DIY Electronic projects

Full Version: Koji prečišćivač vazduha kupiti?
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Dolazi vreme smrada i zagađenja. Pre dva dana je bilo kod mene nešto od toga u najavi predveče, pa dok dim tera suze na oči razmišljam o kućnom filteru vazduha. Koji kupiti da zadovoljava u stanu od 56m2 ili ti oko 150m3 zapremine? Da ne bude bučan, da ima pravi HEPA filter i aktivni ugalj. Da se filteri ne moraju menjati non stop. Primarno je mala buka uređaja, cena nije toliko bitna. Što bi se reklo zdravlje nema cenu. Ima puno modela u ponudi, ne znam još šta tačno da gledam. Iskustva imaoca istih su najbitnija, kao i za mnoge druge stvari. Uređaj ću smestiti u centralno pozicioniranom predsoblju, iz kojeg se ulazi u sve ostale prostorije. Raspoloživi prostor je u osnovi oko 40x60cm.

Za sada sam pročitao samo ovo kao uvod u problematiku:

https://svetzdravlja.rs/koji-preciscivac...ha-kupiti/
Prostorija stana nije presudna, bitno je da filter efikasno filtrira vazduh samo u jednoj prostoriji, tako da svaka prostorija mora imati svoj filter, pošto vazduh teško cirkuliše kroz hodnike itd. Znači jedan za dnevnu, jedan za spavaću sobu itd.

Ja konkretno imam:
https://www.eponuda.com/filteri-aparati-...ena-509624

Generalno sam zadovoljan, meni je filter trajao oko pola godine, a prečišćivač je retko kada gašen. Što se bučnosti tiče, kada je vazduh izuzetno zagađen, što se uglavnom dešava ako dim ili para iz kuhinje dospu do njega, može da bude prilično bučan, ali u normalnim okolnostima je praktično nečujan.

Sigurno da ima i boljih, ali verovatno i skupljiš (Zepter, Dyson itd.)
Pomalo me brine potreba da u svakoj prostoriji bude po jedan, na to baš nisam računao. Onda bih morao uzeti dva manja i jedan veći, za sobe.
(10-20-2021, 08:16 AM)progster Wrote: [ -> ]Prostorija stana nije presudna, bitno je da filter efikasno filtrira vazduh samo u jednoj prostoriji, tako da svaka prostorija mora imati svoj filter, pošto vazduh teško cirkuliše kroz hodnike itd. Znači jedan za dnevnu, jedan za spavaću sobu itd.

Ja konkretno imam:
https://www.eponuda.com/filteri-aparati-...ena-509624

Generalno sam zadovoljan, meni je filter trajao oko pola godine, a prečišćivač je retko kada gašen. Što se bučnosti tiče, kada je vazduh izuzetno zagađen, što se uglavnom dešava ako dim ili para iz kuhinje dospu do njega, može da bude prilično bučan, ali u normalnim okolnostima je praktično nečujan.

Sigurno da ima i boljih, ali verovatno i skupljiš (Zepter, Dyson itd.)

Ја сам га купио прошле зиме кад сам живео у Земуну - тамо је неопходан. Имам исти овакав. 

Хепа филтер... Имам осећај да ће трајати дуже јер га сад, како сам на Петловом Брду, не палим често - ово је релативно чист део града са добром циркулацијом ваздуха. 

Задовољан. Тих, неупадљив.
Nema filter sa aktivnim ugljem? Ili ima?
Какав активни угаљ ? Тешко ћеш се хемикалија отарасити било каквим угљем Smile

[attachment=36460]

Ставиш филтер који ти одговара:

Mi Air Purifier HEPA filter
Mi Air Purifier Filter Antibacterial
Mi Air Purifier Filter Anti-formaldehyde S1
Zvu, sram da ti skoči u oči!
Živeo si u Zemunu i ni jednom se nisi javio ili svratio do mene!? WinkSmile

Kako se pozicionira ovaj filter, nisko ili visoko, koji je najbolji položaj na koji ga postaviti u stanu?
(10-20-2021, 11:06 AM)Zvu Wrote: [ -> ]Какав активни угаљ ? Тешко ћеш се хемикалија отарасити било каквим угљем Smile



Ставиш филтер који ти одговара:

Mi Air Purifier HEPA filter
Mi Air Purifier Filter Antibacterial
Mi Air Purifier Filter Anti-formaldehyde S1

Pa aktivni ugalj služi baš za to. Formaldehid recimo, od loženja ugla i drva u vazduhu, kako ga uklanja?
Aktivni ugalj može da apsorbuje samo hemijska isparenja, neprijatne mirise i sl. Čestice od loženja, i generalno sve čestice koje su veće od 0.3um, pa i dim, najbolje filtrira HEPA filter. Nije loše imati filter sa aktivnim ugljem, ali mislim da nije neophodno po svaku cenu. Smile

