DIY Electronic projects

Full Version: Class D Amplifier - High Quality Power Audio Amplifier
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
(07-04-2022, 09:28 AM)savan Wrote: [ -> ]Ok moze i tako, kazem samo da mozda vec ima jedan takav ic koji u sebi vec ima sve ovo

Dobri su ono konverteri što si predložio, izolovani, samo nisu za Audio, to je za 50/60Hz Power pretvarače, SPORI SU, trebaju na 10x ili više puta brži, pogledaj sampling rate ...
Kada budemo stavili taj ADC za NFB, osim što dobijamo Class-D AMP, postoji varijanta uz malo dodatnih delova da istovremeno dobijamo i digitalni MERNI UREDJAJ, analizator impedanse!
To je ustvari deo "pametne zaštite" koji može da uradi analizu opterećenja pre nego što se pusti da radi AMP.
Treba par referetnih otpornika od 4Ω i 8Ω male snage i "neki prekidači", iz P2 se generiš sweep signal (male snage), ADC radi uzorkovanje na ovim otpornicima i to su potrebne informacije da se izračuna impedansa po frekvenciji.

Tačno može da se prepozna sve, da li je aktivno, induktivno ili kapacitivno opterećenje i kada "dodje neki čovek" i priključi 8uF na izlaz AMP-a, na displeju od te naše sprave treba da ispiše "Macola, znamo da može ali nam ne treba taj 8.12uF trenutno na izlazu" Big Grin
Da okacim da se nadje kad budem trazio https://www.inf.ufrgs.br/~oliveira/stude...S_2006.pdf
^^
Cool, audio procesiranje sa GPU shejderima Wink
Današnji GPU su mnoooooogooo moćene sprave, kartica tipa AMD RX580 (koristili crypto-majneri) mogla bi da procesira u realnom vremenu 100+ audio kanala i to da na svakom ima zakačen po 5-6 audio pluginova (Compresor, EQ, limiteri itd) ...
Da, ali zanimljivo je sto se toga vec neko setio. A moze da se iskoristi HDMI IN za prihvat i HDMI OUT za odlaz, a znamo da i2s moze i preko HDMI sto je dodatno zanimljivo Smile Mozda bi i raspberry pi GPU mogao da se iskoristi za nesto?

https://github.com/mn416/QPULib
http://www.aholme.co.uk/GPU_FFT/Main.htm
https://www.cs.cmu.edu/~cga/rpi/camera/r...hello_fft/

Dolazi se tu lagano i do zanimljivih i prakticnih primera https://forums.raspberrypi.com/viewtopic...33&t=77231
https://github.com/hermanhermitage/videocoreiv

Kompletna dokumentacija https://docs.broadcom.com/doc/12358545
Ako nekom treba INA849 ima ga na stanju na Digikey! Pozurite kome treba dok ima!
Super, hvala Sava!
Danas završujem jednu narudzbu, pa ču i njih uključiti par komada.

Takodjer danas stigli LMG3411R050 4kom, u originalnoj TI pakungi.
Izlazni kalemovi VER2923-10uH 2kom več su mi naručeni, stigu ovaj tjedan.

Sava, dal jos trebaju Eaton VPH2-0116-R i koliko kom?
Šta još treba za ovaj PDM/DSD-in D-class prototip???

VCA810 i P2 kaže Miki da ima...
Danas sam pricao sa njima, bio neki problem sa narudzbinom, da se nisam danas javio propala bi mi INA jer navodno kao nisu videli narudzbu a narucio sam 02.Jul. Sad Sta se tamo desava nemam ideju, uglavnom danas je placeno i trebalo bi sigurno da mi stigne INA, LT3045 i LT3094, mada vise nista nije pouzdano na Digikey. Pitao sam ih dali bi mogli da nekako ubace 4 komada VPH2-0116-R uz tu posiljku ali kazu da ne moze da se menja, tako da nisam u mogucnosti da narucim VPH2-0116-R jer se ne isplati narucivati ispod ukupne vrednosti robe od $150 jer je preskup prevoz, dok kada se predje ta cifra prevoz je besplatan, kad nije besplatan onda je fiksno $80 bez obzira koliko robe se ima. Ovog meseca sam imao registraciju vozila, servis vozila, roba sa Digikey... da ne nabrajam, nema sansa bilo sta vise da narucim dok se malo ne oporavim sa parama Smile Od delova mislim da imamo sada sve ne racunajuci VPH2-0116-R ! Ne znam koliko nam svega treba, treba neko da prepravi onu shemu sto sam okacio sto smo radili nas dva za half bridge, obrisati sta ne treba i dodati sta treba, nemam ideju kako ste zamislili! Dopraviti shemu pa videti sta fali, trebalo bi da imamo sve sem VPH2
Naručujem još te Eaton trafojčete za FlyBUCK VPH2-0116-R par kom, za jedan FullBridge če biti dosta jedan.
PCM1804DB zaboravio sam da ima isto par kom Miki!

