DIY Electronic projects

Full Version: Izbor mobilnog telefona
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Razmisljao sam da stavim u sve i svasta ili neku drugu temu ali sam posle zakljucio da ce tema imati mnogo pitanja i odgovora i da je steta da se informacije izgube u masi.

Pre par godina sam odvajao za telefon i do 400 evra. Kupovao sam Samsungove S modele i bio zadovoljan brzinom i kamerom. Krenuo od S3, S4 (9506), S6, Note 4, a onda usled krize i laganog razocarenja sto mi odrzavanje telefona iznosi vecu stavku od odrzavanja auta, spadao na sve jeftinije modele da sam danas dosao u situaciju da mi je zao dati i 10 evra za mobilni telefon iako nosim sa sobom fotoaparat vredan 2000 evra. Ukratko za licno zadovoljstvo mi nije zao dati pare, ni za alat, ni za telefon jer sluzi kao alat ali kad mi za 9 meseci 3 puta odlazi ekran (J5), dodje mi da uzmem cekicak i da ga lagano stucam i sitnu prasinu.

Zelim da kupim sebi novi telefon sa dve kartice i dobrom kamerom koja mi sluzi da uslikam zice i konektore koje rastavljam. ne zelim da koci u radu a ni da imam ekran od 6 i vise inca. Treba da bude otporna na padove ali i da bude elegantan. Ako ima fabricku zastitu bilo bi dobro da nije sva izbrazdana jer se na njega nakupi i zemlje i blata i ulja i tesko ga je odrzavati. Nadam se da razumete moju zelju ako imate slican problem. Ako ne radite u uslovima kao ja tesko cete razumeti moje potrebe. Prijatelj mi kaze kad ti je stalno u ruci telefon normalno da ga polupas. Njegov posao je da sedi u kancelariji za stolom i briska telefon i kad padne zrno prasine. Tako moze i da ima S10.

Ako imate neki predlog slobodno iznesite. Gledao sam video linkove o telefonima ali niko se ne dotice telefona za ovakve namene. Svi gledaju neke fensi tanke modele sa staklima sa obe strane. koliko bi takav trajao kod mene kad sam i dosad imao obloge za telefone koje su bile duplo deblje od samog telefona pa su opet pucali ekrani prilikom pada i to najlakse kad padne na gornju ivicu ravno na zemlju.

p.s. ne igram igrice, od servisa koristim samo telegram i redje viber i po potrebi gmail. Cak pogasim gomilu programa koji dodju sa telefonom jer mi nisu potrebni. Sluzi mi uglavnom za telefoniranje i slikanje na terenu onog sta radim. Ne treba velik ekran. Da li ste nekad pokusali da koristite telefon dok su vam ruke od ulja?
Neki od CAT mobitela? Otporni na padove ,blato,prasinu itd!

https://youtu.be/8GdiMfdHtJE
Spori su, imaju kolege, ne prilaze ni malo novijim androidima. Dobio sam preporuku za Ulefone 3w ali je gomila kanalcica nazad i delova za zavlacenje prljavstine, kao i kod cat. Kamera mu je isturena i brzo se izgrebe. Sem toga dosta radi po bravarskim firmama gde je gomila sitne mertalne prasine pa mora i zvucnik i mikrofon da bude dobor zasticen. Verujme da niste na ovaj nacin razmisljali o izboru telefona. kad pogledam youtube reklame za taklve telefone, svima padaju u zemlju, prasinu, vodu, retko ko ga spusti na cvrstu podlogu
teško je dati ikome preporuku naročito kad je potrebna dobra kamera a pre se imao Samsung kojeg inače ne volim ali nepobitno ima jako dobre kamere. takođe,znam mnoge koji koriste mobilni prljavim rukama ali opet nikog čije ruke budu prljave od ulja.
inače koristim Ulefone armor 6,za mene odličan mobilni telefon,6Gb ram i 128Gb rom,ne koči ne trokira...ali ima povelik ekran i ne baš glatka leđa što su u ovom slučaju mane. noviji armor 7 je sa glatkim leđima,ali je jednako velik i ne baš jeftin (oko 350 ili više evra) koliko znam.ulje je veliki problem jer kontam da bi vremenom svaki gumenastiji zalepljeni deo za kratko vreme bio odlepljen. plastika daleko bolje izdržava ulje ali nije otporna na padove. ne sećam se ni jedne reklame za otporne telefone da su otporni na ulje a odgledao sam mnoge.
Firma 'Blackview' iz Hong Kong-a pravi nekoliko modela 'rugged' telefona namenjenih otežanim uslovima korišćenja: BV5500 BV6900, BV9900 itd.
Za BV6900 recimo ističu IP69K zaštitu od atmosferskih (ne)prilika. Da ne prepričavam, link je tu, treba prošvrljati i mišljenja korisnika ali van njihovog sajta.

