DIY Electronic projects

Full Version: Potreban savet oko kutije za niske frekvencije.
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Drugari, planiram da se upustim u samogradnju 4-way aktivnih kutija. U planu je aktivna skretnica Linkwitz-Riley (najverovatnije 24db/oct) + neko pojacalce (x4). Necu ici na DSP, posto mi se ne ulapa u budzet. Za izlazne stepene imam skoro sve sto mi treba. Raspolazem sa vise komada 12" Jamo 22386 (mislim da je Peerless u pitanju), 5.25" jamo 23153, Jamo 20159, Vifa D25TG-05. Soba u kojoj ce se slusati ima 20 kvadrata (5m(d) x 4m(s) x 2.5m(v))
Malo sam u stisci sa prostorom, za bas drajvere mogu maksimalno da iobezbedim 50L. Posto imam vise komada, u obzir dolazi isobaric varijanta. U dilemi sam sa konstrukcijom. Da li za low bas (do 90hz) ici sa 4th order  ili  bass reflex kutijom?
Na ovoj stranici sam nasao podatke o bas drajveru:   http://www.hoejttalerbutikken.dk/produkt...-jamo-bas/
"4th order" - pretpostavljam da misliš na band-pass četvrtog reda.

Može se ići na BP ali generalno to izbegavam jer se vrlo lako saspe mnogo snage u subove, ne vidi se šta membrana radi, a još manje čuje izobličenje. To može dovesti do spaljivanja baseva. Ja bih se igrao sa izobarik kutijama.

Jesi li siguran da su ono ts podaci tvog basa ? Na slici su dva - jedan koji liči na tvoj bas i drugi sa crvenim vešanjem.
Mislim na band pass četvrtog reda.
Trebalo bi da su to ti parametri. Sigurno su omasili drugu fotografiju. Svestan sam da drajveri nemaju kvalitet kakav prizeljkujem. Cilj ovog projekta je da se dobije pristojna kutija sa onim sto imam. Bas drajveri su novi i neusvirani. Preventivno bih zamenio sundjere, posto su ovi od stajanja propali. Padala mi je na pamet ideja da po kutiji iskoristim 4 basa. Po dva u isobarik spoju. Jedan par do 90hz, drugi od 90-180hz. Zato sam i mislio da ovaj donji ide u band pass. Gornje sam mislio da smestim u manju, kompresionu komoru zapremine oko 16l. Sto se snage tice, efikasnost nije bitna, uglavnom ce se kutija slusati sa 5w po kanalu Smile. Za pojacavacku sekciju na raspolaganju imam 2 trafoa po kutiji. Jedan ce napajati bas drajvere, drugi srednje i visoke.
Trebalo bi da danas ugrabim malo slobodnog vremena pa ću probati da ubacim ts u neki softver da vidim šta je ostvarivo.
Parametri ovih baseva i zapreminsko ograničenje su takvi da ne preostaje ništa drugo do da se stave u kompresionu kutiju zapremine pomenutih 50 litara - i to 1 komad. Imajući u vidu snagu na kojoj će biti slušano, neće biti problema. F3 u takvoj kutiji je na oko 65Hz što je malo ali postoji način na koji se odziv basa može modifikovati. Dodaje se kondenzator visoke vrednosti na red sa basem pa se time visok F3 i izdizanje u gornjim bas frekvencijama pomera na niže, u ovom slučaju na oko 55Hz. Elem, slika govori više od hiljadu reči pa stoga:

[attachment=31899] [attachment=31900]

Kondenzator može biti neki iz Icar Ecofill motor-run game, a može i bipolarni elektrolit (ima F&T u ponudi u Silkenu). Još jedna dobra stvar je što ukoliko ikada dođe DC sa pojačala na bas, sačuvaće ga. 

Nije neko vrhunsko rešenje ali u zadatim ograničenjima smatram da je ostvarivo i daće solidne rezultate.
Možda probati i Linkwitz transform kolo, kad se već pravi aktivna skretnica a bas ide u kompresiju manju od optimalne. Ima ovde štogod https://sound-au.com/project71.htm

Samo valja pripaziti da se ne popale drajveri ili mehanički oštete od prevelike ekskurzije.
(01-10-2020, 01:40 PM)ManicP Wrote: [ -> ]Samo valja pripaziti da se ne popale drajveri ili mehanički oštete od prevelike ekskurzije.

