DIY Electronic projects

Full Version: LM317/337 denoiser
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Danas sam na brzinu nacrtao jednostavnu pločicu za onaj denoiser sklopić koji je Braca našao na velikom diyaudio formu. Do sada sam koristio kombinaciju LM317/337 sa jednostavnim multiplikatorom kapaciteta kao jeftino napajanje ali rekoh si da probam i ovu varijantu možda je bolja od onog što sam koristio.

Šema denoisera nije ništa modificirana već je najjednostavnija što je moguće, radi veličine PCBa i jeftinoće izrade. Možda ako će mi se dati i ako u simulaciji se pokaže napredak uguram multiplikator kapaciteta prije stabilizatora.

Stavio sam ulaz u denoiser i Vout na odvojene pinove, da se može upresti parica od Vout i denoiser pina do sklopa koji se napaja ili samo prebrikati ta dva pina i upotrijebiti jedna žica. Na pcbu su mjesta za čak 50V kondenzatore iz razloga ako se koristi neki mali print trafo oni znaju imati dosta veći napon od nazivnoga pa da ne treba raditi neki "predregulator" zbog naponskog ograničenja kondenzatora. Imao sam slučaj da 24VAC print trafo nakon ispravljanja ima čak 45V pa sam morao ugurati još jedan pcb u uređaj.
[attachment=30534]

[attachment=30536]

[attachment=30537]
Bc tranzistor sa povratnom spregom koriguje napon na P1. Ako dodje do promene izlaznog napona promenice se i struja potrosaca. Ako se promeni struja potrosaca promenice se i pad napona na vodu od P1 do referentne mase BC tranzistora. Time ce se promeniti i napon na P1 u odnosu na mereni i napajanje ce uci u sum. P1 mora biti na istoj tacki mase gde i BC ili ga izmestiti sa energetskog voda.
Evo prepravke. Trimer i emiter tranzistora sada idu u jedan vod kojim ne teče izlazna struja pa na izlazni elektrolit.

[attachment=30564]
Imam zanimljiv problem. Složio sam denoiser ali sa par dodataka, više radi igranja i eksperimentiranja nego potrebe. Kako još nemam neki pošteni lab ispravljač rekoh napraviti ću jedan jednostavan(jednostavan!!!) reda radi da može ići do nekih 30V.

Šema je u prilogu. Napravim ja nekakvu simulaciju u TinaTI. Podesim otpornike oko MJ2955,stavim CCS na izlaz da mi LM317 bude stalno opterećen sa nekih 50mA. Idem piknuti osciloskop da vidim kakav je izlaz a ono eureka imamo oscilator na oko 6MHz sa 1Vpp do 2Vpp, amplituda se mijenja sa naponom na izlazu LM317,naravno regulacija izlaznog napona se vuče kao puž pri okretanju potenciometra. Prvo što mi padne na pamet je da otpojim onaj elektrolit od 220uF koji ide sa denoisera do ADJ pina, otpojim i naravno nema više oscilacija.Ponovo sam pikao sa sondom po svemu i nisam našao nigdje nikakve oscilacije osim šuma od kojih 1Vpp na kolektoru BC550(kojeg sam stavio umjesto BC337-25 koji ide u originalu). Možda da probam naći neki tranzistor sa manjim pojačanjem i frekvencijskim opsegom?

Pitati ću Elveea i na velikom diyaudio forumu ali rekoh da vidim jel netko ima ovdje kakvu ideju.[attachment=31287]

[attachment=31288]
A ako bi stavio otpornik izmedju baze T2 i mase (emitora) tako da pojacanje bude ne vece od 1 (tj. -1), kondenzator izmedju izlaza LM317 i mase, i C6 direktno spojio na izlaz umesto da se dovodi odnegde zicom? Onako, samo glasno razmisljam Smile
Probam ovo što si nabrojao. C6 i je spojen direktno na izlaz. Na konektoru su zbrikana ta dva pina, + i C6.
Inače dioda D9(baza-emiter) se poprilično grije,mogu držati prst na njoj ali pošteno peče.
Kako si okrenuo D9? Ona ne bi trebala da provodi. Koja je svrha tranzistora T3?
Mozda je direktno polarisana u jednoj poluperiodi oscilacija Confused


@Khadgar2007
I otpornik izmedju emitora T2 i mase bi mogao da se ubaci, da bi lakse podesio pojacanje. Pretpostavljam da je ideja da radi kao invertujuci pojacavac Confused
D9 je ok,baš kao i u šemi. T3 je CCS od 50mA.
Da se malo javim, nisam zaboravio na ovo već sam imao stol pun sa drugim stvarima.

