DIY Electronic projects

Full Version: Trofazni ispravljac za pojacala
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Ovo mi deluje zanimljivo.


Izvor: http://arhiva.elitesecurity.org/t438522-...bjasnjenja

"Postoje i ispravljaci sa mreznim transformatorima koji se napajaju trofazno, ili jedan trofazni transformator (vrlo skupa verzija) ili tri monofazna (relativno jevtino uz nesto vece gabarite).
Takvi ispravljaci bez ikakvog kondenzatora vec obezbedjuju talasnost izlaznog napona od 9,7% kod 6. pulsnog ispravljanja, a kada imamo po dva sekundara na svakom trafou, gde je jedna grupa spregnuta u vezu "zvezda" a druga u vezu "trougao", gde svaka grupa ima svoje ispravljace i obe grupe su vezane serijski, dobijamo 12. pulsno ispravljanje, koje ima talasnost <5% bez ikakvog kondenzatora, "ripple" frekvenciju od 600Hz koja se jako lako filtrira, oblik struja je najblizi sinusnom u sva tri primara.
Pruza veoma "cisto" opterecenje za mrezu, i besprekidno punjenje bulk Elko koji u tom slucaju mogu biti veoma malog kapaciteta, cak svega par stotina uF po amperu potrosnje.

Inzvaredno "sposobno" napajanje sa brzim odzivom na nagle promene opterecenja, perfektnom filtracijom, veoma "cvrstim" naponom (neznatno se menja kod promena opterecenja),ne proizvodi nikakve EMI ka mrezi.
Ne koristi se nulti provodnik, cim se obezbedjuje potpuna imunost na "strujni udar" koji obicno nastaje zbog kratkog spoja negde na liniji ili kidanja nultog provodnika. Takodje se izbegava veoma "prljav" sadrzaj smetnji iz nultog provodnika...

Svakako sve te dobre osobine uz vecu slozenost i cenu od obicnog monofaznog napajanja....

Napravio sam dva takva za neke "Denon" monoblokove, umesto bivsih transformatora (naravno u eksternoj kutiji) i odusevljen sam radom takvih ispravljaca. Prakticno je to najbolje sto se moze postici sa mreznim transformatorima
bez obzira koja je vrsta transformatora upotrebljena (vazi u slucaju upotrebe tri manja umesto jednog trofaznog).
Prilozicu i par fotografija sa analizom takvih ispravljaca. Fotografija je deo iz knjige "Tiristorski pretvaraci" naseg autora Mr. Radojla Radetica, koji je inace poznat i iskusan ekspert u toj oblasti. "


Macola,

Moze li neka skicica za traofazni ispravljac ali da se dobije simetrican DC napon za napajanje pojacala. Recimo treba mi +/-22V 10A.
ekonomski neopravdano, tri trafoa su min 100e
za te novce moze dosta izdasno klasicno napajanje
ili besno svicersko po svim kriterijumima
a po gabaritima uglavnom manje od tri trafoa
nije predlozeni sistem los, nego su drugi malo bolji pa se mozda zato cesce koriste u praksi...
@Bledoliki Smile

Jos cemo razmotriti sta je isplativije, tri trafoa, jedan trofazni, ili klasika. O tom potom.
Da vidimo sta Macola, a Boga mi i Dragan100 tu mogu da kazu...
Ubledeli nikako se ne bih slozio. Ako pogledas cenu konenzatora u ispravljacu (mislim bas na kondenzatore predvidjene za ispravljac) dolazis do racunice da ce ispravljac iz trofazne mreze kostati mozda 50% vise. Takav ispravljac ima mnogo prednosti u odnosu na ta dva koja si nabrojao. Razlog iz kojih se on ne koristi, je verovatno praktican, ne verujem da imas trofaznih uticnica na pretek. Pogledajte referencu koju je dao Macola, tu je dosta lepo objasnjeno.

@BeliNinja Mislim da ti je dosta isplativije 3 monofazna trafoa koja kasnije vezujes.
Ove dve slicice su mi promakle dok sam citao ES sa telefona.

U njima je isecaka iz knjige Tiristorski ispravljaci i tu je predstavljen princip dobijanja simetricnog DC napona sa iz trofaznog ispravljaca.
Beli, Ubledeli i svi ostali,

Trofazni ispravljač zahteva tri mala trafoa umesto jednog većeg jer im se snaga konačno sumira, pa je pitanje konačne cene...

