DIY Electronic projects

Full Version: Paljenje pojačala preko signala iz preampa
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pozdrav
Nisam dugo uzeo lemilo u ruke niti išta radio , ali trebam pomoć malu ako može.
Ukratko trebam nekakav sklop koji će upaliti monoblok pojačalo kad ja upalim preamp , znači monoblok je primopčan na napon 230v, i u stand by opciji je a kada dođe signal iz preampa on se upali, nešto kao kodnekih subwoofera koji su uključeni u struju i odu u stand by kad nema glazbe , a kad se pojavi signal on se pali.
Hvala
drugi preamp sa izlazom preko recimo 1k, iza njega grec pa na njega mali elektrolit recimo 3,3uF. plus greca na bazu npn Darlington tranzistora čiji je emiter vezan na minus napajanja (tog drugog preampa),a kolektor preko releja na plus. kontakti releja spajaju napajanje pojačala.
kad nestane pobude baze napon na elektrolitu iza greca opada i tranzistor prestaje da bude provodan. koliko dugo,to zavisi od vrednosti elektrolita iza greca. ne bi valjalo da se amp gasi prebrzo, po meni bar minut odlaganja isključenja po nestanku signala.
otprilike tako nešto kontam da bi valjalo, nemam šemu nečeg konkretnog nego samo razmišljam...
.
svakako interesantan uređaj!
(01-04-2019, 10:29 PM)Želja Wrote: [ -> ]https://www.google.com/search?q=audio+co...66&bih=657

Svaka čast Želja , hrpa svega, idem sad malo tražit. Hvala
Ovo je koristio Dusko B. i radi ok,ovo je negova pcb koi je koristio imas sve sto ti treba u rar.
evo njegov gotov NF automatik
(01-05-2019, 08:57 AM)PeceMK Wrote: [ -> ]Ovo je koristio Dusko B. i radi ok,ovo je negova pcb koi je koristio imas sve sto ti treba u rar.

Ok, hvala puno.
Postoji opcija master/slave strujne letve. Na master utičnicu je prikačen uređaj po čijem uključenju strujna letva oživi slave utičnice. Ja sam svoju kupio za nekih 10-ak evropskih dinara.
gde si je nabavio? ja sebi pre neki dan pravio...
Na Bubanj potoku. Mislim da tip prodaje i preko KP pa treba pretražiti i tamo.
Letva je mrkli mrak, ali meni treba zbog aktivnih zvučnika , 3 sistemska kutija  s elektronskom skretnicom i 3 ampa unutra , ali se sve moralo palit ručno i gasit ručno, ovako će se sve palit preko preampa kad dodje signal relej kresne 230v na trafoe i skretnice i ampove i to je to.
Jooooo, još jedan koji neće da otvori temu, a napravio aktivne trosistemce.

Hajde sad polako, dok mi nije para na uši krenula. Daj neki kratak opis onoga što si uradio i potkrepi bar jednom slikom inače ti ništa ne verujem Smile
Ma  nisam pravio ništa to je orginal razglas malo stariji koji je malo nešto zezao , oksidirali konektori, očistio i sve radi samo sam mislio da bi bilo super malo to upgredat i elektrolite zamjenit.
(01-05-2019, 03:16 PM)Zvu Wrote: [ -> ]Evo je:

https://forum.yu3ma.net/attachment.php?aid=26568

hvala ti na ovom, mogao sam sto puta proći pored nje a ne bi kontao šta - kako - zašto - čemu!