Naravno izlazni elektrolit... ja ga mislio staviti na kleme i zaboravio ga dodati na PCB pri testiranju. Stavio sam 47u i dobio čist napon od 1.2V-13V kada počinju ponovo oscilacije, ali ipak puno manje amplitude nego prije, sada su 150mVpp. Dodavanjem 100n paralelno sa 47u nije dalo bolji rezultat. Idemo dalje sa prepravkama oko T2,a isključiti ću CCS da njega izbacim iz jednadžbe.
Riješio sam se poslova što sam imao na radnom stolu pa sam danas uhvatio malo vremena da se prihvatim traženja uzroka oscilacija.
Kratkim spajanjem CE denoiser tranzistora sam dobio čisti napon na izlazu, regulacija od 1,2V do 28V kako treba biti. Onda sam lijepo otpojio onaj CCS i maknuo briku sa tranzistora i oscilacije su pale i to znatno. Sada one postoje u naponskom području od nekih 20VDC do 26VDC a amplituda im raste sa porastom izlaznog napona od nekih 40mVpp do 80mVpp. Pročitao sam i temu na velikom diyaudio forumu i ima još nekih prepravki koje bi mogao napraviti. Kondenzator od 3,3nF je povećan na 10nF-20nF i dodan mu je u seriju otpornik vrijednosti do nekih 100R,promijenjene su vrijednosti kolektorskog i baznog otpornika sa većim vrijednostima.
Također bi zamjenio BC550 sa BC337 ali njega nemam pa ću ga naručiti ovih dana tako da mogu reći da imam identične dijelove kao i konstruktor denoisera pa sa time krenuti dalje u otklanjanje oscilacija.
Khadgar, nisam do sada čitao ovu temu. Meni se čini da R5 i C5
sa T2 i LM317 ostvaruju lepu pozitivnu povratnu spregu.
Sklop radi i čovjek koji je to konstruirao nije početnik, pa ću probati podešavanjem vrijednosti elemenata oko T2 da ga dovedem u stabilno stanje.
Eureka,uspjelo je!

Ovako,ako se ide na original šemu denoisera ona mora biti takva kvakva je, nikakvi dodaci u vidu CCSa kao što sam ja stavio, nikakve hrpa kapaciteta na izlazu koje se znaju viđati, vrijednosti za postavljanje radne točke BJTa moraju biti takve kakve jesu,ali izgleda da se može staviti u paralelu jači BJT za više struje. BJT može biti i BC550. Oscilacija više nema uopće od 1,2V do 29V. Ostaje naravno pitanje koliko dobro denoiser radi na niskim naponima jer je predviđeno da Uce bude oko 4V što znači ako je izlazni napon niži denoiser prestaje sa radom ali sam LM317 radi ok. 

Također oko LM337 ima malo više petljanja jer je on skloniji oscilacijama ali izgleda da se i na njega da staviti denoiser sklop.

[attachment=31500]
Dobra vest, tim pre što se radi o jednostavnom dodatku koji od običnog regulatora pravi vrhunski.
Valjalo bi ga izmeriti na klasičnom spektralnom analizatoru do desetak MHz, onako kako smo kod Goše merili Keantoken-ov množač kapaciteta.

A što se alternativnog tranzistora tiče, na matičnoj temi je bilo govora o ZTX851: još niži šum, kolektorska struja do 5A, Vceo od 60V.
Prepraviti ću šemu i PCB iz prvog posta pa Gosha to može sastaviti za jedan dan i baciti na spektralni analizator.

Inače zanimljivo stajalište Elvee ima što se tiče hrpice decoupling kondenzatora. Rekao mi je ko od šale da maknem onaj blok preko elektrolita poslije greca također i da se na izlaz denoisera ne stavlja nikakav kondenzator jer sklop ima "problema" sa low ESR kondenzatorima na izlazu. Trenutačno imam spojen Panasonic EB 47u/50V na izlaz denoisera i ne vidim na osciloskopu nikakve probleme ali Gosha bi se trebao sa time poigrati jer ima opremu za tako nešto.
(11-29-2019, 08:42 PM)Braca Wrote: [ -> ]Dobra vest, tim pre što se radi o jednostavnom dodatku koji od običnog regulatora pravi vrhunski.
Valjalo bi ga izmeriti na klasičnom spektralnom analizatoru do desetak MHz, onako kako smo kod Goše merili Keantoken-ov množač kapaciteta.

A što se alternativnog tranzistora tiče, na matičnoj temi je bilo govora o ZTX851: još niži šum, kolektorska struja do 5A, Vceo od 60V.

Navijam za ZETEX-a pogotovo sto na strujama koje se u aplikaciji mogu kroz isti pojaviti ima saturaciju C-E od svega desetak mV-samim tim svodi sum na zanemariv.-
pOz
Opa, to bi značilo da bi mogao raditi i kada je na izlazu LM317 i 1,2V. Treba vidjeti koji bi bio pad napona na kolektorskom otporniku u tom slučaju.
(11-29-2019, 09:52 AM)Khadgar2007 Wrote: [ -> ]Sklop radi i čovjek koji je to konstruirao nije početnik, pa ću probati podešavanjem vrijednosti elemenata oko T2 da ga dovedem u stabilno stanje.

Da li to znači da nema kondiša 220uf između lm317 i kolektora?
Ima taj od 220u između kolektora i LM317. U postu 14 imaš sliku sa točnim vrijednostima koje sam ja sada stavio i denoiser radi samo tako,barem ne vidim oscilacije. Jedino sa te šeme što nisam stavio je onaj 33R u seriju sa 10n, 10n je spojen na masu/emiter i kolektor. Danas ću ga opteretiti sa otpornicima raznih vrijednosti da vidim kako se ponaša pa javim rezultate.

Za izmjeriti šum koji bi trebao biti u rangu uV ću probati nešto iskemijati ovih dana ali za ozbiljna mjerenja bi se trebao naći netko sa pravom opremom.
Pages: 1 2