DIY Electronic projects

Full Version: Multiplikatori kapaciteta
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3
Vidim da forumu se dosta govori i SMPSima pa rekoh da okačim nešto u linearnoj tehnici. Sa ovim konceptom sam se susreo prije kojih godinu i po dana kada sam radio neko pojačalce za MC zvučnicu pa mi je jedan poznanik predložio da umjesto shunta ili standardnog napajanja sa LM317 stavim jedan multiplikator kapaciteta i proslijedio mi šemu napajanja phono stupnja u nekom Krellu. Šema ništa posebno moglo bi se vjerojatno to i bolje napraviti ali ono ča je bitno da je smanjila šum do zanemarivih vrijednosti.

[attachment=13915]

Kasnije sam vidio da je i Rod Elliott na svojim stranicama objavio jedan multiplikator kapaciteta ali za izlazno pojačalo pa rekoh upravo sam napravio malo Camp amp pojačalo od Passa koje ne vuče puno struje(1A) pa bi baš mogao isprobati to napajanje. Malo sam se prihvatio i crtanja pločice ali prvo će se napraviti na protoboardu spojiti na skop i malo pogledati na ča to liči prije nego se počnu raditi PCBi.

[attachment=13913]


[attachment=13914]

Ono ča me stvarno iznenadilo da ima vrlo malo projekata baziranih na ovom konceptu. Koliko sam pročitao mana je ta da ima veliki izlazni otpor ali moglo bi se i tome doskočiti pa moje skromno poznavanje elektronike zaista ne vidi neku nepremostivu prepreku da se ovaj sklop malo više ne koristi.
Da, to su prilično dobra napajanja.
Dobar deo APEX-ovih napajanja se bazira na ovom konceptu.
Ja sam ih koristio u više projekata...
Sema sa LM-ovima ne valja, nije ispravno nacrtana. Polarizacija tranzistora ne valja, treba ici sa Vout i jednog i drugog LM.
Jos vise potiskivanje mozes dobiti ako otporniku za polarizaciju, prije baze propusno vezes diodu. Inace mozes izracunati
priblizan ekvivalentni kapacitet kao Hfe X C u bazi tranzistora. Tranzistor mora biti tako polarizovan da moze isporuciti
trazenu struju, znaci struja baze pomnozena faktorom strujnog pojacanja tranzistora mora uvijek biti vece od struje
potrosaca.-

pOz
emiSAr hvala na informacijama pogotovo zadnje vezano za struju baze jer ta informacija mi je bila nepoznata dok za hfe x C to mi je poznato zato mi se i sviđa ovaj koncept. Tek sam sada vidio onu grešku crteža u EAGLEu...da sada ne prepravljam to okačim ja original šemu od Krella.
Možete probati i ovakav C multiplier koji je iistovremeno stabilizator napona sa strujnim limitom.
Podesiv je u rasponu od približno 12V do 18V i ima limit na oko 1A struje.
Limit struje se može namestiti vrednšću otpornika u emiterima D44H8 i D45H8.
Hlađenje tih tranzistora zavisi od veličine ulaznog napona i veličine izlazne struje.
Sklop se može uz izmenu nekih otpora i malih tranzistora "rastegnuti" čak do 100V ulaznog napona po jednoj strani.
To je samo stvar potrošnje uređaja koji je napajan tim i stvar ekonomičnosti oko discipacije.
D44H8(11) i D45H8(11) su vrlo poželjni za upotrebu u ovom sklopu zbog odličnih karakteristika, mada se bez problema mogu zameniti sa BD243/244(A,B ili C prema potrebnom naponu).

Šema veza asocira na ispravno polaganje veza na pcb.

[attachment=13955]


Pozdrav
Pažnja!
Na pdf postoji jedna tekstualna greška.
Sada piše da je discipacija Q1 i Q 4 Iout x (Vin/Voput).

Ispravno je Iout x (Vin-Vout) i greška je nastala zbog stalnog prebacivanja tastature HR/EN jer mi se "-" i " /" nalaze na istom tasteru.