U postu #310 rekao sam da sačekamo na te LMG3411R050 dali su OK, i onda se kreče dalje!

Pregledam shemu ovih dana pa ti se javim Sava.
Koja napajanja traži P2 i PCM1804, da ne kopam sad po DS, i koliko potrošnj imaju?

Izlaz FullBridga bit če preko differencialnog ulaza VCA810, a izlaz iz njega je SE referisan na SignalGND.
Ovakvog (max +/-500mVpeak u svim režimima VOLUME PSU osim ispod 500mVDC PSU) proslijedimo prema PCM1804,
a dalje u P2.
Tu zapravo i netrebamo izolatore!
Pocetna ideja za half bridge je bila da MAX napojimo iz HV, sad je nejasno sta ce da napoji ovaj MAX kada idemo na varijantu sa variabilnim napajanjem? Treba jos jedno HV napajanje? Upravo su mi poslali INA \0/\0/ Znaci imamo sada i LT3045 i LT3094 !
(07-13-2022, 08:13 PM)savan Wrote: [ -> ]Pocetna ideja za half bridge je bila da MAX napojimo iz HV, sad je nejasno sta ce da napoji ovaj MAX kada idemo na varijantu sa variabilnim napajanjem? Treba jos jedno HV napajanje? Upravo su mi poslali INA \0/\0/ Znaci imamo sada i LT3045 i LT3094 !

Početna ideja nam je bila imati za HalfBridge variantu izlaznog stepena HV napon {+/-35...50VDC+} u zavisnosti željene izlazne snage.
Onda iz +HV dobivati potrebne napone za predsklopove, analogne i digitalne, razdvojene GND...itd.

Sad nam je +HV variabilan, što nam je i VOLUME, da bismo imali na ulazu digitalni signal (PDM/DSD/PWM) uvijek maximalne resolucije.

Moramo odlučiti od gdje se napaja taj +HV variabilan!
Moje razmišljanje bi bilo:
1.
-SMPS 230VAC - 90VDC (snaga proporcionalna izlaznoj snazi pojačala, neka je to za faktor 1,10...1,15 veča)
što bi nam predstavljao močan i stabilan(regulisan) DCbus
-Variabilan SyncroBUCK 0...Vmax upravljan preko VOLUME
2.
-imamo več neko napajanje 20...50VDC UNREG klasično trafo/gretz/bulk banka kondova, potrebne snage (tu je faktor za skoro 2.0 veči)
ili neki SMPS 20...50VDC, kojeg se lakše i jeftinije nabavi
-Variabilan 4switch Buck-Boost ili 2switch CUK, koji nam onda odradi VOLUME
3.
-iz 325VDCbusa usmjereno direktno sa gradske mreže 
ili PFCjem sa 400VDC regulisanim
!!!oba su nam neizolovana od gradske mreže!!!
-onda variabilnim SMPS (izolovanog tipa) odradimo VOLUME
4.??? itd

Sad zavisi kojim primerom čemo da radimo, 
treba kasnije odraditi i sva druga pomočna napajanja digitalije,analogije kao i Floating (lebdeča napajanja) za GaN drivere
Mislim da u ovom trenutku valja da se skoncetrišemo na sam AMP jer je inače to složeno a da se sa PS-unit bavimo naknadno.

Valjda da se rascrta detaljna shema AMP-a, treba tu uglaviti P2 modul (edge-konektor), samo to dok se sve izrutira i postavi na svoje mesto imace dosta posla.
Svi I/O ka P2 treba da se kondicioniraju na 3V3, treba to sve lepo uskladiti, ima posla ...
ja cu malo napraviti pauzu, proslo mi je pola godisnjeg odmora, treba otici i na more, stize mi i INA plocica, pa druga plocica sa DSP-om, moram da zavrsavam uredjaj koji mi stoji godinu dana bez poklopca, pa da pisem gui...

