DIY Electronic projects

Full Version: HomeMadeAudioProject : Univerzalna šasija za HiFi pojačala
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4
sve je počelo ovako:

Quote:Ćao Aco,

Ako te interesuje polovan trafo, imaš na 
http://www.kupindo.com/Elektronika/23926...V-2x28V-9V

Ne prodajem, nego sam natrčao na oglas.


Pozdrav,

Quote:aa ne - sledeće što ću napraviti biće šasija sa 1kVA napajanjem podesivim na +/-27 37 47 57 67 77V,brdom kapaciteta,velikim širokim hladnjakom,DC/preopterećenje/odloženo uključenje/trenutno isključenje-zaštitom,ulaznim i izlaznim konektorima,dodatnim +/-15V naponima napajanje VAS izlaznog stepena a svako naredno pojačalo praviću preko L-profila sa identičnim rasporedom rupa na vertikalnom dijelu koje će se poklapati sa šrafovima na tom hladnjaku sa šasije - napraviću još taj jedan trošak a onda praviti pločice izlaznih stepena i samo ih namontirati na šasiju,podesiti napon napajanja i povezati šta treba. tako skratiti troškove svih narednih napajanja,hlađenja,zaštita,konektora...ovoga,onoga što mi je do sad odnijelo ko zna koliko vremena,šrafova,hladnjaka,transformatora pa i novaca. kad to uradim imaću čak i kutija
sa napajanjem,hladnjacima,zaštitama i konektorima na prodaju! Smile samo povadim izlazne stepene a ostatak mi više neće trebati. na kraju krajeva,na taj način moći ću zvučno uporediti sve što sam ikada pravio i to na istom napajanju. jedan trošak za sve buduće projekte a 1kVA EI trafo već imam,samo ću mu morati maštovito premotati sekundar i najveći dio posla sam završio.


trebalo mi je 19 skutijanih pojačala da bi došao do ovog zaključka,ni malo pohvalno... Smile


Quote:Hahahahaha. Slatko si me nasmejao, sa 19 godina. Znaš kako se kaže: "Nikad' nije kasno".

I ja sam imao taj problem. Samo što sam ga ja rešio pre 25 godina. Doduše, ne bavim se toliko sa AUDIO tehnikom, ali poneki put znam da zalutam i u tim vodama.
To što ćeš napraviti sa 1kV, ti je pun pogodak. I ja imam nešto slično, ali od 800W, i završava posao, samo tako. Plus, jedan mali ispravljač sa izlaznim naponima od: 3,3V +5V +6V + 8V +9V +12V +24V, za moje potrebe (PIC - mikrokontrolere), pošto se najviše sa njima bavim.
Jedva čekam, da vidim tvoju kreaciju od 1kV.

Quote:za te stvarčice mogu iskoristiti neku od kutija koje će mi ostati,sa raznim test uređajima (tranzistor-tester,ton-generator,audio-voltmetar,možda čak i regulisana lemilica!) i tako nešto kao što si naveo-ispravljač širokog naponskog opsega od par stotina W najvjerovatnije onako neki stabliisani sa podesivim naponom i strujom da se ima za manja pojačala i punjenje baterija i akumulatora - mada to bi mi bio plan-B,ovo ranije mi je nekako preče.


snaga od 1kVA je zato što imam transformatore ili EI od 550-600VA što mi je ok za pojačala do 200W po kanalu ali ako bi išao na +/-75V kao maksimum to bi moglo testirati ljudski i pojačala od 300W po kanalu - a opet već imam taj jedan EI od 1kVA sa namotanim primarom i "nekakvim" sekundarnim naponima,nevaren i netopljen u lak. njega mi je najlakše rastaviti i premotati baš kako meni paše i odgovara,da postane univerzalna makina a sve sa samo par prespajanja.

u tu šasiju ubacio bi i onaj brzi elektronski prekidač što ga je Boro predložio i za kojeg sam napravio pločicu. tu se može uraditi mogućnost prespajanja pa se elektronski osigurač koristi samo dok se ne uvjeri da je pojačalo stabilno. umjesto brzog osigurača može e postaviti i 220V 60W sijalica na primar transformatora što je još jednostavnije rješenje,takođe sa mogućnošću prespajanja i to na nižim strujama i bez elektronike uopšte.

