DIY Electronic projects

Full Version: 50MHz Frequency Meter Mk.2
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7
Nedozvoljava mi da posaljem pdf a taj frekvencmetar stvarno fenomenalno radi,ako vidim sta je problem oko slanja postavicu.Izvinjavam se sto sam bespotrebno napravio guzvu ovde
(03-25-2019, 07:50 PM)MILANNN Wrote: [ -> ]Probacu da postavim i ja jedan frekvencmetar koji provereno radi
Koliko ti je veliki PDF? Mislim da velicine koje su vece od 500kB forum ne dozvoljava..probaj staviti u zip (ili extractaj slike rezolucije 800x600 pa postavi u temi jednu po jednu u jpg formatu)...zanima me jako taj frekvencometar...trazimo nekvi jednostavan pozdan i da ima rezoluciju 1Hz ili manje Smile
Apropos kutija...

Pošto se radi o instrumentima, EMI zaštita je kardinalna tema, pa pri koncipiranju kutije treba razmišljati o oklapanju.
Na primer, moj niskošumni pojačavač (60dB) smešten je u malu čeličnu kutiju, a ta u veću od Al. To jeste ekstremni slučaj, ali ilustruje značaj EMI zaštite.

Pozdrav
Ronovane, taj sam brojač zakačio na Bracinom oscilatoru, i mislim da bi bio prava stvar za njega sa 4 cifre.

Braco, potpuno se slažem sa tobom da je oklapanje važno u nekim slučajevima. Ali većina samograditelja
teško može da ostvari dobru metalnu kutiju za malo para, i da bude izgledna. A ako se koristi lepa plastična
kutija unutra može da se odradi oklapanje važnih delova lako i jeftino. Čak i dekapiranim limom od većih
konzervi. Seče se odlično jačim makazama i može da se lemi čak i na štampu.
Mada sam dodao i da se porazmisli i o proizvodnji jednostavnih tipskih gvozdenih kutija.
Odlično onda idemo na AVR verziju (ima manje dijelova, jeftiniji je i bolja rezolucija - za Bracin projekt 0,1Hz do 1MHz a mi imamo do 160kHz, više nego odlično).

Narednih dana budem ubacio shemu u simulator i poceo preradivati asm kod za LCD routinu, pa čim dobim iz simulatora onako kako treba javljam se u temi).

Takoder ko ima provjereni ili projekt jednostavnog a kvalitetnog frekvencmetra slobodno objavi u ovoj temi. (Onaj iz prvog posta je preskupi i ima manju rezoluciju pa od njega odustajem sto se tice crtanja PCB-a)
Ronovar;   Nemoj mnogo da se opterecujes rezolucijom jer kod frekvencmetra najvecu ulogu ima oscilator i njegova stabilnost.

Sa obicnim kristalom budi srecan ako uspes da postignes tacnost 1Hz a ukoliko zelis tacnost od 0.1Hz moraces da upotrebis kvalitetniji oscilator kom cena nije bas mala.
OK, hvala na info...nisam baš proučavao rad uređaja ali to će biti narednih dana.

Jesi mozda uspio prebaciti file ili smanjiti ga da dodas na forum svoju verziju frekvencometra? Volio bih vijeti shemu i njegove specifikacije...
ronovar velicina je oko 13kB ali neznam zasto nece i steta sto nece jer je stvarno ozbiljan instrument.ima svoj meny,bira se merenje poluperiode i + i - merenje do 30mhg od 30do 1300mhz neki prost brojac impulsa i iz menija podesavanje tacnosti.I njemu je ulaz sa dve diode,R i C ali ja sam sa borinog frekvencmetra ubacio ulaze za oba opsega a kristal se greje na oko 60 stepeni to mi regulise ntc.Napravljen sa 16f84A i lcd 16x2.Stvarno vredi.Probacu jos jednom da postavim jer nemogu da nadjem adresu sa koje sam ga skinuo.
Jos jedna proba pa ako nece jbg
i asm za njega
Ova tema je nastala iz price o audio generatoru koju je pokrenuo Braca. Ukazala se potreba za digitalnim pokazivacem frekvencije tog generatora, pa stoga takav uredjaj ima vise indikatorski karakter i ne treba ici na neku nepotrebnu rezoluciju. Cetiri cifre su sasvim dovoljne stim da je uredjaj autorange kao onaj sa AVR-o kod Danyk.cz. Dakle 10Hz se ispisuje sa rezolucijom od 0,01Hz, 100Hz sa rezolucijom od 0,1Hz itd....
Kao sto rekoh ja cu ovih dana isprobati ovaj Danyk-ov frekvencmetar jer se odavno meracim da uradim nesto poput toga.