Evo ispravljenog pdf:
[attachment=13956]
Jučer sam se igrao sa Elliottovom šemom, izgubio koji živac. Složim ja sve to na protoboardu odem do kutije sa tranzistorima i kako imam "ogroman" izbor od čak samo 2n3055 i bd139 uzmem za početak bd139. Sve divno bajno u leru radi,spojim Camp amp(vuče 1A) a ono napon padne samo tako. Doooobro malo pojačanje ima taj tranzistor pa idemo dalje, okačim ja na njega 2n3055 a ono pa skoro isti rezultat. Tko je ovdje lud. Nešto računam otpornike u bazi BD139 opet ništa. Za BD139 znam da je ispravan, pa mjerim ja 2n3055,diode test kaže da je ispravan. Vrtim se ja tako idošlo već 10PM rekoh sutra ću se sa time poigrati i padne mi na pamet ajde da promijenim taj 2n3055 ali sa čime, kada mi fali tranzistora. Stavim ja još jedan BD139 a ono proradi sklopić samo tako. Ulazni napon 26V izlazni 20V sa 1A opterećenjem, savršeno za Camp amp.


Pouka dana mamicu mu i polu-ispravnim elementima koje ne možeš testirati sa diode testerom. *pogled prema Macoli*   Tongue Kako sam si napravio "octopus" tester baš ću taj tranzistor na njega okačiti da vidim ča skop kaže.
Ja "zapeo" za osnovnu šemu i za sada se ne mrdam od nje jer ju razumijem 100% kako radi,a i sasvim to dobro izgleda na skopu. Tako da hvala na prijedlogu Macola tvoja šema je skinuta i čuvati će se pa ćemo jednog dana i nju upotrijebiti. Smile

Jedinu preinaku koju sam napravio na osnuvnu šemu to je limit struje i dodao sam mjesto za još jedan tranzistor koji multiplicira kapacitet. Mislio sam na izlazu staviti neki RC ali slika na skopu nije ništa drugačija sa ili bez njega.

[attachment=13981]

[attachment=13982]
R1 izbaci, stvara dodatni ripl u ritmu potrosnje-odnosno na njemu je promjenjljiv pad napona u ritmu potrosnje.
Ako mislis dodatno isfiltrirat napon poslije ispravljaca, zamijeni ga diodom, dodatno potiskuje 100Hz iz
ispravljaca u zavisnosti od kapaciteta poslije nje i ima priblizno konstantan pad napona u odnosu na potrosnju.-

pOz
http://www.diyaudio.rs/topic/1991-novi-a...entry80198


Ima ovde dobar mnozac kapaciteta upotrebljen bas za napajanje A clase pojacala.
Da R1 je upravo da dodatno isfiltrira napon,u ovom slučaju struja je konstantna jer ovo ide na pojačalo u A klasi tako da bi vjerojatno utjecaj bio minimalan,ali kako mi je sve to spojeno na protoboardu lako zamijenim pa vidim ča kaže skop. Inače skoro svugdje koristim RC članove za dodatnu filtraciju ali u većini dosadašnjih slučajeva poslije toga ide neki stabilizator osim kod lampi, tamo obično ide redaljka LRC članova a prije toga proračun u PSUDu.
Inače ideja o ovako manjem napajanju mi je pala na pamet kada sam krivo odrezao neke pločice za stabilizirano visokonaponsko napajanje za lampe,postavio sam krivo graničnik i za 2-3mm su manje nego ča trebaju biti. Pa da se ne bace zašto ne bi to iskoristio a kako sam dovršio Camp amp rekoh idemo probati iskemijati jedan množač kapaciteta na tim pločicama.