Imao sam njihov telefon (standardna serija, ne terenac) kupljen u predprodaji za nevelike novce - meni je telefon komunikacija a ne zabavište. To je bio telefon dobrog, jakog procesora iz 'B' grupacije te relativno dosta memorije za ondašnje profile telefona. Slaba tačka i to ozbiljno slaba je bila baterija. I dok sam se okrenuo (recimo pola godine), baterija više nigde nije bilo moguće kupiti a ova fabrička je ubrzano propadala, počela da se naduva. Postoji nihov forum i ja sam se prijavio, pisao i pisao a postovi negativnog karaktera jednostavno nisu objavljivani.
Dakle, iako tehnički dobri telefoni, veliki oprez kod svakog detalja i sitnice ako bi se odlučio na kupovinu. Možda se situacija poboljšala nakon sada nekih 4-5 god od tada ali... Možda sada imaju zastupnika u našim krajevima pa si možda malo sigurniji (garancija itd).
@Jevrem:
pocophone f1 moze i polovan a reci cu i zasto
ima solidan procesor(daleko bolji nego sto je klasa cene samog telefona) ekran, memoriju (ram i ssd)
jedan od retkih koji ima heatpipe, za sta sam potpuno siguran da pomaze jer se nijedan drugi android uredjaj ne ponasa tako sto se zagrevanja tice
kamera mu je sasvim prihvatljiva pogotovo za dokumentarnu fotograiju, dakle vide se sitna slovca u mraku mada ima i ugradjenu led lampicu
imam ga negde od septembra i ne bih imao sta vise da pozelim od telefona
steta sto nema vise modela koji su slicni tom, uglavnom su ili preskupi ili im nesto debelo fali

p.s. najcesce nosim fotoaparat sa sobom, u rancu, nema telefona koji moze da parira tome
naravno zaboravh ono sto si trazi a to je da bude izdrzljiv fizicki
najtoplija preporuka je da zaboravis i ti na takvu mogucnost, nema sprave koja je i pametna i ciglasta
jedina vajda je sto je poledjina ovog modela plasticna, sto je najotpornija varijanta, staklo puca ko nista a metalni se bas ulube
takodje dzaba 3mm celika kad ce ekran da strada, zato ne veruj u zablude o pametnim ciglama i ciglastim smartphonima
eto nadam se da sam iole pomogao, ja sam bio protivnik smartphona dok mi nije crkla nokia, sad tvdim da je LED najvaznija funkcija telefona
Meni je ovako nešto upalo u oči, mada ima svega...
#Aliexpress NZ$ 220.08  30%OFF | UNIWA F50 4G LTE Global Zello Rugged PTT Walkie Talkie 2.8'' Touch Screen 8GB ROM 4000mAh Android 6.0 Quad Core 4G Smartphone

https://a.aliexpress.com/_dUMDy8p

https://a.aliexpress.com/_dTOWK17
Ovaj na primer stvarno ima i UHF Walkie Talkie pored 4G telefona sa Androidom:

