DIY Electronic projects

Full Version: Notch
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Dopisivao se sa Zvu na PM pa rekosmo ovde da se otvori tema i malo diskutuje.

U pitanju je Notch filter na vufer, da ili ne... sta su dobiti a sta gubici. Malo sam simulirao drajver u Bass box pro i posmatrao sta se sve desava...

Ovako izgleda simulacija:

[attachment=28594]

Ako se posmatra fr odziv, sa filterom se gube dB

[attachment=28595]

sa druge strane se pegla impedansa...

[attachment=28596]
Ако се добро сећам, ти имаш Ревелатор 18в са неким високотонцем из исте серије - а ако сам добро схватио из ПП, ти хоћеш да додаш један бас испод тога, а у даљој будућности још један као бас помоћник па те занима шта се добија ноч филтерима које си видео да Троелс користи. Дакле у коначници хоћеш да направиш 3.5 системац. Ако нешто нисам добро разумео, слободно ме исправи.

Као пример ћу користити моје скорашње играње са Кеф Р300. 

Код толико драјвера у кутији неминовно је да фреквенције укрштања буду доста близу једна другој. У мојим звучницима укрштање између баса и средњетонца је на 430 херца. Долази до "нагомилавања" енергије испред фреквенције укрштања у одређеним случајевима. Плаво је бас са скретницом, а црвено сирови одзив баса у кутији. Прво слике:

Бас само са скретницом за укрштање на 430 херца:

[attachment=28600]


Бас са скретницом и ноч филтером:

[attachment=28601]

Серијски ноч филтер је у улози равнања фреквентног одзива (како га и Троелс углавном користи) - то је примарни циљ у овој имплементацији што не значи да му је то и замишљена примарна функција. На импедансу се то одражава овако:

Импеданса без ноча:

[attachment=28602]


Импеданса са ночем:

[attachment=28603]

Дакле види се јасан утицај на импедансу, наравно. Овде је он позитиван мада у многим случајевима може бити и супротно јер може доћи и до већег амплитудног издизања него што је оно које је дато на првој слици. То доводи до спуштања вредности отпорника у ночу како би се изравнао фреквентни одзив што директно утиче на смањивање импедансе на том месту. 

Дакле долази до ефекта балона. На једном месту стиснеш, искочи на другом. Поента је баланса и одлучити када нам и шта нам треба. 

Ако се вратимо на твој 3.5 системац, ово би се односило на укрштање између горњег баса и средњетонца. Доњи бас (који малтене треба да служи као 0.5 систем) се качи на исту скретницу као и овај горњи на следећи начин. Са + излаза за скретницу горњег баса вучеш жицу до калема бесне вредности. Дакле ако ти је горњи бас био са скретницом као што је приказана на твојој слици (5,6 милихенрија) вучеш жицу до калема који је бар исто толики. Тиме задржаваш све бенефите нагиба скретнице горњег баса, али доњи бас види још 5,6 милихенрија (или више) па креће у ранији пад. Пошто се на тако ниским фреквенцијама мембране басева понашају као клип, понашање је у потпуности предвидиво врло једноставним софтверима. На тај начин доњим 0,5 басем решаваш бафл степ горњег баса, а између горњег баса и средњетонца радиш скретницу којим ћеш га укрстити са средњетонцем. Бирај басеве мудро (висока импеданса) јер ово може да отера импедансу јако ниско, а онда ти треба неко појачало које је стабилно у раду на два ома. Или то, или да користи посебно појачалo за тај 0,5 помоћни бас када можеш да радиш ПЛЛХО. 

Са друге стране, ако је питање како се ноч филтер чује када на звучницима нема потребе за равнањем фреквентног одзива већ служи само за равнање импедансе ? Ту је питање вишезначно и зависи од много променљивих, а највише од појачала. Ако се користе звучници са неким појачалима која не подносе импедансне свингове типа брљиво пројектованих солид стејт и лампашких појачала, онда може да буде јако позитивно. Ја сам пробао своје Кеф-е са ноч филтером који је био центриран на око 2200 херца. Разлику у тону на ЦМА нисам чуо, једино се појачало незнатно више грејало са ноч филтером - што је и логично донекле: 

[Image: Untitled1.png] [Image: Untitled2.png]
trenutna postavka je SS 22W/8851 kao vufer u 40 litra BR, 18W/8531 kao mid u 22litra i 2905/9500 kao visoki. Visokotonci ce da budu zamenjeni sa nekim iz revelator serije samo da odlucim koji. Sa druge strane, ovaj vufer bi isao u kompresiju od 16 litra isto kao sto je Troels radio. Sa tim setup dobijam u simulacijama lepe vrednosti.
Sta bi mi predlozio , koji vufer da obratim paznju?
malo se igram sa SB29NRX75-6. ali cini mi se da kada bi jurio malo vecu osetljivost da sa njim bih imao otprilike u minus 2dB... sa druge strane 26W8861 odlicno zavrsava posao, ali je papren. SB mi u simulacijama pada ispod 3ohma impedanse dok sa SS to drzi na nekih 4ohma sto je dobro.
Ako je u pitanju performansa, a ne fetiš, taj sken nema šta da traži pored Eminence LAB12 po performansama, a prilično je skuplji. Pri tom se Eminence može kupiti kod nas u radnji što za Sken nije slučaj.