BeliNinja, mislim napraviti nekoliko varijanti množača kapaciteta ovisno ča će napajati,tako da je ovo predviđeno za nekih 1-1,5A sa malim hladnjakom. Za nešto jače biti će i PCB veći da stanu kondenzatori većeg kapaciteta,dok za manje imam verziju sa 78xx i LM317 i množačem kapaciteta iza njih.
(04-13-2015, 08:15 AM)Khadgar2007 Wrote: [ -> ]Ja "zapeo" za osnovnu šemu i za sada se ne mrdam od nje jer ju razumijem 100% kako radi,a i sasvim to dobro izgleda na skopu. Tako da hvala na prijedlogu Macola tvoja šema je skinuta i čuvati će se pa ćemo jednog dana i nju upotrijebiti. SmileNije teško razumeti rad mog multiplikatora uz minimalno objašnjenje sklopa.
Radi jednostavnijeg objašnjenja ćemo posmatrati samo "gornji", odnosno pozitivni multiplikator i koristiti oznake njegovih elemenata, jer "donji" odnosno onaj za negativni napon je verna kopija "kao u ogledalu" od gornjeg.

Ono što razlikuje moj multiplikator od klasičnog su par stvari: moj multiplikator je pravi integrator i ima C koji se multiplicira ubačen u povratnu vezu naponskog stabilizatora.
Dalje, pravi je stabilizator napona koji je istovremeno i C multiplikator sa veoma brzim dinamičkim odzivom na promenu opterećenja.
Praktično je brzina odziva oganičena brzinama korišćenih tranzistora i strujnim limitom sklopa. Odnosno veličinom struje kojom se može napuniti C3 (a to ograničava strujni limit).

Radi na sledeći način:

- izveden je soft start sa elementima R4 i C1, čija RC konstanta određuje vreme starta sklopa. To vreme je ovde tipično 150mS do 90% nominalnog izlaznog napona i oko ukupno 400mS do postizanja nominalnog od npr 15VDC.
R5 je pred otpor koji ograničava struju iz loše filtriranog napajanja ka referentnom izvoru koji se sastoji od zener diode 6V2, koja ima tipično nulti temperaturni koeficijent (važi za od 6V2 do 6V8 zenerice, isključivo ) i dve kompenzacione Si diode (D2 i D3) 1N4148, koje kompenzuju termički drift baznih deonica Q2 i Q3.
Te dve diodice treba fizički namontirati tesno uz Q2 i Q3 tako da imaju "uvid" u njihovo temperaturno stanje.
Struja kroz R5 je mala i nedovoljna da u pravilnom režimu podrži zener diodu 6V2. Za nju su nam potebni bolji uslovi nego pred-snabdevanje iz slabo filtriranog dolaznog napajanja. Ono malo struje za start, što stigne kroz R5, filtrirano je niskopropusnim RC članom R4 i C1 i on tako ima dvojaku ulogu.

Reaktivna otpornost Xc samog C1, prema frekvencijama od 100Hz, a koje dolaze iz slabo filtriranog napajanja je oko 160 ohm. To sa R4 čini naponski razdelnik za AC komponentu od 10K/160R i vrši potiskivanje tih 100Hz za oko 36dB.
Očekivani napon na ispred R5 je sličan izlaznom ali dosta dobro filtriran sa R4 i C1, i u zener se kroz R5 "uliva" svega oko 740uA.
Naravno, ako C1 stavimo većim produžićemo vreme soft starta i poboljšati potiskivanje mrežnih učestanosti kroz R4.
Tu nema nekih ograničenja i može se upotrebiti i višestepeni RC član umesto R4 i C1 sa naravno daleko boljim potiskivanjem a potrebnim vremenom soft start. Princip je bitan.

Očekujemo veoma stabilan i veoma filtriran napon na izlazu, posle starta sklopa, i naravno da ćemo otuda uzeti dominantni izvor struje za zener diodu D1.
To smo i uradili kroz R8, koji zbog stabilnih karakteristika napona na svom gornjem kraju, zenerici obezbeđuje još dodatnih oko 5mA. Odnos struja kroz R5 i R8 je sada oko 5.7:1 i povećava potiskivanje onih preostalih 100Hz iz RC od R4 i C1 na oko još 5,7 puta više.

Drugi način za dodatno potiskivanje 100Hz na Vref je stavljanje dodatnog kondenzatora od baze Q2 ka masi, čak je tu i poželjno staviti kondenzator zbog uklanjanja "sačma" šuma iz zener diode. Vrednost reda 100n + koji uF.