u izradi pojačala najjeftinije su pločice izlaznog stepena,sve ostalo je višestruko skuplje i nekome kome je hobi izrada pojačala ovakva šasija uštedjela bi značajan novac i vrijeme,a i cijela stvar postala bi istovremeno zanimljiva,čudna i efikasna čak i ako bi mi se ikada pružila šansa da se povremeno bavim servisiranjem nečijih uređaja. multipraktik kojeg treba osmisliti da izgleda ne-odbojno i da bude električno-sigurno za rukovanje. izlazne stepene mogao bi zatim uviti u komad platna i staviti unutar neke kutije sa natpisom prijekta koji je unutra,i staviti jedne do drugih na policu. najljepše i najdraže iz pojačala uvijek sakrijem unutar kutije - ovu bi uradio tako da se vidi,a da se ne može dodirnuti i da bude električno sigurno.


eto početka razmišljanja na temu,u prepisci sa jednim od drugara sa foruma. nisam naveo koji je ali naći će se on sam i ako bude htjeo navešće se sam.

to mi je plan za budućnost,tako ću ubuduće raditi sledeće projekte i sprečiti da mi stoje nezavršeni i neskutijani. svi će zapravo imati istu kutiju Smile
tu će mi sad biti najskuplje kupiti taj jedan dobar 40-50cm širok hladnjak visok 15ak cm i količinu kondenzatora radnog napona 100V a možda čak i neku količinu ovih od 200V za direktno vezivanje između plusa i minusa.

za napajanje naposnkog dijela izlaznih stepena valjalo bi tu namotati još dva sekundara od po 10-15Vac 1A,ispraviti ih i podesiti da uvijek budu iznad napona grana napajanja strujnih dijelova pojačala. da li ih dodatno stabilisati ili ne-nekako i ne bi jer bi iskomplikovao samu šasiju a onda i podešavanje pri spajanju svakog novog izlaznog stepena.

takođe namotati i još jedan 12Vac sekundar za napajanje kakve zaštite,najvjerovatnije APEX-Zack NE555 opet zbog jednostavnosti izrade,montiranja i upotrebe.

sve od mrežnog dijela morao bi ljudski izolovati,najvjerovatnije i postaviti neki poklopac preko koji bi se lako skidao radi podešavanja sekundarnog napona. buksne ispravljenog napona bile bi sa plastičnim presvlakama kakve su u veš-mašinama i bojlerima. mrežni prekidač dupli sa blokovima na kontaktima i RC članom na primaru,po Macolinom predlogu primaru paralelno čak i blok većeg kapaciteta radi smanjenja njegove reaktivne snage.

zvučnički konektori sad mogu i boljeg kvaliteta i više cijene ali ne bi otišao predaleko,bitna je funkcionalnost i kvalitet spoja.

ulazni konektori na šasiji takođe,s tim što bi svaki izlazni stepen morao imati identičan konektor koji bi bio kompatibilan sa nekakvim na leđima ulaznog konektora šasije.

sve su to još samo razmišljanja,i svi predlozi i kritike su više nego dobro došli.
Vaistinu sam taj
Smile Vaistinu Smile
http://store.comet.rs/Catalogue/Product/9144/

kad se "oparim" ovakva dva će na šasiju.

(Vremeplov takođe ima dobru ponudu: http://www.vremeplov.co.rs/Shop/ShopSear...ortOrder=1 )
Vremeplov je vrlo dobro snabdevena radnja. Što je najvažnije, dostaaaaa su jeftiniji od derikoža, iz Mikro Princa i Kelca.
(01-13-2015, 09:15 PM)11277 Wrote: [ -> ]http://store.comet.rs/Catalogue/Product/9144/

kad se "oparim" ovakva dva će na šasiju.

(Vremeplov takođe ima dobru ponudu: http://www.vremeplov.co.rs/Shop/ShopSear...ortOrder=1 )

Aco, pitaju 'ladnjaci, kad ćeš da ih uzmeš Big Grin

[attachment=11920]
[attachment=11921]
to je tamo kod njih?

