DIY Electronic projects

Full Version: Saveti za kupovinu kućnih rashladnih uređaja
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Imam doma stari GORENJE hladnjak samostojeci bez zamrzivaca, dakle samo frizider kako bi rekli po domace.

Posto je sav izvana izhrzao na vratima i jedino hladi kada je mehanicki temperaturni regulator stavljen na 7 od 7 (znaci na maximumum je da hladi koliko toliko), odlucio sam kupiti novi hladnjak.

E sad na trzistu ima svega i svacega, pa posto nisam pratio te nove tehnologije tipa low frost, No Frost itd....sto preporucate koju marku?

Ja sam dosad jedino nasao ovaj za 400eura:

Electrolux hladnjak LRB1AF32W | Hladnjaci | Bijela tehnika | Kućanski aparati | eKupi.hr - Vaša Internet trgovina

Gorenje, Koncar i te marke zaobilazim jer sam citao iskustva na forumima da im plastika je lose kvalitete a i kompresijski motori im crkavaju nakon 2 do 3 godine....tako da bih nesto kvalitetno sirine do 60-65cm i visine 150-165cm vise mi netreba.

Nekvi imaju i ventilator pa pisu u reklamama da je onda voce svjezije jer cirkulira zrak u hladnjaku, ovaj gore model nema pa neznam koliko je tu istine.

Sve u svemu treba mi pouzdan hladnjak koji ce me drzato sljedecih 10godina bez ledenice, sa 4 do 5 polica i da je sirine i visine kako sam naveo.

Gledao sam i Bosch ali su mi preskupi (oko 700eura na nadalje) i samo forsiraju ugradbene hladnjake a meni treba samostojeci.

Eto sto preporucate od pouzdanih marki samostojecih hladnjaka a da cijena ide max do 500eura.

Zahvaljujem.
Ja se bavim proizvodnjom kuhinja i ugradjujem dosta uredjaja sto se tice bele tehnike. Ne mogu ti reci sta da uzmes ali Gorenje nikako. Gorenje je poslednjih godina ocajno.
Kazu da je Beko najbolji odnos cene i kvaliteta i ugradio sam dosta uredjaje iz Beko game i jos se niko nije zalio i nigde nisam isao da menjam. 
Electrolux je takodje dobar. Bosch je dobar ali su cene astronomske.
Da htio sam Bosch...bio malo prije u ducanu jednom rekoh da vidim kvalitetu unutra, i gorenje i koncar katastrofa...plastika se sama od sebe kida....kod electroluxa sam nasao jedan koji mi odgovara po kvaliteti ali cijena 500eura sto mi se uklapa u max budget.

Zanima me samo jedno jos prije kupnje....koja je razlika izmedju ventilatora u hladnjaku i bez ventilatora?

Citam po forumima raznoraznim, jedni kazu da se ventilatorom mjesaju mirisi voca i povrca, drugi da je voce i povrce izgubi na svjezini zbog tog ventilatora, a svi proizvodjaci reklamiraju da taj ventilator odrzava svjezinu voca i povrca.

To ako mozes gimba da mi razjasnis dali kupiti sa ili bez ventilatora.....to nikako ne razumijem.

Gledao sam i Bosch za 700eura unutra i Electrolux unutra koji dodje 500eura...kvaliteta plastike mi na oko djeluje ista....cemu onda tako skupo placat hladnjak samostojeci bez ledenice kao sto je Bosch? Samo da napomenem i Electrolux i Bosch nude 2+3godine jamstva....
12 godina bez greske radi...
pu pu da ga ne ureknem.

https://dijaspora.shop/ariston-kombinova...tmh19221fw
Vidi, ako nađeš na rashladno sredstvo R-134a, umeju da potraju 10-12 godina, ovi sa R-600a potraju garantni rok, plus???
Bitna stvar je i kompresor, najbolji Tecumseh, Danfoss, pa ostali...
Gledaj, da bude bez ventilatora i elektronike, isparivač samo na leđima nikako sa posebnom komorom i isparivačem te distribucijom hladnoće vazduhom...
(12-03-2021, 05:58 PM)ronovar Wrote: [ -> ]To ako mozes gimba da mi razjasnis dali kupiti sa ili bez ventilatora.....to nikako ne razumijem.

Nisam strucan ali sam ranije citao i mislim da je fora u tome sto ovaj sa ventilatorom samo pravi cirkulaciju vazduha unutra, tako da je temperatura ravnomernija u frizideru. Hladan vazduh pada dole, a topao ide gore, a ventilator onaj hladan vazduh odozdo gura gore....i to je to. Ne moze da smeta sigurno.
To je u redu, samo, ako je duž celih leđa unutrašnjosti postavljen pločasti izmenjivač...
Poput trgovačkih vitrina sa vratima za hlađenje pića...
Ako ima "belu kutiju", (aluzija na "crnu kutiju", Smile ), u kojoj se nalazi cevni isparivač sa grejačima otapanja isparivača, tacne i drenažne cevi, plus radni, pa par zaštitnih termostata, plus elektronika= veeelike mogućnosti kvarova... Nije za preporuku Smile
Ako je od pomoći, kad smo pre nekih pola godine u firmi koja snabdeva gastronomiju birali frižider za torte (moja gospođa ih polu-profesionalno pravi), rekli su nam da nikako ne uzimamo frižider za hlađenje pića.
Razog je to što takvi frižideri imaju intenzivnu cirkulaciju vazduha, zbog čega se sadržaj brzo suši.
Preporučili su nam model sa rashladnom pločom na zadnjem zidu i blagom cirkulacijom vazduha pomoću ventilatora.
Od tada je kroz taj frižider prošlo nekih desetak torti na naše potpuno zadovoljstvo.