-Da bi se ostvario najmanji "drop" odnosno pad napona na glavnom regulacionom elementu Q1, on je PNP tipa i sada više nemamo problem sa Vbe_drop, i sklop će biti efikasan do razlike primarnog napajanja i izlaza od čak i svega nekoliko stotina mV. To nije slučaj kod klasičnih C multilikatora jer je pad napona određen brojem Vbe deonica u emiter folower-u, kao i problemom pobude tih baza sa malom razlikom napona na otporniku baze.
Naime, kod klasičnog multiplikatora sa EF, što je manja razlika napona između Bin i Vout, sve nam više opada struja za pobudu baza EF i tim napon na izlazu postaje sve "mekši" tj. promenljiv u zavisnosti od opterećenja.
Kvalitet dejstva klasičnog EF C multiplikatora drastično opada sa smanjenjem razlike Vin prema Vout.
U mom sklopu ne.
Ovaj sklop nema nikakav problem sa pobudomi pri najnižim razlikama napona na Q1 jer se pobuda baze Q1 događa kroz R1 ka masi i R1 uvek ima na raspolaganju bar 7V napona i bar 7mA struje za bazu Q1.
Naravno, opet je suština u osnovnom principu jer se R1 može dimenzionisati prema potrebama baze Q1 po nahođenju, a potreban je samo radi smanjenja discipacije Q2 i Q3, kao i radi ograničenja maksimalne struje baze Q1.
Taj otpornik može bez problema biti daleko manje vrednosti ako nam treba veća izlazna struja. Normalno, onda će i discipacija Q2 i delom Q3 biti veća te se mogu predvideti snažniji tranzistori oput BC639/640 ili još snažniji poput BD139/140 koji se čak mogu i dodatno hladiti. Izbor nije problem ako se razume osnovni princip koji je ovde od značaja.
Takav način izrade sklopa čini veoma efikasnim taj tip multiplikatora ili stabilizatora, jer on će uspešno obavljati svoj "posao" do granice donjeg Vpk na C4, koja je skoro jednaka izlaznom naponu, odnosno samo malo veća.

To proširuje drastično opseg rada u odnosu na klasičnu izvedbu.

-Kod klasičnog sklopa nam je na raspolaganju samo strujno pojačanje emiter folower-a (bio darlington ili ne) a naponsko je manje od 1.
Kod ovog mog sklopa nam je na raspolaganju i posledično naponsko pojačanje oba Q1 i Q2, koje će zahvaljujući prisustvu pravog integrtora sa C2 u NFB imati težnju da potpuno ziravna izlaznu veličinu sa zadatom veličinom.
Naime, Q1 radi u spoju sa zajedničkim emiterom i ima naponsko pojačanje veće od 1 (emiter "oslonjen" na C4), dok je Q2 u spoju sa zajedničkom bazom i prividno naponsko pojačanje je manje od 1.
Naravno pitaćete se kako Q2 ima naponsko pojačanje kada je u spoju sa zajedničkom bazom.
Q2 u svom niskoimpendansnom emiteru ima emiter folower od Q3, koji ono što vidi razdelnik R6, R7 i I1 čini visokoimpendansnim pomoću beta od Q3 koje je min. 200.
Praktično imamo formu nalik tranzistoru koji ima dve baze: jednu koja visokoimpendansno "posmatra" Vreff  i drugu koja visokoimpendansno "posmatra" razdelnik povratne veze.
Q3 je praktično sada neka vrsta emiterskog otpora za Q2 i pošto je na bazi Q2 napon konstantan imamo od Q2 strujni izvor upravljan od strane razdelnika povratne veze a kroz Q3.
Strujni izvori se zbog visoke prividne impendanse izlaza odlikuju velikim naponskim pojačanjem koje će pretežno zavisiti od kolektorskih otpornosti Q2.
Dakle, osim strujnog pojačanja imamo na raspolaganju i poveliko naponsko pojačanje od bar 20 puta ili više od toga.
To je sasvim dovoljna veličina naponskog pojačanja da održi veoma stabilnim izlazni napon stabilizatora u vrlo širokom rasponu opterećenja.
U svakom slučaju neuporedivo bolje od bilo kog klasičnog emiter folower C multiplikatora.
Strujno pojačanje je beta Q2 x beta Q1 (zato što se beta Q3 preslikava u emiter Q2) i pošto je beta Q1 tipično oo 60 pri strujama manjim od 2A, a beta Q2 sa vrlo konzervativnim stavom veće od 200 pri Ice reda 10mA, ukupni umnožak beta je minimalno 12000 puta.