Ima gotovih napajanja koji vec imaju u sebi i aux napajanje recimo ovako nesto https://www.audiophonics.fr/en/smps-powe...-6433.html , ima i drugih https://www.audiophonics.fr/en/smps-powe...c-615.html
https://www.audiophonics.fr/en/smps-powe...15594.html

Uzme se onda da je -55VDC naš MasterGND, imamo onda +55VDC i +110VDC,
-  +110VDC je naš DCbus
-  jakim Variabilnim SyncroBUCKom odradimo VOLUME level napajanje iz DCbusa,
-    iz +55VDC odradimo FlyBUCK za dva lebdeča napajanja, ako treba za analogiju +/-15VDC i iz njih +/-5VDC,
    nekim SyncroBUCKom smanjimo 55VDC na digitaliju 5VDC i iz njega na digitaliju 3,3VDC

Što se tiče AMPa, izlaznog stepena, zapravo sve nam je jasno:
-signal edge-konektor, DSD digitalni ulaz (3V3-->logic 5V) ide na komplimentarno razdvajanje i nERR sklop grešaka/faultova
-iz razdvajanja idemo na ISO
-iz ISO na PowerDrivere GaN, koje napajamo iz Floating napajanja (oba, HI i LO drivere)
-Faultovi drivera se proslijede unazad preko ISO na nERR sklop, kako čemo jih tretirati?,
videčemo još šta sve, a mogu se proslijediti i dalje do P2, da odradi signalizaciju ili prikaz Errora
-VCA810 radi diff-SE analog NFB u zavisnosti napona napajanja izlaznog stepena = VOLUME
-normirani analogni izlaz (uvijek +/-500mVpeak_max / VOLUME) VCA810 (ovo je več odradjeno) 
ide na ADC PCM1804 (to treba odraditi) a išao bi sa DSD formatom
-od tu do signal edge-konektora, koji ima i napajanje(a) za P2

??? šta sam zaboravio ???

Veči deo imamo nacrtano, to pregledam, popravim za LMG3411R050 (sad je za LMG3410R050)
Odradjeno imamo vanjski diskretni UVLO, OVLO, koji sada odpadaju jer imamo Variabilni VOLUME napon +HV izlaznog stepena
onda odradjen diskretni OCP dodatni na napajanju, koji je sada za +/-HV napajanje, pa ču ga preraditi, i podesiv je po struji.
GaN driverski dodatki OverTemperature, UVLO i cycle-by-cycle OCP idu preko pina FAULT na nERR sklop
Hehe, ja imam ovaj naš forumski LLC, biće dovoljan za probu, +/-25V i dodatnih +/-12V, mada mogu da premotam trafoče i podesim feadback i napravim bilo koji napon, zar to nije bila poenta izučavanja i pravljenja LLC pretvarača Wink

[Image: attachment.php?aid=22059]
Dali postoji shift register 1bit umesto 8bit-nog 74AHCT595 a da ima istu funkciju samo 1bit umesto 8bit?

Ono sto me jos zanima, dali neko moze da mi objasni jednu stvar sa slike, zasto je 8bit shift register upotrebljen? Crvenim slovima je obelezen I2S ulaz. Zar je u jednom klok ciklusu 8 bitova na 74AHCT595 ??? Malo ne kontam kako ovo funkcionise tj ne znam koliko bitova se isporucuje recimo ako je na ulazu DSD64, u prevodu DSD64 = 44100 x 64 = 2822400 Hz, kako funkcionise ovo gledajuci na Hz? Znaci na svakom Hz koliko bitova? Moze li neko da objasni? Dali postoji mogucnost da se ovo prevpravi u 1bit umesto 8bit ? Prepravkom ovoga bi mogla da se dobije direkt konverzija sa I2S na komplementarno razdvajanje na polumostu ili mostu, odatle i ovo pitanje. Razmisljam da probam da drajvujem Drganov polumost bez ikakvog feedback, cisto ono direkt drajv na 44100 x 64 = 2822400 Hz frekvenciji, to bi bila ta PDM modulacija. Zivo me zanima kako bi to sviralo. Od napajanja bi iskoristio https://forum.yu3ma.net/thread-2713.html imam ih nekoliko komada pa mogu da ih upotrebim kao variabilno napajanje za volume kontrolu tj za napon na mostu/polumostu. Steta da mi stoje 2 komada LMG i sve one komponente koje mi nece trebati kao sto su komparator...itd sto smo vec nacrtali, voleo bi da napravim jednu plocicu polumosta da mogu da je probam i konkretno. Smile Ideja koja mi je u glavi je implementacija I2S u PDM kojom cu direktno drajvovati polumost onaj sto smo crtali i gde je LMG, iso, kapijice. Znaci u tom slucaju imao bi visak delova i nebi trebao komparator i opampovi?

