DIY Electronic projects

Full Version: LME 49810 + Baxandal Volume control
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Probaj jos trimovanje cmrr-a.
Vojce, 
probao sam trimerom od 200R i nista ne postizem., sto znaci da ne mora da bude zbog uparenosti otpornika, tj.do.CMRR.
Lap top ima metalni deo kucista i merio sam unimerom izmedju kucista i zemlje u uticnici, imam oko 1-1.5Vac. Probao sam sa drugim punjacem Lap topa i nista se ne menja, sto znaci da je nesto interno u Lap top-u. E sada, buni me to sto na Musical Fidelity-ju nemam problema sa tih 50Hz bruma. Siguran sam da je 50Hz, merio sam osciloskopom. 
Gain (pojacanje) pojacala mi je do sada bilo x10 ili 20db, povecao sam na x16 tj. 24db. Stabilnost je odlicna, tj sto se stabilnosti tice nista se nije promenilo, probao sam pri raznim uslovima. Igram se malo sa Gain-om jer na taj nacin smanjujem THD ali to cu tek da merim.
Isto tako, razdelnik napona pre integratora sam morao drugacije da uradim i dodao sam jedan R-C clan pre integratora. Samo sa razdelnikom sam imao super odziv i cetvrtka je ravna na 10Hz ali sam imao DC napon na izlazu oko 300mV. Sada imam oko 12mV do 14mV DC napona na izlazu. Da li je to dobro ili je potrebno jos da smanjim tu vrednost?
Probao upravo i sa drugog Lap topa i potpuno isto se desava. Opet se cuje isti shum koj je dosta glasan, mislim nepodnosljivo glasan. 
Kada prikacim Monitor Audio Rs8 zvucnik i kada pojacalo nije prikljuceno ni za kakav izvor ( lap top, Dac....) vec kad mu je ulaz kratkospojen ili kad je ulaz ostavljen  da pliva, u oba slucaja se iz zvucnika cuju neki tihi zvukovi razlicite frekvencije i amplitude. Znaci tiho se cuje zujanje pa pistanje, pa duboko zujanje...kao neke interference. 
Probao sam i sa drugim zvucnicima, isto se desava. 
Kada prikljucim za Lap top onda je to nepodnosljiv shum nepromenljive frekvencije. Kada isklhucim napajanje Lap topa onda imam samo te jedva cujne inetreference.
Gimba,

ja dalje mislim da je problem do CMRR-a. Na to mi lici ponasanje. Kada ti je pojacalo povezano na laptop koji radi na baterije, sve ti radi kako treba, jer nemas nikakvu spregu izmedju mreze i ulaznog dela pojacala. Kada laptop prikljucis na mrezu, dolazi do pojave suma od 50Hz koji je mali. Probaj da snimas ulazni i izlazni signal pojacala kada je prikljucen na laptop, a nema pobude, tj. ulazni signal ti je nula.
Sto se tice DC-a na izlazu, on bi trebao da bude 0V, osim ako ti nije preveliki ulazni DC signal, pa integrator ne moze toliko da isprati.
Vojce,

u prilogu je oscilogram shuma snimljen na izlazu pojacala. Shum sam snimao kada nema ulaznog signala u pojacalo, samo je prikljucen Lap top sa punjacem. Cim iskljucim punjac shum nestane. Ovo je shum od 1KHz i ne znam odakle sada ta frekvencija. Shum neki put nestane, pa se pojavi, pa promeni frekvenciju. Malopre kada sam prikljucio USB stick u Lap top shum je skroz nestao.

