DIY Electronic projects

Full Version: Orchard Starkrimson vrhunska klasa D
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pre oko dva meseca javio mi se @Zvu i poslao dva linka:

https://audioxpress.com/article/fresh-fr...takt-eval1
https://www.audiosciencereview.com/forum...cbs.26893/

Radi se o poj. snage klase D s performansama u rangu Purifi, dakle o trenutnom svetskom vrhu.
Njegov konstruktor (i vlasnik firme Orchard) Leo Ajzenštat ponudio je besplatno pločice (plaća se samo poštarina) uz uslov da graditelj na forumu objavi svoje utiske.
Iako nije dao nikakve detalje o šemi i pločici, javio sam mu se i zatražio četiri pločice, po dve za inicijatora ideje i mene.
Pošto smo se preko email-a upoznali, poslao mi je NDA na potpis, a ubrzo zatim stigle su pločice i dokumentacija.
Tek tada sam shvatio u šta sam se upustio - na pločici ima petnaestak delova veličine 0402 i vrlo malih čipova (napr. 3x3mm sa 10 nožica), što do sada nikada nisam lemio.
Nema šeme, samo BOM i "centroid file" za mašinsko postavljanje delova na pločicu.

Kada je prošao prvi šok, pala je i odluka po staroj izreci: "Rodilo se, valja ga ljuljati"  106 
Prva odluka tiče se lemljenja: biće "reflow" uz korišćenje maske, odn. šablona (stencil) za nanošenje lemne paste.
Šablon je već i stigao. Izrada je bila jeftina ali je transport koštao preko 20 US$ jer je ploča velika, odn. standardna za mašinski rad (28x38cm).

Stigao je i skoro sav materijal, ali ćemo dva elementa morati da čekamo do proleća 2022. god. Jedan od njih se nedavno pojavio kod TI, javili su mi da je u magacinu, a onda su odbili da mi ga prodaju. Izgleda da im se iz nekog razloga ne sviđa švajcarski državljanin sa slovenskim imenom Angry .
Zbog NDA ne smem da kažem o kom čipu je reč.

Čekanje na delove ću iskoristiti da na nekim starim Macolinim pločicama uvežbam "reflow" lemljenje. Za sada, najveće izglede ima indukcioni rešo na koji se stavi tiganj ili čelična pločica.
Obaveštavaću o rezultatima - ovo je na našem forumu prva primena te tehnike lemljenja.

Pozdrav
Braco, ovo baaš delije obećavajuće, čak je najviše izdignut 2. gi harmonik Smile
Sa nestrpljenjem čekam prve utiske o makini!
Drago mi je da se krug vlasnika pojačala sa GaN tranzistorima širi. Kod mene čuče čame čekajući skutijavanje (i napajanje) gotovi moduli još dok im je naziv bio 'BOSC' pa je zbog prava intelektualne svojine naziv morao biti promenjen u 'Starkrimson'. U oba slučaja se radi o sorti krušaka a i naziv firme je vezan za voćnjak. Još minimum jedan koleza forumaš ovde ima te besplatne pločice. Moje kruškice zrele, treba ih konzervirati:

Važna napomena za ove module: Nikako se ne smeju uključivati u rad bez opterećenja tj. povezanih zvučnika!

[Image: attachment.php?aid=36581]

[Image: attachment.php?aid=36582]
@Braca

Meni se najviše dojmio Stjuartov epilog Smile

"Any measurement differences seen here fall orders of magnitude below human hearing thresholds. This does raise a philosophical question in my mind — where do we go from here? Although audibly transparent amplification capable of driving most loudspeaker loads has been available for decades, we now can do it at a relatively low price, high power, compact, cool, with vanishingly low distortion and source impedance, and with efficiencies in the 90+% range, well past diminishing returns. Could it be time to declare victory and go home? Or just admit that the only thing left to do is to scale upward and downward in power? Is this analogous to Francis Fukuyama’s “End of History”? Personally, I’m certainly leaning toward making amps such as the Purifi or BOSC the last ones I’ll ever own."
Ima tu par stvari koje mi se ne dopadaju kod Starkrimson (i mnogih drugih D class pojačala):
- Ulazna impedansa 5koma odnosno 7koma, to je izazov za većinu pretpojačala (i DAC-ova ako se ne koristi preamp). Trebalo bi ispred dodati neki buffer kako bi bilo univerzalno.
- Čak 5VRMS na ulazu je potrebno za punu snagu na 8oma, negde će to biti dobro, negde baš i neće.
- Nemogućnost rada bez opterećenja komplikuje eventualnu ugradnju relejne DC protekcije za zvučnike. Ako modul crkava bez zvučnika to je potencijalni izvor frustracija za korisnike jer može do toga doći i slučajno u radu.
- Izlazni LC filter koji ograničava frekventni opseg dosta nisko, i nikad nije optimalan pa zavisno od impedanse zvučnika može praviti razne kerefeke, zbog toga je povećena izlazna impedansa na visokim frekvencijama.
- Gotovi moduli su prilično skupi, a samogradnja komplikovana zbog lemljenja sitnih SMD komponenti.

Ono što mi se sviđa kod ovakvih spravica:
- Kompaktan dizajn, idealno za aktivne zvučnike, naročito Subwoofer-e gde D class rules.
- Ima veoma veliki WAF faktor (naročito što gospođa neće nikad da posumnja koliko to košta). Gde si to kupio? Ma kod Kineza za 30$.
- Mizerno grejanje.
- Velika snaga i mogućnost rada na 4oma i niže bez problema (ako je stvarno tako).
- Full balanced dizajn.
- DC spregnuto bez sprežnih kondenzatora.
Svaki dizajn pojačala ima po neku falinku. Kod savremene D klase a naročito uz primenu GaN izlaznih stepena, ja ih vidim sve manje i manje. Već duže vremena imam i IcePower 1200AS2 module sa svim mogućim zaštitama pa ne razmišljam mnogo o nekoj dodatnoj. Bafer je naravno rešenje za drugu vrstu falinke (niska ulazna impedansa) i jedino ostaje opasnost od slučajnog otkačinjanja zvučničkih kablova. I to se da rešti banana konektorima sa zaključavanjem. Spajanje pojačala na 5-6cm od zvučničkih terminala rešava puno puno zvučno-kablovskih diskusija i dilema.

[Image: attachment.php?aid=36592]

Sada već ima i novijih rešenja, niže cene i još veće snage (200W/8R 300W/4R RMS, 400 i 500W vršne) ulazne osetljivosti 2V i ul. impedanse 100K.
Možda se može zaštititi nekim većim otpornikom koji bi bio trajno paralelno vezan izlazu za zvučnik, recimo 82oma 25W, to neće mnogo da utiče na impedansu.
Ulazne buffer-e sa OPA viđam na mnogim D class spravama, recimo na ovim novim čipovima veće snage (TPA3255 valjda beše ili tako nešto, zaboravio sam).
https://www.youtube.com/watch?v=_etIUBVW...dsDIYAudio

Za sutra zakazan sastanak na jutjubu s Leo, al ne ovaj nas Smile
Slucajno natrcah na ovo na fejsu pa rekoh da podelim....
Slušam taj intervju i vidi se da se nije probudio Smile

Ovaj je dobar Smile

https://youtu.be/hVjYmg0025o