Neki moj rezon je, da mi od vazduha ne možemo da pobegnemo. Dobro je filtrirati vazduh u prostorijama u kojima se provodi dosta vremena, ali čim izađemo napolje sve to pada u vodu, zbog toga sam ja filter stavio u prostoriju u kojoj spavam, a prozore u kući otvaram redovno, i moram da ih otvaram, i provodim vreme napolju, a ne može se sa gas maskom...
Ja pratim https://www.iqair.com/serbia/central-serbia/belgrade

Čim krene iz žutog u narandžasto, zatvaram prozore i uključujem prečistač. Poenta nije da se ne izlazi napolje nego da se premosti tih par sati (uglavnom u toku noći i rano ujutru) kada nema ni daška vetra pa svo zagađenje stoji. Pri tom dobar deo prigradskih naselja loži ugalj najnižeg kvaliteta pa kada nema vetra bude užas. Čim se razdani, malo pirne vetar (nekada i košava) i onda je lakše. Prošle zime (baš onda kada sam bio koroniziran) smo u nekoliko navrata ulazili u crveno i čak ljubičasto glede zagađenja. Reda radi, izađem iz kuće samo da pomirišem vazduh. Kao u pušnici, vidiš šta udišeš i sve bazdi na dim.
(10-20-2021, 11:50 AM)progster Wrote: [ -> ]Aktivni ugalj može da apsorbuje samo hemijska isparenja, neprijatne mirise i sl. 
Znam zato što to koristim na postrojenjima za prečišćavanje vode. Veći deo vode u BGD je prošao kroz aktivni ugalj, mislim one Savske, ne bunarske. U industrijskim hemijskim filterima neprijatnih mirisa, koje takođe koristimo za fekalne crpne stanice i postrojenja za prečišćavanje otpadne vode, ima više slojeva od kojih je jedan aktivni ugalj. Zato mislim da je neizbežni deo ovih filtera upravo aktivni ugalj.
Neko pomenu IKEA prečistače, mali, nisu skupi, imaju filter čestica i opcioni filter sa aktivnim ugljem. Nisu ružni i kače se na zidove. Dva stavim iza zvučnika u dnevnu sobu i po jedan u svaku spavaću sobu.
Ikea filter je samo igracka. To je pomocno sredstvo za kao filtriranje.
On trosi nekoliko vati sto je nedovoljno za iole ozbiljni rad filtera jer
se pri prolazu vazduha kroz filter javlja pad pritiska. Ako se snaga
motora krece 30-50W moze se ocekivati neki rezultat. Evo jednog
uporednog testa raznih duvaljki:

[attachment=36468]
Nakon razgledanja svega i svačeg, kupih ovo.
Za sada ispunjava očekivanja, ali nema nekog prevelikog zagađenja, videćemo kada ne bude moglo da se diše kako će da radi.

XIAOMI MI PREČIŠĆIVAČ VAZDUHA PRO H
Za cenu PRO H modela si mogao uzeti 3 komada 3C koji bi u realnom kucnom okruzenju dali garantovano bolji efekat uz puno puno manju buku .
Isto sam i ja imao dilemu sta uzeti ali srecom pa je drugar pre mene nabavio PRO model i onda sam se malo zainteresovao i sebi uzeo 2 komada 3C.
PRO H je odlican model ako imas jednu prostoriju 100+ kvadrata, ali za kucnu/stan varijantu je bolje vise manjih pojedinacnih , prakticno u svakoj sobi po jedan jer se dobije puno bolja filtracija uz minimalnu ili bolje receno nikakvu buku. Taj jedan ma koliko bio jak i cak i u maximumu gde je izuzetno bucan ne moze iz druge prostorije da adekvatno povuce vazduh. Prosto gledano isto kao i dilema da li uzeti jednu klimu 18.000btu ili 2x 9000btu, ista dilema i isto objasnjenje.
Stavio sam mu točkiće i vozim ga okolo. Mali mi je stan završava mi posao. Već rekoh, imam predsoblje u centru stana i dve ipo sobe okolo, vazduh se brzo meša. Za veći stan ili neki drugačiji tlocrt, trebalo bi imati više komada. Ostavim ga da radi noću i pre podne kad nismo kući i on odradi lepo. Na minimumu je praktično nečujan. Probao sam ga posle toga u svim prostorijama i svuda je čist vazduh. Čekam pravo zagađenje, ovo do sada je bilo sitno. A imam ako zatreba i dva prilično tiha ventilatora za mešanje vazduha kad bude kritično.