DIY Electronic projects

Full Version: Radna obuca
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Ako tema vec postoji spojite je.

Kakva su vasa iskustva sa radnom obucom? Na nasem trzistu ima mnogo modela ali me interesuje prvenstveno udobnost. probao sam par modela Wurtha i nisam bas nesto odusevljen. Prijatelj je nosio Panda Beta i uparile mu se noge pa je dobio kurje oci. skoro sam ga video na stakama sa zavijenim nogama a znam sigurno da ih se pokusava resiti vise od pola godine.

Na netu sam nasao povoljne ocene za Skechers cottonwood elks model ali kod nas nema da se kupi.

Sta bi preporucili kao izdrzljiv i udoban izbor za rad u hali sa uljem na podu? Ne treba mi za mesalicu. Treba mi preporuka za leto, da noga moze da dise, neki model za jesen plitki kao sto je navedeni skechers i neka zimska. Mozda izgledam kao zena sa menjanjem cipela ali mogu da budem u pocepanoj garderobi ali mi cipela mora biti udobna.
Nosio sam i najjvtiniju i skupu radnu (zaštitnu) obući, od 20 do 100e reda većičine. Po mom mišljenju, sve je to slično po pitanju udobnosti. E sad jevtinija se brzo usmrdi jer su materijali odvratni i naravno brže propadne.

Adidas radi zaštitnu obuću i čuo sam da je vrhunska, ali i skupa. Za leto treba da tražiš sandale jer se ne znoje noge u njima.
Ima li sandale sa čeličnim ili plastičnim štitnicima za prste Big Grin
Ima naravno. Jedan moj drugar ne sme da nosi radne cipele jer mu se brzo stvore gljivice u njima i uvek nosi iskljuvivo sandale.
nosio sam Panda obuću dugo vremena,i bio poprilično zadovoljan-ali imaju dve mane:prvo,proizvode ih na dva mesta (dve različite države) pa su jedne bile toliko nekvalitetne da se nisu dale ni razgaziti a već su se raspadale. ove druge koje su bile kvalitetnije trajale su godinu dana ispod mene daleko iznad 100kg teškog,ali im je trebalo oko dve sedmice da omekšaju i da se razgaze,a svo to vreme bole stopala,rekao bi do kosti. nakon toga godinu dana po merdevinama bar 5 sati dnevno,i godinu izdrže. meni nisu stvarale probleme ni leti ni zimi,ali sam ih svakodnevno nakon posla čistio od prašine i četkao kremom za cipele.
druge koje sam koristio, https://www.safetyshop.rs/castor-o1.html u startu su meke i ne bole stopala u njima,niti se usmrdi noga - opet ako se redovno čiste i četkaju kremom.
BK, Würth... u BK su mi noge smrdele i nakon što sam ih posle sedam dana nošenja izbušio radi boljeg protoka vazduha. Würth takođe usmrdi nogu,i loš je bez obzira na cenu. proizvodi se u Albaniji,i takve prodaju i u Nemačkoj.

sad nosim neke iz Lidl-a,Parkside,koštale su ispod 20e. ne smrde noge nakon mesec i po dana - ali su sa zaštitom po celom đonu i iako se lako pregibaju- tvrde su za hodanje i stajanje,kao da se hoda po laminatu.

po meni do sad najbolji odnos cena-kvalitet-ne smrde su https://www.safetyshop.rs/castor-o1.html ali kako već napisah,traže da se čiste i mažu kremom bar svako drugo veče.
sve što napisah imalo je čeličnu zaštitnu kapu iznad prstiju,jer već dugo na gradilištu drugačije i ne mogu\smeju da se nose.
Ja trenutno nosim zastitne cipele iz lidl-a. Cena im je bila tu negde oko 2500-3000dinara. Dizajn mi se svideo a sto se udobnosti tice...Pa ne mogu da kazem da je  udobna a niti da je bas losa. Noge se naravno usmrde a povremeno poprskam sa sprejom. Jedna bitna stvar...Desna peta mi je dosta popucala pa sada mazem neke kreme. Problem je u cipelama ili patikama ali pre ce biti da je do cipela...

Inace, u firmi dobijamo zastitne cipele sve na dve-tri godine ali uglavnom najjeftinije Panda. Te neke Pandine sto sam dobio su bile teske i smetalno mi je prilikom rada kada sam morao da cucim ili kada sam radio na kolenima.

Ove desno dole na slici imam.[attachment=34388]
Te Pandine sam nosio godinama, i gomila mojih kolega. Svi do jednog imamo probleme sa bolom u kolenima, kukovima i listovima. Suvise tvrda podloga u djonu.
Ljudi, to je obuca u kojoj provedemo i do 10/12 sati dnevno.
Posle toloko godina hodanja u radnim cipelama odustso sam na svoju ruku i sada koristim patike Solomon speed cross 5. Znam da ne stite, ali vise nemam bolove a skoro sam proveo 26h na poslu bez odmora...
Bitnije mi je zdravlje nego neka kvazi zastita. Video sam dovoljno povreda na radu da znam da sve te jeftilenke blage veze nemaju. Inace te Panda se klizaju po ulju/emulziji samo tako.
za klizanje po masnim i uljanim površinama ne mogu ništa reći,jer sam radio na ulici od ranog proleća do kasne jeseni dok sam radio u firmi podizvođaču Beograd puta,a po prašini i na merdevinama pre i posle toga,pa i sad.
kontam ipak da je podmazano jednako klizavo kako god da se okrene,više sam pisao o trajanju, udobnosti i ne-smradu nogara... 😀
Smile