LDC = levi kanal cold
LDH = levi kanal hot
DSD_LD_OUT = left data sa I2S
DSD_SCLK_OUT = source clock sa I2S

Edit:
Ok, skontao sam da umesto 8bit shift registra mogu da stavim flip flop recimo 74LVC1G74. Zanima me samo dali moze da se proba ovako, znaci prvo I2S u PDM pa odatle na onaj polumost sa malo prepravki
Od prilike ovo mi je zamisao, za pocetak igranja, mislim necu jos pocinjati sa tim ali cim dodje na red, pokusao bi prvo sa crvene tacke na kojoj bi bio I2S kao ulaz. Ako Kina napadne Tajvan onda definitivno se krece sa crvene tacke Smile
Jel ok ovo za konverziju iz I2S na ulazu u PDM na izlazu, ovakve signale dalje na komplementarna razdvajanja na shemi polumosta? Treba da dodam jos i DSD_MUTE pin i onda su sva 4 potrebna pina za DSD I2S ulaz kompletna, mute pin bi imao funkciju da komplementarne kapije na polumostu/mostu stavi u Z state

Edit:
Ovo je stereo varijanta. Mislim da mi ni ne trebaju komplementarna razdvajanja na polumostu jer ovim je postignuto komplementarno razdvajanje Smile kad uhvatim vremena pokusacu da nacrtam kompletnu shemu polumosta za probu
Nisam siguran da je to dobro, ne može I2S tek tako da se procesira, on ima 24 ili 32 bita koja su informacija za jedan sempl, ne može da se procesira sempl dok ne stigu svi bitovi, dakle neke brojace moraš da imaš, pa latch pa ostalo što je smo već videli, dosta je složenije od toga.

Kako god odlučiš, može to da se procesira na XY načina, najelegatniji je sa XMOS ili skoro istom postavkom sa Proppeler2 (oba su 8x32bit MCU).
Ne znam šta će ti oni silni konverteri i externi DSP-ovi, to je 10x skuplje i kompleksnije rešenje.

XMOS ili P2 rade to sve u sebi sve do izlaznog mosta, kakav god da je ulaz i kakav god DSP da tu radiš.

E što treba da se malo "zapne" da se tom tehnikom ovlada to je drugi problem, ko hoće hoće, ko neće naćiće bezbroj razloga da to ne uradi.
Probao sam i XMOS i imam ovde neke demo PCB sa 4 x ADC + 4 x DAC, radi to odlično, 8x paralelizam, to je mnogo moćna tehnika ...

[Image: attachment.php?aid=38040]
Nije to I2S to je ustvari DSD input koji je slican I2S! Video si ovaj DSD dac https://forum.yu3ma.net/attachment.php?aid=37713 koji funkcionise? Trebalo bi to pogledati prvo da bi se razumelo kako radi taj dsd dac. To je diskretni dsd dac koji stvarno dobro funkcionise. Ovo gore sto sam ja odradio sam fakticki sklonio taj 8-bit "akumulator" bitova gde se bitovi shiftuju za jedan bit kako novi bit dodje na ulaz tog 8-bit shift registra, i sklonio otpornike, i to gore sto sam odradio u shemi sa flip flop bi trebalo da na izlazu sa flip flop da daje po jedan bit na svaki Hz tj na frekvenciji 44100 x 64 Hz, ne znam mislim da sam dobro odradio?

Pogledaj koja je razlika kada je nativni DSD na I2S ulazu dole na slici iz atacmenta! Za razliku od PCM I2S taj nativni DSD ima samo tri pina, left data, right data, source clock. Postoji i cetvrti pin koji je potreban dsd mute. Fakticki na ovom ulazu mi treba da razdvojimo levi i desni kanal od dsd bitstrema da bi dobili PDM (jedinicu ili nulu) naspram source kloka. Taj gore I2S prihvat sto sam odradio je samo za DSD, PCM ne funkcionise na takvom I2S ulazu! Isto tako i na gore tom DSD dacu funkcionise samo DSD bitstream!

E sad zasto sam dodao onoliko konvertera? Jednostavno DSP ne funkcionise na DSD bitstreamu. Prvi konverter (ct7302pl) konvertuje sve sto udje digitalno u njega konvertuje u PCM. Taj PCM ide u DSP. Iz DSP-a ide u drugi konverter koji konvertuje u DSD. Taj DSD ide u ovaj I2S prihvat gore sa sheme. Zasto konvertovanje u DSD? Pa jednostavno zato sto nam treba PDM modulacija. Tu pdm modulaciju mislim da pokusam sa Draganovim polumostom. To je cela moja zamisao za sada, cisto da probam kako ce da se cuje taj polumost na PDM modulaciji. Za pocetak probe ne treba mi niti DSP niti CT7302PL, treba mi samo DSD I2S ulaz na polumost. Jednostavno pustim DSD64 preko HQ plejera i dovedem na ovaj DSD I2S prihvat, sa prihvata na Draganov polumost, ali prvo moram da ga pojednostavnim i sklonim ono sto mu nije potrebno, komparator, onaj opamp, i jos sta treba skloniti ili dodati, i bez fidbeka za pocetak. trebalo bi i predvideti da kasnije moze da se na dodatnoj plocici napravi fidbek i da moze da se spoji na plocicu gde je polumost.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46