i pločica koje sam pripremio za sebe: 

 
Reply
#2
(03-11-2015, 09:53 PM)Zvu Wrote: -------------------------------

Gosn Vlada je jako ljubazan čovek koji živi u Ubu. Dao je VuleJohn-u (banovanom odavde koliko sam mogao da primetim) šemu za pojačavač koji fantastično radi, a kod kog sam ga ja prvi put slušao.
-------------------------------
  


jes´ jbg banovan http://forum.yu3ma.net/member.php?action...le&uid=375

nisam ja http://forum.yu3ma.net/showthread.php?ti...99#pid6999

 ali izgleda da neko drugi je.

čovjek je uporan u neumornosti pri ubjeđivanju u nadmoćnost u svim oblicima svakog uređaja kojeg ima i kojeg je odabrao nakon slušanja mnogočega. ne sumnjam da je našao svoje svete gralove i ne sumnjam da ti uređaji fantastično rade ali koliko se sjećam ovde na forumu imao je poprilično nadmjen način komuniciranja sa ostatkom članstva i prvo se bio sam samobanovao nakon 

http://forum.yu3ma.net/showthread.php?ti...96#pid6996

ali mu je koncentracija bila popustila 23rd December, 2014, 19:15 pa je ipak proboravio 49 sekundi na forumu. onda ga je neko od urednika banovao i to je sad to.

poprilično nategnutu komunikaciju ima i na ostalim forumima. ne sumnjam da on ima šta da kaže,ali ima i zeznutu narav i volju da to uradi na... ´bem li ga kakav način,uglavnom podjednako prolazi i na ostalim forumima pa to valjda više govori o njemu nego o svim tim urednicima.

.

..

...

....

.....


ako se ne varam to je pojačalo koje radi skoro u kratkom spoju,pojačalo za koje je Vule imao posla u preradi kalema zvučnika da bi ga prilagodio izlaznom stepenu. meni lično to interesantno zvuči kao ideja,i volio bi da je situacija bila drugačija pa da sam to imao prilike čuti kao što sam i bio dogovarao sa njim prije nego što smo došli u situaciju u kojoj smo sad.

takođe,dobio sam prije neki dan od njega i mejl u kojem me poziva da donesem BatoMM na slušanje mada iskreno zbog svoje lične situacije i problema nemam nešto volje za druženjem naročito sa čovjekom njegovih karakteristika. možda je uživo drugačiji,mislim da Vladac ima dobru komunikaciju sa njim,kao i "Pre 30 godina platio porez..." sa diyaudio.rs,rekao bi da je i sa tobom na ti što opet govori i o njegovoj nekoj drugoj strani-naličju ali nisam nešto voljan da to provjeravam,opet kažem zbog nekih svojih trzavica koje proživljavam.


usput - BatoMM sam ti ponudio na slušanje još pri prvim prepiskama u privatnim porukama,kod toga i sad ostajem pa ako budeš imao volje možemo to srediti. tako ga i Vule može poslušati. neka bude kod tebe koliko ti odgovara pa će mi se vratiti,što se mene tiče ponuda ostaje i nema vremensko ograničenje.


otišao sam van teme načisto... sorry about that...
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#3
Granice teme postavljamo sami. Pričamo o čemu god hoćemo jer nam se tako sviđa i u mogućnosti smo (:

Vuleta je teško ne banovati na nekom forumu. Komunikacija na elektronskim medijima mu je katastrofalna ali su mu namere dobre - u ovo sam se uverio. No ne želim da ulazim u procenu njega kao lika nego da pričamo o hifi.

Pojačalo je odlično jer, kao što kažeš, može da radi bukvalno u kratkom spoju (1 om). Skinem zvučnik od 8oma, prikačim zvučnik od 1 om - radi ne muca. Pojačalo je bullet proof, a prolazi ispod radara već godinama što je pretpostavljam u vezi sa tim ko ga postuje, a ne šta je na šemi - što je pogrešno. Nisam prvi koji postuje šemu ovog ampa. No nije jedini njegov kvalitet u tome što trpi bolesne padove impedanse - zvuk mu je sjajan u odnosu na ostale pojačavače koje sam slušao.