DC na izlazu je oko 13mV, na ulazu sigurno ne postoji DC napon. Taj napon na izlazu od 13mV integrator odrzava do +-10V DC napona na ulazu. Merio sam generatorom signala i menjao Dc offset do +-10V, radi savreseno, samo uvek ostaje tih 13mV.
Ajd ja da se uključim, nisam čitao sve ali 50Hz brum se javlja kada dvostruko napajanje +/-XX dobijaš samo sa jednog sekundara, znači CT nepostoji, ili se otkačio drugi sekundar samim tim ripple je mnogo veći... Nadam se da nemaš takvo napajanje.
Vlado, 
hvala na ukljucenju. 
Trafo ima srednji izvod tako da nije to. 
Sada dobijam neki shum vise frekvencije cim ukljucim kabl u Laptop. Izgleda mi kao random shum, odprilike kao White noise. 
Ostao sam do kasno nocas i posmatrao oscilograme. Shum je pre svega iste jacine, pojacavao izlaz na Laptopu ili smanjivao, shum se uopste ne menja. Kada prikljucim punjac Laptopa odmah mi se na ulazu pojacala pojavi random shum oko 20-30mV amplitude, a na izlazu isti taj shuma samo oko 300mV amplitude. Ne mogu uopste da provalim da li taj shum ima neki patern jer ne mogu da uhvatim pikove ili swiching frekvenciju napajanja Laptopa.
Znaš kako, i ćorava koka...., ja se sećam pre par godina je neko imao problem sa hladnjakom, tipa uzemljiti ili ne, ili kako ga konektovati na zemlju..., a drugo, isto tako se sećam da je Dragan100 spominjao hladnjake za drajvere da se kače na nulu.... Sećam se ali ne znam ni ko ni šta ?, znam da hladnjaci drajvera znaju da budu antene. Eto svašta sam napisao a ništa nisam rekao.
Komponenta od 1kHz potiče najverovatnije od USB interfejsa u laptopu. Ako se dobro sećam, neko je na velikom forumu napisao da je to "refresh rate" u USB kontroleru.
Viđao sam je i u nekim mojim projektima.
Skoro je na HiFi forumu neko pomenuo da je USB refresh rate 20 milisekundi ali to je svega 50Hz i takav pik potiče iz mreže. Opet, USB klokovi su 4,8,16,12,20,24,40,48MHz pa ni tu ne vidim izvor 1KHz (= 1ms).
Možda treba suziti propusni opseg prvom OP (C13)?
USB SOF (Start Of Frame) packet je na 1ms. Ja ga koristim na mikrokontroleru za neko interno merenje vremena.
Gimba,

ja sam mislio na ovaj oscilogram:
https://forum.yu3ma.net/thread-2123-post...l#pid99028
Za njega sam rekao da je posledica neuparenosti otpornika i pojacavacu.
(10-11-2019, 11:14 AM)vojinilic Wrote: [ -> ]Gimba,

ja sam mislio na ovaj oscilogram:
https://forum.yu3ma.net/thread-2123-post...l#pid99028
Za njega sam rekao da je posledica neuparenosti otpornika i pojacavacu.

Jasno Vojce, razumeli smo se oko toga. Probao sam sa trimerom ali nisam uspeo to da resim. 
Napajao sam LME49720 iz Hp napajanja i javljao.mi se taj ripple, sada sam umesto HP napajanja napravio lm317/337 +-15V i napajam ih iz istog trafoa sa kog napajam i izlazni stepen, samo su namotaji +-18V i cini mi se da vise tog ripple-a nema. Sada mi je veci problem ovaj visokofrekventni shum.
Nemam sada vremena ali pokusacu veceras nesto da sredim, imam neke ideje.
Hvala Nik, hvala Braco, hvala NIXIE, hvala Gorance.

Ptimetio sam sinoc da kada ukljucim USB stick, ta komponenta od 1KHz nestane. 

NIXIE ako povecam C13 automatski smanjujem Slew Rate. A probao sam i te kombinacije sa vecim C13.
Razlikuju ti se USB portovi (USB2.0 FullSpeed/HighSpeed, USB3.0..) na laptopu i ostalim izvorima koje koristiš. Možeš da skineš neki System Info Tool pa da pogledaš USB portove. Ja sam u tu svrhu koristio ASTRA32 ali ima i brdo drugih.
(10-11-2019, 10:36 AM)gorankg Wrote: [ -> ]USB SOF (Start Of Frame) packet je na 1ms. Ja ga koristim na mikrokontroleru za neko interno merenje vremena.

'The Start-of-Frame packet is sent every 1ms on full speed links. At high speed, the 1ms frame is divided into 8 microframes of 125μs each.'
Full Speed - USB1
High Speed - USB2
Sad razumem zašto se na FFT-u uvek vidi izražen pik na 8KHz (vezano za info sa jednog drugog foruma) Smile
Evo još jednog dokumenta na tu temu: "Fundamentals of USB Audio" od XMOS

https://www.xmos.com/download/Fundamenta...o(1.0).pdf
(10-11-2019, 11:44 AM)gimba Wrote: [ -> ]Ptimetio sam sinoc da kada ukljucim USB stick, ta komponenta od 1KHz nestane. 
Ti onda pojacalo slusaj sa tim USB stick-om!!! Big Grin Big Grin Big Grin
po svemu sudeći trebalo bi da imaš ton-generator da bi izbegao sve nedoumice koje imaš.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27