Pozdrav
Sve si u pravu, Braco, za jednog drugara, čija supruga se bavi "samo" kolačima, štrudlama..... Smile
sam pravio izložbeni frižider, u vakuum staklu i sa tzv mirnim hlađenjem, gde orebreni isparivač, bez ventilatora, zauzima čitavu zadnju stranu unutrašnjosti Smile
I mesari vole mirno hlađenje, nekad sam često izrađivao, sada je zbog nepraktičnosti zamenjeno isparivačima sa sporim strujanjem vazduha...
Alaj smo otišli u širinuuu Smile
Trebali bi da odemo u dubinu, ali torte Smile
zaslužuje novu temu...
Što se torti i kolača tiče, pomaže kad se stave pod "zvono", onda cirkulacija vazduha ne može da ih osuši... Generalno, kad hrana stoji u kesi, kutiji, itd. nema problema sa sušenjem, a frižideri sa ventilatorom imaju brojne benefite po mom mišljenju, ako ništa drugo, onda ravnomerno hlađenje.
Hvala svima na odgovorima....nakon pomnog citanja iskustva clanova foruma razmatram sljedece hladnjake:

Sa Ventilatorom:

Electrolux hladnjak LRB2DF32X — Bazzar.hr
SAMOSTOJEĆI HLADNJAK BOSCH KSV29NWEP (centar-tehnike.hr)

Bez Ventilatora:

HLADNJAK ELECTROLUX LRB1AF32W (centar-tehnike.hr)


Koji od tih preporucate a da je kvalitetan....cijene su kakve jesu visoke ali za srednju klasu hladnjaka treba i platit tu kvalitetu.
1 euro je oko 7,50kn...tako da su cijene oko 500 do 700eura....malo sam jos rastegnuo iznos ako se dobije klasa i kvaliteta vise.

I drago mi je da se dosta clanova ukljucilo u temu, iskustva i razmisljanja su jako korisna...bas kako i treba za forum....i hvala jos jednom svima na informacijama koje su korisne jer u trgovini kad pitas prodavaca koja je razlika u kvaliteti i svjezini voca i povrca sa i bez ventilatora on okrene temu na vodu i kanal koji cure u v kanal i tako izbjegava odgovor...a za hladnjak od 500eura treba se dobro informirati da nebi bilo za 2 ili 3 godine zovi servisa ili kupuj novi...nije to mali novac Smile
Ako je još aktualno, ja sam ovog ljeta kupio Midea hladnjak, no frost, elektronička regulacija temperature i mogu ga samo hvaliti. Kineski tenk. Inače Midea je najveći proizvođač bijele tehnike u svijetu, novo je na ovom tržištu, a ima ga po penetracijskim cijenama i sniženjima i do 30%. Isto, samo zapakirano u talijansko ruho, prodaje se pod imenom Master Kitchen. Prije par dana kupio sam i MK perilicu posuđa (na crni petak -30%) O trajnosti ništa ne znam, ali garancija je 5 godina.
Aktualno je...cekam Bozicne popuste pa cu onda uzeti hladnjak bez ledenice sa ventilatorom...ovaj model sam se odlucio

https://bazzar.hr/p/EENXMMA-electrolux-h...dium=click

2+3 godine garancije....a to je Sweeden firma....pa vjerujem da su kvalitetni.

Midea sto sam gledao cijene su oko 700eura na vise pa mi se to ne uklapa u budget od 500eura
Ovo sam ja ljetos kupio, a posebno mi je odgovarao jer je smješten u potkrovlju limitirane visine. Ista cijena je bila u Sancta Domenice gdje sam ga i uzeo

https://www.links.hr/hr/hladnjak-midea-h...tent=pp_16
Odlicno...sada imam dosta kandidata za razmisljanje....ali trebam hladnjak bez zamrzivaca jer jos je ostao samo jedan gorenje zamrzivac 155cm visine i jos radi jer ima leda ko na sjevernom polu...radi ok vec 8godina...tako da za par godina cu trebat kupit i zamrzivac visine 155cm
U nas samo pričaju o Boschu i Gorenju pa sam htio ukazati na to da postoje i drugi proizvođači samo treba dobro čitati prospekte i pratiti cijene. BTW Gorenje je prodan kineskom Hinsenseu, a upravo taj brand pokušavaju afirmirati kao vrhunski, tako da pretpostavljam da će druga klasa Hinsensea postati Gorenje...
Gledao sam u pevexu gorenje i končar...plastika toliko loša...a i iskustva sa forum hr kažu da ručke se lome na gorenju...a končaru rikavaju motori nakon 2godine, kada nestane rashladnog sredstva.

Imam sve doma Bosch i zadovoljan sam...ali Bosch ima visoku cijenu a izgled unutra je vrlo slican Liebherru koji je isto DE proizvodjac.

Bosch i Midea su po meni vrh top klase uredaja pa ko zeli top treba to da i plati....
Pages: 1 2