Zato i ne predlažem LT jer se male zapremine i boost na nižim frekvencijama baš ne vole - a sa slika mi ne deluje kao preterano sposoban za veliki hod.
Zvu, ako sam Te dobro razumeo, predlažeš da stavi jedan bas u kutiju od 50 litara?
Bracahifi je naglasio da ima više komada ovih basova, ali i nedostatak prostora za kutije. Zar isobaric, koji je on sugerisao, nije idealan baš za takve slučajeve? Teorijski sa 2 basa u kutiji od 25 litara on ima isto što i jedan drajver u kutiji od 50 l. Zašto ne napraviti manju kutiju (30-35) i staviti 2 drajvera i imati nešto bolje basove od varijante sa jednim drajverom u kutiji od 50 litara?
Drugo, LT ima problem sa podešavanjem tačnih parametara čak i za drajvere sa dobro poznatim karakteristikama. Rod Eliot je zato još davno predložio svoju varijantu (EAS - Projekat 48), koja je manje osetljivija po tom pitanju. Pre par nedelja je izašao sa još jednom varijantom (Low Frequency Boost And High Pass Filter Circuit - Projekat 197) gde se mogu u svakom trenutku podešavati i frekvencija i jačina boosta.
Šta Ti misliš, da li je isobaric sa nešto manjom kutijom i nekim od Eliotovih ekvilajzera dobro rešenje za Bracahifi-jeve zahteve, uzimajući u obzir da on nema nameru da basove tera ni blizu krajnjih granica, te samim tim otpada briga za preteranim ekskurzijama bas drajvera?
Drugari, imam na raspolaganju 8 drajvera od 12". Sigurno cu zbog ustede prostora da idem na izobarik spoj. U WinISD-u sam dobio sledece simulacije.Obzirom da bas ide  -3db na 38 hz u odnosu na max spl, ovo mi deluje kao korektan kompromis za band pass. Simulacije su odradjene tako da za band pass kutija ima 40+5l, Reflex i kompresiona kutija su zapremine 50L. Ako idem na band pas varijantu bas bih sekao na 90hz. Zvu, box simulacija se prilicno  poklapa sa tvojom. U izobarik spoju dobijam par hz nize.  Svakako cu uvaziti i vasa misljenja vezana za dalji razvoj.
[attachment=31906]
A što ne probaš ripol, efikasnost je mala ali ide duboko. Ne zauzima puno prostora.

http://jazzman-esl-page.blogspot.com/201...erway.html
(01-10-2020, 03:16 PM)Millan Wrote: [ -> ]........

Šta Ti misliš, da li je isobaric sa nešto manjom kutijom i nekim od Eliotovih ekvilajzera dobro rešenje za Bracahifi-jeve zahteve, uzimajući u obzir da on nema nameru da basove tera ni blizu krajnjih granica, te samim tim otpada briga za preteranim ekskurzijama bas drajvera?

Slažem se sa tobom u pogledu koncepta kutije. Dva basa u izobarik kompresionoj varijanti bi sišla dovoljno nisko da se, uz dodatni redni kondenzator, spuste na oko 45Hz (F3) u 45 litara - što je za moje poimanje taman kako treba da bi lepo sarađivali sa prostorijom. Tako kaže simulator mada u praksi uglavnom nije dovoljno samo prepoloviti zapreminu kutije kad se uvodi izobarik. Obično bude potrebna malo veća zapremina od teorijske. Svakako je ideja za probati.

Što se tiče Eliotovog projekta, i dalje ne bih uvodio nikakvu ekvilizaciju jer zaista smatram da nema potrebe - bar ne u ovom obliku. U 20kvm sa ovakve dve kutije će biti više nego dovoljno problema sa basevima zbog modova sobe. Nisam siguran da je još potrebno dodavati basa dok se ne posluša/premeri na mestu slušanja.

Zbog jednostavnosti izrade bih prvo napravio kompresionu kutiju od 50 litara sa demontažnom zadnjom stranicom i sa jednim basem pa poslušao. Ako ne zadovoljava, dodao bih nekoliko prstenova od mdf kako bih dobio minimalnu moguću zapreminu između baseva, montirao drugi bas i probao opet. Prosto, može doći do toga da izobarik zvuči lošije od jednostavnijih koncepcija pa je dobro imati mogućnost AB provere. U Oris Swing kutijama kod Graua, nalaze se po dva basa BD-design 15" u nekih 100 litara u refleksnoj izobarik konfiguraciji. To se na kraju završilo vađenjem tih baseva i montiranjem jednog Bejma 15LW30 basa u tu kutiju. Igrao bih se sa izobarik konfiguracijom jer nisam do sada alil nisam siguran koji bi koncept izašao kao superiorniji.

@Bracahifi - Band pass će da radi, u to nema sumnje. Niska frekvencija ukrštanja (sa gornje strane) je obavezna. S tim što, pored toga što mora da bude niska, mora da bude i strm pad. Jako je veliki pik na odzivu na oko 210Hz. Proveri takođe i gde se nalazi rezonantna frekvencija refleksnih cevi i kolika je brzina kretanja vazduha kroz njih. Balans između 1.brzine kretanja vazduha kroz port, 2. rezonancije porta, 3.frekvencije ukrštanja i 4.strmine reza je najbitniji u celoj priči. Žongliranje sa 3 elementa predstavlja dovoljno težak zadatak, a kamoli sa 4.