DIY Electronic projects

Full Version: Sanwa RD701
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Iznenada mi riknuo osigurac Angel 0.63A 500V na ovom multimetru,gde bih mogao da nadjem original osigurac ili ako bi mogla neka zamena na kratko jer sam procitao negde da su jako skupi originali.Maraka osiguraca je Ferazz Shawmut.
Nije riknuo od promaje već si ga napucao kada si koristio ampermetar pogrešno :-)

Pokušaj ovde trebalo bi da ima ali ćeš se razbiti od traženja:

http://www.digikey.com/product-search/en...ion/fuses/
Ma merio sam mirnu struju pojacala i kada sam ga premestio na drugo mesto nisam pazio kablove vec sam odmah prikljucio multimetar I napravio se neki spoj i otiso je jbg.Da li bi mogao ovaj od 0.44A da prodje,on je namenjen za Fluke multimetre: http://www.mikroprinc.com/proizvodi/pasi.../index.php

U ostalom,po cemu se toliko razlikuju kada je cena ovoliko velika za jedan osigurac.
Hm, proveri da se osigurac u medjuvremenu nije "resetovao" Smile
Mislim da te Sanwe imaju "polyfuse" - resetabilne osigurace!!!
Ajd provericu,al zamolo da ga polomom da vidim sta ima unutra kad su toliko skupi haha Big Grin
(08-30-2014, 08:00 PM)DeFacto Wrote: [ -> ]Ma merio sam mirnu struju pojacala i kada sam ga premestio na drugo mesto nisam pazio kablove vec sam odmah prikljucio multimetar I napravio se neki spoj i otiso je jbg.Da li bi mogao ovaj od 0.44A da prodje,on je namenjen za Fluke multimetre: http://www.mikroprinc.com/proizvodi/pasi.../index.php

U ostalom,po cemu se toliko razlikuju kada je cena ovoliko velika za jedan osigurac.

Mogao bi taj za Fluke ukoliko mehanički odgovara, samo bi sada bio "osiguran" na 0,44A.

Malo je pametnije meriti mirnu struju posredno, naponom na emiterskim otpornicima (Sanwa tada preživi u bilo kom slučaju, osim ako ne padne sa nekoliko metara visine).
Ako pojačavač nema nikakve emiterske otpornike, napajaš ga kroz 0.1ohm i na njemu meriš.
Sanwa je dovoljno osetljiva za vrlo fino posredno merenje ako imaš tačan otpornik.
Malo je pametnije meriti mirnu struju posredno, naponom na emiterskim otpornicima (Sanwa tada preživi u bilo kom slučaju, osim ako ne padne sa nekoliko metara visine).
Ako pojačavač nema nikakve emiterske otpornike, napajaš ga kroz 0.1ohm i na njemu meriš.
Sanwa je dovoljno osetljiva za vrlo fino posredno merenje ako imaš tačan otpornik.
[/quote]

Da,ali je komplikovanije da na svakom otporniku merim napon i otpor pa preracunavam u struju.

Sta bi bio problem da stavim obican stakleni osigurac,i on je 630mA?
To su verovatno specijalni osigurači sa velikim "breaking capacity". Zato su skupi. Možeš da staviš i obične, ali tad više nemaš deklarisanu bezbednost kao korisnik DMM-a.
nije li komplikovanije razlemljavati sors otpornike pa njima redno vezati ampetmetar? usput je još i rizičnije po pojačalo ako se nešto od-spoji... ako bi koristio voltmetar prvo bi izbacio rednu vrijednost otpora ampermetra, to opet dovodi do tačnijeg mjerenja a i mjerenje se vrši u realnim uslovima kad.su svi mosfeti baš u režimu rada u kakvom će biti kad ti APEX HV23 bude "u pogonu" na zvučniku. jednu pipalicu krokodilkom vežeš na zajednički kraj svih sors otpornika a drugom ideš redom i mjeriš padove napona. podjednak pad napona znači i podjednako opterećenje mosfeta. takođe, već ti rekoh da bi to mjerenje bilo bolje vršiti na opterećenom izlaznom stepenu,čak ti rekoh i da to radiš sa signalom od recimo 1kHz a da kao opterećenje koristiš neki otpornik velike snage jer bi tu buka sigurno smetala. tako mjereni naponi na sors otpornicima dali bi ti mnogo bolju i jasniju sliku o tome kako mosfeti dijele opterećenje. bolje da ovo selimo u http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=456 temu,tamo će dobro doći a ovu temu neće prljati.
Da,uradio sam to kao sto si mi rekao na pp,sa signalom od 1khz i na izlazu 10V sa vestackim opterecenjem 9R a kasnije i sa zvucnikom od 8R pod jorganom haha Big Grin,i nije bilo nekih velikih odstupanja,jedan mi je na meti da ga zamenim ali nije toliko kritican.
(08-31-2014, 08:28 AM)11277 Wrote: [ -> ]nije li komplikovanije razlemljavati sors otpornike pa njima redno vezati ampetmetar?

Ne znam da li si ovo pisao za DeFacto, u vezi nekog njegovog komentara sa PP ili si loše pročitao onaj moj prethodni post?

>Malo je pametnije meriti mirnu struju posredno, naponom na emiterskim otpornicima (Sanwa tada preživi u bilo kom slučaju, osim ako ne padne sa nekoliko metara visine).<

Možda je trebalo da budem opširniji oko tog postupka zbog DeFacto-a?

Pozdrav drugar
ti i ja smo se odlično razumjeli, rekosmo isto samo drugim riječima Wink
Ja sam merio mirnu struju celog pojacala pa onda odredim koja je mirna struja po paru tranzistora,a ne pojedinacno na otpornicima,ligicno da je bezveze da razlemljavam otpornik da bih merio mirnu struju ampermetrom,zato sam i rekao da mi je komplikovanije da merim napon na sors-emitorskim otpornicima pa preracunavam u struju kad mi je lakse da izmerim mirnu struju celog pojacala,mozda se nismo dobro razumeli,ali jeste preciznije da uradim kao sto ste rekli,tek treba da uslede pravi testovi kada uzmem novi trafo,ovo sam merio cisto da bih stekao neko iskustvo,jer ovo mi je prvo pojacalo vece snage koje pravim sa nekim odredjenim merenjima i naravno da ne mozemo da se razumemo iz prve Smile
(09-01-2014, 10:56 PM)DeFacto Wrote: [ -> ]Ja sam merio mirnu struju celog pojacala pa onda odredim koja je mirna struja po paru tranzistora,a ne pojedinacno na otpornicima,ligicno da je bezveze da razlemljavam otpornik da bih merio mirnu struju ampermetrom,zato sam i rekao da mi je komplikovanije da merim napon na sors-emitorskim otpornicima pa preracunavam u struju kad mi je lakse da izmerim mirnu struju celog pojacala,mozda se nismo dobro razumeli,ali jeste preciznije da uradim kao sto ste rekli,tek treba da uslede pravi testovi kada uzmem novi trafo,ovo sam merio cisto da bih stekao neko iskustvo,jer ovo mi je prvo pojacalo vece snage koje pravim sa nekim odredjenim merenjima i naravno da ne mozemo da se razumemo iz prve Smile

Cilj posrednog merenja je sačuvati "život" Sanwe (ili bilo kog drugog DVM) ako nešto pođe naopako.
Dovoljno je da nešto na kratko ne bude u redu sa ampom i KABUM Sanwa.
Kompletno napajanje će da se izruči kroz Sanwin (ili bilo kog drugog DVM) šent, sa strujom stotinama puta većom od očekivane.

Pozz