Vidim da ovde ima interesenata za ozbiljnijim meracem frekvencije pa se opet pojavljuju dve teme u jednoj: indikatorski merac za generatore i ozbiljniji frekvencmetar.
to je to,ali sa 16f628 neradi iako pise u samom asm da hoce tj neka proba jos neko ako hoce jer mozda ja nisam znao kako sa 16f628 ili samo neka u postojecem asm iskljuci komparatore za 16f628.Ovo sam pravio ima vise od 5 god i nesecam se kako bese ali da radi radi sigurno.Sa Borinog saita pokupi ulaze i to je to
Evo i ulaze sam pronasao
Tu su oba ulaza,jedino stredi temp. oscilatora na temperaturi vecoj nego bilo koja sobna tj da ti neprekoraci temp oscilatora i bice stabilan
Hvala MILANNN za ovu shemu, shema je jednostavna ali i tesko overkill za Bracin signal generator, 1GHz nije mala frekvencija...spremit cu filove na PC ako budem kad trebao mjerac frekvencije do 1GHz sigurno ću ga praviti..hvala na filovima.

Kako smo ustanovili ovaj sa danyk je savršen za Bracin generator funkcija, a i još k tome je puno jednostavniji od onog kineskog sa ebaya i točniji...ako ima ko da zna sa AVR da preradi taj od danyk na LCD 16x2 bilo bi odlicno...ja ću pokušati narednih dana ali nisam baš na ti sa asm.
https://svetelektro.com/clanky/citac-do-...z-252.html

Ovo je pravio pok Bora prije odlaska da "ore nebeske njive"
pOz

P.S.  Sve su ovo igračke. Za ozbiljan instrument treba i ozbiljna vremenska baza.
Sad' će Miki da se pojavi s nekom vrem. bazom koja se sinhronizuje preko bar tri satelita Big Grin .

Danykov brojač nije tačniji od kineskog jer imaju isti oscilator. On je samo precizniji, tj. ima više cifara, koje nisu od značaja za primenu u generatoru funkcija.
Pored toga, ima takodje jednostavan ulaz (direktno na brojač) i bojim se da bi se u prisustvu smetnji ponašao slično kao kineski.

Pozdrav
Da razjasnimo malo celu stvar. Kao što reče Goša ova tema je nastala iz potrebe za meračem frekvencije za Bracin projekat. Ronovan je na toj temi zakačio merač http://danyk.cz/avr_fmetr3_en.html .Ovaj merač savršeno odgovara potrebi audio generatora. On svojom unutrašnjom matematikom u okviru jednog merenja koje najverovatnije traje 1 sekund može da izmeri i hiljaditi deo hetca. To standardni kaunter ne radi i nema potrebe za tim. Obično se sa vremenskom bazom od 1 s dobija minimalno merenje od 1 Hz+-1Hz! Takav je onaj Bracin kinez, koji i ja imam. i koji radi tako kako radi.
Za potrebe lf generatora ja zagovaram izradu Danykovog merača sa 4 cifre, koji će tu odraditi posao savršeno. Bilo kakav kvarc će zadovoljiti tačnost merenja koja će biti neuporedivo veća od crtane skale i onjemu bi trebalo pisati u Bracinoj temi ili eventualno otvoriti novu temu.

Ova tema bi trebala da se bavi projektom, kako ja to vidim, kvalitetnog multifunkcionalnog bench frekvencmetra. Ako bi se odradila i dobra vremenska baza, sa dodatnim preskalerom i dobrim ulazima taj uređaj bi mogao da dobije i prefiks laboratoriski.
Hmm, moj predlog je da ne stavljate uopste frekvencmetar u generator! Smile
Taj frekvencmetar ima da unese podosta shuma, to je digitalna sprava koja zracio naokolo svakakav EMI, posebno LED display pravi smetnje.
Pojavice se razne nove "iglice" u sprektru generisanog signala ...

U sustini moze ali da se dooobroo isfiltrira i fizicki pregradi u metalnoj kutiji ...
Pages: 1 2 3 4 5 6 7