DIY Electronic projects

Full Version: RPI 4 SSD BOOT
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Patim se dva dana ali bez rezultata da nateram RPI4 da se bootuje sa SSD.Probao sam 4-5 tutorijala ali bez uspeha.Dali je nekom od vas pošlo za rukom da to pokrene?SSD je INTENSO PORTABLE SSD USB 3.0.
Ja kod mene teram na arcade konzoli rpi3b+ i ssd preko usb<>sata adaptera i to radi ok. To sto ti imas je ako sam lepo razumeo externi ssd sa internim usb konvertorom (najverovatnije na samoj ploci diska) tako da tu nemas neke alternative niti sta drugo da probas.
Iz nekog skromnog iskustva koje imam, najbitniji detalj je bas taj usb<>sata konvertor jer nece sa svakim da radi. Po onome koliko sam se igrao i odvojio vremena problem je u sporoj inicijalizaciji kod dolaska napajanja sa nekim od tih konvertora pa rpi prodje boot sekvencu pre nego se adapter "digne" i inituje disk. Imao sam usb2 i usb3 modele adaptera i epilog je da jedino sa usb3<>sata adapterom butuje svaki put bez greske, dok sa usb2.0 modelima ima neki sa kojima nekad hoce, pogotovu ako mu dovucem prethodno napajanje pre nego pokrenem rpi, a sa nekim nece nikako.
Moguće ,ledica na SSD se upali nakon dve do tri sekunde  po uključenju RPI
ddaniel koji usb 3.0 na sata adapter koristiš?Kupio sam u Gigatronu Linkom i probao sa HDD uspeo je jednom da se butuje ali je nakon nekog vremena počeo da brljavi.Nakon toga više nisam uspeo da butujem RPI.Kupio sam i SSD Samsung EVO 860 nakačio na adapter i komp ga ne vidi baš kao ni HDD.Baš nemam sreće
Hvala,naručiću taj.
Stigao novi adapter i liči na preporučen😀
[attachment=34230]
Ali uvek ima jedno ili više ali.Radi (boot)sa HDD ali neće sa SSD.Pri prvom uključenju u toolbaru (win7) je bila neka ikonica
usb3.0 i posle se više nije pojavila Prilikom  bezbednog isključivanja pojavljuje se u toolbaru "USB to ATA/ATAPI Bridg"
teras w7 na rpi ?
Na RPI teram    Raspberry pi os 32bit with desktop.
A ono sa win 7 se odnosi na laptop prilikom snimanja slike Raspberry os na HDD i SSD
Ako radi sa hdd znaci da je adapter ispravan. Postoji mogucnost da ti taj konkretni ssd vuce previse struje koju usb port na rpi ne moze da izgura.
SSD je Samsung EVO 860 250G,ne verujem da vuče više od HDD .Sa SSD pokušava da se butuje ali ne uspeva. Sa HDD se podigne za manje od 10 sekundi ali na testu ˝sd kartice¨ je FAIL.HDD je doduše iz starog laptopa (12 god.)
taj evo860 250GB: Average 2.2 W Maximum 4.0 W , ne znam na rpi4 koliko moze da izgura usb port, ja bih nekako tu trazio eventualni problem. Mozda i gresim ali mi najvise mirise da je tu problem trenutno.
USB portovi po spec. mogu ukupno da daju 1200mA.E sad SSD sa 4W max je 800mA i ne znam koliko vuče unifing prijemnik za tastaturu.Napajanje je oficijelno za RPI 4  USB tip c.
Nije baš info o temi (u nazivu) ali je nova informacija vezana za RPi 4: Od skoro je u ponudi RPi 400, 'kompletan računar u tastaturi' kako ga ponegde nazivaju.
Već ga ima kod ovlašćenih RPi 4 distributera, npr nama poznati 'Reichelt' i to u dve varijante, samo RPi 400 za €73,60 ili kao puni kit (OS, miš, kablovi ,knjiga...)
za €97,38 sa obračunatim MwSt.

[Image: attachment.php?aid=34318]
Sad sam ponovo čitao postove i vidim da mi je promaklo da danijel koristi RPI 3B+ što znači USB 2.0 portove a to je već druga priča.I meni sve kombinacije SSD-a (Intenso portable SSD 250G ,USB 3.0 na SATA adapter) rade kad ih priključim na USB 2.0 port bilo na RPI 3B+ ili RPI 4B.Imam problem isključivo priključivanjem na USB 3.0 port na RPI 4B, tada Intenso ne radi nikako a USB 3.0 na SATA adapter sa Samsung EVO  860 ponekad uspe da se butuje.
Naručio sam Startech USB 3.1 gen. 2 na SATA adapter pa ću probati još njega.
javi obavezno, trebace info.
Stigao Startech
[attachment=34448]
Na USB3.0 portu boot radi ko Doxa,digne sistem za 16 sekundi (Raspberry pi OS 32bit)