DIY Electronic projects

Full Version: FY6900 Signal Generator - modifikacije
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Pazario na oglasima, DDS Signal Generator FY6900 60MHz (20MHz), odradjen sa FPGA i brzim DAC-ovima + STM32 za ekran, vrlo zanimljiva sprava koja je dobro osmisljena i uz par modifikacija može da se pretvori u krajnje ozbiljnu spravu i veoma preciznu, samo pogledajte na koliko MHz je kristal, na 10MHz, pa to je prelepo, tu se nabudzi jedan kondenzator i prespoji vremenska baza da ide na dodatni BNC za External Clock Input sa 10.000MHz OCXO-a koji mi je referenca u radionici, biće tačan i generator i njegov brojač na tom nivou!

Napajanje je krš, to napolje sve i treba linearno lepo-tiho napajanje +5V, +12V i -12V, kao da su ostavili prostor da se to doda Smile



Ugraduju ljudi prekidač za externu referencu ...

Inače, analizirao sam Signal Generator FY6900 i nacrtao neku blok šemu kako je napravljen.
Kao što spomenuh negde, ovaj uredjaj je vrlo "hakabilan" i vidim da se po DIY krugovima vrlo lepo igraju sa njim, to je praktično kompromis svih kompromisa za cenu reda 120$ za kompletan uredjaj po onom gore upitniku koji sam postavio.

Samo da navedem šta su stavili od komponenti:

1) FPGA + 16MBit Flash
2) 2 x DAC904 165MHz 14Bit, clock dignut na 250MHz, diff-current izlaz + diff LPF verovatno na 20+MHz
3) 2 x AD8009 1GHz Current-FB OP-AMP, driver iza DAC-a, 5500V/uS
4) 2 x MCP4822 12Bit 2 x DAC sa internom referencom 50ppm, za nivo i offset
5) 2 x THS3002, izlazni AMP generatora, ova oznaka ne postoji (postoji THS3001), to su kinezi nešto hakovali, OP ima ~5000V/uS
6) 10MHz interni oscilator ~20ppm
7) SM32F103 MCU za LCD/KBD
8) USB CH340 115KBaud serial
9) Ostalo, napajanje i regulatori, +5V, +13.5V i -13.5V

Maksimalni izlazni nivo +/-12V, opseg 0-60MHz, 0.1Hz korak, slew rate ~5000V/uS i sa spoljnom vemenskom bazom 0ppm frekvetnu stabilnost!

[Image: attachment.php?aid=37236]
Javi kako si ponaša. Trebao bi i meni jedan, 20Mhz dovoljno Smile
Sutra treba da stigne, javljam kako radi, on treba da nasledi HP8111A Smile
Koliko god da je dobar taj HP ovaj malac treba da ga zameni i sa boljim perfomansama i sa tonom programabilnih opcija i ima dva kanala + ulaz za counter.
Gomilu strana sam pročitao o tim "low cost" kineskim SG na eevblog-u Smile . Zaključak koji se može izvesti je - onako i da se ne možeš odlučiti Big Grin . Gotovo da i zavisi od primerka do primerka. Mogu se poboljšati, te su menjali opampove, napajanja obavezno, pa sve do samog firmware-a.

Ono što sam primetio da su ne baš sjajni kad je u pitanju signal nižeg nivoa, reda stotinjak mV, a lepo se ponašaju sa nivoima od 1-2V, kad je četvrtka u pitanju.

Jako su bili popularni modeli FY6600 i neki jeftilen sa LCD ekranom ( mislim da je ovaj https://hackaday.com/2020/02/25/review-u...generator/ )

Ovaj sam zabeležio da je OK "as is", ali ne baca nešto previše - od 2 do 5 Mhz:  https://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=QLS...=0&_sop=15

Dakle, tvoje iskustvo sa tim primerkom će biti jako značajno Smile .
Videcemo, ja ne očekujem previše od kvaliteta izlaznog sinusa, kakav god da je dobar je za ono što meni treba, najviše mi trebaju pravougani signali za razne experimente, i takav kakav je odličan je, 5000V/uS risae/fall time, to je u rangu ili možda malo bolje od HP8111A, to ne može brže tek tako, upotrebljen je medju najbržim OP-ovima za izlazni AMP, Texas Instruments ima samo još par modela malkice bržih od trenutnih i to je kraj, nema standardnih komponenti boljih od tih trenutnih.

Za Audio primene ovaj generator ne može da posluži za merenje THD-a, sve ostale funkcije može samo to ne može.
THD se meri samo sa ultra preciznom tehnikom, 24bit AD / DA i/ili Bracinim oscilatorima + notch-filteri ...

Inače, taj FY6900, opet spominjem, vrlo je "hakabilan", analizirao sam celu postavku i pogledao specifikacije offseta i temperaturnih koeeficijenata, dve stvari su kritične, glavni oscilator 10MHz i MCP4822 dupli DAC 12bit sa internom referencom (to je tehnički glavna naponska referenca celog generatora, kvalitet reference tipa TL431) i ako te dve stvari "ukrotimo" temperaturno ceo instrument postaje za klasu/dekadu stabilniji, tu mi je trenutno fokus ... Ima X varijanti, sa Pertlieovim elementom, sa grejačima, sa bakarnim mašinski odradjenim komadima za hladnjak, ili da se izmeste te komponente u "oven" ... uglavnom u tom grmu leži zec ...
Pogledajte ponude signal generatora inače, markiranih i ne-markiranih kineza, najjeftiniji model generatora je oko 250E sa 10% funkcija koje ima ovaj, sledeći modeli 300-400E i dalje su "onako" tj ima ali jedan kanal, slični ovome su red veličina preko preko 500E sa vrlo sličnim perfomansama, naravno ne poredeim ih sa RF signal generatorima, to su druge zverke 1000+ Eur.

