DIY Electronic projects

Full Version: 50MHz Frequency Meter Mk.2
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7
Braca jel ti odgovara ovaj frekvenometar po specifikaciji za signal generator?

[Image: attachment.php?aid=29312]

U prilogu postavljam kompletan projekt i asm i hex file za mikrokontroler (skinuti sa everyday practical electronic)..dakle imamo sve što je potrebno za izradu samo trebamo da vidimo dali će da odgovara za ovaj naš forumski generator funkcija.

Projekt se nalazi na:

https://www.swinburne.edu.my/docs/inform...11_nov.pdf

Od stranice 10 do 21.
Provjeri nabavljivost MC10116.-
pOz
Po mom mišljenju, za potrebe aktuelnog projekta ovaj frekvencmetar je "overkill".
Ako bi se pravio neki univerzalni (kao što je Gosha predložio), onda se može i o njemu razgovarati, ali mislim da je to onda posebna tema.

Kao što sam već napisao, za indikaciju frekvencije signal generatora dovoljan je jednostavan (i jeftin) sklop, kao što je već pomenuti kineski sa eBay-a.
Ja ću za prototip upotrebiti primerak koji već imam, uz odg. masku s linka koji je Gosha postavio.

Sada ću se koncentrisati na zadnju verziju pločice Smile .

Pozdrav
(03-25-2019, 10:36 AM)emiSAr Wrote: [ -> ]Provjeri nabavljivost MC10116.-
pOz

 Ima ebay...sad dal je original ili fake neznam:

https://www.ebay.com/itm/1PCS-5PCS-MC101...2587974192

Ili naci alternativu..ja ću ipak danas da prebacim shemu u EAGLE i da narednih dana napravim mini PCB sa LCD da se lijepo moze pričvrstiti na kućište, ako ko nađe zamjenu za MC10116 slobodno neka napiše dok još nisam precrtao shemu i napravio PCB.

Ako je overkill neka je :Smile

Napravimo ovaj projekt SCH i PCB, sa lako nabaljivim djelovima, imamo ASM (za modificiranje koda ako ko želi) i HEX (za programiranje PIC-a), i mozemo ga korisiti i za druge kasnije projekte...no da ne smetam u ovoj temi kad napravim PCB otvorit cu novu temu.

Izvinite za offtopic.
Braca, nisam te pitao koliko uopće fula onaj kineski koji sam ja spominjao/nacrtao PCB u području ispod 200Hz?
(03-25-2019, 10:51 AM)ronovar Wrote: [ -> ]
(03-25-2019, 10:36 AM)emiSAr Wrote: [ -> ]Provjeri nabavljivost MC10116.-
pOz

 Ima ebay...sad dal je original ili fake neznam:

https://www.ebay.com/itm/1PCS-5PCS-MC101...2587974192

Ili naci alternativu..ja ću ipak danas da prebacim shemu u EAGLE i da narednih dana napravim mini PCB sa LCD da se lijepo moze pričvrstiti na kućište, ako ko nađe zamjenu za MC10116 slobodno neka napiše dok još nisam precrtao shemu i napravio PCB.

Ako je overkill neka je :Smile

Napravimo ovaj projekt SCH i PCB, sa lako nabaljivim djelovima, imamo ASM (za modificiranje koda ako ko želi) i HEX (za programiranje PIC-a), i mozemo ga korisiti i za druge kasnije projekte...no da ne smetam u ovoj temi kad napravim PCB otvorit cu novu temu.

Izvinite za offtopic.

Podrzavam ideju da se napravi ovaj frekvencmetar jer deluje da je jako kvalitetno uradjen.

Jedini problem je ovde PIC16F84 koji je zastareo i jako je skup ali kada ima Source Code onda nije problem prepraviti za neki noviji MCU recimo PIC16F1827 cija je cena 4 puta manja od PIC16F84.

P.S.

Sad gledam ASM source koji si postavio i u njemu stoji da je kod pisan za PIC16F628A da li si siguran da je kod prilagodjen ovoj semi ?
(03-25-2019, 10:54 AM)Khadgar2007 Wrote: [ -> ]Braca, nisam te pitao koliko uopće fula onaj kineski koji sam ja spominjao/nacrtao PCB u području ispod 200Hz?
Prestane da meri, "zaledi" se.
U pitanju su najverovatnije smetnje u prototipu, čak je i laboratorijski frekvencmetar imao probleme, ali su nestali kada sam uključio filtriranje iznad 50kHz.
Zato mislim da je u pitanju ulazno kolo, koga zapravo i nema - samo jedna dioda i otpornik.
On ima još jedan tranzistor na pločici pomoću koga meri kristale, a pošto mu za primenu u generatoru to ne treba, plan mi je da taj tranzistor upotrebim za kondicioniranje ulaznih signala.

Inače, ako društvo hoće neki drugi frekvencmetar, nemam ništa protiv - svako ima pravo da u kutiju stavi sklop koji želi.
Važno je da smo za tako nešto predvideli izlazni signal, ali se moramo dogovoriti da li da na pločici predvidimo i napajanje za brojač.

Pozdrav
@Milan94

Pogledaj projekt gdje imas desno za skinuti source code (ja sam skinuo) 16F84 je isti kao i 16F628A (samo je ovaj drugi noviji jeftiniji i pristupacniji a pinout nisam gledao ali mislim da je isti)

http://www.epe-magazine.co.uk/proj/1108.html

@Braca

Na PCB-u je ucrtani EXT priključak na koji se priključuje vanjski frekvencmetar, napajanje bih ja uzeo sa Active Servo PSU koji daje +/-15V samo će trebati dodati nekvi otpornik između frekvencmetra i Active Servo PSU-a jer drop voltage sa 15V na 5V ce biti puno za LM2940CT-5. Napajanje ja nebih uzimao sa pločice generatora iz razloga što to sve ide od IC-a do IC-a i bit će sigurnih smetnji i prenapregnuto...