Cena bulk elkosa je masivna, i već kod 6 pulsnog ispravljanja se može ići na smešno male vrednosti kondenzatora.
Standardni monofazni ispravljač sa grecom ima tipičnu talasnost od oko 5% sa 1000uF/A.
Dakle sa 2 x 10000uF možeš očekivati tu talasnost sa pojačalom od dva kanala sa po oko 70-tak W, ili čak i veću.

Trofazni 6 pulse ima talasnost od 9,7% bez ikakvog kondenzatora i osim toga ne postoji ni jedan trenutak u vremenu kada je napon manji od Upk-9,7%.

Kod monofaznog ispravljača postoji "rupetina" između polutalasa, gde napon pada na nulu!
Radi toga se i stavlja ogroman elkos, da bi akumulirao energiju koja će popuniti tu "rupčagu".

Kod 6 pulsnog ispravljanja je dovoljno da imaš decoupling od 2 x 1000uF na samom pojačavaču i talasnost je deset puta manja od monofaznog sa ogromnim elkosima, a odziv na opterećenje da i ne pominjemo, kao što nećemo pominjati ni vek tih elkosa koji su opterećeni malom ripple strujom i to na 300Hz, i takođe koliko je lakše filtrirati 300Hz nego 100Hz.

Suštinski razlog što se to u svetu ne koristi po pojačalima je to što je u većini stranih zemalja potpuna retkost da se poseduje trofazna utičnica u kući, osim za protočni bojler :-), pa se dovodi u pitanje da li bi se pojačavač mogao svuda koristiti.

U radionicama i fabrikama je trofazno napajanje normalno i za sve industrijske aplikacije je to neprikosnoven i najčešći oblik napajanja, čak je tamo veoma opravdano koristiti i trofazni trafo koji je obično skuplji od tri monofazna.

(Mada se treba oko toga ipak raspitati kod na primer "Stefanović trafo" iz Niša. Poznato mi je da se oni bave proizvodnjom trafoa za medicinsku upotrebu tako da ovo nije nikakva reklama istih. Možda prave i male trofazne, i možda im cena nije nepristupačna. Ne znam, vredi se raspitati).

Što se tiče simetričnog (split) +- napajanja, slika iz knjige nije to što ti treba i nema veze sa split napajanjem.

To sa slike je metoda za dobijanje 12 pulsnog ispravljanja koje ima talasnost oko svega 1,4% bez ikakvog kondenzatora.
To je često primenjeno za galvanizaciju, gde je potrebna dobra filtracija a radi se o stotinama ampera pa i kiloamperima struje.
Tu bi troškovi kondenzatora bili toliki da bi doveli u besmisao samu napravu!

E sad, u slučaju da se neko već odluči na trofazni trafo ili tri monofazna, to 12 pulse već predstavlja kod snaga ispod nekoliko KW enormno jevtino rešenje za izuzetnu filtraciju.
Praktično košta cenu 12 dioda za željenu struju i po dva namotaja na svakoj fazi (što i nije neki dodatni trošak jer se inače i kod monofaznog mota 2 x nešto). Doduše bilo bi malo kompleksnije izvesti split napajanje sa 12 pulse.
(valjalo bi da pročitaš i tekst oko slike u vezi 12 pulse)

6 pulse split napajanje je i više nego dovoljno za bilo koje pojačalo, a pri tom ga je veoma jednostavno izvesti.

Može na par načina. Na primer, ako se koristi tri monofazna trafoa, primari se povežu u zvezdu, sekundari takođe (izvodljivo je i kao primar u trougao a sekundar u zvezdu, samo se onda primari motaju za 400VAC).

Zvezda-zvezda je jednostavnije, jer se koriste klasični 230VAC na željeni Vac (kojih ima maltene na trafici).

Na primarnoj strani se zvezdište ne mora nigde vezati već samo krajevi na svoje faze, dok se na sekundarnoj strani zvezdište koristi kao masa, tj. zajednički izvod + i - napajanja. Tri izlazne faze na sekundarnoj strani na običan trofazni grec sa 6 dioda i to je to. Ima se split napajanje sa klasičnim trafoima, koji imaju po JEDAN sekundarni namotaj.
Trafoima se primari prave standardno za 230VAC, a sekundari takođe za željeni AC napon (dakle uobičajeno).
I dalje ostaje da je Udc= 1.41 x Uac.

Trofazno napajanje je "majka Mara" u odnosu na monofazno, i klasično i svičersko, a napisao sam zašto nije komercijalizovano za kućne primene.