There are Three Version For this phone :
H1A: 4.5inch Display 3.2 Watts analog UHF (400~470mhz) (Optional: VHF 136~174MHZ)
H1B: 4.5inch Display 4 Watts DMR+UHF (400~470mhz) (Optional: VHF 136~174MHZ)
H1C: 4.3inch Sunlight Display 4 Watts DMR+UHF (400~470mhz) (Optional: VHF 136~174MHZ)

https://www.aliexpress.com/item/32676077116.html

I mesto za 4 SIM kartice Smile
@Jevrem
Nekoliko godina kotistim iskljuvivo Samsung i to modeli koji su uglavnom isli za 1 din u Telenoru, a pri tome tarife do 1500din. Sada koristim A40 koji je malo skuplji nego predhodni modeli. Uvek samo silikonska zastita, a sada imam i ono zastitno staklo sto se lepi i to sam dobio uz telefon.
Uvek sam radio u proizvodnji gde osnovni vid delatnosti bravarija i zavarivanje, a sada se time i kuci bavim. Prasine koliko hoces.
Nikada nisam imao problema. Prasinu iz zvucnika i mikrofona cistim usisivacem, pada stalno na razne nacine. Ruke uglavnom zamazane do laktova i to ne od ulja vec od onog prajmera sto stiti celik od korozije koji se uvlaci u kozu Smile
Kad dodjem kuci jednostavno ocistim telefon alkoholom i to je to. Telefon koristim za potpuno iste namene kao i ti, komunikacija i slikanje problema u proizvodnji.
I tesko da cu da dignem ruke od Samsunga, osim ako ne postanem padobranac ili mozda vatrogasac ili da skijam niz Alpe Smile

I mislim da je @Ubledeli u pravu, ne moze i pamet i robusnost jer bi onda ukinuli cekic Big Grin
Ja koristim kineske brendove već neko vrijeme, trenutno neki UMI i to sve lijepo funkcionira prvih godinu dana. Nakon toga skloni su nekakvom softwersko-hardverskom problemu i počnu trošiti više baterije, spamaju nekim kineskim smećem itd. Nije pomoglo ni vraćanje na tvorničke postavke ni promjena kartice. Uglavnom za držati godinu dana i baciti, super povoljno.
Beli,ne bi se složio sa tim tipom generalizivanja,niti su svi siromašni pošteni,niti su svi ružni pametni,a ni otporni telefoni glupi. karakteristika "otporan" naravno ne znači neuništiv(kad je zebra skontala da je najslabija tačka kod krokodila oko,pobedila ga je kopitom i pobegla mu iz usta) ali,gledajući šta sam gledao odabrao sam trošak za kineski relativno nepoznat proizvod koji uvek ima pola slobodnog RAM,preko 80% interne memorije,dve SIM,čija baterija traje barem dva dana,kojeg pored svega čuvam od prašine i naročito metalnih opiljaka. i oko 10 meseci do sad sam baš zadovoljan. prašinu znoj kondenzat mi je lako oprati toplom vodom,ali metalni opiljak koji nađe put do magneta slušalice ili zvučnika tu dođe da ostane. ekran je svakako najslabija karika,ne bi se usudio da kucam orahe kao što to rade na reklamama,ali kod ovakvih telefona on je samo bolje zaštićen,sa više strana i uglova.
dobra kožna futrola koja čuva ćoškove mobilnog i prekriva ekran je i najbolja zaštita ekrana kad su padovi u pitanju.
i sve je to ok,samo ulje ni na koji način ne ulazi u opciju a to je jedan od uslova kod Jevrema.
Ja metalne opiljke vadim starim većim magnetom od zvučnika...
@HOME
U pravu si, ali pre prvog Samsunga imao sam dva Alcatela. Na samsung sam presao iz razloga koje je opisao @zbotic. Dok...lo mi da imam telefon koji posle godinu dana pocne da zaludjuje i sto se tice operativnog sistema i sto se tice baterije. Sa Samsungom nikada nisam imao takve probleme, menjao sam ih na dve godine ali svaki sam prosledio nekom drugom na koriscenje i svi i dalje rade.
Ovo je moje iskustvo i moj stav koji mozda i nije ispravan ali meni poznak preovladava, Ovan Smile
Što se mene tiče, mislim da je najisplativije za takve potrebe kupiti neki jeftiniji telefon, staviti mu zaštitno staklo, malo deblju futrolu, i koristiti dok se ne razbije... Kožna futrola je najbolje rešenje za te stvari, u tom slučaju jedino baš ako ga otkoveš kamenom...
Ja sam Xiaomi kupio pre 4 godine (Redmi Note 3), i svašta je preživeo, a s obzirom na to koliko sam ga platio (manje od 200$), prezadovoljan sam... Nije telefon ništa posebno otporan, ali sam ga koristio u sličnim uslovima, doduše ne konstantno, i ispadao mi je i dok sam vozio motor itd. Promenio sam jedno 10 puta zaštitno staklo verovatno...
Protiv Samsunga nemam ništa, osim što su jači sa cenama... Ali daleko od toga da nemam razumevanja za to, pošto koristim Thinkpad laptopove koji, bar što se tiče performansi nisu ništa posebno, ali plaćam to isključivo zbog kvaliteta izrade...
Ja sam iz razloga što su mi samsunzi bili malko "mekani" prešao na sony, zadovoljan sam poslednjih 4 godine i taman kad sam mislio da ga menjam ovde je prestao da se prodaje..., kako bilo, prešao sam na nokiju koja malko baguje posle skoro 2 godine... Ne znam šta je sledeće ali mislim da ću pokušati sa nekim kinezom sa alija, svakako uvek imam opciju da ga uzmeme za dž kao i do sada. Mada ja koristim kameru samo kad mi rikne mašina da mogu da pošaljem izveštaj i naravno ako je popravim u međuvremenu a i kod nas je zabranjeno imati telefon u radno vreme tako da duže i traje 😁
(05-16-2020, 10:18 AM)BeliNinja Wrote: [ -> ]@HOME
U pravu si, ali pre prvog Samsunga imao sam dva Alcatela. Na samsung sam presao iz razloga koje je opisao @zbotic. Dok...lo mi da imam telefon koji posle godinu dana pocne da zaludjuje i sto se tice operativnog sistema i sto se tice baterije. Sa Samsungom nikada nisam imao takve probleme, menjao sam ih na dve godine ali svaki sam prosledio nekom drugom na koriscenje i svi i dalje rade.
Ovo je moje iskustvo i moj stav koji mozda i nije ispravan ali meni poznak preovladava, Ovan Smile