Dakle, veličina C2 se na izlaz preslikava sa 12.000 puta većom prividnom vrednošću. To je nalik multiplikaciji koja se dobija darlington EF grupom sa beta 12.000 pri datoj struji i klasičnim EF multiplikatorom (tipično za darlington od 2 ili 3 tranzistora).
Za C2 se može upotrebiti sada ne skup a visoko kvalitetan C jer je svega 10uF.
Ovde je stavljeno svega 10uF jer je efektivna vrednost na izlazu oko 120.000
Paralelno sa C2 je veoma poželjno staviti keramički  blok kondenzator od 100nF koji će napraviti "bajpas" za HF smetnje kojima je suprotstavljen ESL od C2.

-Sklop je forma integratora i svaki pokušaj poremećaja na izlazu će biti unutar sklopa veoma pojačan i sklop će imati tendenciju da spreči pokušaj te promene.
Zamislite na primer neku minimalnu a naglu promenu koja se dogodi na izlazu. Ta minimalna promena je AC tipa i direktno se translira kroz C2 na bazu Q3, potom na emiiter Q2.
Emiter Q2 će izvršiti poređenje sa Vreff na svojoj bazi i pojačati tu promenu, delujući na tranzistor snage tako da mu smanji struju ili uveća prema smeru dejstva te promene, respektivno.
 
Pošto je Q2 pojačavač sa istim faznim stavom na svom ulazu i svom izlazu (spoj sa zajedničkom bazom) a Q1 inverter, onda će ukupna povratna veza kroz C2 i razdelnik FB biti negativna i zbog C1 frekventno zavisna na takva način da za porastom frekvencije raste efekat NFB. To automatski znači da dobijamo niskopropusni filter od ovog sklopa.

-Crvena LED u bazi Q1 je nalik zenerici od 1.8V kojoj će se svetlo pojaviti u slučaju CL(ujedno i indikacija tog stanja) i ona će tada ograničiti pobudu baze Q1, pretvarajući ga u strujni izvor diktiran naponom Vfw_LED-Vbe/R3.

Radi početnika ću izolovati jedan blok ovog sklopa i docrtati  strelice koje ukazuju na smer dejstava unutar sklopa kod poremećaja na izlazu, koje će olakšati tumačenje početnicima.
Naravno, to iskusnima nije potrebno.

[attachment=13996]


Pozz
EmiSAr, evo zamijenio sam otpornik sa diodom i poboljšanje je skoro da ga niti nema. CRC kombinacija od 4700uF-3,3o-4700uF rezultira sa oko 1Vpp rippla prije otpornika i oko 100mVpp poslije, dok sa diodom ripple možda padne nešto sitno.

Vidio sam post Macola. Nakon ručka ga pročitam da vidim čega sve ima u njemu.
(04-12-2015, 12:07 AM)Macola Wrote: [ -> ]Pažnja!
Na pdf postoji jedna tekstualna greška.
Sada piše da je discipacija Q1 i Q 4 Iout x (Vin/Voput).

Ispravno je Iout x (Vin-Vout) i greška je nastala zbog stalnog prebacivanja tastature HR/EN jer mi se "-" i " /" nalaze na istom tasteru.

Evo ispravljenog pdf:

U verziji za male potrošače ovo bi se moglo staviti na malu pločicu (kao Hypex HxR12) i eto nam stabilizatora za preampove, RIAA i sl.

Hypex svoje module prodaje za 15 evra, a ima i skupljih (preko 20). Uz dobar GB za pločicu imali bismo regulator za manje od 5 evra po komadu.