Dodatni benefit je vrhunska bezbednost od prenaponskog udara koji nastaje kod kidanja nule na liniji ili pak teškog kratkog spoja (kada se zamrse žice na banderi od vetra).
Pošto nulu ne vezujemo nigde, primarnu stranu "ne zanima" stanje nule, a međufazni napon ne može biti veći od onog koji je bio.

Kod monofazih sistema u slučaju asimetrije nultog provodnika, umesto 230VAC se na nekoj od faza može pojaviti do 400VAC čak, i to se narodski naziva "Imali smo strujni udar u ulici, sve je pogorelo. Možda možemo da naplatimo štetu od elektrodistribucije?"

Trofazni sistemi takvu pojavu i ne "primete". U najgorem slučaju se može dogoditi smanjen napon na izlazu 6 pulsnog ispravljača i lošija filtracija kod nestanka jedne od faza...

Pozz
"(valjalo bi da pročitaš i tekst oko slike u vezi 12 pulse)"

Ovo si potpuno u pravu. I ne slaze se treca smena sa naukom nikako........
sve ste super smislili i sasvim dobro zvuci oko tehnickih karakteristika
elem racunica oko cene je samo kod mene drugacija pa pomozite da vidimo gde gresim
recimo da zelimo ~150VA po kanalu
6komada po 50VA(sve sajedno za oba kanala) je 100+e
3kom po 100VA(da uzmemo po jedan sekundar za svaki kanal) je ~90e
1kom sa 4sec 300VA(za monofazno) je ~45e ++kondovi
2kom 150VA(klasican dual mono) je ~65e +kondovi
to sto su trofazni grecevi preko 10+e znaci da ni oni nisu interesantni

ono sto je glavna usteda je sto mozete prodati sporet jer ga vise necete imati gde prikljuciti Big Grin

za svicersko nisam upucen ali se za 100e valjda nesto da sklepati Tongue

inace ako budem zidao kucu, svaka soba da ima trofaznu uticnicu, i WC takodje, a jok posle da ne mogu da sprovodim u delo ovako dobre zamisli
pod pretpostavkom da tad cenu (ovakvih stvari) necu ni razmatrati Big Grin
Pa pazi, ima tu istine. Ja ovo i onako razmatram za pojacalo u A klasi tako da bih povecao koeficijent iskoriscenja trofazne uticnice DRASTICNO jer bih iz nje imao i grejanje i muziku ili ti dupli uzitak (bar u zimskom periodu) Big Grin

Ovo sa cenama nisam proverio ali ti verujem.
Aj ovako, da sublimiramo:

Da bih na izlazu imao +/-22VDC 10A iz trofaznog ispravljaca trebaju mi tri sekundara po 44VDC / 1.41 = ~32VAC struje ~3.5A.

Kako sam ukapirao, didni mostovi su spregnuti paralelno tako da se struje sekundara sabiraju.

Jesam li u pravu?

Postavicu STF TRAFO pitanje za cenu trofaznog trafoa sa neophodnim karakteristikama, ili za cenu 3 komada monofaznih trafoa sa neophodnim karakteristikama za trofazno ispravljanje. Samo da utanacimo karakteristike.

Iskreno meni je ovo toliko mrsko da proucavam jer je Tesla sve to lepo sj'bo kada je pomerio faze za 120 stepeni gde su nastale moje muke. Big Grin

I izem ti ja moju knjigu iz osnova elektrotehnike kada ne mogu da nadjem kako se dobija Uout na trofaznom ispravljacu. A i ona prof. dr. Jasna na masincu bolje da je nema kad nista nije znala da objasni.
ako ja dobro kontam za +/-22Vdc treba ti trofazni trafo sa tri sekundara svaki napona 22/sqrth(2)Vac pod uslovom da su sekundari vezani u zvijezdu.
.
ako je veza u trougao,tu se upliće sqrth 3 u računicu. posmatraj to kao 220/380V pri zvijezda/trougao vezi.
Zvezda je u pitanju, da bi imali srednju tacku.

Ma meni tu neke stvari totalno ne leze, ali ima i toga da me to nikada nije zanimalo pa zato i ne znam.
kad se kalemovi povežu u trougao onda svaki od njih dobije pun napon tj 380Vac. kad se povežu u zvijezdu onda između dve tačke (faze) više nije samo jedan kalem nego i dio drugog,jer se strujni krug zatvara preko zvijezde. kako kontam zvijezda je tu "lebdeća" tj nije vezana fiksno ni za jednu tačku ali je potpuno zavisna od sve tri faze i uslijed njihovog pravilnog rasporeda (120°) uvijek je u istom potencijalu.

ni mene nikad nije interesovala digitalija,pa te potpuno razumijem Smile
Ma Tesla bio dokon za medalju...
Sačekajte malo. Nešto sam u gužvi. Nacrtaću vam povezivanje d ne bude nedoumica. Noćas kada dobijem vremena.