DVV sa diyaudio.rs je spominjao njih kao poprilično ozbiljne po pitanju hladnjaka,i stvarno imaju odličnu ponudu i rekao bi konkurentne cijene. najjače je što sam kod njih vidjeo i F/T 4700uF 100V one fine plave tegle Smile jeste da im je cijena skoro 3000 ali brate sa tim i takvim elektrolitima miran čovjek decenijama! šta je poenta - samo kod njih (kod nas u Srbiji) sam našao takve...

sad kako sam pogledao Vremeplov,Comet je naišao na konkurenciju mada i oni imaju dobre cijene i modele. ovaj na kojeg sam kidisao je 20cm širok,16cm visok a rebra su mu 7cm! fino bi se to složilo uz 1kVA napajanje. takođe,morao bi navratiti i u Vremeplov čisto da vidim na licu mjesta šta imaju,desetina evra može učiniti veliku razliku u odabiru.
To sam jutros slikao u Vremeplovu. Polako ali sigurno prestižu bugare, po pitanju cena i kvaliteta. Zoran i Sasa su ok likovi. Oni i drže vremeplov.
meni bi ponajviše odgovarali hladnjaci široki 20-25cm i visoki oko 15cm,dva komada. postavio bi ih na zadnju stranu šasije. bilo bi to šire za do 7-8cm nego što je standard za ove kućne HiFi ali bi time pokrio masu pojačala snage koju bi istrpjelo napajanje.

odlično je to što imaju konkretne masivne primjerke na polici,to je neviđen slučaj kod nas.
Kad budeš rešio da se istrošiš, javiš mi se, pa odemo zajedno do njih, pa na rogonju.
he he he - može - dogovoreno,samo to neće biti nešto ubrzo. svakako - ubačeno u memoriju sjećanja! Smile
Imam 6 "tegli" kao na slici, 15000uF/100V dimenzije : Fi74mmX120mm ako ti odgovaraju stojim ti na raspolaganju.
[attachment=11922]
(01-14-2015, 06:49 AM)saggit Wrote: [ -> ]Vremeplov je vrlo dobro snabdevena radnja. Što je najvažnije, dostaaaaa su jeftiniji od derikoža, iz Mikro Princa i Kelca.

Samo da potvrdim napisano i da kažem da su izuzetno uslužni. Meni je ta radnja najbliža pa često pazarim. I imaju da kažem ne toliko često korišćene vrednosti otpornika koje sam par puta video da se ljudi cimaju da nađu.
(01-14-2015, 12:32 PM)midji84 Wrote: [ -> ]Druze, naisao sam na ovaj oglas

www.kupujemprodajem.com/Hladnjaci-18cm-x-15-5cm-2945grama-18511773-oglas.htm?filter_id=2300

Mozda ti odgovaraju?

ipak sam zagrizao na 20cm u širinu,tako da ostaje opcija cometa i vremeplova - kad za to dođe vrijeme.
.
(01-14-2015, 11:29 AM)Gosha Wrote: [ -> ]Imam 6 "tegli" kao na slici, 15000uF/100V dimenzije : Fi74mmX120mm ako ti odgovaraju stojim ti na raspolaganju.

sve ovo što sam u temi naveo drugari još uvijek stoji najviše kao podsjetnik gdje sam šta vidjeo a i da od vas pokupim dobre ideje i sugestije. trebaće vremena da ovo zaživi jer nisam pri poslu pa ni novcu,jbg. kad se "oparim" imaću u vidu ponudu,zapisana je ovde... Smile
stigli hladnjaci za šasiju! Smile (hvala mr.popaj na saradnji! Smile )

[attachment=13486][attachment=13487]

 četiri ova bi hladila i povelik broj pojačala u a-klasi,pa se razmišljam da li koristiti sva četiri ili postaviti tri? napajanje će biti kako rekoh EI 1kVA i moći će da pogura po 300W na jedan kanal,zavisno od onoga šta se prikači na šasiju,mada nešto kontam da bi tri ova sasvim završila posao...

bilo tri bilo četiri,postaviću ih na flah visine koliki su hladnjaci ili makar najbližu prvu cifru kakvu budu imali u Zemunu / Zemun polju (Rajan ili Astaco) a širina flaha biće oko 43cm koliko su standardno široke komercijalne komponente.

tri ili četiri,šta vi kažete?
4 kad ih već imaš... Smile
Možeš da se zezaš sa mirnom stujom posle... Smile
to bi bilo oko 8kg samo u hladnjacima - sa još kVA transformatorom moraće šasija da dobije polugicu za vučenje i par točkića! Smile
Šta te briga. I onako šasija stoji na jednom mestu a samo se moduli menjaju... Wink
Pages: 1 2 3 4