DIY Electronic projects

Full Version: Novi zakon o bezbednosti saobracaja clan 182
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3
Pre 10-ak dana sam polozio vozacki ispit za A kategoriju vozila. Do tada sam imao vozacku dozvolu za kategorije AM, B1, B, BE, F i M koja mi je vazila od 2004. godine i vazi do 2024. godine. Neprijatno sam se iznenadio kada mi je pre dva dana gospodja sa saltera Sup-a za upis nove kategorije u vozacku dozvolu, Ljermontova ulica u Beogradu, rekla da ce mi izdati probnu vozacku dozvolu A kategorije umesto regularne. Molim da procitate ovo i da kazete svoje misljenje, da li sam ili nisam upravu, tj. da li je moje tumacenje clana 182 ZOBS-a ispravno ili ne.

"Ukazujem na nepravilnost i krsenje clana 182 Zakona o bezbednosti saobracaja od strane SUP-a u Ljermontovoj ulici u Beogradu. Naime, ako polozite vozacki ispit za " A" kategoriju i želite da upišete novu "A" kategoriju u postojeću plastičnu vozacku dozvolu koja vam je vec izdata za AM, B1,B, BE, F i M kategorije jos od 2004. godine, prema tumačenju službenika u Ljermontovoj morate prvo dobiti probnu dozvolu za A kategoriju?! Ovakvo postupanje je u suprotnosti sa odredbom člana 182. stav 3. Zakona o bezbednosti saobraćaja koji kaže da "ako lice nakon isteka roka vazenja probne vozacke dozvole položi ispit za vozaca vozila jedne od ostalih kategorija (A1,A2, A, B1,B) izdaće mu se dozvola u skladu sa članom 179 (ovaj član govori o standardnoj dozvoli). Dakle, za lice koje već poseduje B kategoriju važi pravna pretpostavka da je već prošlo kroz probni period(jer mu kategorije iz vozacke dozvole vaze do 2024. godine u mom slucaju) i ono ne treba da dobije probnu dozvolu već da mu se upiše samo nova kategorija u postojeću "plastiku". Sluzbenici samo spustaju glavu i rade ono sto im je receno ne pokusavajuci da shvate ono sto sam ja zeleo da im ukazem a i drugi. Ni sefica sluzbenika na salteru nije pokusala sa shvati ono sto sam zeleo da joj ukazem, pozivala se na clan 182 zakona. Nazalost, morao sam predati zahtev za upis nove A kategorije u vozackoj dozvoli i za manje od 5 dana dobijam probnu(iako sam trazio regularnu) vozacku dozvolu za A kategoriju pa se nadam da mi mozete pomoci da se nepravilnosti isprave kako bih ja, i drugi vozaci koji su u istom polozaju ili koji ce tek biti, ne bi bili uskraceni onoga sto im je zakon propisao a to je regularna vozacka dozvola A kategorije.



Dakle, clan 182 glasi:
Probna vozačka dozvola izdaje se licu koje PRVI PUT položi vozački ispit za upravljanje motornim vozilima kategorija A1, A2, A, B1 i B sa rokom važenja:

1) dve godine -licima koja su položila vozački ispit sa navršenih 19 godina života,

2) do navršene 21. godine života -licima koja su položila vozački ispit pre navršene 19. godine života.


Ono PRVI PUT je najbitnije jer sam ja prvi put polozio vozacki ispit za upravljanje motornim vozilom B kategorije i time po starom zakonu stekao AM,B, F i M kategorije. DRUGI PUT sam polozio vozacki ispit za upravljanje motornim vozilom A kategorije(05.11.2019. godine) . Treci put cu polagati vozacki ispit za upravljanje C kategorije. Da li shvatate sta Vam zelim ukazati?



Opet ponavljam, ono prvi put u tekstu je najbitnije jer se to odnosi na nove vozace, tj. na one koji su prvi put u zivotu upisali auto skolu, tj. one koji nemaju vozacku dozvolu i kojima je ovo prvo polaganje vozackog ispita.


