DIY Electronic projects

Full Version: ultra low noise regulatori
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Potrebni su mi regulatori za 15V do 100mA, pozitivan i negativan. Ako neko ima da proda ili zna ko u srbiji ima na stanju, molim da javi.
Za što ti trebaju? Ako trebaš neke integrirane tu ne mogu pomoći ali ako ti paše složiti nešto od komponenti tu imaš dosta opcija i to vjerojatno možeš sve lokalno da kupiš.
Mislio sam na nesto integrisano. Pravim Millett-ov interfejs za zvucnu karticu pa hocu da smanjim noise floor maksimalno sto mogu.
Aha znači nešto praviš. Onda bi vjerojatno imao mjesta za neki mali jednostavni DIY regulator. Imaš onaj denoiser sa velikog diyaudio foruma od Elveea, Braca je okačio to na naš forum prije kojih godinu dana. Druga varijanta neki od Walter junga super regulator, BJT+OPamp i nešto sitno pasive. Oba imaju jako mali izlazni šum.
Upoznat sam sa denoiserom ali sam stekao utisak da mu bas treba ugoditi da ne bi oscilovao. Zato sam hteo neko plug-in resenje, integrisano. Ali izgleda da nemam izbora ako ne zelim da uvozim.
Denoiser sa LM317 ne treba nikakva ugađanja to radi savršeno ako je napravljeno onako kako je Elvee zamislio. Meni je na početku oscilirao jer sam složio po nekoj eksperimentalnoj šemi koju je Elvee testirao, kada sam okačio po kojoj šemi sam radio skužio je o čemu se radi i odmah me ispravio. Razlika je bila samo u vrijednostima elemenata. Imaš one varijante nonoiser, dienoiser i sl. razvoj tih nisam pratio i ne znam kako je sa time.
Još 2-3 iz Hrvatske je složilo to i proradilo im je iz prve. Ako oscilira onda se to vidi i bez osciloskopa, izlazni napon šeta samo tako a njima je sve ok.

Sa LM337 ljudi kažu da imaju problema, ja njega nisam slagao jer ako mi je trebalo +/gnd/- složio sam dva lm317 i spojio u seriju. Tako da originalni denoiser složiš sa dijelovima iz ladica i probaš jel ti odgovara.

Nije da navijam pretjerano za ovaj sklopić ali složiš ga sa dijelovima koje imaš po ladicama, ima stvarno mali šum, izlazna impedancija mu je isto jako mala i ako ga se ne treba koristiti kao neki stabilizator uz sam sklop(DAC,oscilator i sl.) gdje vodovi trebaju da budu što kraći ovo riješenje je jako dobro. Ako ganjaš neke ultra visoke performanse za napajanje DACa,oscilatora i sl. gdje PSRR mora da bude odličan i na visokim frekvencijama onda treba tražiti neko drugo riješenje.
@Khadgar2007

Da li imas PCB sa BOM-om? Video sam puno iteracija i ne znam koja je konacna i koja funkcionise... Voleo bi da mu dam sansu i da ga isprobam...
Svatko ima neku svoju kako mu odgovara na velikom forumu. Ja sam napravio nekoliko varijanti, jedna SMD(bez greca i glavnih filterskih kondenzatora), tht, tht+2n2955 za veće struje kao lab ispravljač. Mogu okačiti standardnu THT koja je zapravo dienoiser, ima dva tranzistora ali dodatni se lako prebrika i izostavi jedan otpornik pa se dobije originalni denoiser.

E sada kakav fajl hoćeš za PCB. Ja radim sa fotopostupkom pa sebi radim negativ i mirror. Hoćeš gerber, positiv fotopostupak,nešto drugo? Što se tiče BoMa na šemi su vrijednosti elemenata.
Posalji gerber, pa cu napraviti sta mi bude odgovaralo. Pokusacu na laseru da napravim plocicu, nikad to nisam radio pa eto prilike... Smile

Ili okaci sve sto imas, mozda nekome zatreba nesto drugo...
Slazem na breadboard-u nesto za probu, hocu da merim pa imam jedno pitanje. Gledam Dave-ov video kako se meri sum napajanja: https://www.youtube.com/watch?v=Edel3eduRj4 Pri kraju pokazuje diy "sonde" za kvazi diferencijalno merenje. Kolika treba da bude vrednost kondenzatora za blokiranje DC? 

