DIY Electronic projects

Full Version: HP428B strujna sonda
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Evo jednog zanimljivog instrumenta.
Prije par godina sam kupio samo sondu dotičnog uređaja nakon što sam vidio da je jedan član na velikom diyaudio forumu konstruirao tranzistorsku verziju jer je u originalu uređaj lampaški. Napravio je i poboljšanja u odnosu na original, 200uA opseg, AC mjerenje struje, proširenje frekvencijskog opsega itd...

Evo linka na originalnu temu https://www.diyaudio.com/forums/equipmen...clone.html

Nakon nekoliko godina napokon sam našao vremena i voljnog momenta da se prihvatim dizajna PCBa kojeg ću kada bude gotov objaviti i na velikom diyaudio forumu,sigurno će biti od koristi jer još uvijek unatoč obećanjima nitko napravio/objavio PCB.

Šema se sastoji od nekoliko dijelova, glavni dio koji mjeri struju,degaus,display a kao napajanje tu bi ja mislim odlično sjelo Dragan100 active servo 317/337. U  odnosu na originalnu šemu ima nekoliko preinaka. Prva je ta što se ne koristi pin 3 CD4060 i onaj dio koji ide na true RMS to DC konverter,originalni konverter pod vlasništvom/patentom/što već konstruktora ovog uređaja pa treba napraviti neki drugi konverter(Macola mi je već rekao da ima 10tak čipova koji mogu da odrade posao). Druga preinaka je što sam dodao decoupling kondenzatore na sve ICe. Treća je ne korištenje napajanja koje je je na dolje navedenoj šemi.

[attachment=29931]

[attachment=29930]

[attachment=29929]

Znači krenuo bi u dizajn SMD,dvostrane pločice pa kao i uvijek ako negdje zapnem nadam se pomoći. Tongue 
Ono na što me konstruktor upozorio je smještaj zavojnica koje se koriste, da ne smiju biti previše blizu drugim elementima zbog međusobne interferencije. Za sada sam samo nacrtao kompletnu šemu pa tek sada treba vidjeti u kojim veličinama postoje dijelovi, promijeniti to u šemi itd... Ima tu dosta posla tako da neće ovo biti brzo gotovo. Zapravo šema je napravljena tamo 2015te godine tako da koji mjesec +/- ne znači ništa.
LTC1968 je odličan RMS-to-DC konvertor. Ide od nekoliko Hz do skoro 1MHz.
Radi baš dobro, koristio sam ga pre desetak godina. Postoje i LTC1966 i LTC1967.
U celoj priči su problem sonde, gde ih naći?
Sonde nisu problem, nižepotpisani srećković ima jednu,a ostali slikajte se. Tongue 
Tu i tamo naleti neka na ebayu tako ih je nekolicina na velikom diyaudio forumu i kupila, a konstruktor ove šeme je imao sreću da je radio na mjestu koje je imalo hrpu HP 428 uređaja pa je uspio uzeti dosta sondi i nekoliko originalnih instrumenata.
Kako sam nabavio sondu nisam htio to raditi na protoboardu već lijepo napraviti dobar PCB jer šema koju je član na diyaudio forumu napravio je bome dobra i zaslužuje kvalitetan PCB.

Ne znam koliko ću ovih dana imati vremena za crtanje PCBa jer dolazi Triode festival pa trebam dovršiti nešto do njega, imam još nekoliko poslova pa se treba i toga riješiti. Otvorio sam za sada temu čisto informativno da ako je netko zainteresiran a ima dotičnu sondu ili naleti negdje na nju da zna da postoji i tranzistorska verzija uređaja sa dobrim PCBom.
Mene interesuje koliko je proteklih 60 godina zgazilo svrsishodnost izrade
ozbiljnog uređaja sa tom sondom?
(05-07-2019, 12:15 AM)branko tod Wrote: [ -> ]LTC1968 je odličan RMS-to-DC konvertor. Ide od nekoliko Hz do skoro 1MHz.
Radi baš dobro, koristio sam ga pre desetak godina. Postoje i LTC1966 i LTC1967.
U celoj priči su problem sonde, gde ih naći?

Ima ga ovde:

https://www.mgelectronic.rs/search?Cid=0...AsUI=false

Nije bas jeftino.
Meni je ovaj projekt interesantan zbog toga što mogu mjeriti struju bez da prekidam strujni krug.Znam,znam, ako postoji neki otpornik u strujnom krugu mogu preko njega ali ovo je baš zgodno riješenje. Gledao sam i tektronixove sonde ali su one prevruća roba za mene, dok sam ovu sondu platio ja mislim ispod 50$. Tako sam svojevremeno kupio tektronixovu temperaturnu sondu za DM44(dodatak na 466 skopu koji imam) za nekih 30$.
Gošo, ovde ga imaš po nižoj ceni https://eu.mouser.com/ProductDetail/Anal...dxQTvkE%3D

Khadgar, uopšte neću da pričam o otporniku. Pričam o konceptu sonde. Mislim da je to danas prevaziđen koncep sonde.
(05-07-2019, 07:56 PM)branko tod Wrote: [ -> ]Khadgar, uopšte neću da pričam o otporniku. Pričam o konceptu sonde. Mislim da je to danas prevaziđen koncep sonde.