[Image: attachment.php?aid=37242]
U teoriji i praksi, ako pravougaoni ili traouglasti ili praktično bilo koju vrstu periodičnog signala pa čak i šum provučemo kroz BPF (Band Pass Filter) koji je dovoljno uzak i tačno namešten taj jedan BPF za jednu fiksnu frekvenciju izlaz je SINUSNI SIGNAL sa manje od 1% THD, što bolji filter to je manji THD i tu dolazimo do praktičnih limita, "najuže filtere" (najveći Q faktor) je moguće napraviti jedino preko kvarz-kristala vezanih u filter kombinaciji sa 3-4-5-6 komada na red, svi istih frekvencija i filtrijaju samo jednu učestanost, i to radi mnogo lepo, samo ima jedan mali problem, nema kristala za 1kHz, ili 5kHz ili 10kHz, najniže frekvencije koje znam su 32.765kHz, na toj frekvenciji može da se napravi perfektan sinus, sledeća je 455kHz jer izmedju tih freq skoro da nema kristala, tako da je to za Audio ne upotrebljivo ...

Kad ne može elektronika da reši mislim da će da se vratimo na mehaniku!
Mikro Motorče sa maleckim okruglim magnetićem upakovan u detektorsku (generator) "špulnu", motor/generator, to jedino prozivodi SAVRŠEN SINUS i konačno pitanje za Bracu koliki THD bi bio ili se očekuje sa takvog "signal generatora" ? Smile
Harmonici su mehanička stabilnost, veci je THD da je "razlokana biksna" nego kad je uglavljen sa super-finim lagerima ili lebdeće "nešto" u fero-fluidu i slično Wink
Kakav bedak : (
Stigao uredjaj, da ne verujete u kakvom stanju, sve radi samo nema signal na izlazu ...
Nabo osciloskop na trimere eto signala, nije valjda da su spalili izlazni OP??
Ne nisu, nego nema napajanja +/-12V, majstori kinezi nisu stavili konektor, promasili su konektor, stavili samo za 5V a ostalo nije fizicki povezano ... !
I ne znam kad je pre stigao HV elko da se naduje, samo sto nije grunuo ...
O svasta ...
Jel sam tražio "hakabilnu" spravu?! : )
E to sam i dobio, NE-hakovanu verziju sam dobio, prototip, sta je bem ga, odakle je ovo stiglo i ko je pakovao katastrofa ...

Sad videh sa slike pa posle video stvarno na PCB, izmedju crvene pipalice i hladnjaka, dve smd komponente nisu lepo zaletovane ...
Jel' sam hteo da inače izbacim ispravljač, pa kinezi mi uštedeli vreme, nema žica ni konektora ...

Dogovorio sam se sa prodavcem oko "fer" cene kao kompenzacija, taman za ispravljač što fali!
Proradio je generator!

Sporni otpornici su nekim slucajem bas 49.9Ohm, gde bas oni, ustvari oni nisu lose zaletovani nego je jedan komad u pitanju i on je pukao, bice da je izgoreo i rastopio padove, isti takav na drugom kanalu se prepolovio, isto vidim male crne tragove paljevine ... Zamenio sa 2x100Ohm paralelno.

Inače ceo uredjaj radi samo na +5V, što je cool i vuče max 1A, ova verzija V2.11 ima na sebi choper koji dize na +/-13V ...
Miki, red bi bio da se samoprebaciš u novu temu. Big Grin
Ovog sekunda sam to inače krenuo, jer ima da se piše Smile
Ovde su premešteni postovi ...
Uglavnom radi OK generator, do 20MHz su konstatni nivoi, posle toga opada i ide do max 60MHz.

Sve je relativno OK samo ovi mučeni izlazni OP-ovi THS3001 dok rade-rade, imaju strujnu žaštitu ali na žalost nemaju termalnu zaštitu, to su napisali u DS-u da mora da se strogo vodi računa oko maksimalne discipacije pa i temperature.

Praktično, maksimalni load je do 50Ω sa 5Vpp aplitudom, preko tog opterećenja počinjene da dosta discipira SOIC-8 malac, zakačen miniaturni hladnjak na njega ali ako potraje to opterećenje, dzaba tolicki hladnjak.

Takodje nisam video ESD zaštitu za izlaze, to je isto na spisku da se doda ...
Miki imam par komada THS3091 ako ti to nešto znači pogledaj DS.
(03-15-2022, 06:20 PM)mikikg Wrote: [ -> ]Dogovorio sam se sa prodavcem oko "fer" cene kao kompenzacija, taman za ispravljač što fali!

Kupio si na KP ili direktno od Kineza?
Na KP sam kupio.
(03-16-2022, 06:27 AM)gorso69 Wrote: [ -> ]Miki imam par komada THS3091 ako ti to nešto znači pogledaj DS.

Taj je zanimljiv da se proba, ima thermal shut-down zaštitu, to je za ovakve sprave mnogo bita stvaka, voleo bih to da probam.
Sačuvaj to pa ti se javim krajem meseca oko toga, neću biti tu cele sledeće nedelje pa posle toga ...
(03-16-2022, 04:29 PM)mikikg Wrote: [ -> ]
(03-16-2022, 06:27 AM)gorso69 Wrote: [ -> ]Miki imam par komada THS3091 ako ti to nešto znači pogledaj DS.

Taj je zanimljiv da se proba, ima thermal shut-down zaštitu, to je za ovakve sprave mnogo bita stvaka, voleo bih to da probam.
Sačuvaj to pa ti se javim krajem meseca oko toga, neću biti tu cele sledeće nedelje pa posle toga ...

Dogovoreno😀
Pages: 1 2