Smatram da su meni, a i drugim vozacima, prekrsena prava koja su propisana Zakonom o bezbednosti saobracaja. Zamolio bih Vas da mi odgovorite i date Vase misljenje o svemu ovome. Pozivam se takodje i na intervju gospodina Vladimira Nikolica, koji je dat za TV Pancevo, iz gradskog komiteta za saobracaj  sa sledeceg linka

https://www.youtube.com/watch?v=xOtbcUZ1IOY&t=22s


Jasno i nedvosmisleno je objasnjeno na snimku od 0:52s da ukoliko lice prvi put, dakle prvi put(u zivotu) polozi vozacki ispit za A1 ili B, on dobija probnu vozacku i to nije sporno. Za ona lica koja vec imaju vozacku dozvolu B kategorije i polazu za A1(ili A2 ili A), ta lica su vec imala "probnu"(u mom slucaju odmah regularnu koja vazi do 2024 godine) vozacku sa B kategorijom i trebala bi da A1 kategoriju dobiju regularno a ne probnu za A1.


Da li mislite da su moja prava povredjena ili ne? Molio bih Vas za odgovor."
Nisu ti povređena prava jer taj član na koji se pozivaš jasno kaže da će ti biti izdata PROBNA kada prvi put položiš za A kategoriju.
Da, ali meni A kategorija nije bila prva polozena vozacka kategorija vec je to kategorija B i onda se pozivam na isti clan 182 stav 3 koji kaze :

" Ako lice nakon isteka probne vozacke dozvole polozi ispit za vozaca vozila jedne od ostalih kategorija(u mom slucaju A kategorija), izdace mu se vozacka dozvola u skladu sa odredbama clana 179 ovog zakona(sto ce reci da je regularna dozvola).

Sta kazu ostali?
trebalo bi da imas probnu za A, svidjalo ti se to ili ne, medjutim na tu temu sam skoro pricao sa instruktorom teorijskog dela voznje posto sam na obuci za B
on kaze da bi on sada da polozi za A recimo u Kikindi imao probnu i za B iako je presao milion kilometara, jer se taj zakon primenjuje razlicito od opstine do opstine
ono sto je evidentno je da su mnogo stavke tog zakona potpuno sumanute
Hvala na misljenju 113

Iako nam se misljenja razlikuju u nekom pogledu potpuno podrzavam da treba imati probnu za A kategoriju... ali to samo za mlade vozace koji prvi put upisuju auto skolu, dakle kojima je to prva vozacka dozvola. Ranije je postojala probna samo za B kategoriju a sada su to poostrili(pozdravljam to) i uveli probne za A1, A2, A, B1 i B ali opet ponavljam za one koji prvi put poloze vozacki ispit. Ja sam prvi put polozio vozacki ispit 2004. godine.

Upravo sam dobio savet od coveka iz Leskovca da obavezno posaljem mejl mupu. Sve ovo napisano je preneo njegovom prijatelju, dugogodisnjem instruktoru voznje, koji je potvrdio moj stav. To me ohrabrilo pa sam poslao mup-u mejl. Cekam odgovor, ako odgovore.
Onaj lik na klipu izričito kaže da svako ko ima B dozvolu, neće imat probni rok pri dobijanju A1 dozvole.
Napiši čoveku zahtev da ti da zvanično mišljenje o tom članu. Nađi gde radi, i predaj zahtev zvanično
sa uvođenjem u registar dopisa. Onda poneseš to mišljenje u policiju u Borči tražiš dozvolu.
Poslao sam gradskom komitetu za saobracaj grada Panceva pitanje vezano za ovo i nadam se njihovom odgovoru. U Borci ne upisuju nove kategorije i uputili su me na Sup u Ljermontovoj.
Ceo zakon je glup jer pocetnik moze da dobije dozvolu i da nijednom ne sedne u vozilo za vreme te dve godine i da onda sedne sam i smatrace se da zna da vozi.

