DIY Electronic projects

Full Version: DIY: Bi-amplifier sa aktivnom skretnicom
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4
nisam mogao da se ne setim prvo LM4780 pločice koju je crtao drug TDA i njihove minijature prvenstveno jer imam tri pločice te verzije (ako se ne varam jedne crvene i dve zelene),upravo te tri su mi na umu za naredni diy,nečeg o čemu sam čitao a nikad nisam slušao pa hoću da probam: aktivna dvopojasna skretnica za bi-amp opciju. jedan od drugova sa foruma mi reče da je probao i da mu se ne dopada i napomenuo da izlazni stepeni treba da su istog pojačala što dovodi u problem jer za bas treba mnogo više snage nego za visoke i srednje tonove. zato idem na LM4780 tri pločice od kojih je jedna stereo a dve pločice sa paralelnom vezom izlaza tih IC za basove. opričah ga nadaleko,ali radi se o ovim pločicama
https://forum.yu3ma.net/thread-139-post-...l#pid41151
za koje je post ispod Jevrem dao Amin oko samih vodova na pločici. kontam da je za ovakvu ideju teško pronaći kompaktnije izlaze sa kojima se dobija 2x100 + 2x50 aktivno skrenutih W snage.
kutiju pojačala sam nabavio danas za 1800 dinara,a iznutra će biti ovo sa slike i hlađeno ventilatorom čija će se brzina regulisati po temperaturi hladnjaka.
za aktivnu skretnicu sam planirao onu sa ESP stranice za koju ću morati da nacrtam pločicu https://sound-au.com/project81.htm

predpojačalo sa ton kontrolama bi takođe bilo sa ESP stranice https://sound-au.com/project88.htm

pojačalo bi trebalo raditi kao bi-amp ali će imati i opciju by-pass aktivne skretnice pa će imati dva jača i dva slabija izlaza,zavisno od zvučnika koji će na pojačalo biti spojeni.
takvi su planovi,za koje će vreme biti ostvareni tek će se videti...
Aktivne skretnice su moja uza specijalnost, a ovo je moj predlog. Skretnica miksuje mikrofonski i linijski ulaz ima boju tona i 18dB/oct filtere za bas i visokotonac. Takodje ima izlaz iz miksete koji salje signal u drugu aktivnu kutiju.

[attachment=31103]
moram svakako da crtam pločicu prema rasporedu dugmadi za balans visoki i bas,onaj za glasnoću je svakako udaljen od ove grupe. imaš li šemu za ovo gore Mile?
Potenciomere povezi tankim licnastim zicama imas ih u UTP kablu 8 pari u razlicitim bojama. Mnogo je lakse nego crtati novu plocicu po komplikovanoj semi. Plocicu sam savrseno spakovao samo napravi dve za stereo.
imate li nacrt štampe? kroz raspored će mi biti teže da nešto ne promašim. na kojoj je trenutno frekvenciji presek?
Rez je na 3kHz.
Za taj preamp sam crtao neke plocice, ako pomaze, mogu poslati fajlove.
Ako dizajniraš aktivne zvučnike, trebaće ti merni mikrofon i ovako nešto (ima aktivne i pasivne filtere raznorazne). Bez merenja teško će se dobiti prihvatljiv rezultat.
https://kimmosaunisto.net/Software/Software.html
Ako se pravi posebno aktivna skretnica, a posebno predpojacalo sa bojom tona nista nije bolje od TP2.

[attachment=31112][attachment=31113]
(10-01-2019, 07:05 AM)Ebe Wrote: [ -> ]Za taj preamp sam crtao neke plocice, ako pomaze, mogu poslati fajlove.

bilo bi mi drago!
Ima li pdf za PCB TP2 ?Može i gotova pločica Mile ako imaš za prodaju.
(10-01-2019, 07:28 AM)NIXIE Wrote: [ -> ]Ako dizajniraš aktivne zvučnike, trebaće ti merni mikrofon i ovako nešto (ima aktivne i pasivne filtere raznorazne). Bez merenja teško će se dobiti prihvatljiv rezultat.
https://kimmosaunisto.net/Software/Software.html

nije baš ideja da dizajniram aktivne zvučnike,već da iz postojećih izbacim pasivnu skretnicu i odradim stvar sa aktivnom. merenje će svakako morati da padne,ali bi merio frekvenciju preseka direktno na samoj pasivnoj skretnici,između bas zvučnika i ostatka. srednjotonac bi išao opet direktno na svoj izlazni stepen a deo pasivne skretnice prema visokotoncu bi ostao. bar je takva ideja...
(10-01-2019, 11:29 AM)apexaudio Wrote: [ -> ]Ako se pravi posebno aktivna skretnica, a posebno predpojacalo sa bojom tona nista nije bolje od TP2.

Mile prihvatam predlog,ali opet ću crtati pločicu za sebe po postojećem rasporedu (0-5-10cm) potenciometara na već kupljenoj kutiji pojačala.
Imaš i lakši put, pojačala praviš te praviš bez njih se ne može, a da li si razmišljao o mini DSP kao alternativi analognoj aktivnoj skretnici i tonskim kontrolama? Jeste možda malo skuplje, ali velika je mogućnost podešavanja (da ne kažem igranja).
https://www.audiosciencereview.com/forum...-dac.2674/
nisam razmišljao na tu stranu...
(10-01-2019, 12:30 PM)gorso69 Wrote: [ -> ]Ima li pdf za PCB TP2 ?Može i gotova pločica Mile ako imaš za prodaju.

Provericu da li imam viska plocica za TP2, za TP3 imam. Dimenzije plocice su 100x60mm.

[attachment=31119][attachment=31120]
(10-01-2019, 12:38 PM)HomeMadeAudioProject Wrote: [ -> ]
(10-01-2019, 11:29 AM)apexaudio Wrote: [ -> ]Ako se pravi posebno aktivna skretnica, a posebno predpojacalo sa bojom tona nista nije bolje od TP2.

Mile prihvatam predlog,ali opet ću crtati pločicu za sebe po postojećem rasporedu (0-5-10cm) potenciometara na već kupljenoj kutiji pojačala.

Zasto se opterecivati rasporedom potova na postojecem pojacalu (razlicito je na svakom pojacalu) i njihovim rasporedom izvoda kad je najjednostavnije spojiti ih tankim licnastim zicama na plocicu TP2 kao sto sam vec predlozio. Plocica TP2 je dimenzija samo 100x60mm, a osim tonskih kontrola jacine i balansa ima pojacanje 6dB i stabilisano napajanje na sebi. Potreban je samo trafo 2x15v dovedes ulaz sa selektora a izlaze spajas na module pojacala. Na ovaj nacin moze da se reciklira bilo koje pojacalo ili predpojacalo i prevede u visu klasu. Pasivna boja tona na TP2 bolja je od svih postojecih u komercijalnim pojacalima, a uz neke bolje module izlaznih pojacala kao sto su A40 ili SR300 moze da ide na sajam high-end uredjaja i takmici se sa bilo kojim postojecim spravama.
Pages: 1 2 3 4