DIY Electronic projects

Full Version: LM741 Wein-Bridge sine-wave oscilator
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3

Imao sam viška 741 opreacionih pojačivača u onim okruglim metalnim kućištima, pa mi je palo na pamet da ih iskoristim tako što ću sebi da napravim neko predpojačalce za testove pojačala u izradi.

mikikg mi je predložio da ih iskoristim tako što ću napraviti generator sinusnog napona koji mogu iskoristiti za testove pojačala...

Znam da si hteo nekako da iskoristis te LM741, steta da se bace. Po meni mozda neka korisnija sprava moze da se napravi sa njima gde nije bitno toliko perfomanse samog OP, recimo neki fini oscilator sinusnog napona sa veoma malom distorzijom. To recimo mozes da koristis za razne testove pojacala i merenje distorzije i ovaj LM741 to moze da radi super.

Evo ovde bas naletoh na video o tome pa mi palo napamet:

http://www.youtube.com/watch?v=vBsSASge7ls

Poenta kod merenja distorzije je prvo da imas neki vrlo pravilan izvor sinusnog signala sa sto manje harmonicnih komponenti. Jeri bas pokazuje na onom osciloskopu FFT dijagram (donji deo ekrana) gde se vide one linice, to su harmonici osnovne ucestanosti.

Prakticno sto manje harmonika ima to je distorzija manja. Postoji formula sa kojom se to tacno moze izracunati na osnovu nivoa pojedinacnih harmonika.

Ona ovo radi sa osciloskopom ali to sve bar za udio opseg moze da se radi sa zvucnom karticom od racunara. Dakle napravis oscilator za recimo 1kHz i preko PC gledas frekventni spektar (FFT, ima sigurno gomila besplatnih programa za to).

Prvo snimis FFT samog oscilatora da imas referencu a kada meris neko pojacalo onda meris na njegovom izlazu sa cistim aktivnim opterecenjem umesto zvucnika (4 ili 8 ohm otpornici) i napravis samo neki mali razdelnik da bi spustio to u prihvatljive granice za ulaz u zvucnu, da je ne spalis, recimo 1:100 razdelnik, moze i neki potenciometar samo dodaj dve antiparalelno silicijumske diode na izlazu iz tog razdelnika da potpuno osiguras da ti ne uleti u zvucnu veci napon od 0.7V.

Metoda je vrlo prosta a moze da se dobiju fini pokazatelji distorzije pojacivaca, THD.

Vrlo slicna metoda postoji za merenje intermodulacione distorzije, IMD, gde se umesto jedne ucestanosti puste dve odjenom (dva oscilatora), recimo 1kHz i 0.7kHz u potpuno istom odnosu-nivou. Vrlo je bitno da izbor ove dve frekvencije ne budu inace u harmonicnoj relaciji, dakle od 1k nije u relaciji za 0.7k jer od 1k harmonici su na 2k, 3k, itd a od ovih 0.7k su harmonici na 1.4k, 2.1k itd. Kapiras, da nebi inace jedni na druge uticali. I opet gledas FFT kao sto sam gore objasnio i to je to.

Kada se pojacivacu ubace ovako dve ucestanosti, za njega je to prakticno daleko teze da pojaca jer se tu javlja mix te dve ucestanosti, zbir i razlike i onda se onaj FFT dijagram potpuno "zashareni". Opet isto kao i sa THD, sto manje tih harmonika ima to je distorzija manja. Videces vec kada budes probao, kako se priblizavas maksimalnoj snazi pojacivaca tako ce sve vise onih linica (harmonika) u FFT da se pojavljuju. Dodatno mozes u taj oscilator da ugradis neki preklopnik pa da imas vise ucestanosti, recimo 1k, 5k i 10kHz jer se pojacivac razlicito ponasa pri razlicitim ulaznim frekvencijama, 1kHz je kao neki standard.

Inace ovu su metode za merenje relativno malih nivoa distorzije sto na "uvo" jako tesko mozes da ocenis pa je super da bas fino snimis karakteristiku nekog pojacivaca.

Pošto sam u završnoj fazi izrade pomenutog predpojačala iskoristio sam priliku da nacrtam šemu i pločicu za Wien-Bridge oscilator i evo šta sam do sada naškrabao:

[attachment=3243:LM741 WEIN-BRIDGE OSCILATOR sch.JPG]

Prva verzija pločice:

[attachment=3244:LM741 Wein-Bridge oscilator.lay6]

[attachment=3245:LM741 Wein-Bridge oscilator.pdf]

[attachment=3246:LM741 Wein-Bridge oscilator raspored.pdf]

[attachment=3247:LM741 WEIN-BRIDGE OSCILATOR.JPG]

Palo mi je na pamet da bacim na pločicu i trafo sa ispravljačem....

e ovako se vodi tema,bravo TDA! od pocetka temeljno i u slici i u rijeci!

Hvala, hvala....

Video sam od tebe... Big Grin

BTW: Za sijalicu, sad neznam tacno koja treba, verovatno neka bas mala sa relativno velikim otporom (malom snagom), sta znam mozda one sicusne sto su se koristile u auto-kasetofonima za osvetljavanje prednje maskie, tako neke.

Negde sam našao info da ide 12V 60mA, znači nešto manje od 1W (0,75W).

Malo sam sabio pločicu. Mislim da će ovo biti konačno.

Valjda neće smetati što je trafo na samoj pločici i što je ovoliko blizu samog OP.