[attachment=35028]

@Admini, ovo je postalo vise od oglasa. Moze li da se premesti na prigodnije mesto? Hvala.
lakše je promeniti naziv teme pa je premestiti u sektor napajanja,ako se slažeš?
Naravno.
Evo, ovako nesto sam smislio:

[attachment=35039]

Na ulazu je K-multiplier da minimizuje ripple iz ispravljaca, a iza njega regulator sa D-Noizator kolom. Nisam siguran C14 i C24 da li su u ovom slucaju potrebni i koju vrednost da stavim. Da li je na izlazu (C18 i C28) 100uF dovoljno?
Ja bi samo stavio neki 100nF na mjesto C14/C24, vod će biti sigurno kratak pa nema smisla stavljati neke velike uF. Na izlazu ti je tih 100uF uvrh glave, ja sam stavljao panasonic fr ili neke malo bolje nichicon i to je radilo dobro.Samo nemoj ići sa nekim ultra-low-esr egzotikama jer bi to moglo narušiti stabilnost sklopa.
Ja nisam išao na množač kapaciteta jer sam na osnovnom sklopu izmjerio ispod 1uV šuma pri malom opterećenju(voltmetar ugrađen u THD analizator od HPa 334A) i zaključio sam da je to sasvim dovoljno.
Hoce li valjati masa ovako?

[attachment=35052]
Ne znam...ja svaki puta kada vidim ground plane u napajanju dođe mi da popijem jednu ljutu. Big Grin

Evo mojega PCBa. Vod mase ide kroz elektrolite,blok kond i na izlaz tako da struja mora proći kroz te točke. Drugi vod mase je niskostrujni(referenca lm317 i masa od denoisera) i on se spaja na izlaz napajanja, tj. na izlazni kond.
Sad sam mozda preterao u suprotnu stranu.  Smile  
Izveo sam posebno masu za k-multi, posebno za denoiser, i naravno sa ulaza koja nosi vecu struju. Mozda bi se dve plave mase, sa malim strujama, mogle spojiti u jednu.
Naravno, dva napajanja su potpuno odvojena do samog izlaza gde ih redno vezujem.

[attachment=35060]
Meni dođe da se lupim po čelu i zapitam "zašto?!" kad vidim gomilu tankih masica na štampanoj ploči kako se po svaku cenu vode u neku zvezdu, kao da su žice a ne štampana ploča, a ni sa žicama to nema uvek smisla. Struja ce naći svoj put, i to najkraći, i kroz ground plane, a jos bolje ako možemo da pretpostavimo gde bi to bilo pa se komponente poređaju tako da se ti putevi na ground planeu ne preklapaju, ako bi to moglo da smeta .

https://www.analog.com/en/analog-dialogu...unded.html

Naravno, prihvatam valjano objašnjenje zasto nisam u pravu, ili da se pokazalo kao milozvučnije, protiv toga nema argumenata Smile
Po meni malo jesi,ja mislim da si mogao komotno K-mult ostaviti na glavnoj masi. Problem je ako struja nađe najkraći put koji vodi van nožice nekog konda, tranzistora i sl. zato treba ponekada "voditi struju za ruku i pokazati" gdje treba da ide,pogledaj par PCBa od ronovara kada je crtao razna mala napajanja. Nije niti star ground dobro riješenje ako imaš 101 žicu koja vodi u taj centar. BatoMM je malo pojačalo i mala pločica pa se to moglo napraviti ali ako imaš neko komplicirano pojačalo,veliki PCB bolje je napraviti masu poput riblje kosti.

Na hrpi foruma ima 1001 post o masama by Ilimzn "The vanzemaljac" moglo bi se slobodno reći da je sve što napiše taj čovjek sveto pismo.
Pages: 1 2