Ako je u pitanju ćef tu leka nema pa nek pukne kasica prasica.

A možeš da vidiš i šta je Troels koristio pa to onda dođe kao proverena varijanta.
U koju kutiju bi stavio Eminence? Closed, BR... litraza?
Nisam za kompom. U bas refleks (jer ti je cilj da kopa što niže ako se ne varam) ali tačnu zapreminu i tjuning ne mogu iz glave da ti kažem. Kad uhvatim vremena da sednem za komp, napišem.
Nasao nihove preporuke, Eminence... nemas razloga da se cimas, cu da pogledam. Thx.
ako postavim dva vufera u ovakvoj kombinaciji, impedansa na ukrstanju je nekih 4.72ohm na otprilike 108hz... koliko mogu da ocekujem min impedansu... kako ide taj proracun?

[attachment=28612]
Jedino da propustiš kroz neki od simulatora (pcd7, lspcad, boxsim, xsim) pa da onda vidiš mada opet ne znači ništa bez skretnice koja može da popravi ili pokvari situaciju.
Evo kako izgleda LAB12 u 70 litara tjunirano na 25Hz


[attachment=28613]

Što je najbolje od svega, u 30 litara u kompresiji dobacuje do F3=46Hz što je odlično imajući u vidu da u kompresiji pad ka niskim frekvencijama ide 6dB/o. Mislim da je to dovoljno basa za bilo koju muziku jer dodje otprilike na ravan odziv u sobi do 30-ak herca.
Lspcad... da li on ima opciju za za jednu kutiju sa dve razlicite zapremine.. closed i bass reflex?
(02-02-2019, 03:02 PM)Zvu Wrote: [ -> ]Jedino da propustiš kroz neki od simulatora (pcd7, lspcad, boxsim, xsim) pa da onda vidiš mada opet ne znači ništa bez skretnice koja može da popravi ili pokvari situaciju.
svestan sam svega kako utice skretnica, samo da vidim na grafikon...
Trebaju ti simovi impedansi za oba basa i samo ih učitaš u bilo koji sim kao dva drajvera.

Daj modele baseva koje imaš na umu pa ću ti napraviti .zma fajlove za njih.
zar tu ne utice i malo kutija?

aj za pocetak za 26W/8861 i 22/8851

daj mi linkda vidim kako pravis .zma fajlove da te ubuduce ne cimam, jer cu svasta da simuliram kako bi video sta i kako...
Naravno da utice kutija, zato simuliram rad u kutiji. Nemam nikakav link. Ja za generisanje .zma koristim Response modeler od Džef Bagbija. Uneseš TS, izmodeluješ kutiju kakvu želiš a program izbaci kakva će biti impedansa tog basa u toj kutiji. To radi i najobičniji BassBoxPro samo što nema mogućnost eksportovanja .zma dok Response modeler ima.
aha...

za prvi je BR 60 litara sa dva porta od 68x220... dok za manji je kompresija 16L...
pogledam taj exel sto je radio Jeff... nisam znao da ima ta opcija... odlicna stvar Smile
Za prvi bas sa tim parametrima kutije koje si mi dao, sim daje tjuning frekvenciju od 37Hz što nije optimum za taj bas. Elem, evo .zma fajlova:

[attachment=28623]
ovako izgleda...

[attachment=28619]

za taj veci bas sta je optimalno, 80 litra? Bass box pro tjuning na 35hz meni pokazuje za 2 venta i 60 litra BR.
Eto ti odgovora šta možeš da očekuješ. To bi naravno izgledalo drugačije sa skretnicom.

Za taj bas, po mom mišljenju, bas refleks kutija nije optimalna. On je pravljen više za kompresiju ili pasivni radijator. To se najbolje vidi po tome što bas refleks cevi budu predugačke da bi se dobio ravan odziv ka basu, a ne sa izdizanjem kao što je slučaj sa 60 litara i previsokim tjuningom od 35,5Hz. Slike u prilogu.

[attachment=28620]

[attachment=28621]

U slučaju ravnog odziva trebalo bi da dužina dveju cevi prečnika 68mm bude po 40 cm.
S tim što mi nije jasno kako si dobio to što si dobio. 

Ovako izgleda moj sim ta dva impedansna odziva u paraleli: 

[attachment=28622]

Otprilike je minimalna impedansa oko 3,2 oma.
Pages: 1 2