Pozdrav
Ono što zaboravih je sledeće:

Prvi predloženi sklop je osnovni princip. Dimenzionisanjem vrednosti komponenti se taj sklop može "rastezati" prema svojim potrebama.

Evo na primer jedne poboljšane modifikacije istog sklopa sa dodatnim objašnjenjima i obrazloženjima:
[attachment=13999]

-smanjen R1 na 150R radi ograničenja bazne struje na max, 100mA u na primer slučaju napajanja sa Vin reda 24VDC.
Povećanjem moguće bazne struje, povećali smo moguću kolektorsku struju Q1 i smanjili Vdrop na Q1, a na račun toga izgubili na dodatnoj discipaciji Q2 i R1. Sada Q1 može sa beta 50 da isporuči čak i možda 5A sa dobrim hlađenjem.

-Nov limiter sa tri Si diode na bazi Q1 je zato što LED ne bismo smeli opteretiti sa više od 20mA.
U ovom novom slučaju je ona i dalje indikator CL, ali glavnu struju limita za napon baze sada preuzimaju tri Si diode (D5,D6 i D7) koje mogu podneti više od 20mA pri CL.

-Limit je sada na primer oko 2A. Odnosno 3xVd=2.1V minus Vbe_Q1=0.7V = 1.4V/R3 je 2.05A (sa R3=0.68R).

-R4 C1 i R5 C5 sada čine niskopropustan dvočlani filter, koji će sada u saradnji sa odnosom I_R8/I_R5 dati blizu -90dB potiskivanja 100Hz na Vreff.
Naravno, mogu se staviti i tročlani filter ili slično jer je za start sklopa dovoljno svega stotinak uA u bazu Q2.

-novi R9 je zaštita od naglih kratkih spojeva gde bi naboj na C2 mogao uništiti baze od Q2 i Q3.
Pri naglom kratkom spoju na izlazu, struje baza Q2 i Q3 bi u nepostojanju R9, a zbog prisustva novog C5 bile ograničene jedino strujom pražnjenja C2 i C5, a verujte mi na reč da je moguća vrednost tog pražnjenja stotinak ili više ampera u jednom vrlo kratkom intervalu. To odseče bazne deonice kao da nisu ni postojale!!!
I ako na primer želite da napravite nekom tranzistoru prekid bazne deonice, odnosno sasvim lako ga uništite, samo mu direktno ispraznite koju desetinu uF sa kojom desetinom volti naboja, u direktnom provodnom smeri u baza-emiter deonicu. Ukoliko je više desetina volti u pitanju biće sasvim sve jedno kojim polaritetom prikačite kond :-).
Direktno pražnjenje na prvi pogled benignih veličina kondenzatora sa par desetina volti punjenja, "upuca" tiristor "paštetu" za 250A radne struje, i to anodnom strujom.
Teoretski je struja kratkog spoja, prethodno već punog kondenzatora, beskonačna veličina, a realno je ograničena veličinama ESR iESL i spoljnim otporima kola koje ga kratko spaja.
Kada stavite neki kondenzaor u neki sklop, uvek pažljivo sagledajte putanje mogućih enormnih pražnjenja kod nepredviđenih situacija.
Svaki klasičan EF C multiplikator koji nema otpornik između C koji multiplicira i baze EF, "ubiće" sklop kao zeca kod kratkog spoja izlaza.
Neizostavno!
Pogrešno ili ispravno kod klasičnih EF Cmult možete videti ovdei:
[attachment=13998]

Ovako sa R9 je struja takvog mogućeg pražnjenja ograničena na podnošljivu veličinu i sasvim je bezbedno a ne ometa rad sklopa.

-"bajpas" od 100n preko elko sam mnogo puta do sada objasnio, a i u prethodnom tekstu. Njihova je uloga da za visoke frekvencije "premoste" ESL od elko.