Kaznjavaju vozace a pesake sa slusalicama na usima i telefonom na uvetu na pesackom ne kaznjavaju. Nekidan sam se svadjao na pesackom sa debilom koji jurca biciklom preko pesackog i sa telefonom na uvetu i poziva se na pravo koje nema kao biciklista na pesackom. Moze samo da se pozove na pravo da nije polagao saobracajne propise pa ne zna sta su mu prava u saobracaju.

Sto se tice ogranicenja u blzini skole, kod nas u Somboru stalno vise sa radarom na takvom mestu iako mi nema logike da covek kad nema nikon na putu ide 30. Ionako sa ogranicenjem na 50 nikad da prodjes kroz grad i stvaraju se guzve. Ja recimo sa jednog karaj sombora da dodjem do bolnice na drugom kraju, 3,5km, imam 3 zone skole sa ogranicenjem 30, 5 semafora, jedno ogranicenje na semaforu 30 i jos dva ogranicenja od 30 na dva kruzna toka. Treba mi za 3,5km 15 minuta
(11-17-2019, 09:08 AM)Jevrem Wrote: [ -> ] a pesake sa slusalicama na usima i telefonom na uvetu na pesackom ne kaznjavaju. 

Ovo meni nikako nije jasno. 
Zasto pesak ne bi smeo da predje ulicu dok razgovara telefonom ili slusa muziku? Da li to znaci da dok prelazi ulicu ne sme da razgovara ni sa drugim pesakom? U cemu je razlika da li razgovara telefonom ili sa drugim pesakom? Da li to znaci da je samo gluvim ljudima dozvoljeno da predju ulicu?
Poanta je da pogleda lijevo,desno prije prelaska ulice a ne da ko muha bez glave prozuji jer ima važan razgovor za obaviti. Barem sam ja tako shvatio. Svaka čast onima koji su uz slušanje muzike, telefoniranje oprezni na pješačkom prijelazu.
Premisa je pogrešna. Pešak, kao najnezaštićeniji u saobraćaju jeste i treba da bude svetinja. Ako je iko bio malo van sfrj, videće kako po Španiji i Italiji kopaju na kočnicu čim kreneš ka pešačkom prelazu. Pešački prelaz nije samo mesto gde pešaci mogu da pređu ulicu već je i mesto gde vozači moraju imati maksimalnu i nepodeljenu pozornost. Ja recimo veći problem imam sa ovima što drže uključene mobilne telefone dok voze.
(11-17-2019, 10:15 AM)zare Wrote: [ -> ]
(11-17-2019, 09:08 AM)Jevrem Wrote: [ -> ] a pesake sa slusalicama na usima i telefonom na uvetu na pesackom ne kaznjavaju. 

Ovo meni nikako nije jasno. 
Zasto pesak ne bi smeo da predje ulicu dok razgovara telefonom ili slusa muziku? Da li to znaci da dok prelazi ulicu ne sme da razgovara ni sa drugim pesakom? U cemu je razlika da li razgovara telefonom ili sa drugim pesakom? Da li to znaci da je samo gluvim ljudima dozvoljeno da predju ulicu?

u zakonu o saobracaju pise da ne smete da prelazite ulicu dok pricate n atelefon. isto tako ne smete da imate slusalice na usima dok prelazite ulicu kao ni da upravljate vozilom u saobracaju sa slusalicama na usima
(11-17-2019, 10:19 AM)Khadgar2007 Wrote: [ -> ]Poanta je da pogleda lijevo,desno prije prelaska ulice a ne da ko muha bez glave prozuji jer ima važan razgovor za obaviti.  Barem sam ja tako shvatio. Svaka čast onima koji su uz slušanje muzike, telefoniranje oprezni na pješačkom prijelazu.