naravno,samo delimo iskustva i stavove po svojim afinitetima,nema frke. nego da se "doreknem", Samsung telefone smatram kao kvalitetne i dokazane,tek po neki model im je "onako" dok ostali opravdavaju karakteristike,tu nema šta. ono što me nervira kod Samsung mobilnih je dodatna oprema (kablovi punjača, slušalice) koja ne rade nikako ili ne rade kako treba na drugim android aparatima. punjač Samsunga ili ne puni nikako ili sporo ili ne do kraja druge aparate,komande slušalica rade delimično ili nikako u istoj situaciji. obratno isto važi. kontam da stvaraju neki vid "grupisanja" korisnika kao što to radi iPhone,samo na mekši način,ekonomski trikovi. dugo sam koristio Sony na svake dve tri godine,poslednji je počeo da nedostaje ram memorijom nakon 4,5 godine korišćenja (upgrade aplikacija je uzeo svoje) i baterija je oslabila. od tad sam na ovom kinezu,još nema punu godinu pa ću videti kako će se ponašati dalje vremenom. za sad karakteristikama i mogućnostima gazi CAT kako hoćeš,dakle "Đekna još nije umrla,a kad ce ne znamo" 😀
Kada sam prigovorio prijatelju na poslednji telefon sto mi tako lako ode ekran a imam i astitno staklo i debelu gumenu oblogu, njegov odgovro je bio pa ekran ti je debeo 0,8mm zajedno sa tacom. Zasto stari samsung prime koji je ispao hiljadu puta ne ode ekran. I na to je imao odgovor, tamo je ekran debeo 2mm.

Cinjenica je da se telefoni prave sve bolji i savrseniji, kao i auti, al poterajte takav auto po letnjim putevima punim rupa pada vidite kako ce proci. Poznanik ima 4 markirana dzipa. Zvucnija imena od toyote ne ceni ni malo a kaze da jedino toyota moze po svemu da ide a da se osecas kao da si na autoputu. Analogno tome telefon za ovakve namene bi trebao koncepcijski od starta biti drukcije zamisljen. Prvo da mu nije potrebno gomila aplikacija, drugo da baterija traje dugo, da bude zasticen od spoljasnjih uticaja
delom se tu uklapa pametni sat.
Pages: 1 2