DIY Electronic projects

Full Version: Nabavka RPi4 u 2022-oj
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Već godinu dana ako ne i duže tražim da pazarim RPi4 po ceni makar približnoj originalnoj (a u poslednje vreme ih više ni nema na stanju, i pored duplirane cene), od kako je počela cela kriza sa manjkom čipova, scalpovanjem i preprodajom digitalije, pa se setih da i ovde pitam, postoji li neki put ka pronalaženju i kupovini istog? Idealno bi mi odgovarao model sa 4GB RAM-a ali nije presudan faktor...

Dolaze u obzir i drugi ARM kompjuterčići, jedini uslov je da imaju USB3 (ili neki drugi bus koji se može konvertovati u SATA ili idealno native SATA) i gigabitni LAN. 

Hvala unapred na odgovoru!
Znači ipak mogu da se pronađu, ali i dalje za cenu maltene duplo veću od originalne(45$ za 2GB model, 55$ za 4GB model).
Hvala svakako, treniraću strpljenje još malo, možda se i normalizuje stanje u nekoj bližoj budućnosti..
Teško da će baš uskoro da se normalizuje. I za boraniju od čipova su rokovi za isporuku u prvom kvartalu 2023.
Cela ideja je počela od toga da sam želeo da kući osposobim mini server koji bi radio 24/7 kao VPN server i neki mini NAS sa nakačenim eksternim HDDom, a kao ARM platforma koja zapravo može štošta da odradi, merkao sam RPi ili neki njegov klon, prvenstveno zbog male potrošnje struje, praktičnosti i svega za to vezano, ali definitivno mi ne vredi da dam 10ak hiljada za RPi4, kada mi maltene isti posao završava jedna mini ATX ploča sa nekim starim Intel Atom čipom sa 4W TDP-a koju pazarih za jednu crvenu, uz minus što je prastara ploča i zahteva klasično računarsko napajanje uz veću potrošnju struje/lošije performanse i manju efikasnost u odnosu na RPi, no šta je tu je, možda se nešto promeni na tržištu pa polako krenu da se smiruju cene i potražnja.
Zadnji put sam pazario ovde RP-ieve i dodatnu opremu:
https://www.malina314.com/
Ne sećam se da je rpi4 sa 4 GB bio tih 55$ kod nas. Moguće i da jeste. Ja sam platio 8700 din negde aprila prošle god. Kod maline314, da.
@mancube: Spomenuo si VPN "server", nisam siguran da si baš to hteo, to je malo veća komplikacija da se uspostvi da radi zbog mreže, a i šta će ti VPN server "kod tebe kući" Smile
Verovatno si mislio na VPN klient koji se kači "tamo negde" a ti iz lokalne mreže podesiš da ti raj računar bude Gataway pa tako mozeš da imas pristup i sa drugih mreža ...
Zasto ne vpn server u svojoj kucnoj mrezi ? Meni upravo godinama rade dva vpn na 2 nezavisna neta u kuci (cable net + optika) da bih kada nisam kod kuce imao pristup preko vpn svojoj lokalnoj mrezi i pristup kompletnoj kuci (alarm, kamere, grejanje, senzori) bez da ista od tih periferija otvaram direktno ka spolja !
@ddanijel Tehnički može i jedno i drugo, ako treba pristup spolja ka lokalnoj mreži onda se postavlja tako kako si opisao i mora da se otvori makar jedan port za VPN na WAN ruteru.
Druga postvaka na koju sam ja mislio je samo da ima drugu WAN IP za neke lokalne potrebe ako ide preko VPN klienta koji se kači na neki tamo remote VPN servis, tad se ne otvara nista od portova na WAN ruteru.
Uzgred probao sam ovu drugu varijantu, kao gateway kroz VPN klienta, to radi odlično, probao sam 4k video koji se vuče sa drugog računara iz lokalne mreže radi bez problema, dakle RPi 4 u mom slučaju samo rutira trafik (zauzece CPU minimalno), nije mi gateway klasika na primer 192.168.0.1 nego IP od RP-a npr 192.168.0.22 i to podesim na mojim mrežnim uredjajima, čak i neke embedded gde mi je lako da menjam samo Gateway (npr na tim embedded uredjajima teško je pokrenuti VPN klienta) tako da imam u mreži tu tačku za izlaz na druge WAN IP ili kako je već konufigurisan tamo taj remote VPN server.

Uglavnom RPi 4 je sjajna mašinica, može da se pravi sa tim ko šta voli ...

Ovo na primer "vraća u detinjstvo" u vreme ZX81 i ZX Spectrum-a Big Grin
Raspberry Pi 400, sa sve foliskom tastaturom i GPIO konektorom pozadi kao na ZX Spectrumu Big Grin Big Grin Big Grin

[Image: attachment.php?aid=36896]

[Image: attachment.php?aid=36897]

[Image: attachment.php?aid=36898]
(01-16-2022, 11:23 PM)mikikg Wrote: [ -> ]@mancube: Spomenuo si VPN "server", nisam siguran da si baš to hteo, to je malo veća komplikacija da se uspostvi da radi zbog mreže, a i šta će ti VPN server "kod tebe kući" Smile
Verovatno si mislio na VPN klient koji se kači "tamo negde" a ti iz lokalne mreže podesiš da ti raj računar bude Gataway pa tako mozeš da imas pristup i sa drugih mreža ...

Baš to, nisam se lepo izrazio!
Wireguard mi je se do sada odlično pokazao kao posrednik, nema bottleneck sa brzinom protoka i bio je veoma lak za namestiti.

Otvorim na ruteru port ka WAN, koji je na IP adresi servera, koristim na ruteru DynDNS da ne bih jurio WAN IP koji nije statički, sve klijente(mobilni, laptop) sam samo konfigurisao na tu adresu, softver radi sve ostalo.
Nisam baš pohvatao to sa otvaranjem portova i DDNS, to se radi ako hoćeš od spolja (sa npr mobilne mreže) da se ukačiš sa telefona na kome je poteran VPN klient na tvoju kućnu mrežu i da tu imaš pristup lokalnim resursima ili da dodatno ta tačka rutira dalje negde možda preko drugog VPN kanala opet na neku drugu stranu ali ne vidim smisao u tome.

@mancube Da li imaš neki remote VPN servis (nalog) koji koristiš za različite WAN IP ili samo hoćeš da pristupaš tvojim lokalnim resursima preko VPN?
Samo pristupam lokalnoj mreži preko VPN-a.