Hoces da kazes da su potrebne nadljudske sposobnosti da bezbedno i sa paznjom predjes ulicu dok slusas muziku ili pricas telefonom?
To znaci da ako se iz kafica pored cuje muzika i ti je slusas, nisi sposoban da predjes ulicu?
U cemu je razlika kada pricas mobilim telefonom ili sa nekim ko ide pored tebe?
Dajte član zakona po kom pešak ne sme prelaziti ulicu preko pešačkog prelaza sa telefonom/slušalicama pa da protumačimo.
Zvu, to pise u zakonu o saobracaju, uzmite pa ga procitajte clan 96, pasus 2, sluzbeni glasnik RS 24/2018

U istom zakonu je definisano da covek koji gura bicikl je pesak a koji sedi na biciklu je ucesnik u saobracaju i za njega ne vazi pesacki
Ima negde gde pise da ucesnik u saobracaju ne sme da koristi mobilni telefon ili tako nesto. Tu potpodaju pesaci koji pricaju mobilnim telefonom dok prelaze ulicu.
Neka je to po zakonu, nije to sporno. Pitam da li je normalno da ne smes da predjes ulicu dok pricas mobilnim a smes da predjes ulicu i pricas sa 12 drugih pesaka oko tebe?
(11-17-2019, 11:59 AM)zare Wrote: [ -> ]Ima negde gde pise da ucesnik u saobracaju ne sme da koristi mobilni telefon ili tako nesto. Tu potpodaju pesaci koji pricaju mobilnim telefonom dok prelaze ulicu.
Neka je to po zakonu, nije to sporno. Pitam da li je normalno da ne smes da predjes ulicu dok pricas mobilnim a smes da predjes ulicu i pricas sa 12 drugih pesaka oko tebe?

Po ovoj logici dok vozis vozilo ne bi smeo da pricas ni sa kim u kabini. Cinjenica je da je sa mobilnim na uvetu koncentracija smanjena mnogo vise nego ako pricas sa sagovornikom
Pa ja o tome i pricam, kakve veze ima kako razgovaras ako razgovaras. Mobilni na uvetu je zabranjen u kolima, to nije sporno i treba da bude zabranjeno.. Pricamo o pesacima.

Potpuno slep i potpuno gluv covek moze da predje ulicu a potpun zdrav ne moze jer razgovara telefonom ili slusa muziku. Gde je tu logika? Ili nas smatraju nesposobnim budalama?
Jos samo da nam dodele sertifikovano lice koje ce da nas prevodi preko ulice.
Mene su učili da prije prelaska ceste bilo auta ili ne pogledaš lijevo desno pa tek onda prelaziš. Nisam jednom vidio bezglave pješake koji prelaze cestu,pričao on na telefon ili ne. Da ne spominjem situacije tipa imaš cestu sa recimo 3-4 trake,pješački,nema semafora. Kamion ili nešto slično stane u prvoj traci a pješak bez glave prelazi bez da gleda jel ima kakvo vozilo u drugoj traci koje se približava.
Ovaj u autu će možda završiti u zatvoru, imati će možda mentalnih problema jer je pregazio pješaka,samo što pješak može završiti pod zemljom a to je po meni najozbiljnija posljedica. Znači fokus na prelazak ceste a ne na brbljanje preko telefona,prodavanja zjaka ili gledanja nekog komada kako šeta u minici.

Ja to gledam sa stajališta i pješaka i vozača jer iako vozim već 18 godina, više sam pješak nego vozač pa pri prelasku preko prijelaza itekako pazim i sigurno neću prijeći ako ne vidim da auto koji se približava ne usporava. Ne zanima me da li je vozač prekršio kakvo prometno pravilo ako ne stane i propusti me na pješačkom već samo da ja zdrav prijeđem cestu. Što se tiče mene kao vozača uvijek stanem pješacima ako stoje i čekaju da prijeđu. Ako mi je netko na recimo većoj udaljenosti od pješačkog neću mu stati, možda ću usporiti ovisno o situaciji ali tko zna na koju će on stranu ići tako da ne mogu nikako predvidjeti njihovo ponašanje. Inače dobri su mi i oni koji stoje na pješačkom i prodaju zjake,čekaju nekoga itd. ti staneš a on još i dalje čeka...
Pages: 1 2 3