-izvršni tranzistor snage treba da bude veoma brz, po mogućstvu brži od upravljačkog dela. U tom slučaju izostaju potrebe za masivnim frekventnim kompenzacijama i to treba zapamtiti.  Kod ovog sklopa se na primer sasvim lako postiže izuzetna stabilnost umetanjem par desetina pF između kolektora i baze ili Q2 ili Q1, a može i na oba, mada najverovatnije neće biti potrebe sa dovoljno brzim Q1.

-ne plašite se nekonvencionalnog pristupa. Sasvim je ok ukoliko dobro radi.

----------------------------------------------------------------------------

Sve ovo što pišem i postavljam nema suštinsku svrhu u tome da to napravite i kažete da eto fino radi.

Krajnja svrha je da razumete principe rada, da oformite izvestan način razmišljanja i sagledavanja sklopova, i naravno oformite jedan "zdrav" i efikasan pristup problemu.

C mutiplikator se može napraviti na neograničen broj načina i ovo je samo jedan od tih mogućih načina, ali ovde je namerno postavljen postupni prelaz iz osnovne u višu formu,da bi ste to mogli sagledati na relativno lak način.

Ne treba se plašiti modifikacija neih spojeva, naravno ako ste dobro razmislili šta radite i ako modifikacija ima korisnu svrhu.

Pozdrav
(04-13-2015, 02:38 PM)Khadgar2007 Wrote: [ -> ]EmiSAr, evo zamijenio sam otpornik sa diodom i poboljšanje je skoro da ga niti nema. CRC kombinacija od 4700uF-3,3o-4700uF rezultira sa oko 1Vpp rippla prije otpornika i oko 100mVpp poslije, dok sa diodom ripple možda padne nešto sitno.

Vidio sam post Macola. Nakon ručka ga pročitam da vidim čega sve ima u njemu.

Ok. Imaš i naredni i naravno svi oni nisu samo tebi namenjeni već su uopštenog tipa.

Pozz
Kad su u pitanju mali potrosaci, ne znam sta je bolje? Da li ici na varijantu shunt regulatora ili cap multiplier?
Mozda ne bi bilo lose malo o tome prodiskutovati, mozda i u posebnoj temi. Ili mozda ici u kombinaciji sa obadve topologije, prvo cap multiplier pa onda shunt.
Kod uznemiravanja C multilikatora u smislu da mu iz nekog razloga nesrećno poraste napon samo malo, shunt stabilizator će pregoreti pokušavajući da isprazni prividni C na izlazu.

Da naravno da može, i te kako, samo shunt stabiizator mora imati strujni limit ukoliko je direktno iza C multiplikatora.

Možda neko trostepeno rešenje poput: prvo C multiplikator, za njim strujni izvor i kao optrećenje strujnom izvoru shunt stabilizator.

Samo je pitanje dokle ići i koja je svrha?

Buku iz okolnog prostora ne možemo sasvim ukloniti ni svemirskom topologijom filtriranja napona, već mora malo i oklapanja uređaja.

Te sve mere filtriranja se rade za pretpojačavače koji "barataju" milivoltima ili delovima milivolti, poput phono preamp ili mic. preamp, i posebno ako inicijalno imaju loš PSRR.

Kod nekih snažnijih aplikacija poput izlaznih ampova to ima svrhu jedino ako je tom ampu izrazito loš PSRR i (ili) vrlo loše napajanje, inače svrha prelazi u bacanje novca bez bitnog razloga.

Pozz
Quote:Kada stavite neki kondenzaor u neki sklop, uvek pažljivo sagledajte putanje mogućih enormnih pražnjenja kod nepredviđenih situacija.

Svaki klasičan EF C multiplikator koji nema otpornik između C koji multiplicira i baze EF, "ubiće" sklop kao zeca kod kratkog spoja izlaza. 
 
Jučer isprobano, skurio dva komada BD139 zbog nepažnje sa pipalicama. Jedan je do kraja probio vidi se na kućištu drugi se čini ok na diode testu ali u sklopu ne daje znakove života.
He he, i pored štete je neka korist. ipak si naučio, a čitajući moj post sasvim razjasnio razloge.

Pozz
Pages: 1 2 3