DIY Electronic projects

Full Version: DIY: Bi-amplifier sa aktivnom skretnicom
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4
? Mile,ja ovo kao pecanje...da ubijem vreme. nikad do sad nisam pravio nešto po meri već sam merio prema dobijenim fajlovima. ovaj put imam tu neku nameru da idem dužim putem-naročito jer sam naveo klinca da polemi jedan kit-komplet sa duplim stereo pojačalom pa nam obojici treba i predpojačalo sa ton kontrolama i aktivna skretnica- samo je kod njega na kutiji 0-4-8cm a kod mene 0-5-10cm. znam da je lakše i brže,ali nije mi posao nego zezanje u slobodno vreme...
(10-01-2019, 11:29 AM)apexaudio Wrote: [ -> ]Ako se pravi posebno aktivna skretnica, a posebno predpojacalo sa bojom tona nista nije bolje od TP2.

Mile,zašto se u TP2 koriste logaritamski potenciometri,ima li neke prednosti spoj fiksnog otpornika između desnog i srednjeg kraja logaritamskog u odnosu na linearni bez tog fiksnog otpornika?
(10-06-2019, 05:15 PM)HomeMadeAudioProject Wrote: [ -> ]
(10-01-2019, 11:29 AM)apexaudio Wrote: [ -> ]Ako se pravi posebno aktivna skretnica, a posebno predpojacalo sa bojom tona nista nije bolje od TP2.

Mile,zašto se u TP2 koriste logaritamski potenciometri,ima li neke prednosti spoj fiksnog otpornika između desnog i srednjeg kraja logaritamskog u odnosu na linearni bez tog fiksnog otpornika?

TP2 koristi pasivnu tonsku kontrolu tako da su logaritamski potenciomeri neophodni da bi se postigla ravnomerna kontrola pojacavanja i smanjivanja basa i visokih sa nultim polozajem u sredini potenciomera. Klasicne tonske kontrole sa linearnim potenciomera koriste filtere u kolu povratne sprege i nelinearno menjaju pojacanje u zavisnosti od polozaja uz to okrecu fazu bez pojacanja u srednjem polozaju. Ovakvim tonskim kontrolama neophodan je bafer na ulazu i jos jedan stepen sa pojacanjem da bi se dobilo kompletno predpojacalo ali je faza signala i dalje invertovana ako bi se dodao jos jedan OP za okretanje faze to bi dodatno povecalo sum i izobljicenja u  poredjenju sa TP2... TP2 koristi OP ampove sa fiksnim linearnim pojacanjem 5x bez okretanja faze i bez pojacavanja suma sa pojacavanjem visokih tonova tako da je iskljucivanje tonskih kontrola nepotrebno.
Mile objasnjenje je tu ali cu ja da ponovim pitanje, zasto su logaritamski na tonskim kontrolama kad svi proizvoidjaci stavljaju linearne i zasto je linearni na volume kad svi proizvodjaci stavljaju logaritamski? I kako ce da zvuci ceo sistem sa 100k potenciometrom na izlazu? Ako ste vec stavljali operacioni posle ton kontrola onda je logicnije da je pot mnogo manje vrednosti.

Svi audio uredjaji starije prozivodnje koriste takvu pasivnu varijantu tonskih kontrola. Mozda je u novim profesionalnim uredjajima uradjeno u kolu povratne psrege ali kod audio uredjaj vidjao sam samo pasivnu. Uzmite bilo koji marantz i imacete tu varijantu. Ista je stavr i sa drugim uredjajima iz hifi audio domena

Ispravka, sad videh da je Rotel radio u povratnoj sprezi. Marantz je ipak pasivna.
Sve sam vec objasnio u vezi tonskih kontrola jedino da pojasnim u vezi potenciomera za jacinu. Postoji i aktivna regulacija jacine koja koristi linearne potenciomere u kolu povratne sprege a dobija se logaritamska regulacija pojacanja. Kod pasivne boje tona potenciomer je povezan kao razdelnik napona tako da nije greska koristiti linearni potenciomer iako je pravilnije da on bude logaritamski takodje 2x5k. Meni je slucajno odgovarao linearni velike vrednosti kod konkretnog projekta, ako se stavi logaritamski 2x5k treba koristiti linearni 2x10k za balans.
upisano u notes! ?
Apex,
Po šemi sprežni kondezatori bi trebalo da budu bipolarci po šemi a čini mise da sam na jednoj tvojoj fotografiji video elektrolite.
(10-10-2019, 09:44 AM)gorso69 Wrote: [ -> ]Apex,
Po šemi sprežni kondezatori bi trebalo da budu bipolarci po šemi a čini mise da sam na jednoj tvojoj fotografiji video elektrolite.

Trebalo bi bipolarni, po pravilu svi sprezni i kondenzatori u kolu povratne sprege u semama sa simetricnim napajanjem trebalo bi da su bipolarni, ali se najcesce stavljaju obicni elektroliti koji mogu da podnesu mali inverzni napon.
Super ti ovo, pogledaj vodove na bass potu, tu okolo-malo je blizu.
hoću hvala,vodovi su sad 1mm pa ću ih generalno utanjiti na 0,7mm. nadam se samo da nešto nisam preskočio ili nepotrebno povezao.
...verujem da ćeš raditi toner transfer....
ne drug,rade to ljudi daleko bolje od mene a nije skupo.
4 otpornika 3k3 zameni sa 100R. 3k3 se koriste samo u kombinaciji sa 2x100k potenciomerima za volume i balance.
(10-23-2019, 05:30 PM)apexaudio Wrote: [ -> ]4 otpornika 3k3 zameni sa 100R. 3k3 se koriste samo u kombinaciji sa 2x100k potenciomerima za volume i balance.

Hvala za info Mile!
https://sound-au.com/project81.htm

kako bi rekli političari;preliminarno:

[attachment=31240][attachment=31241]

još treba da doteram moguće greške,a napajanja svih IC ću verovatno da odradim bezobrazno kratkosponicima. "just to be sure...if that is possible"
....pa mogao bi gornji layer da koristiš za napajanje.
....fali ti trace na desno dole kondovima....
fale i svi ulazni i izlazni pad-ovi,ima još da se radi a to ću večeras. bitno mi je da sam doterao raspored na pocici u perspektivu.
Kad već radiš novu pcb stavi 100n na nogice stabilizatora i antileč diode na izlaze istih.
Pages: 1 2 3 4