U svakom slučaju, moje je da prenesem dobru vest kad je čujem - a ovo pojačalo je za mene jako dobra vest.

Samo imam jednu ispravku - pojačalo je napravljeno tako da trpi opasne padove impedanse, a kod DD kalemova u zvučnicima su takvi padovi impedanse zaista testirali tu mogućnost pojačala i to jako uspešno.
Reply
#4
sve smo se skontali Wink Smile
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#5
Quote:BatoMM osobine:
Damping faktor na 8ohm:
Sa MC33272: @20KHz = 450, @10KHz = 685, @1KHz = 730.
Sa LME49720: @20KHz = 550, @10KHz = 1080, @1KHz = 1390, @500Hz = 1740.

U prevodu, izlazna impedanca na 500Hz je "nekakvih" 0.0046Ω … TO je "kratak spoj" na izlazu Big Grin
Zato ti HMAP preporucio da probas BatoMM Wink
Reply
#6
Zvu,

možeš li da postaviš ovde pdf file od pločice koju si ti napravio za Vladin map? Ovo mi izgleda kao jedno vrlo interesantno pojačalo.
Reply
#7
mikikg, nije se mislilo na damping faktor i izlaznu impedansu pojačala već baš opterećenja tj zvučnika...
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#8
HMAP, pa zar to nije u "debeloj" korelaciji? Smile
Znam tacno nasta ste mislili ali je poenta bila da nekom AMP-u nije bas sve jedno koliko ce "lako" da se izbori sa malom impedancom na opterecenju a dumping faktor ukazuje koliko puta izlazna impedanca utice na njegov rad (tacna definicija je koliki je odnos impedance opterecenja naspram izlazne impedance pojacavaca), sto veci dumping faktor to ce sve lakse da se "izbori" sa nekom Z.

DF = Zload / Zsource

BatoMM ima neuobicajno veliki dumping factor i on je odprilike "krivac" sto taj amp tako dobro radi sa skoro bilo kakvim opterecenjem, od ESL do "cisterni" od zucnika Smile
A famozni remote-FB samo doliva ulje na vatru jer nam vise ni zvucni kablovi ne uticu na dumping faktor Wink
Reply
#9
(03-12-2015, 07:26 AM)ivanlukic Wrote: Zvu,

možeš li da postaviš ovde pdf file od pločice koju si ti napravio za Vladin map? Ovo mi izgleda kao jedno vrlo interesantno pojačalo.

Sve što je potrebno nalazi se u zip-u. Nemam PDF. 

@Miki: 
Kao što napisah, nije samo stvar u tome što trpi opasno nisku impedansu zvučnika već je zvuk odličan. Ne znam šta je izlaz na Bata pojačalu i koliko struje može da isporuči te koliko stabilno radi tada ali ovo što sam slušao i za šta sam postovao šemu i pločicu znam da funkcioniše. 

Hoću da probam i Bato pojačalo ali sam se juče jadao HMAP-u zašto nisam već bio do njega itd. Može se reći da smo obojica u specifičnim stanjima svesti (:

Osim ovog Vladinog pojačala imam nameru da probam i VSSA pojačalo koje je podrobnije obrađeno na DIYaudio.com
Reply
#10
Smile ne bi to probao na BatoMM, neka njegove unutrašnje zaštite miruju... Smile ne tvrdim 100% ali kontam da pri i čisto aktivnom otporu od 1Ohm na izlazu pri izlaznom naponu od 20V imamo 20A struje koju bi pojačalo trebalo da preda kroz sebe. ako to i svedemo na rms opet smo na oko 14A pa bi unutrašnja zastita svakako morala reagovati naročito zbog visokog damping faktora. BatoMM je neprikosnoven po pitanju damping faktora pri svim audio frekvencijama a onda i relativnih opterećenja, ali opet mislim(ne tvrdim) da i ta reaktivna opterećenja ne idu na tako niske vrijednosti i ne trajno. opet kažem to su samo moja razmišljanja kao laika,naročito po pitanju reaktivnih opterećenja.
.
što se tiče Vladinog pojačala,vjerujem da se i kod njega napon napajanja bira prema opterećenju i da se ne ide na visoke vrijednosti ako se planira zvučnik tako male otpornosti,bez obzira što u izlazu ima bipolarne tranzistore koji na malim Uce mogu dati poprilično ampera. pored toga Vladino pojačalo je predviđeno za rad u polu-mostu što opet znači duplo manji napon na izlazu,duplo manju struju i četiri puta manju snagu na izlaznim tranzistorima i opterećenju.
.
kontam da će Vladino pojačalo imati poprilično interesovanje, možda da dio ovih pisanja prebacimo i zasebnu temu?
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#11
Zvu,BatoMM ima neke karakteristike koje su poprilično iznad mnogih i poprilično obimnijih konstrukcija. damping faktor... ogroman u svim audio frekvencijama, punu stabilnost i pri čistih 8uF na izlazu.
.
neće se tako lako naći i slično, a naročito izvedeno sa tri integrisana kola i šačicom pasivnih komponenti.
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#12
Ako se stvori dovoljno interesovanje forumskog pučanstva, može i odvojena tema.
Reply
#13
Što se tiče napona napajanja, BC550/560 mogu da se guraju do 2x24V što je nekih 20-25W. Nekoliko forumaša je pravilo sa BC546/556 i naponom napajanja 2x32V i time su dobili oko 50W na izlazu.

Leonardo je jedan od njih ako se ne varam.
Reply
#14
Treba odvojiti u zasebnu temu kada vec imamo skoro kompletnu dokumentaciju  "Vlada Amp"
(a meni dodatno pogoduje jer imam poprilicno veliku krofnu 2x24V koja chuchi chami chekajuci. Mada chuche i BatoMM, joj sramote... Smile)

Pozz Zvu!
Reply
#15
2x24V je ispravljen napon. Za BC550/BC560 potreban je trafo od oko 2x16V (ukoliko se radi sa Šotki diodama grec) ili 2x18V ukoliko se kupuje klasična 10A kockica jer je pad napona na njoj nešto veći. Snaga - ja sam krenuo (a i svi koje znam do sada) sa 150W.
Reply
#16
izdvojeno....brd   amp.brd (Size: 83,27 KB / Downloads: 10)
.sch   amp.sch (Size: 674,29 KB / Downloads: 15)

ako ima neko voljan,neka izbaci pdf,jpeg ili neki drugi format ovih "nevidljivih" dokumenata,uz veličinu pločice u nazivu.
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#17
U prilogu PDF-ovi šematik, i svih slojeva na PCB-u, exportovano u razmeri 1:1
Dimenzija pločice 100x85mm


.pdf   amp_sch.pdf (Size: 37,96 KB / Downloads: 153)
.pdf   amp_pcb_veze.pdf (Size: 32,13 KB / Downloads: 87)
.pdf   amp_pcb_komponente.pdf (Size: 32,35 KB / Downloads: 77)
.pdf   amp_komponente_klot.pdf (Size: 18,04 KB / Downloads: 69)
Reply
#18
(03-12-2015, 09:14 AM)mikikg Wrote: BatoMM ima neuobicajno veliki dumping factor ...

Samo da znate da ima 10x veci nego Modulus-86 AMP (potrazite link) za koji navode da ima 0.00035 % THD+N Big Grin
Reply
#19
Stabilizatori su verovatno 7812 i 7912 da bi se dobila konstantna struja 6mA....
Reply
#20
(03-12-2015, 12:08 PM)apexaudio Wrote: Stabilizatori su verovatno 7812 i 7912 da bi se dobila konstantna struja 6mA....

U pitanju su LM7805 i LM7905.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)