Sasvim je jednostavno.
Pa u postu br 5 na skeniranim stranicama iz knjige ima proracun za U, I, P !? Smile
Sta tu nije jasno?
Pa jbg, nije mi jasno da li se naponi sekundara sabiraju ili ne ako ih vezemo u zvezdu. Ako imam 3 sekundara po 20VAC i vezem ih u zvezdu i ispravim sa 6 dioda koliki cu DC napon da dobijem.

Tamo pise 1.35 x Us. A sta je Us, napon jednog sekundara ili svih sekundara zajedno.

Takve stvari su me izludjivale na faxu, ako se za'ebes i ne cujes profesora za neku formulu koja se dobia is onog cuvenog "PRETPOSTAVIMO" pa se to podeli sa necim pa onda odrade drugi izvod a u medjuvremenu to niko ne napise u knjizi vec samo gotovu formulu ostaje ti samo da mastas kako je dosao dotle.
Evo tek sada stigoh.

Evo nekoliko stranica iz knjige tiristorski pretvarači (koju srdačno preporučujem da nabavite).

Na tih nekoliko stranica su dati tipični proračuni za monofazni (2pulse) i trofazni (6pulse) ispravljače sa termogenim opterećenjem.

Kod tipično kapacitivnog opterećenja (kakvo nama treba), diode moraju biti sposobne za bar 50% više struje od one sa termogenim opterećenjem.
Najbolje je da to predimenzionišete bar dvostruko. Na primer, ako nam treba izlazna struja od kontinualnih 5A, biramo diode za 10A i ne samo da nećemo napraviti grešku, već ćemo duboko biti ispod bezbedne granice.

Za 6pulse ispravljač parovi dioda koji rade istovremeno u jednom polutalasu jedne faze, "trpe" svega trećinu izlazne struje, dok kod monofaznog polovinu.
Jevtino a strahovito snažno rešenje je upotrebiti dva kockasta greca (npr 25 ili 35A), gde komotno možemo računati sa sigurnošću na 1,5 x veću izlaznu struju od one za koju su ta dva "kockasta" deklarisana, odnosno sa čak preko 50A izlaznih sa dve "kockice" od 35A.
Iz toga možete lako zamisliti da se sa običnih 6 komada 1N540x glatko radi sa 5A izlaznih, kada je ispravljač 6 pulse.

Ako koristite grec "kockice", od jednog jednostavno ne upotrebite jedan par dioda (mogu poslužiti kao rezerva ako slučajno neka iz korišćenih tri para ode u prekid :-), ili kao klamperice za izlaz.

Takođe, ja bih ponovo razmislio oko tvrdnje o ceni takvog ispravljača, jer on ne mora imati elkose uopšte. Dovoljni su minimalni decoupling elkos na samom pojačalu.
Potrebne su puno slabije diode, eventualno "kockice" koje i nisu nešto skupe.

Dakle, suma se svodi na dva kockasta greca i tri slabija standardna 230 na XX trafoa, umesto jednog jačeg, sa neverovatnim kvalitetom ispravljača.

Ono što je malo dosadno je korišćenje trofazne utičnice i četvorožilnog dovodnog kabla (3 faze i zemlja, jer nula se nigde ne vezuje).

Napojio sam svojevremeno par Denon monoblokova sa 6 pulse isravljačima i čoveku ne pada na pamet da se vrati na monofazno napajanje.

Evo u sledećim postovima potrebne literature oko toga, a moderatori neka spoje u jedan post (ako im nije teško).

Pozz

nastavak literature...

i još...
Alak vera Macola.

Dobro jutro inace, ja sad sa posla stigoh...
Ja nisam ni spavao, a upravo nameravam...

Pogledaj sve ovo što sam postavio i neće ti biti teško za razumevanje i izvođenje.

Razumećeš mnoge relacije koje vladaju u ispravljačima, a Radetić je odlično to napisao.

I da ne zaboravim: izvinjavam se zbog lapsusa o talasnosti 6 pulse ispravljača. Talasnost nije 9,7% već 5,7% bez ikakvih kondenzatora.

Pozz Beli
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13