Nije vazno da li je macka crna ili bela, 
vazno je da lovi miseve.Smile
Da budem naknadno vrlo precizan pošto nisam bio u mom predhodnom pisanju...

Ja napisao: Pričam o konceptu sonde. Mislim da je to danas prevaziđen koncep sonde.

A trebalo je ustvari da napišem malo više i dublje jer očigledno nisam još uspeo da razvijem
telepatske moći pa da me razumete sa mojim polu rečenim razmišljanjima.

Što se sondi tiče, ja ne mislim da su sonde prevaziđene pri merenju struje. Mislim da je koncept
sonde sa istrumentom HP428B uveliko prevaziđen. Komplikovanost metode merenja i izuzetno
slab frekventni opseg to dokazuje. Sa tim uređajem može da se dobaci do 500 Hz i kraj priče.
Praviti tako nešto i potrošiti gomilu vremena i love danas kada bi sonda trebala da ide čak do
1 MHz je, bez ljutnje, malo glupo.
Tu si u pravu, Macola mi je to rekao već prije nego što sam kupio sondu.Inače ovakve clip-on sonde su mi se svidjele čim sam vidio da postoje, sama ideja da se mjeri struja na tako "brz" način mi je odlična. U to doba kada sam kupio sondu gledao sam ima li di kupiti ovakav tip sondi ali ništa nisam našao osim standardnih strujnih kliješta i nešto manjih sondi ali cijene su im meni malo previoke.Također tektronixove sonde tog tipa idu to tko zna koliko MHz,male su poput ove od HPa, ali to je popraćeno i cijenom koju ne želim/ne mogu platiti. Osim toga sumnjam da ću se maknuti dalje od audio područja pa mi takva sonda uopće ne treba. Ako će trebati o tom potom.
Druga stvar opseg sonde.On je sa ovom šemom je povećan sa tih 400Hz na 8kHz, koliko je to za "pohvaliti" se ne znam ali poboljšanje sigurno je.
Što se tiče vremena pa netko je uložio hrpu vremena da iz nule napravi šemu i dobrano je testira, imam sondu iveć sam "obećao" članu diyaudio foruma da ću se potruditi napraviti PCB.On se na moj prvi post na velikom diyaudio forumu javio i bez da riječi rekao na moje "padobranstvo" mi razjasnio sva pitanja koja sam imao vezana za nejasnoće u šemi tako da svaka mu čast na tome.
Jučer sam malo razmišljao nekom svojom logikom kada razvrstati mase pa ću okačiti šemu ako netko ima koji komentar.

P.S.
Kao što je Branko tod rekao, vjerojatno neće nitko to ovdje koristiti jer je koncept zastario ali nisam htio razvijati PCB na engleskom forumu baš radi jezične barijere.Nije da ne razumijem engleski ali kada treba razrada nečega u sitne detalje tu bi bilo sigurno zapreke i trebalo bi mi 3 puta više vremena da napišem što mislim nego na našem jeziku. Pa evo me ovdje.
Ako te ovde, će pomognemo Smile
Ja ti pripremam podesivu zavojnicu od 10mH na jezgru RM7.
Evo nešto sam napravio.
Da pojasnim malo crtež i one plave kvadrate. Svaki kvadrat predstavlja jedan dio ground planea(GP),osim u tri slučaja. Krenimo prvo od ta tri slučaja gdje bi vodio mase sa donje strane PCBa do zvjezdišta.
Imao bi tri takva voda:
1. masa od sonde(sonda se priključuje na kontakte P1-P4, blizu malog trafoa u gornjem dijelu šeme),
2. masa od jedne sekcije preklopnika za mjerno područje i
3. pretpojačalo(153kHz notch filter) zajedno sa sljedećim dijelom a to je konvertor single end signala u balansirani(q10,11).

Sada idemo na GP. Svaki kvadrat predstavlja dio GP. Tu bi napravio isto što sam napravio i kod Bracinog ton generatora(podijelio sam GP na dio u kojemu se generira kvadratni i trokutasti signal od GP izlaznog pojačala). Podijelio bi GP u sekcije i onda sve zajedno spojio u zvjezdište mase. Zvjezdište bi naravno bilo kod konektora za napajanje.
Šema je u visokoj rezoluciji jpegu zato da ako netko ima kakav prijedlog može bez problema nacrtati svoju ideju.