[attachment=3251:LM741 Wein-Bridge oscilator ver2.lay6]

[attachment=3252:LM741 Wein-Bridge oscilator ver2.pdf]

[attachment=3253:LM741 Wein-Bridge oscilator ver.2 raspored.pdf]

[attachment=3254:LM741 WEIN-BRIDGE OSCILATOR ver.2.JPG]

Nije lose, mada nisi dobro masu razveo, doduse oscilator je u pitanju ali treba steci naviku posto to vazi za sve konstrukcije da se masa razvodi po principu zvezde.

Uletece ti brum u izlazni signal a to nije dobro, zabrljace ti kasnije merenje.

U pravu si.

Mada, ovako mi je bilo najelegantnije pošto se radi o veoma malom naponu i struji pa sam mislio da neće smetati....

Sa razvodjenjem mase nema "elegancija" Wink Prvo zvezdu napravis pa posle sminkas, podebljavas masu itd ... Bitno je samo da vodovi koji idu sa neke komponente na masu stignu u jednu tacku, kako ce oni fizicki izgledati nije bitno ... Tehnicki to isto vazi i za tacke napajanja ...

Slažem se...

(Da li da ovo popravljam ili može da prođe?  :Thinking:  )

Dodao sam dve antiparalelne diode na izlazu. Setio sam se da si mi to negde napomenuo da je dobro dodati kako bi se osigurao da izlazni napon ne bude veći od 0,7V.

[attachment=3264:LM741 WEIN-BRIDGE OSCILATOR ver.2.JPG]

E za ovu priliku sam sačuvao jednog specijalnog da se ušlihtamo komšijama iz EU... Big Grin Big Grin

Izvini mickeyzg, morao sam da se malo našalim...

[attachment=3265:Fotografija-0380.jpg]

<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="TDA" data-cid="7745" data-time="1375126689">
<div>
<p>E za ovu priliku sam sačuvao jednog specijalnog da se ušlihtamo komšijama iz EU... Big Grin Big Grin</p>
<p>Izvini mickeyzg, morao sam da se malo našalim...</p>
<p><img src="http://forum.diyaudioproject.eu/public/style_images/master/attachicon.gif" alt="attachicon.gif"><a href="http://forum.diyaudioproject.eu/index.php?app=core&amp;module=attach&amp;section=attach&amp;attach_rel_module=post&amp;attach_id=3265">Fotografija-0380.jpg</a></p>
</div>
</blockquote>
<p>Samo ti daj, nemam ja ništa protiv šale Smile<br>
Meni osobno je bilo bolje i ljepše dok smo mi bili svi skupa, nego sada kad smo u EU. Al, hebo politiku...741 je interesantniji Big Grin</p>

Heh, gledav ovu slicicu gore i pomislih da si postavio ovu slicicu:

[attachment=3266:zfoil1.jpg]

Kakav je to "mrak" od otpornika, specialno za audio primenu!

Evo ovde clanak:

http://hifiduino.wordpress.com/2013/07/13/vishay-var-z-foil-audio-resistor/

Hahaha! Ko dupe i oko, a izdaleka slični....

Našao sam još jednu zanimljivu šemicu na ovu temu, ali mi je ostalo samo još 2 komada ovih OP....

[attachment=3267:quarter4schmatic.gif]

Malo je loša rezolucija, ali se može skontati o čemu se radi...

Nacrtaću PCB i za ovo pa možda nekom bude nekad zanimljivo da napravi. Big Grin

<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="TDA" data-cid="7740" data-time="1375125756">
<div>
<p>Slažem se...</p>
<p>(Da li da ovo popravljam ili može da prođe?&nbsp; :Thinking:&nbsp; )</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Dodao sam dve antiparalelne diode na izlazu. Setio sam se da si mi to negde napomenuo da je dobro dodati kako bi se osigurao da izlazni napon ne bude veći od 0,7V.</p>
<p><img src="http://forum.diyaudioproject.eu/public/style_images/master/attachicon.gif" alt="attachicon.gif"><a href="http://forum.diyaudioproject.eu/index.php?app=core&amp;module=attach&amp;section=attach&amp;attach_rel_module=post&amp;attach_id=3264">LM741 WEIN-BRIDGE OSCILATOR ver.2.JPG</a></p>
</div>
</blockquote>
<p>Uffff..sto lepe ove antiparalelne diode taman za gitariste da dobiju overdrive ..pa ako jos eksperimentises sa neke germanijumske ili LED 3mm mnooogo lepe stvare mogu iz ovog da se izvucu ..(mislio sam na ono klasicno predpojacalce ) nego na slici diode nisu antiparalelno mozda treba to da se to koreguje..</p>
Cek, prevideo sam to sa diodama sto si uradio ... Izbaci te diode sa izlaza oscilatora.

Ja sam spomenuo to kao zastitu zvucne kartice kada kasnije budes vracao signal sa izlaza pojacivaca.
Da li me razumes?
Za spomenuto merenje, ti ces prikljuciti taj oscilator na ulaz Power-amp, na izlazu iz pojacivaca ces dobiti nekoliko desetina volti AC napona (kod jacih pojacivaca i stotine), to nikako ne sme da stigne dalje u zvucnu karticu sa kojom ces raditi analizu vec taj napon moras da smanjis preko nekog otpornickog razdelnika (ekvivalent potenciometra) a diode sam spomenuo kao dodatnu zastitu da taj napon nikako ne predje 0.7V jer su tu negde granice oko 1V za liniske ulaze u zvucnu karticu.
@Marshall
Au! U pravu si ja sam ih vezao redno u kontra smeru...
@mikikg
Ok, kontam...
Hvala ponovo.
Pages: 1 2 3