Ma Jevrem je napomenuo klizav/nauljen pod pa rekoh da uzmem u obzir i to iskustvo.
Što se tiče klizavosti nije iskustvo sa "terena" već svakodnevnog života. Imam Saolomon koje kao prolaze pod "cipelu", znači nije klasična tenisica,plaćene oko 60-70€. Na glatkoj podlozi kao recimo pločice u stubištima i sl. ako je đon mokar ima da letim koliko se znaju sklizati, ali čim prođem par metara kada se đon malo osuši dobre su. Inače imaju onu oznaku na đonu da su kao protuklizne ali manje se kližem u dobrim tenisicama(reebok,nike i sl.) nego u Salomon cipelama.
Što se tiče udobnosti tu ne mogu da komentiram ništa jer vrlo malo vremena provedem u njima, 90% života hodam u dobrim tenisicama,a obučem cipelu tek kada baš pada kiša ili toliko zahladi da mi je zima o klasičnim tenisicama.
Merrell je zakon za udobne i kvalitetne cipele. Samo nikako ne uzimati Vibram potplat u slučaju da se traže protuklizna svojstva.
Imao sam dana kada sam stajao na lestvama od ujutro sedam do uvece 21h, patike su tada smrt za stopala. u takvim situacijama vibram djon mi najbolje legne mad i u njemu posle toliko sata postane opterecenje za noge. Nije mi clj pronaci dobru obucu za lestve vec za dugotrajniji rad a da me cipele ne izmore. Jeste da sam u hali sa uljem pored svake cetvrte masine ali moram racunati na to i birati sa djonom otpornim na ulje.

Gledao sam link sa Youtube gde lik hvali ove skechers sto sam pomenuo ali nisam imao priliku da se susretnem sa njima pa ne mogu reci, zato mi i trebaju iskustva
https://www.youtube.com/watch?v=TEJ8GBle6os
Ako prolazi Vibram na klizanje onda otiđi u Hervisa (ako ima u Srbiji) i probaj Merrell Intercept pa si riješio problem. To su prktički patike s ojačanjem radne cipele da se u njima može i planinariti po kršu. Ako moraju biti skroz zatvorene onda imaš i drugih...

I Sketchers je udoban, ali manje trajan. Catepilar također. Sve je to dobro samo treba izabrati kako kome odgovara. Ja sam baš osjetljiv sa stopalima, a godinama na moj uredski posao nosim zimi ovakve "radničke" samo što me šef ne izbaci od čuđenja Smile. I te mogu za radionu bez greške:

https://www.alpinashop.hr/p2-30-1018/pla...-low-63371
Ja sam kupovao Boreli. Od prave su kože, đon je od prave crne gume, a ne
od onih žvakastih mekih guma, slabo ga topi ulje skydroi za raziku od drugih
đonova. Dobre su za merdevine. Treba proveriti da li ih još prave.

http://www.boreli.rs/rs/htz/28-muska-pli...50521.html
zapravo,kako kaže moj jedan kolega,najbolje radne cipele su pačiji kljun-ko može da ih "dohvati" 😀
Nemam nekog iskustva preteranog, od zaštitne obuće sam dobijao Gri sport gojzerice (tereni dok sam se bavio mobilnom telefonijom i telekominukacijama) ili Panda cipele za gradilište (dva dana nedeljno nošenje). Nisam imao problema, uz redovno održavanje higijene i deblje čarape.

Zanimljiv izbor mi se učinio ovde, bar dizajnerski (bilo bi lepo ako neko ima iskustva da podeli) ali su i cene malko jače https://www.okov.rs/sr/zastita-na-radu/z...e-i-patike
da dodam-Winsent cipele obavezno zaobilaziti u širokom luku bez obzira na model.
(11-17-2020, 07:51 AM)branko tod Wrote: [ -> ]Ja sam kupovao Boreli. Od prave su kože, đon je od prave crne gume, a ne
od onih žvakastih mekih guma, slabo ga topi ulje skydroi za raziku od drugih
đonova. Dobre su za merdevine. Treba proveriti da li ih još prave.

http://www.boreli.rs/rs/htz/28-muska-pli...50521.html

Meni, dok sam bio "živ"-čitaj radio, najbolje su se pokazale JNA čizme, tzv padobranke. Kao sto je navedeno, od
prave koze sa potrebnim ojacanjem na prstima. Djon je prica za sebe. Pored toga sto ima kozu koja dolazi uz nogu,
ima jos slojeva, izmedju ostalog i celicna ojacanja, lisnata, protiv pjesadijskih mina-ubilo se za rad na merdevinama.
Zaduzene kao HTZ oprema 1972, presle kilometara i kilometara planina. Zbog prirodnog materijala-koza-ni ljeti u njima nije vruce. Gazeci sloj gume neosjetljiv na razne hemijske uticaje-ulja i sl. Kako su tzv poluvisoke, kod raznih radnji cuvaju skocni zglob-glezanj. Bacene tek prosle godine, sin im uspio "dohakat"-ne znam kako.-
pOz
Nadovezujem se na @emiSAr posto je pomenuo vojnu obucu..
Treba uzeti u obzir obucu marke Magnum, 5.11 kao i Salomon. Svi prave tzv. takticku obucu kojoj je na prvom mestu udobnost.
Kad pomenuste vojnu obuću, Lowa ima odličnu ponudu, a i cene su takve.
Pages: 1 2