Potrošnja frekvencmetra je 65mA pa me zanima dali se zna koliko mA trosi generator funkcija? Pretpostavljam isto toliko što mislim da tih 130mA može da podnese Active Servo PSU. Samo što sensing neće moći da ide i na generator i na frekvencmetar.
Veceras cu ubaciti u simulaciji hex za pic16f628 i videcu kako radi a potrudicu se da ukliko uspem ASM file prepravim za noviji kontroler.

Pinout je isti kod oba kontrolera a isti je i kod predlozenog PIC16F1827 tako da semu netreba menjati jedino sto bih dodao je da se na plocici izvede konektor za programiranje bar na probnoj verziji plocice.
Ne treba nista prepravljati 16F84 i 16F628 pin kompatibilni, jedino 628 ima vise prostora u EEPROM-u.
Onaj trostruki linijski prijemnik MC10116 lako se zamijeni jeftinim 74HC00 ali treba prepravljati stampu-
u istoj funkciji pojacivaca uoblicivaca impulsa. Iskopam i postavim semu.-
pOz
Molim admine da sve postove (iz teme "Analogni signal generator za audio primene") premjeste u ovu temu, te kad se to napravi da se obriše ovaj moj post.

Također nacrtao sam pola sheme u EAGLE (našao par zamjena za IC i diode) pa ću večeras staviti shemu i otvoriti diskusiju o zamjeni "obsolete" componeneti i njihovim zamjenama i usavršavanju već odličnog instrumenta.
.....
Evo ovdje primjer kako se sa jednim 74HC00 moze napraviti pojacivac i uoblicivac ulaza u frekvencmetar.-
pOz
Hvala na shemi djelitelja i prebacenim postovima.

Zamjena za MC10116N ima kod farnella:
https://uk.farnell.com/on-semiconductor/...dp/1607768

Dakle to je noviji triple differential amplifier sa smanjenim delayem od 2ns na 1ns..ostalo je isto..tako da nema problema..isto BF450 ima M&G Electronic znaci dobavljivo je ostalo je sitnice dakle svi djelovu su dostupni jos ako uspijemo iskompilirato za noviji PIC bit ce to odlicno
Izrada univerzalnog frekvencmetra koji bi se umnožio u više primeraka je odlična stvar. Ustvari, mislim da bi trebali da razvijemo celu gamu raznorazne ispitne opreme koja bi bila vrlo pristupačna po ceni i funkcionalna. Na forumu ima strašno puno znanja, nadam se i dobre volje da se zajedničkim radom reše svi problemi pri izradi takve opreme. Ima vas koji jedete za užinu procesore, a ima nas koji smo mnogo godina okretali dugmiće raznorazne  opreme i imamo iskustva šta bi takvi uređaji trebali da sadrže u sebi od raznih funkcija. A umemo i da isprojektujemo kojekakva kola, tako da bi mogli da se postignu zavidni rezultati u karakteristikama opreme.
Ako se slažete sa takvom idejom moja preporuka je da se ne ide u puko kopiranje šema sa neta, već da se svaka pozitivno prodiskutuje i ako treba dodatno nadogradi i razvije. Tako bi dobili univerzalnu opremu koju bi mogli i mlađi članovi da naprave bez problema.
Prvo bih hteo da spomenem izuzetno važan problem pri samogradnjama - kutiju. Opremu bi trebalo prilagođavati jednom tipu jeftinih kutija,i sve štomože trpati u takve kutije.Moj predlog je UK-3. Košta oko 600 din, a dimenzije su joj 160x65x160 mm
[Image: DSCN5838%20copy.jpg]
Postoji i kutija CE-06, koja je veća, ali njoj je cena 1550 din i dmenzija joj je  239x158x76mm.
[Image: DSCN6758.1.jpg]

Što se tiče predloženog kauntera, mislim da on ne zadovoljava sve zahteve boljeg uređaja, jer nema mod merenja vremena i
brojanja. Ma koliko vam to izgledalo daleko, i to zatreba. Ulazni deo nemora da se radi sa kolom koje je skuplje od procesora, već može i na drugi način da se odradi. Obavezno bi trebao da se odradi  preskaler za više frekvencije, i opciono precizni oscilator.

Da dodam, mislim da bi mogao da nam obezbedim izradu jednostavnih metalnih kutija po pristupačnim cenana.
Ja planiram kad Braca zavrsi sa testiranjem funkcijskog generatora da nacrtam PVC kuciste (kopirat cu iMac tehniku), pa poslati na 3D printanje kod kineza (jer je tamo najeftinije) i onda imamo profi uredaj ko da je kupljen u ducanu.

Za frekvencmetar ako ima ko ga ima u malom prstu PIC ili AVR moze da krene sa razvojem sheme pa da se prodiskutira i napravi na breadboardu, nakon toga mozemo ici dalje na realizaciju.

Ako treba i mjerenje vremena ovaj ima sve:

http://danyk.cz/avr_fmetr3_en.html

Sad samo se treba prodiskutirati shema, i odličiti dali ostaviti 7-segmente displaye ili ici na LCD 16x1?
Probacu da postavim i ja jedan frekvencmetar koji provereno radi
Evo sema i hex
Sema a kasnije i hex.Nesto mi nedozvoljava da sve posaljem odjednom
Pages: 1 2 3 4 5 6 7