[attachment=29940]
Khadgar, bilo bi lepo kada bi mogao ovo da iskoristiš, ali sumnjam. Olakšao bi ceo posao.
Inegralac baš za bezkontaktno merenje struje http://www.ti.com/lit/ds/symlink/drv401.pdf

[Image: ai_fbd_bos814.gif]
Da se vratimo na temu, ima li kakva primjedba,prijedlog na grupiranje masa koje sam naznačio u zadnjem postu?
Napokon sam uhvatio nešto vremena i počeo crtati PCB. Sve je u veoma ranoj fazi crtanja tako da će sigurno biti izmjena. Mase sam zamislio voditi nešto slično kao i na Bracinom signal generatoru, nešto ground plane, nešto zasebnim vodovima do zvjezdišta. Za sada mase nisu nešto posebno ucrtane ali polako...
Degausser sonde sam postavio skroz lijevo, to su dva veća elektrolita,dva to220 mosfeta i IC iznad njih.Nakon toga ide IC koji daje "clock" signal za sondu i popratna elektronika.
Tu sam recimo naletio na zid iz samo jednog razloga. Nekoliko članova na velikom diyaudio forumu su predložili da se umjesto mehaničkog preklopnika ide na releje. Mehanički preklopnik sam naravno mislio staviti na PCB tako da ima što manje žica,iako bi ih moralo biti ali bi bile kratke. Preklopnik 3P6T nisam vidio da postoji za PCB montažu što znači preklopnik bi ušarafio u PCB kao na prednju ploču i onda spojio sve sa kratkim žicama. Što se tiče releja(ne bih išao na mosfete kao prekidač jer možda bi zauzelo manje mjesta ali komplicira jednostavnu situaciju) za ovaj uređaj bi ih trebalo oko 50 komada,što prevedeno znači velika ploča. Na pamet mi je palo da se napravi glavni PCBu koji je onda ubode pomoćni PCB sa relejima ili 3p6T prekidačem.

[attachment=31155]
Napravljena kompletna rošada u odnosu na prethodnu sliku i meni se cini da sam relativno govoreci na dobrom putu. Malo su problem vodovi napajanja jer ce biti posvuda i nece biti onako dobro routani kao kod signal generatora ali valjda ce biti ok. O masama razmisljam ali za sada su u drugom planu.
[attachment=31163]
Napreduje se polako. Bilo je razgovora i na velikom diyaudio forumu što i kako. U planu je bilo da se napravi glavni PCB i jedan manji koji se ušteka u glavni. Zašto? Zato jer ovaj uređaj treba imati 3P6T preklopnik,izveden uz pomoć releja, poluvodiča nije bitno. Naravno to nije baš najbolje riješenje,iako je bolje o eksternog preklopnika koji se montira na šasiju i žicama poveže na PCB, jer će vodovi biti duži nego što sam zamislio a tim vodovima putuje signal koji se mjeri. 3P6T preklopnik koji se montira na PCB nisam mogao naći,možda postoji ali cijena mu je sigurno paprena.

Komplikacija oko preklopnika je zbog toga što za odabir područja 200uA i 2mA se koristi ona "treća" sekcija preklopnika i to samo dva položaja od ukupno njih šest(pogledajte šemu i način spajanja S1A,B,C). Pala mi je na pamet jedna ideja koja nije baš sa strane korisnika idealna ali je sa strane nabave uobičajenog rotacionog preklopnika za montažu na PCB i duljine signalnih vodova koji se preklapaju odlična. Znači staviti ću klasični 2P6T preklopnik i dodati jedan običan prekidač. Znači na opsegu od 200uA glavni preklopnik je na 200uA i dodatni prekidač je upaljen, kada se prebaci na 2mA područje mora se ručno dodatni prekidač isključiti. Kao što rekoh nije idealno sa korisničke strane ali električki je puno bolje riješenje jer signal koji se mjeri ne "napušta" PCB, a kroz prekidač ionako ne teče signal.

[attachment=31216]
Prošlo je "malo vremena" od zadnjeg posta. Jedan član na velikom diyaudio forumu me kontaktirao da vidi do kuda sam došao sa ovim projektom što me malo pogurnulo te sam nastavio sa radom. Predložio je da se ponovo vratim na ideju sa relejima a ne rotacionim preklopnikom, a on će odraditi posao oko trueRMS konvertera.
Manje više glavni PCB je gotov,ako ne računam uređivanje silkscreena. Biti će glavni PCB i nekoliko manjih koji će biti na jednom komadu vitroplasta tako da tko god misli ovo raditi dobije sve zajedno; napajanje,trueRMS konverter,preamp(Q8 i Q9 na šemi, dizajner šeme je i sam napomenuo da bi bilo dobro da je taj dio oklopljen i odvojen od ostatka sklopa).
Inače 4-slojna bi bila odlična za ovaj projekt(što je član diyaudio foruma predložio) ali s obzirom na veličinu od nekih 19x15cm cijena za tako nešto i kod kineza je dosta vruća, jeftine 4-slojne su do 10x10cm sve iznad je dosta skuplje.

[attachment=36464]
Layout je napokon gotov. Još se samo čeka da kolega na velikom diyaudio forumu nađe nešto vremena i skocka trueRMS konverter pa da ga ubacim na ovaj layout u gornji lijevi ćošak. Nakon toga ide narudžba kod JLCPCBa i nadam se da će proći ovakav layout sa više odvojenih PCBa koji su odvojeni perforacijom a ne v-cutom bez da mi naplate dodatni trošak. Ako neće proći onda moguće da ću napraviti linije za v-cut tako da ne trebam šmirglati nazubljene rubove PCBa koji bi mi ostali od perforacije.

[attachment=36524]
Pages: 1 2